• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Το κύμα έβγαλε φεγγαρόψαρο στον Όρμο Κορθίου

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δημοσίευση: 24/07/2015 Σχόλια: 0

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

Έκπληκτοι οι λουόμενοι κοιτούν το μεγάλο ψάρι που αργοσβύνει στην παραλία Μύλος του Όρμου Κορθίου (φωτογραφία Δ. Αντωνέλλος). 

Την Πέμπτη το μεσημέρι 23 Ιουλίου 2015, στην παραλία του Μύλου στον Όρμο Κορθίου, το κλυμα έβγαλε σχεδόν ημιθανές ένα τεράστιο ψάρι. Είχε μήκος περίπου 1 μέτρο και βάρος γύρω στα 50 κιλά! Παρά τις προσπάθειες των λουόμενων να το τραβήξουν μέσα στο νερό, το μεγάλο ψάρι έδειχνε τελείως εξουθενωμένο. Ήταν τραυματισμένο: του έλλειπε το κάτω πτερύγιο. Εικάζεται πως είχε πέσει θύμα είτε ψαράδων είτε είχε κάποιο ατύχημα.

Το φεγγαρόψαρο στην παραλία παραλία του Μύλου. Πέμπτη μεσημέρι 23/7 (φωτογραφία Δ. Αντωνέλλος)

Το όνομα του περίεργου και μεγάλου αυτού ψαριού είναι molla-molla. Στην Ελλάδα ονομάζεται το λέμε  «φεγγαρόψαρο» ή «προπέλα». Είναι  το μεγαλύτερο οστεώδες ψάρι στον κόσμο και η διάρκεια ζωής του ξεπερνάει κατά πολύ τον αιώνα!!!

 Ζει κυρίως στις ακτές του Ατλαντικού κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως στην πολιτεία του New Hampshire. Κατά καιρούς όμως το βρίσουμε και στο Αιγαίο.

Φαίνεται ευκρινώς το ότι λείπει το κάτω πτερύγιο του. Αλλά και το περίεργο σχήμα του από το οποίο οι έλληνες ψαράδες το ονόμασαν “φεγγαρόψαρο” (φωτογραφία Δ. Αντωνέλλος)

Το σώμα του είναι παρόμοιο με έναν επιμηκυμένο δίσκο ουρά του είναι αρκετά κοντή, ενώ τα πτερύγιά του είναι ενωμένα. Το δέρμα του είναι αρκετά παχύ και άμορφο. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση γιατί το φεγγαρόψαρο εξελίχθηκε έτσι. Οι διαστάσεις του είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς το μήκος του σώματος του μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα και το βάρος του περισσότερο από 1,5 τόνο . Στην ιστορία έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερων τέτοιων ψαριών με μήκος 5,5 μέτρα.

To μεγαλύτερο φεγγαρόψαρο στον κόσμο. Σιδνεϋ – Αυστραλία 1908.

Το 1908 κοντά στο Σίδνεϊ ψαρεύτηκα ένα ψάρι του είδους με μήκος 4,26 μ. και βάρος 2235 κιλά. Με αυτές τις διαστάσεις και βάρος έχει μπει και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!

Ο μέσος αρσενικός ενήλικας μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά, το θηλυκό όμως είναι ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο και παράγει περισσότερα αβγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής γεννάει μέχρι και 300 εκατομμύρια αυγά σε μία φορά.

Παρά το τεράστιο μέγεθός του το φεγγαρόψαρο τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό, φυσικά σε τεράστιες ποσότητες.

Φεγγαρόψαρο στον ωκεανό 

Για τα υπόλοιπα ψάρια το φεγγαρόψαρο είναι ο φόβος και ο τρόμος όχι μόνο λόγω της άσχημης όψης του, αλλά και εξαιτίας του τεράστιου όγκου του, ο οποίος το προστατεύει από τους εχθρούς και κυρίως τους καρχαρίες. Αποτελεί όμως θύμα των θαλάσσιων λιονταριών και της όρκας, στις τροπικές θάλασσες, εκεί που συνηθίζει να ζει.xigita.com)

Σε όλη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του λόγω τοξικότητας. Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους, και συνήθως τους προκαλεί μεγάλες ζημιές. Παλιότερα μάλιστα όταν το έβλεπαν από μακριά, οι ψαράδες έκαναν μεταβολή με το ψαροκάικο κι έφευγαν. 

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…

Πρόσφατα Άρθρα

  • TΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τo “Εν Άνδρω” και η ΕΡΤ19/02/2026
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026
  • ΚΟΡΘΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 202618/02/2026
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…18/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ATH στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    2. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    5. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (333)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.708)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb