Η λευκή όψη της Άνδρου...

 

Ανηφορίζοντας σήμερα το πρωί το περίπολο της πυροσβεστικής από Άρνη για Βουρκωτή... 

Πρωί-πρωί αναγνώστης/ανταποκριτής μας, που πάει από Γαύριο στη Χώρα παίρνει τηλέφωνο: «όλος ο κεντρικός δρόμος καθαρός φτάνω Παλαιόπολη και δεν έχει προβλήματα». Τον ευχαριστώ και κλείνω. Αμέσως μετά χτυπά πάλι το τηλέφωνο. Είναι ο συνεργάτης Κ.Χ. που γράφει τον καιρό: «έχει χιόνια στα ορεινά και βροχή στα πεδινά, ίσως έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα». Τον ευχαριστώ κλείνω και αναρτώ.

Όλα παγωμένα. Ακόμα και το νερό του χιονιού που τρέχει στην πλαγιά έχει παγώσει εκεί ψηλά.

Λίγη ώρα μετά το περίπολο της πυροσβεστικής που έχει βγει να δει πρωί-πρωί την κατάσταση στο οδικό δίκτυο και στα ορεινά χωριά: «γράψε, έκλεισε πάλι ο δρόμος Άρνης-Βουρκωτής από χτεσινοβραδινή χιονόπτωση. Έριξε πολύ χιόνι και στην στροφή για Άχλα. Όλα είναι παγωμένα εδώ πάνω. Δεν περνά αυτοκίνητο παρά δύσκολα και με αλυσίδες. Ειδοποιούμε τώρα την Πολιτική Προστασία του Δήμου για να στείλει το γκρέιντερ του επαρχείου».

Εμφανείς οι δύο όψεις του νησιού σε αυτή την φωτογραφία. Πέρα μακριά βόρεια σε πιο χαμηλά υψόμετρα το χιόνι έχει λιώσει. Μένει μόνο το κρύο. Και ψηλά καθώς ανηφορίζουν για την Κουβάρα τα πάντα χιονισμένα και  παγωμένα. Οι δύο όψεις της Άνδρου εμφανείς. Ένα νησί που πάντα σε εκπλήττει με τις φυσικές αντιφ'ασεις του. που είναι και οι ομορφιές του.

Συμπέρασμα: Η Άνδρος έχει δύο όψεις, αυτή που βλέπουμε όλοι από το κεντρικό οδικό δίκτυο και στα πεδινά και την άλλη αυτή, αυτοί που βλάπουν λίγοι και είναι πάνω στα ψηλά βουνά. 

Εκεί ψηλά φτάνουν μόνο οι ηρωικοί πυροσβέστες και εθελοντές του ΣΕΔΑ και διανοίγουν τους χιονισμένους δρόμους. Και από κοντά και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, αλλά και… ο ΔΕΔΗΕ, που τρέχει να μαζέψει καλώδια και κολώνες που σπάνε από την κακοκαιρία αυτές τις δύσκολες μέρες.

Δεν άντεξε η έρμη η κολώνα της ΔΕΗ στον καιρό. Πάρην κάτω. Κάπου δεν έχουν ηλεκτρικό και πρέπει οι πυροσβέστες να ειδοποιήσουν σε ποιο σήμείο είναι η πεσμένη κολώνα να πάνε οι τεχνικοί της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν το δίκτυο. 

Είναι η άλλη Άνδρος όπου μένουν ακόμα οι λίγοι τελευταίοι κάτοικοι των μακρινών χωριών, στα ορεινά και στα βόρεια. Είναι η δεύτερη όψη ενός νησιού που για να λειτουργήσει μάς χρειάζεται όλους. Και που πρέπει να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε όλο….

Αυτή την ορεινή Άνδρο του χειμώνα αγαπώ ιδιαίτερα…

Δ. Μπ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet