ΑΝΔΡΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑ ΧΑΙΡΕ

Ένα χιλιόμετρο υψόμετρο από την θάλασσα νεφοσκεπής Κουβάρα δεσπόζει πάνω από την Άνδρο. Λίγο πιο κάτω η οροσειρά του Πετάλου. Εφέτος τα χιόνια και οι βροχές πότισαν για τα καλά τον ξεραμένο, από τις προηγούμενες άνυδρες χρονιές, τόπο. Ένα μικρό οδοιπορικό στην Άνδρο, την Υδρούσα. Ένα μικρό οδοιπορικό στην ποίηση ενός νησιού, μερικές αναφορές στην ποιήση μιας χώρας και στην μοναδική μουσική κληρονομιά του αιώνα που πέρασε. Θα ταξιδέψουμε στα νερά της Άνδρου και στο τέλος αφού έχουμε γεμίσει νερό τις αισθήσεις μας ας κοιτάξουμε προς το μέλλον που μπορεί να φέρει κάποια στιγμή ξηρασία στον δύσκολο αυτό τόπο. Κι ας ανακράζουμε μαζί με τον μεγάλο ανδριώτη ποιητή: "Άνδρος Υδρούσα Χαίρε". (φωτ. Εν Άνδρω).

Ένα βίντεο με τα κυριότερα σημεία των νερών που κατεβάζει αιώνες τώρα το μοναδικό Πέταλο. Ξεκινάμε από τον καταρράκτη της Παλαιόπολη και τα νερά στα δυτικά του νησιού και προχωράμε ανατολικά στις Μένητες, στα Αποίκια, στις Στενιές, στα Λειβάδια. Μια υδάτινη διαδρομή ζωής "ντυμένη" με το καταπληκτικό Βάλς Νο 2 του μεγαλύτερου μουσουργού της Σοβιετικής περιόδου, του Νμίτρι Σοστακόβιτς (βίντεο Εν Άνδρω). 

Δύο μοναδικές στιγμές του καταρράκτη της Παλαιόπολης. Μια Άνδρο βγαλμένη από τα όνειρα των ποιητών (φωτ. Εν 'Ανδρω).

Η Άνδρος των τρεχούμενων νερών. Δοξαστική. Υπέροχη. Από παντού να τρέχουν νερά από το Πέταλο στην κοιλάδα της Μεσαριάς-Χώρας.  Μια άλλη αίσθηση. Δεν είσαι σε νησί. Είσαι κάπου άλλου, μα δεν ξέρεις που... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Και εδώ δύο μοναδικές στιγμές στις Μένητες! Ας ανακράξουμε λοιπόν κι εμείς "στις Μένητες αδέρφια, στις Μένητες" (παραφθορά από τις τρεις αδελφές του Τσέχωφ), όπως ίσως θα αναφωνούσε κάποτε ο μεγάλος ανδριώτης ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Αποίκια: Καταρράκτες Πυθάρας. Το αέναο νερό που ρέει από τις Εβρουσιές και σχηματίζει ποτάμι και καταρράκτες στην Πυθάρα πριν κατηφορίσει στα εύφορα Απατούρια (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Στενιές: μια σπάνια και υπέροχη λιμνούλα δίπλα στην ξεχωριστή Φάμπρικα. Μια στιγμή στον παράδεισο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Λειβάδια Άνδρου: Στιγμές μιας αισθητικής πανδαισίας χρωμάτων, ήχων, σκιών και της αέναης ροής του νερού που σε παρασέρνει μέχρι την θάλασσα ή μέχρι τον παράδεισο μιας αβασίλευτης παιδικής ηλικίας. Τότε που ο ποταμός φάνταζε μεγάλος κι αδιάβατος. Τότε που οι μέρες της άνοιξης είχαν πάντα πολύ νερό. Αυτό το νερό μάς στήριξε στις περιόδους ξηρασίας, που συναντήσαμε στο μέλλον. Μας είχε προειδοποιήσει κάποτε ο αξέχαστος Μιχάλης Κατσαρός (ποιητής μιας αστραπής της μεγάλης και χαμένης μεταπολεμικής γενιάς): "πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία"... Και είχε ρε Μιχάλη πολύ ξηρασία...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τα νερα του λειβαδιων ειναι αξεχαστα θυμαμε μικρος που γεφυρακι δεν υπηρχε και εμεις τα παιδια πηγαιναμε στη χωρα στο σχολειο
με κινδυνο να παρασυρθουμε .Αξεχαστα χρονια.Αλλα ακομα και τωρα δεν εχουν φτειξη γεφυρα τι κανει ο Δημος?

This comment was minimized by the moderator on the site

Παντα λιγος και κλασσικος "" διαχωριστης"" του νησιου εισαστε αξιοτιμε κ.Μπασαντη !
Για τα νερα, τις λιμνες, τις πηγες, στην κοιλαδα της Πλουσκας,ουτε κουβεντα,ουτε φωτογραφιες!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Γράφετε προσωπικές αθλιότητες και προπαγανδιστικά ψέματα σε ένα κείμενο ποιητικό με φωτογραφίες που αναφέρονται στις απίστευτες ομορφιές της Άνδρου που εσείς ΔΕΝ ξέρετε και μισείτε. Διαγράφηκε όλη η χολή σας. Αφήσαμε ένα δείγμα της αθλιότητας σας να δει όλη η Άνδρος σε ποιον αιώνα ζουν οι "φίλοι της Πλούσκας και εχθροί της Άνδρου".
Δυστυχώς δεν ξέρεις τίποτα από την Άνδρο. Από την εποχή του αρχαίου Διονύσου (δες βιβλίο καθηγητη Δ. Κυρτάτα) οι Μένητες είναι διάσημες για τα νερά τους. Και η αρχαία πρωτευουσα της Άνδρου Παλαιόπολη για τον καταρράκτη της.
Το κείμενο και οι φωτογραφίες προτρέπουν τον επισκέπτη με το αυτοκίνητο του να κάνει μια βόλτα στην Άνδρο.
Που στην ευχή βρήκες την Πλούσκα εσύ; Την οοία έχουμε δείξει σε άλλο οδοιπορικό μας στον Αγιο Αιμιλιανό...
Αλήθεια εχεις δει ποτέ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ στην Πλούσκα σαν αυτό από τα 1000 μέτρα στην Παλαιόπολη; Πέρασες ποτέ από την Πυθάρα; Είδες ποτέ την ιστορική Φάμπρικα με την λίμνη δίπλα της; Είδες τον ποταμό γεμάτο και πλημμυρισμένο στα Λειβάδια;
Μαλλον ΔΕΝ εχεις καμία σχεση με την Άνδρο. Ζεις μόνο στην Πλούσκα της ζωής σου και μισείς τις φυσικές ομορφιές και αγνοείς την πλούσια ιστορία ολόκληρης της Άνδρου στερημένε άνθρωπε.
Αυτά τα λίγα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΚΑ ΕΧΕΙ ΝΕΡΑ ΠΟΝΗΡΈ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΕ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ανόητε δεν ξέρεις τίποτα από την Άνδρο. Από την εποχή του αρχαίου Διονύσου (δες βιβλίο καθηγητη Δ. Κυρτάτα) οι Μένητες είναι διάσημες για τα νερά τους. Και η αρχαία πρωτευουσα της Άνδρου Παλαιόπολη για τον καταρράκτη της.
Ποια Πλούσκα και πράσινα άλογα και καφέ γελάδια. Το κείμενο και οι φωτογραφίες προτρέπουν τον επισκέπτη με το αυτοκίνητο του να κάνει μια βόλτα στην Άνδρο. Που στην ευχή βρήκες την Πλούσκα με το ένα περιρισμένο ρέμα της που το έχουμε δείξει σε άλλο οδοιπορικό καϋμένε ή καϋμενη...
Έχει δει ποτέ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ στην Πλούσκα; Πήγες ποτέ εκεί; Πέρασες αραγε ποτέ από Παλαιόπολη να θαυμάσεις ανόητε τον καταρράκτη από 1000 μέτρα υψόμετρο; Πέρασες ποτέ από την Πυθάρα; Είδες ποτέ την Φάμπρικα με την λίμνη δίπλα της; Είδες ποτέ τον ποταμό γεμάτο στα Λειβάδια;
Φυσικά ΟΧΙ και δεν είσαι Ανδριώτης. Δυστυχώς μισείς τις φυσικές ομορφιές και αγνοείς την πλούσια ιστορία ολόκληρης της Άνδρου στερημένε άνθρωπε.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro