• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Μόλις κυκλοφόρησε: “Λατινοκρατία στην Άνδρο”

Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΑ Δημοσίευση: 26/07/2014 Σχόλια: 0

Μόλις κυκλοφόρησε το από μακρού αναμενόμενο βιβλίο του Νίκου Βασιλόπουλου “Λατινοκρατία στην Άνδρο – Κάστρα, Πύργοι, Εκκλησίες & Φέουδα”. Πρόκειται για μια ιστορική και χωρoταξική προσέγγιση της φεουδαρχίας, τη διάρκεια της την σταδιακή αποδόμηση της και τον σχηματισμό της ανδριακής κοινωνίας.

Στο βιβλίο εξετάζεται η μακρά περίοδος των 362 χρόνων που Φράγκοι και Βενετοί μετασχηματίσαν το νησί, το οργάνωσαν με φεουδαρχικό τρόπο εγκαθιδρύοντας μια νέα κοινωνία. Ακόμα ο συγγραφέας εξετάζει την εισαγωγή του καθολικισμού στην Άνδρο και την παρουσία του καθολικού δόγματος που άλλοτε επιχείρησε τον συμβιβασμό (κοινές ελληνοφραγκικές εκκλησίες) και άλλοτε τον περιορισμό του ορθόδοξου δόγματος (κλείσιμο μοναστηριών κλπ)

Πρόκειται για ένα βιβλίο τομή στην ανδριάκή ιστοριογραφία. Για πρώτη φορά έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή του μεγάλου κοινωνικού μετασχηματισμού που επιχειρήθηκε οργανωμένα και συγροτημένα από Φράγκους φεουδάρχες και υπηκόους, αλλά και από τους Βενετούς κυβερνήτες του νησιού. Είναι μια σπουδαία ανάλυση που ακολουθεί βήμα-βήμα τα δομημένα ιχνη που άφησαν στην Άνδρο (κάστρα, πύργοι, εκκλησίες) οι Λατίνοι και εξετάζει και τα γραπτά αποτυπώματα μέσα από καθημερινά κείμενα τα οποία  περιγράφουν και οριοθετούν τα φέουδα της εποχής.

Το σπουδαίο αυτό βιβλίο μιλά για την άγνωστη και πολλές φορές αποσιωπημένη Ιστορία του τόπου μας. Μιά για 362 χρόνια Λατινοκρατίας “που άφησαν στην Άνδρο …πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φαντασθούμε”. Που άφησαν “πράγματα και συνήθειες που ούτε καν υποψιαζόμαστε” όπως σημειώνει ο συγγραφέας.

Ο Νίκος Βασιλόπουλος ως αρχιτέκτων εξετάζει προσεκτικά τα κτίσματα που άφησαν (κάστρα, πύργους, εκκλησίες, δρόμους, γεφύρια, μύλους). Παρακολουθεί με λεπτομέρεια τις διαδρομές που διέγραψαν στον χώρο ανασυνθέτοντας την άγνωστη ιστορία της Άνδρου. Επιπλέον καταγράφει ονόματα, οικογένειες και περιοχές παρατηρώντας το πως σχηματίστηκαν οι γεωγραφικές διαιρέσεις της νήσου.

Και όπως σημειώνει ο ίδιος: “ο διαχωρισμός αυτός δημιούργησε τις αντίστοιχες περιοχές του νησιού και οι θέσεις των πύργων με τις ελληνοφραγκικές εκκλησίες δημιούργησαν τα περισσότερα από τα σημερινά χωριά της Άνδρου”.

Οι Λατίνοι μετασχημάτισαν την Άνδρο συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ηθών, κοινωνικών συμπεριφορών, χαρακτήρων. Αλλά και αυτοί διαμορφώθηκαν με την εδώ παραμονή τους και σιγά-σιγά έγιναν Ανδριώτες κάτι που αγνοούν σήμερα οι επίγονοί τους.

Σε αντίθεση με την Βενετοκρατία και τους Φράγκους τα 242 χρόνια της Τουρκοκρατίας άφησαν πίσω τους λίγα πράγματα. Γιατί οι Τούρκοι ελάχιστα παρενέβησαν σε ότι είχε αναπτυχθεί μέχρι τότε στο νησί. Κατάλοιπο της Ενετοκρατίας πολλά ονόματα, αλλά και η ναυτική εξέλιξη που ήρθε αργότερα και συνέβαλε στην τελική είκονα του νησιού όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Το Λογάρι στις 11 Αυγούστου (με τους Γιάννη Πίππα, Αλέξανδρο Καπόν και Θανάση Ταμουρατζή) και η δεύτερη στην Χώρα την Τετάρτη 13 Αυγούστου ώρα 7.00 μ.μ. στην αυλή του Δημοτικού Κινηματογράφου (με τους Νικολό Βογιατζίδη, Κατερίνα Δημητρίου και Χαρούλα Κριεζή-Σβυριάδου).

“εν Άνδρω”

Σημ.: Το “εν ‘Ανδρω” θα επανέλθει σύντομα με περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία γι’ αυτό το σημαντικό βιβλίο.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026
  • ΚΟΡΘΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 202618/02/2026
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…18/02/2026
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…17/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    2. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    5. Αχ-και-Βαχ στο ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (332)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.708)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb