Καζαμίας 2016 ή ένα νησί μετράει τ’ άστρα!

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Πίσω στο μέλλον!...

Ένας καλός διχασμός χρειάζεται πάντα δύο: δύο περιοχές, δύο παρατάξεις, δύο ηγετικές ομάδες, δύο αρχηγούς. Με αυτή τη σειρά. Ένας καλύτερος διχασμός μπορεί να έχει την ακριβώς αντίστροφη σειρά. Μπορεί να ξεκινά από τους δύο αρχηγούς. Χρειάζεται, επίσης, μια αντίθεση πάνω στην οποία θα καλλιεργηθεί η διχόνοια: μια «ιστορία» με δύο οπτικές που θα καταλήγουν σε ένα απλό και εύκολο συμπέρασμα! Πάντα στην "ιστορία" οι καλοί θα είναι από "εδώ" και οι κακοί από "εκεί". Το "εδώ" και το "εκεί" έχει να κάνει μόνο με το που στέκεται κανείς.

Έτσι ξεκινούν τα ωραία και μεγάλα «ιδανικά» στον τόπο μας! Όλα τα άλλα βρίσκονται με λίγη καλή διάθεση. Καθ’ οδόν θα βρεθούν οι θερμοκέφαλοι και οι στενόμυαλοι που θα καλλιεργήσουν τον τοπικισμό και τον οπαδισμό και θα οδηγήσουν στον διχασμό «πράσινων και βένετων», «άσπρων και μαύρων»! 

Αναπολώ, μέρες που είναι, μια υπέροχη και μακρά συζήτηση που είχα πριν λίγους μήνες με τοπικό άρχοντα των «Βορείων» που άρχει επί των «Νοτίων»! Θυμάμαι ακόμα τη στιγμή όταν με ύφος εξομολογητικό μου «αποκάλυψε»: είσαι ο καλύτερος φίλος μου!!! Πριν προλάβω να συνέλθω από την έκπληξη με ύφος μειλίχιο και μελιστάλακτο συνέχισε: πρέπει να παραδεχτείς πως η Άνδρος χωρίζεται στα δύο στην Σταυροπέδα! Πάντα έτσι ήταν! Ας το αποδεχτούμε!

Τότε αφελώς δεν το αποδέχτηκα. Τώρα το αποδέχομαι. Όπως επίσης αποδέχομαι πως μικροσυμφέροντα και μικροεγωισμοί δημιουργούσαν πάντα αφορμές για να χωριστούμε σε "Βόρειους" και "Νότιους"!

Οι καλαμοκαβαλάρηδες της ιστορίας προβλέπεται να συνεχίσουν και το 2016!

Για να καταλάβουμε το μέλλον ας διδαχτούμε από την ιστορία. Από τον καιρό της διαίρεσης Βενετών και Αρβανιτών περάσαμε αργότερα στον καιρό των καραβοκυραίων της θάλασσας και των αρχόντων της γης! Και μετά στον καιρό «των εφοπλιστών που δεν θέλουν τουρισμό» και «των ντόπιων που θέλουν τουρισμό»! Ενδιαμέσως περάσαμε και από τον καιρό των «μέσα» και των «έξω». Αυτή η τελευταία διαίρεση πηγαίνει πίσω στους «μέσα στο Κάστρο» και στους «έξω από αυτό» του μεσαίωνα! Όλα στο νησί μας αποτελούν μια ανακύκλωση: την ανακύκλωση εμείς την ανακαλύψαμε αιώνες πριν ανακαλύψουμε τα σκουπίδια μας στους δρόμους!..

Ο 20ος αιώνας μας χάρισε υπέροχους και αξέχαστους διχασμούς! Ας αναπολήσουμε την υπέροχη εχθρότητα μεταξύ «Ανδριωτών» και «Ξένων» που ξεκίνησε από παλιά, αλλά στον 20ο αιώνα απέκτησε νέο χαρακτήρα! Δυστυχώς όμως Ξένοι και Ανδριώτες λιγόστεψαν πολύ στην Άνδρο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Όμως εμείς είχαμε ήδη βρει νέα πατέντα: Εφοπλιστές εναντίον μόνιμων Ανδριωτών. Μπορεί οι Εφοπλιστές να έφτιαξαν πεζοδρόμους, σχολεία, γηροκομεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκθέσεις, μέγαρα, ναυτικό όμιλο, θέατρο, αλλά τα έκαναν...  «με σκοπό να κρατήσουν τον τόπο πίσω»!!! Και όπως διατείνονται ορισμένοι "τον κρατάνε ακόμα και σήμερα»! Αν και μεταξύ μας έχουν φύγει σχεδόν όλοι από τη δεκαετία του 1960 ή του 1970!!! Φυσικά την «πρόοδο» εκπροσωπούσαν και εκπροσωπούν πάντα αυτοί που έμειναν εδώ και τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους!!!

Ας νοσταλγήσουμε επίσης την σπουδαία διαίρεση Χωραΐτες και Μπατσογαύρια (!!!) που κάλυψε το δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα. Όλα ξεκίνησαν με το άνοιγμα της γραμμής Ραφήνα-Γαύριο το 1960! Και πήρε διαστάσεις με το φιλμ «Κορίτσια στον ήλιο» και την ανάδυση του Μπατσιού στο τουριστικό επικέντρο στην δεκαετία του 1970!

Κορίτσια στον ήλιο: Ανν Λόμπεργκ, Γιάννης Βόγλης. Γυρίστηκε στο Μπατσί το 1969. Έγινε διεθνής επιτυχία το 1972. 

Στην Άνδρο πάντα υπήρχε καλή θέληση και μεγάλη έφεση στις διαιρέσεις, ενίοτε και στις αφαιρέσεις. Στην πρόσθεση και στον πολλαπλασιασμό δεν τα καταφέρναμε στο νησί μας! Έτσι μόλις τέλειωνε ιστορικά ένας κύκλος αντιθέσεων εμείς ανοίγαμε αμέσως άλλον. Και αντίθετα με άλλους τόπους όπου προηγούνται οι αιτίες και μετά βρίσκονται οι αφορμές για να ξεσπάσουν οι αντιθέσεις, στην Άνδρο απλώς χρειαζόμαστε μια νέα αφορμή! Τις αιτίες… τις βρίσκαμε μετά!!!

Τελευταία όμως λιγοστέψαμε πολύ στο νησί. Για τον λόγο αυτό σκέφτηκαν οι ηγέτες μας να αυξήσουν την… παραγωγικότητα μας! Άρχισαν να διακινούν, δια της ανακύκλωσης (που είναι της μόδας) συνεχώς καινούριες συσκευασίες διαιρέσεων! Δεν έχει πια σημασία το επιχείρημα ή η σειρά! Αρκεί να διαχωριζόμαστε συνεχώς και ακαταπαύστως.

Πριν, λοιπόν, ολοκληρωθεί ο σύντομος κύκλος Χωραΐτες εναντίον Υδρουσαίων ή Υδρουσαίοι εναντίον Χωραϊτών (θυμίζουμε πως το «ιστορικό» όνομα Υδρούσα μόλις έχει κλείσει 20ετία!) ο "λαός" της Άνδρου βρέθηκε μπροστά στην «κορυφαία» διαίρεση της νέας εποχής: Ανδριώτες-Ανδριώτες εναντίον Ανδριωτών-Αθηναίων! Μια διαίρεση που αν προσέξουμε θα δούμε πως αποτελεί ανακύκλωση τριών προηγούμενων υπέροχων και αξέχαστων διαιρέσεων: Ανδριώτες-Ξένοι, Ανδριώτες-Εφοπλιστές, Χωραΐτες-Μπατσογαύρια.

Η ιστορία διδάσκει ότι μπορούμε και... ανακυκλώνουμε την σαβούρα μας!

Αυτήν την σπουδαία σύνθεση (τρεις διχασμοί στη συσκευασία ενός) είχαν επιχειρήσει να την καλλιεργήσουν ανεπιτυχώς τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα και προγενέστεροι περί τα δημοτικά ασχολούμενοι. Δυστυχώς παρά την φιλότιμη προσπάθεια τους δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Όμως με την πάροδο των χρόνων, στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, βρέθηκαν νέοι και ικανοί άνθρωποι να ανακύκλωσουν τις διαιρέσεις, ενώ ωρίμασαν και οι συνθήκες αδιαφορίας και οπαδισμού στον "λαό"! Έτσι δια της ανακύκλωσης και του οπαδισμού εκτοξεύτηκαν οι διχασμοί μας στον έβδομο ουρανό!

Είμαστε πια στον αστερισμό του «πάρε να ‘χεις»!!! Παράγουμε συνεχώς νέους διχασμούς! Και ήδη πλέον τους εξάγουμε και στην Αθήνα! Ιδού μερικοί φρέσκοι και εξαιρετικοί που θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά: Βέροι Ανδριώτες (από δύο γονείς ανδριώτες) και μπάσταρδοι Ανδριώτες (από ένα γονέα ανδριώτη)! Βέροι Ανδριώτες εναντίον Βέρων Ανδριωτών-Αρβανιτών! Ανδριώτες-μόνιμοι εναντίον Ανδριωτών-εποίκων!…

Πολλαπλασιάζοντας τις διαιρέσεις τείνουμε στο άπειρο...

Μπορείτε κι εσείς να αθροίσετε ή να πολλαπλασιάσετε στο άπειρο τις διαιρέσεις μας. Είναι ένα υπέροχο «παιχνίδι»! Θυμάμαι έναν σπάνιο διαχωρισμό που μου είπε "αιρετός" με φοβερή φαντασία: Ανδριώτες που μένουν στο νησί 11 μήνες (12 μήνες συνεχώς δεν μένει ούτε αυτός) εναντίον αυτών που μένουν 3 ή 4 μήνες! Ή, ακόμα καλύτερα: Ανδριώτες που μένουν όλη την εβδομάδα στο νησί εναντίον αυτών που έρχονται το Σαββατοκύριακο!

Στις παραπάνω καταπληκτικές διαιρέσεις μπορείτε εσείς να προσθέσετε και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές! Ανάμεσα τους βλέπω πως θα κυριαρχήσει τη νεα χρονιά: Ανδριώτες - πάνω από την Σταυροπέδα - εναντίον Ανδριωτών - κάτω από τ' Αυλάκι… (Ωπ! συγνώμη αυτό είναι από άλλη ελληνική υποδιαίρεση)… κάτω από την Παλαιόπολη (ήθελα να πω)! Αυτό για την περίπτωση που δεν σας βολεύει η Σταυροπέδα!...

Καζαμίας του 1939. Πόσα μπροστά πήγαμε από τότε σε ομαδικότητα;

Τέλος την πιο ευφάνταστη και πιο πρωτότυπη διαίρεση την ανακάλυψα μόλις προχθές στα σχόλια του Εν Άνδρω, που αποδεικνύει την ανεξάντλητη εφευρετικότητα μας: «ψηφοφόροι της σημερινής δημοτικής παράταξης - που είναι με τον δήμαρχο και τους δύο που τον στηρίζουν» εναντίον «ψηφοφόρων της σημερινής δημοτικής παράταξης - που είναι με την αντιδήμαρχο και τους δύο που την στηρίζουν»!!! Κάθε «νίκη» για τους μεν πανηγυρίζεται σαν «ήττα» για τους δε στα σχόλια του Εν Άνδρω!!! Ιδού, λοιπόν, η μεγάλη συμβολή του site στην ιστορική κατγαρφή των νέων διαιρέσεων της Νήσου Άνδρου!!!

Τώρα συνεχίστε εσείς και πολλαπλασιάστε τις διαιρέσεις. Στο τέλος ίσως φτάσετε στη ΜΟΝΑΔΑ! Είστε εσείς! Για να μην είστε όμως μόνος, μέρες που είναι, προσθέστε και όσους φίλους σας ακολουθούν τυφλά και χωρίς ερωτήσεις!!!

Φίλοι μου ότι και να πιστεύετε... πίστεψτε στις δυνατότητες μας! Είναι τόσες οι διαιρέσεις μας όσες τ’ άστρα. Και αυξάνονται όσο λιγοστεύουμε, καθώς αυξάνει η στενομυαλιά μας! Ή, επί το «βέρο» ανδριακότερο: η ζαβάδα μας…

Καλημέρα Άνδρος! Καλή χρονιά σε όλους!!!

 

Σημείωση: Καζαμίας: παλιό δημοφιλές πρωτοχρονιάτικο λαϊκό έντυπο που προέβλεπε το μέλλον και ερμήνευε τα όνειρα, ενίοτε έκανε και αποτιμήσεις του παρελθόντος.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή, σε συνέχεια του καλού σας άρθρου, να προσθέσετε τον εξής διαχωρισμό στο νησί μας (διαχωρισμός που δεν αφορά τη δημοτική διαπλεκόμενη αρχή, αλλά τους απλούς πολίτες):

1. Τους θεατές, αυτούς που δεν ενδιαφέρονται, αυτούς που πιστεύουν ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα - σκασίλα μου, αυτούς που είναι από Σταυροπέδα και μέσα (κανένα σχόλιο από αυτούς θετικά ή αρνητικά- ενώ έχει διαβαστεί από πάνω από 2600 άτομα όπως λέτε) και...

2. Αυτούς που ενδιαφέρονται, ψάχνουν και μάχονται για μια σωστότερη λύση, αυτούς που μάχονται να αποφύγουν την καταστροφή του τόπου μας. αυτούς που αφιερώνουν το χρόνο τους και τα χρήματά τους στην προσπάθεια αυτή, μόνο και μόνο για το καλό του νησιού! Παράξενο αλλά αληθινό!

Ας ξυπνήσουν οι θεατές και ας ασχοληθούν λίγο με το νησί μας! Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις τι συμβαίνει!

Καλή συνέχεια,
Ευχαριστώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό μας Εν Ανδρω - Φίλτατε Διαμαντή Μπασαντή.

Δύο είναι οι φυλές της Ανδρου:
Οι Ανδριώτες είτε γηγενείς ή της ημετέρας ζωής-παιδείας και εθίμων συμμετέχοντες, οι οποίοι είμαστε η σοβαρή και ακάματη πλειοψηφία που δίνει ζωή και πνοή στο νησίμας, και οι άλλοι
οι Εξωνημένοι γηγενείς και ξενόφερτοι, μειοψηφία μέν αλλά ικανή να δηλητηριάζει την ζωή μας στην Ανδρο.

Λεξικο Μπαμπινιώτη - Εξωνημένος=ο εξαγορασμένος, αυτός που με την υπόσχεση ή την λήψη ανταλλαγμάτων δεν ενεργεί νόμιμα ή ηθικά.

Ευχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2016 και η Ανδρος μας να φυλάγεται απ'τους εξωνημένους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευγενικοί μου φίλοι από που συμπεράνατε πως δεν συμπαθώ το Μπατσί που αγάπησε όλα τα καλοκαίρια του ο μέγας Ανδρέας Εμπειρίκος; Μήπως δεν διαβάσατε καλά το ιστορικό μέρος του καζαμία που μιλά για την ανάδυση του σε τουριστικό κέντρο του νησιου; Ή, μήπως δεν είναι μέρος της επιτυχίας του το σπουδαίο για την εποχή του "Κορίτσια στον ήλιο" που το έκανε τουριστικά διάσημο;
Όσο για την στάση μου ειναι προφανής μιας και το site είναι το μόνο ανοικτό στις απόψεις σας. Εδώ γράφετε μηνες ολόκληρους σελίδες επί σελιδων ότι θέλετε.
Άλλωστε έχω γράψει πολλές φορές πως σας δόθηκαν ψεύτικες υποσχέσεις. Προς τι λοιπόν τα ερωτηματα;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Διαμαντής Μπασαντής
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ¨ΦΟΥΣΚΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ¨ ΜΕ ΑΡΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ!!!!! ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΟΥ!!!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2016!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο δήμαρχος ο ίδιος είπε στη συγκέντρωση του Φιλοπρόοδου για τα σκουπίδια : " Η Άνδρος είναι μια από την Παλαιόπολη μέχρι το Κόρθι". Τα άλλα μέρη τα ξέχασε φαίνεται...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Διαμαντή, αφού πρώτα σε συγχαρώ για το καλογραμμένο και εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σου, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι που ξέχασες...Πρόκειται για ένα διαχωρισμό επίκαιρο που καλλιεργεί η νυν δημοτική αρχή σε άριστη συνεργασία με τον ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ... Πρόκειται για το διαχωρισμό του νησιού μας στο Βορρά που προορίζεται για σκουπιδότοπος, τόπος με μολυσμένα νερά και γη που δεν θα μπορεί πλέον να καλλιεργηθεί και στο υπόλοιπο νησί που θα απολαμβάνει τις ομορφιές της φύσης και το πέταγμα των πουλιών, με ψηλά το κεφάλι και τη συνείδηση καθαρή...Για πόσο όμως;;; Όχι για πολύ δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των δικών τους τοπικών αρχόντων!!!Ξεχνάμε λοιπόν πως κατοικούμε όλοι ένα νησάκι στα σωθικά του οποίου αν βάλεις τον καρκίνο θα μολυνθεί ολόκληρο και όχι μόνο ο Βορράς του...Ας το καταλάβουν αυτό όλοι, οι Βόρειοι, οι Νότιοι, οι μέσα, οι έξω, οι άσπροι, οι μαύροι, οι Έλληνες, οι Αρβανίτες, οι Ανδριώτες, οι Αθηναίοι, οι πλούσιοι, οι φτωχοί, οι εφοπλιστές, οι ναυτικοί...Τα συμφέροντα που κάνουν εφιαλτικά σχέδια για όλο το νησί και βασίζονται στους Εφιάλτες κάθε τόπου δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία πολιτών από αυτές που προανέφερα...μπορούμε όμως και πρέπει όλοι μαζί να τους αντισταθούμε. Αντιλαμβάνεσαι απόλυτα σε τι αναφέρομαι, γι αυτό δεν θα φλυαρήσω άλλο. Για να σε δω όμως, θα συμμετέχεις σε αυτό τον δύσκολο αγώνα;;; Θα δείξει...Καλή Χρονιά !!!