Αρχή τριώδιου: από τα αλλοτινά μασκαρέματα στα σημερινά καρναβάλια

 

Αρχίζει σήμερα το Τριώδιο. Ημερολογιακά να αναφέρουμε ότι το Τριώδιο είναι η περίοδος πριν την σαρακοστιανή νηστεία για το Πάσχα. Ξεκινάει με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει με την πρώτη µέρα της Σαρακοστής, δηλαδή την Καθαρά ∆ευτέρα. Εφέτος η Αποκριά ή το Τριώδιο ξεκινά την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Και καταλήγει στην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς που για το 2024 είναι στις 17 Μαρτίου. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 18 Μαρτίου 2024. Και η Τσικνοπέμπτη είναι στις 7 Μαρτίου 2024.

Στην Άνδρο κάποτε αυτές τις αποκριάτικες μέρες ήταν το έναυσμα για χορό, γλέντι και πικάντικα πειράγματα . Με το πιο συνηθισμένο έθιμο να είναι τα μασκαρέματα. Τότε , οι άνθρωποι άλλαζαν πρόσωπα με τις μουτσούνες όπως κοινώς αποκαλούσαν τις αποκριάτικες μάσκες . Από τις πιο χαρακτηριστικές αλλαγές ήταν η αλλαγή φύλου , δηλαδή , οι άντρες να ντύνονταν γυναίκες και οι γυναίκες ντύνονταν άντρες και τα πειράγματα να μην έχουν τελειωμό. Τότε δεν χρειαζόταν να αγοράσεις ακριβές στολές και με συγκεκριμένο θέμα ο καθένας φορούσε ότι είχε με συχνές ανταλλαγές ρούχων από σπίτι σε σπίτι.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλη αυτή την περίοδο προετοιμάζονται τα καρναβάλια που γίνονται την τελευταία μέρα της αποκριάς όπου το Κόρθι και η Χώρα να πρωταγωνιστούν. Την διοργάνωση τους την αναλαμβάνουν σύλλογοι και επιτροπές καρναβαλιού με άρματα και συμμετοχή καρναβαλιστών στα δύο καρναβάλια από όλο το νησί. Τα δύο εφετινά καρναβάλια - που είναι η κορύφωση της Αποκριάς ετοιμάζονται και θα παρελάσουν στις 17 Μαρτίου 2024.  

Σοφία Τουντασάκη

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το Τριώδιο ξεκινάει πράγματι την Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου αλλά δεν τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα.Ολοκληρώνεται μετά 10 εβδομάδες,το Μεγάλο Σάββατο. Το Τριώδιο είναι λειτουργικό βιβλίο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όταν λέμε ότι ''ανοίγει'' εννοούμε ότι ξεκινάει η σημαντικώτερη περίοδος της Εκκλησίας μας που ολοκληρώνεται το Μ.Σάββατο και κατά την οποία διαβάζουμε αποσπάσματα ή απαγγέλουμε ύμνους από το εν λόγω ιερό βιβλίο .
Κακώς συγχέεται η περίοδος του Τριωδίου με το καρναβάλι και τις αποκριάτικες εκδηλωσεις. Αποκρηά(ή ορθώτερα Απόκρεω) ετυμολογικά σημαίνει μακριά από το κρέας(την κατανάλωση κρέατος).Περίοδος προετοιμασίας σωματικής και ψυχικής για να ζήσουμε τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού. Ομοίως και η λέξη καρναβάλι προερχομένη από σύμπτυξη των λατινικών κάρνε(κρέας) και λεβάρε(αίρω-άρση) σημαίνει την διακοπή της κρεοφαγίας.