Κορονοϊός και κρίση του σύγχρονου πολιτισμού

Του Βασίλη Μαλταμπέ 

Η κοινωνική συναναστροφή, η οποία αποτελούσε πάντοτε την προϋπόθεση επιβίωσης του καθενός μας, αυτές τις μέρες μετατράπηκε σε απειλή.Απειλή κατά της κοινωνικής συνοχής. Υπάρχουν πολλές οπτικές από τις οποίες μπορούμε να δούμε την θλιβερή αυτή επικαιρότητα.

Μία από αυτές εστιάζεται στο γεγονός ότι  πίσω απ'τον τρομακτικό κίνδυνο της δημόσιας υγείας,που βιώνει όλη η υφήλιος και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας, κρύβεται μια κρίση η οποία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και διογκώνεται συνεχώς όσο προχωρεί και ολοκληρώνεται η λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Η κρίση αυτή αφορά την συμβίωση του ανθρώπου με την φύση, μια υποβόσκουσα κρίση σε μια καταπιεσμένη σχέση που συντηρείται επί αιώνες.Εξαιτίας της τεχνολογικής γιγάντωσης που χωρίς την ανάπτυξη ενός ηθικού πολιτισμού ο οποίος θα καθοδηγήσει και θα εμβαθύνει στον σεβασμό και στα όρια αυτής της ανάπτυξης  δεν αποφεύγει τον στραγγαλισμό της φύσεως και την χωρίς φραγμούς εκμετάλλευσή της.

Απελπισμένες πλέον φωνές από τον επιστημονικό χώρο έχουν διατυπώσει μεταξύ άλλων ότι η καταστροφή των δασών, η καλπάζουσα αστικοποίηση, οι άθλιες συνθήκες της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας και γεωργίας δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία και την εξάπλωση φονικών ιών.

Απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας του ανθρώπου ακόμη όσον αφορά τον ακόρεστο καταναλωτισμό. Να μπουν οι ηθικές αξίες μπροστά και να αποκαθηλωθεί η νεωτερική θρησκεία του τεχνολογικού μεσσιανισμού, της πίστης δηλαδή ότι η επιστήμη και η τεχνολογία θα λύσουν όλα τα προβλήματα και θα φέρουν στον άνθρωπο την ευτυχία χωρίς την ταυτόχρονη ηθική πρόοδο του ανθρώπου.

Περνώντας η κρίση αυτή θα πρέπει να συνεχίσουμε την ζωή μας, όμως θα πρέπει όλοι μας να αναθεωρήσουμε τις αξίες μας σε σχέση  με τον συνάνθρωπο,την φύση και τον Δημιουργό.Και όπως έχει αναφέρει ένας Γερμανός διανοητής ο Χάνς Γιόνας ορίζοντας την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ:

"Να ενεργείς έτσι ώστε τα αποτελέσματα της πράξης σου να μην είναι καταστροφικά για τη δυνατότητα να υπάρχει στο μέλλον ζωή όπως αυτή."

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet