• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

“Σαφάρι” και στην Άνδρο για παράνομη αλιεία: τσουχτερά πρόστιμα και κατασχέσεις!

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δημοσίευση: 20/05/2017 Σχόλια: 3

 

Άγριο «σαφάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Λιμενικές αρχές σε όλη την χώρα – και φυσικά και στην Άνδρο – για την πάταξη της λαθραίας και παράνομης αλιείας, που έχει καταστεί πλέον μάστιγα και απειλεί με αφανισμό μέρος της θαλάσσιας ζωής.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι πολύ αυστηρά και σύμφωνα με τον Νόμο, κατάσχονται βάρκες, φουσκωτά, εξωλέμβιες μηχανές δίχτυα, εργαλεία και εξαρτήματα.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, οι λιμενικοί καραδοκούν παντού, γιατί απαγορεύεται… δια ροπάλου το ψαροντούφεκο και το παραγάδι. Στην Άνδρο, τα στελέχη του Λιμεναρχείου στη Χώρα και του λιμενικού σταθμού στο Γαυριο, περιπολούν συνεχώς σε παραλίες και έρημους κόλπους, με εντολή να συλλάβουν οποιονδήποτε ψαρεύει παράνομα αυτή την περίοδο (δηλαδή μέχρι τις 31 Μαΐου.)

Προς γνώσιν λοιπόν:

1.Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία (με παραγάδια) και η υποβρύχια αλιεία τον μήνα Μάιο όπως και η αλιεία με ψαροντούφεκο.

2. Απαγορεύεται για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, µανωµένων διχτυών και συνδυασμού διχτυών βυθού. Απαγορεύεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία η χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.

 Στα επιτρεπόμενα εργαλεία περιλαμβάνονται τα παραγάδια, ο πεζόβολος, οι παγίδες. η απόχη, το καμάκι χεριού και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις ονομασίες καθετή συρτή κ.λπ.

3. Απαγορεύεται η αλιεία  με  τη  βοήθεια  φωτεινών  πηγών (Επιτρέπεται  µόνο  κατά  την αλιεία  µε καµάκι  χεριού). Ο  λαµπτήρας  πρέπει  να  έχει  ένταση µέχρι  500 κεριά  και  χωρίς καταυγαστήρα.

4.Απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευμάτων, που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία. Από επιχειρήσεις λιμενικών σε όλη την χώρα, έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω πολλοί παράνομοι αλιείς.

Μερικά παραδείγματα:

Δύο άτομα έπιασαν την τελευταία εβδομάδα τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης να διενεργούν υποβρύχια αλιεία παρά την απαγόρευση του Μαΐου, και μάλιστα με την χρήση χημικών ουσιών.

Τα χταπόδια στην Αλεξανδρούπολη

Οι δύο άνδρες, ο ένας 74 ετών και ο άλλος 58, βρέθηκαν να διενεργούν υποβρύχια αλιευτική δραστηριότητα με αυτοσχέδιο αλιευτικό εργαλείο (γάντζο) με στόχο τα χταπόδια. Ο 74χρονος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αλεξανδρούπολης – Μάκρης. Μαζί του είχε πλαστική φιάλη με χημική ουσία – διάλυμα γαλαζόπετρας (περίπου 0,25lt), η οποία, όπως σχετικά αναφέρει η ανακοίνωση της λιμενικής αρχής, μπορεί να ναρκώσει, παραλύσει, φονεύσει ή καταστήσει ανίκανα για κάθε αντίσταση τα υδρόβια ζώα, ενώ είχε προβεί στην αλίευση χταποδιών, συνολικού βάρους οχτώ κιλών και διακοσίων γραμμαρίων (8,200kg).

Ακριβώς ίδια περίπτωση συνέβη και με τον 58χρονο υποβρύχιο αλιέα, ο οποίος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Δικέλλων Αλεξανδρούπολης, να ψαρεύει με αυτοσχέδιο αλιευτικό εργαλείο (γάντζο), φέροντας και χρησιμοποιώντας μία πλαστική φιάλη που περιείχε χημική ουσία – διάλυμα χλωρίνης (περίπου 0,3 lt). Μαζί του είχε χταπόδια συνολικού βάρους τεσσάρων κιλών και εκατόν ενενήντα γραμμαρίων (4,190kg).

Το θήραμα του ψαροντουφεκά στην Κω

Για απολογία και επιβολή προστίμου κλήθηκε ψαροτουφεκάς στη Κω από το κεντρικό λιμεναρχείο της Κω έπειτα από καταγγελία. Η ρίνα, είδος  ψαριού με την ονομασία Rhinobatos cemiculus (Σαλάχι καρχαρίας) ανήκει στα προστατευμένα είδη. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις (τσουχτερό πρόστιμο), μιας και επρόκειτο για σπάνιο και προστατευόμενο είδος (η αλίευση του πάντως-όπως ισχυρίζεται ο ψαροντουφεκας-  έγινε τέλη Απριλίου και όχι Μάιο, που ισχύει η γενική απαγόρευση).

Λ.Π.

                 

3 Comments

  1. Ο/Η ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΜΠΑΤΣΙ λέει:
    20/05/2017 στις 09:09

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ …ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΚΕΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΨΑΡΟΥΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΦΙΛ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ… ΝΑΙ ! ! ! ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ! ! 1
    ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΠΟΙΑΣΑΝ ….ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΨΑΡΙΑ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ ! ! !….ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΑΡΑΓΕ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ? ? ?
    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ! !
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΟΜΠΥ ΤΟΥΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΡΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΤΟ ΧΟΜΠΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ,ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ… ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.

    Απάντηση
  2. Ο/Η ΜΠΑΜΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ λέει:
    20/05/2017 στις 14:44

    δεν ειναι μονον ο Μαιοσ που απαγορευεται το ψαρεμα αλλα ολο το χρονο να εχει καντησει ο ερασιτεχνης να εχει γινει επαγγελματιας στη ζουλα.
    ΟΚ να κανουν ολοι το χομπυ τους απο βαρκες και υποβρυχιο ψαρεμα,αλλα ΟΧΙ να πουλανε και ότι ποιανουν στα μαγαζια κια τα ξενοδοχεια ? ?
    ΟΚ να κανουν το χομπυ τους αλλα ρε παιδια κρατηστε τα, στη τελικη για την οικογενεια σας και τους συγγενεις σας, μην πουλατε τα ψαρια στη μαυρη αυτο ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και δολοφονειται τους επαγγελματιες μικροψαραδες που αγωνιζονται να βγαλουν ενα μεροκαμματο, χωρια που διαλυεται και την αγορα συνολικα.

    Απάντηση
  3. Ο/Η Jim λέει:
    04/05/2018 στις 15:49

    Αυτό με τον Μάϊο που απαγορευεται στους ψαροτουφεκαδες να βουτάνε αλλα όλα τα υπόλοιπα επιτρέπονται συμβαίνει μονο στην Ελλαδα. Η όλοι ή κανενας. Το δε παράδειγμα της οριστικής απογόρευσης ψαροτούφεκου στον Θερμαϊκό ξεπέρναει κάθε λογική. Κακοί υπάρχουν πάντου. Και στους ερασιτέχνες και στους επαγγελματίες. Σαφώς μεγαλύτερη ζημιά κάνουν τα επαγγελματικά εργαλεία απο τους ψαροτουφεκάδες αλλά όχι προφανως τον Μάϊο….Οι απαγορεύεσεις πρέπει να κατηγοριοποιηθούν. Πχ άλλη ο ψαροτουφεκας ο παράκτιος και άλλη αυτός με το φουσκωτό αλλη η τράτα άλλη ο παρακτιος επαγγελματίας αλιεας. Έχω διαπιστώσει άπειρες ρινες και προστατευόμενα σαλάχια νεκρά στον βυθό απο επαγγελματικη δραστηριότητα.

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ21/02/2026
  • ΓΥΑΛΙΑ & ΝΕΙΜΠΟΡΙΟΣ: Όταν η θάλασσα βγήκε στην στεριά…20/02/2026
  • TΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τo “Εν Άνδρω” και η ΕΡΤ19/02/2026
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ATH στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    2. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    5. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (333)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.710)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb