Χειμωνιάτικες διαδρομές στη Βόρεια Άνδρο

Απομεσήμερο Κυριακής στην Βόρεια Άνδρο. Λίγο πριν τον Καμπανό. Λίγο πριν το τέλος ενός νησιού που λίγοι ξέρουν τις εσχατιές του. Με τον Θόδωρο στο πιο βόρειο σημείο του χάρτη. Με τον Θόδωρο η προηγούμενη συνάντηση μας ήταν στην Αγία Μονή στο Στενό. Τότε ήταν καλοκαίρι. Τώρα είναι χειμώνας. Συναντιόμαστε στα άκρα των εποχών και στις εσχατιές ενός νησιού που "στα χειμερινά καφενεία αναστενάζει". Μπροστά μας ο Κάβο Ντόρος. Πλοία ανεβοκατεβαίνουν. Διαδρομές αχνοδιαγράφονται στην άκρη της μέρας που πήρε και γέρνει προς το απόγευμα. Η Άνδρος του χειμώνα είναι μια εξερεύνηση ψυχής. 

Η Βόρεια Άνδρος του χειμώνα είναι μακρινά χαμηλά κορφοβούνια και σπάνιοι άνθρωποι. Σπάνιοι γιατί σπάνια συναντάς ανθρώπους εδώ πέρα, αλλά και σπάνιοι γιατί χαμογελούν από την καρδιά τους. Γιατί μιλούν από την καρδιά τους. Γιατί νοιώθουν με την καρδιά τους. Η Βόρεια Άνδρος τον χειμώνα θέλει καρδιά. Χαθήκαμε με τον Θόδωρο σε μια διασταύρωση. Ρωτήσαμε το μοναδικό αγρόκτημα που βρήκαμε τους νοικοκυραίους έξω. Μας κατατόπισαν με ένα απέραντο χαμόγελο. Ανοιχτό όσο και ο ουρανός πάνω μας. Μετά είδαμε από απέναντι το ξωκλήσι του Αγίου Ονόφριου. Και τραβήξαμε κατά εκεί. Στον δρόμο συναντήσαμε έναν χαμογελαστό τύπο σε ένα μηχανάκι. Τον χαιρετίσαμε και μας είπε: "Ήμουν σίγουρος όταν σας είδα απέναντι πως χαθήκατε. Για εδώ ερχόσαστε." Ήταν σίγουρος γιατί έλεγχε πλήρως την απεραντοσύνη του μοναχικού τοπίου. Εδώ οι άνθρωποι ξέρουν από μακριά ποιοι έρχονται και γιατί. Κι ας μην ξέρουν ποιος είσαι.  

Μπορεί να μην βρήκαμε αυτοκίνητα κι ανθρώπους στις διαδρομές. Μόνο στο Καλυβάρι και γύρω από αυτό βρήκαμε καλοσυνάτους ανθρώπους και μιλήσαμε. Όμως δεν είχαμε παράπονο γιατί βρήκαμε πολλά ζωντανά παντού. 

Μέχρι και κοπάδια κατσίκες "παρκαρισμένες" να λιάζονται στην άσφαλτο!!!

Μπορεί να μην βρήκαμε αυτοκίνητα στη διαδρομή μας. Όμως βρήκαμε κοπάδι πρόβατα να περπατάνε βαριεστημένα στην άσφαλτο. Μια άλλη Άνδρος. Μια άλλη διαδρομή στις εσχατιές ενός νησιού που λίγοι φτάνουν ακόμα και το καλοκαίρι. Κι όμως είναι τόσο ήρεμα όμορφο το καμπυλωτό τοπίο εκεί πάνω. 

Επιστροφή. Το ξωκλήσι με την σημαία του κόντρα στον ήλιο που χαμήλωνε. Η διασταύρωση. Και μια αναφορά σε μέρη απόμακρα μα τόσο ταξιδιάρικα. Πόσοι όμως θέλουν στ' αλήθεια να ταξιδέψουν στα άκρα αυτού του νησιού που ζει περιχαρακωμένο στους τέσσερις οικισμούς του...

Στους τέσσερις οικισμούς της Άνδρου. Όπου ο ένας αντιπαλεύει τον άλλο, ενώ ζει την χειμερινή εγκατάλειψη του. Άδειος ο Νειμποριός. Ελάχιστοι στα τέσσερα παραλιακά μαγαζιά του. Στο εστιατόριο Αρχιπέλαγος δύο παρέες, στο Del Arte άλλες δύο παρέες, στο Dolce Mare 6-7 μέσα κι έξω και στο Swell οι κλασικοί 7-8 που ρεμβάζουν. Και η θάλασσα που ο νοτιάς έβγαλε στη στεριά. Πλημμυρισμένη η πεζογέφυρα λες και είναι σε λιμνοθάλασσα. Αν η Βόρεια Άνδρος ζει την απεραντοσύνη της μοναξιάς της η Άνδρος ζει την ερημία των σπιτιών της. Κι όμως είναι τόσο όμορφη και τόσο χαλαρή και μοναδικό το νησί αυτή την εποχή. Ίσως κάποτε κάποιοι σαν κι εμάς να ανακαλύψουν αυτή την κρυμμένη γοητεία των μακρινών χειμερινών διαδρομών του.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλα διαβάζεις κι άλλα (κάνεις πως) καταλαβαίνεις...

This comment was minimized by the moderator on the site

Κι έτσι, αποφασίσαμε να καταστρέψουμε αυτό το "ήρεμα όμορφο" όπως λες τοπίο, το "καμπυλωτό", να το γεμίσουμε αιχμηρές ανεμογεννήτριες, να εξαφανίσουμε την "κρυμμένη γοητεία των μακρινών διαδρομών" του (σε εισαγωγικά τα δικά σου λόγια...).

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Ποιοι είστε εσείς που αποφασίσατε; Μήπως ο Δήμος Υδρούσας το 2007; Τι μου τα λέτε εμένα αυτά; Οι αποφάσεις πάνε πίσω 13-16 χρόνια. Που ήσασταν εσείς που περπατάτε την περιοχή από τότε; Μεταξύ σας πρέπει να κοιταχτείτε για το ποιοι αποφάσισαν. Δεν μετείχε στις αποφάσεις σας το Εν Άνδρω)

Σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα μπορείς πια με Μπασαντη να απολαμβάνεις αυτή την ομορφιά που περιγράφεις. Την ομορφιά που πολύ πρόσφατα φαίνεται ανακάλυψες, που πολλοί από εμάς, τυχεροί, την περπατάμε που και που εδώ και 30 ή και περισσότερα χρόνια (αλλά δεν γράφουμε και άρθρα κάθε φορά που ο δρόμος μας μας πηγαίνει εκεί, όπως άστοχα ειρωνεύτηκες προηγούμενο σχολιαστή!)

(ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Το δυστύχημα της Άνδρου είναι οι αποκλειστικότητες κάποιων σαν εσάς αγαπητέ. Δεν ανέχεστε κάποιον άλλο να περπατήσει και να γράψει με ωραίο τρόπο τις εντυπώσεις του. Πως θα τις μάθουν πέρα από εσάς τους 50 ή 100 οι άλλοι; Πως θα έρθουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό όταν εσείς κοροϊδεύετε κάθε έναν που έρχεται και κάνει ένα αφιέρωμα στην περιοχή; Το Εν Άνδρω έχει κάνει τουλάχιστον 20 οδοιπορικά/αφιερώματα στη Βόρεια Άνδρο. Εσείς πότε γράψατε για να μάθει και να αγαπήσει την περιοχή; Πέρα από τις εξυπνάδες "εμείς την ξέρουμε από παλιά αλλά δεν την γράφαμε μην την μάθει και κανένας άλλος". Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια και δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ εκεί. Και τώρα σας φταίει... το Εν Άνδρω!!!)

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μια εικόνα ίσον....χίλιες λέξεις, αλλά και αντίδοτο ευτέλειας......
Ομορφες οι φωτό σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στο ρόλο σου για να πείσεις τους ζαβούς πως εκεί που εσύ δεν είδες ψυχή αξίζει να μπουν ανεμογεννήτριες. Πώς και δεν είδες και τις πρώτες τρύπες για την τοποθέτησή τους;;; Όλοι οι άλλοι τις έχουμε δει.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Απαντήσαμε ήδη στην αστεία παρατήρηση σας σε προηγούμενο αναγνώστη. Για τις ανεμογεννήτριες δηλώσαμε πως θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες με φωτογραφίες και στοιχεία.
Αυτά τα λίγα για τα απίστευτα υπονοούμενα σας. Κρίμα που δεν είδατε και δεν διαβάσατε τίποτα από την ωραία διαδρομή. Και κρίμα που ο διάλογος μερικών έχει φτάσει σε αυτό το απίστευτο επίπεδο επίπεδο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ε δεν παμε καλαα.... Καποιοι στο νησι κυριε Μπασαντη εχουν πεσει μεσα στην πηγη με το ζαβονερο....

This comment was minimized by the moderator on the site

Σαν να μας λέτε, εκεί που δεν υπάρχει ψυχή ζώσα λογικό είναι να φυτευτούν καμμία 50αρια ανεμογεννήτριες...Τι κάνατε αλήθεια στον Άγιο Ονούφριο κύριε Μπασαντη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εσείς τι κάνατε μέχρι σήμερα για τον Άγιο Ονούφριο αγαπητέ Γαυριώτη που ζητάτε ως αστυφύλακας τα στοιχεία του άλλου;
ΤΙΠΟΤΑ. Ξαφνικά γράφουμε εμείς και ξυπνά ο μπαστος της δικτατορίας που κρύβεται μέσα σας.
Πρώτον δεν περιγράφω τοπία με ανεμογεννήτριες αλλά τους ανθρώπους της Βόρειας Άνδρου. Αυτό δεν μπορέσατε να το διαβάσετε. Κρίμα.
Δεύτερον έχουμε και μερικές φωτογραφίες από τη ζωή στην Βόρεια Άνδρο. Ούτε αυτές τις είδατε. Κρίμα.
Τρίτον μιλάμε και για το τοπίο. Αλλά δεν υπονοούμε ανεμογεννήτριες. Μιλάνε ΑΥΣΤΗΡΑ για το τοπίο. Για τις ανεμογεννήτριες του Αγίου Ονούφριου θα μιλήσουμε σε ΕΠΟΜΕΝΟ ρεπορτάζ. Αλλά εσάς το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να υπονοήσετε το χειρότερο. Κρίμα για εσάς και για την Άνδρο που έχει τύπους σαν εσάς που σκέφτονται έτσι.
Καληνύχτα σας

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ωραιο αρθρο - οδοιπορικό
μπραβο σας....

This comment was minimized by the moderator on the site

Είχα ξαναγράψει για την όμορφη Ανδρο την μετά τον Αύγουστο και την φούρια των καλοκαιρινών επισκεπτών.
Ακόμα ομορφότερος γίνεται ο τόπος μας τον χειμώνα-όλες οι περιοχές του, η καθεμιά με την δικής σφραγίδα και ιδιαιτερότητα- έστω και αν ''αναστενάζουν'' οι επαγγελματίες από την πρόσκαιρη τουριστική απομόνωση. Ο τόπος στο διάστημα αυτό φορτώνει τις μπαταρίες του για να υποδεχθεί την επόμενη σαιζόν τους επισκέπτες του.Ευλογία κ.Μπασαντή για όποιον μπορεί να τον κατοικεί όλο το χρόνο και να απολαμβάνει την αέναη εναλλαγή των εποχών. Η Β.Ανδρος όσο και να υστερεί πληθυσμιακά δεν δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ομορφιές του υπόλοιπου νησιού Η άγρια ομορφιά του τοπίου που δείξατε στο οδοιπορικό σας είναι μαγνήτης προσέλκυσης σε αυτούς που τα τελευταία χρόνια επενδύουν στην περιοχή είτε ως επαγγελματίες είτε ως μη μόνιμοι κάτοικοι(αν και πολλοί εξ αυτών τείνουν να γίνουν εγκαταλείποντας τις μακρινές πατρίδες τους)
Η ανάδειξη τέτοιων περιοχών και ειδικά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα είναι η ''μαγιά'' για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Τι θα γίνουν όμως αυτές οι περιοχές μετά την εγατάσταση των ανεμογεννητριών; Ποία υποβάθμιση περιβαλλοντική,ή τουριστική και ποιά αξιακή συρρίκνωση θα υποστούν;

This comment was minimized by the moderator on the site

Εσένα περιμέναμε να μας δείξεις την Άνδρο
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον εμένα περιμένατε και ντρέπεστε να το παραδεχτείτε. Κι αυτό γιατί δεν διάβασα ΠΟΥΘΕΝΑ μια διαδρομή σας κ. Μ. στην Βόρεια Άνδρο ή για το Στενό. Ή, γράψατε κάτι κάπου και δεν ξέρετε που. Αν δεν έχετε γράψει ΤΙΠΟΤΑ μην λέτε κουβέντες γι' αυτούς που ταξιδεύουν σε όλη την Άνδρο και ταξιδεύουν μαζί τους και όλους όσους έρχονται ή κάποιους που ίσως θέλουν να έρθουν στην Άνδρο κι εσείς με την κακία σας ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ για να τους προσελκύσετε.
ΥΓ Αλήθεια γιατί την ομορφιά μιας διαδρομής και μιας περιγραφής θέλετε να την καταστρέψετε με την μνησικακία σας; Το έχετε άραγε σκεφτεί; Ή, σας βγαίνει φυσικά κι αυθόρμητα λόγω πολιτισμικής υστέρησης;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραια η διαδρομη σας κυριε Μπασαντη! Αυτο που κανω και εγω καθε μηνα που ερχομαι στο νησι μας! Και ενα μεγαλο ευχαριστω για αυτα που μαθαμε απο εσας, για το νησι μας! Αφηστε με να μαντεψω: ουτε εδω θα διαβασω καποιο σχόλιο..... Μα τι ρομαντικός που είμαι......