• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Καραντίνα ή ανοσία αγέλης

Κατηγορία: ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Δημοσίευση: 17/04/2020 Σχόλιο: 1

Του Βασίλη Μαλταμπέ

Αφορμή για σκέψεις πήρα σε μια απ’τις μετρημένες εξόδους απ’το σπίτι,προς διεκπεραίωση  τραπεζικών συναλλαγών. Το μέλλον χρειάζεται απαντήσεις τις οποίες η εν λόγω τράπεζα παρέχει στους πελάτες της. Το διακηρύσσει ρητώς στην είσοδο μέσω διαφημιστικών εντύπων.

Απ’ το τζάμι βλέπω Νο.036 αριθμό προτεραιότητας στο ταμείο, ουρά στο πεζοδρόμιο ως στην γωνία του δρόμου. Κάποιος που επιχειρεί να παρακάμψει την μακρυά γραμμή της αναμονής παίρνει την απάντηση: “Όλοι αυτοί για μέσα είμαστε”.

Ο κορονοϊός επιβουλεύεται την ζωή πλήττωντας τους πνεύμονες των ασθενών. Ο κίνδυνος μετριάζεται με την παροχή ικανής ποσότητας αέρακαθαρού φορέα της ζωής μέσω μηχανικής υποστήριξης. Ιατροί και νοσοκόμοι με πενιχρά μέσα, διακονούν τον ξέχειλο από πόνο άνθρωπο, τον αποκλεισμένο από κάθε στοργικό χάδι.

Επιλέχτηκε ο αυτοεγκλεισμός από τους υπουργούντες το δημόσιο συμφέρον, με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς από ενδεχόμενους φορείς στον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό. Πρακτική που  βεβαίως αποτελεί ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ των πιο ευνοημένων  κοινωνιών.

Σε χώρες φτωχές έστω και μία μέρα εγκλεισμού ισοδυναμεί με λιμοκτονία. Το “Μένουμε σπίτι” ή όχι, αποτελεί γι’ αυτούς μονάχα δυνατότητα επιλογής διαφορετικών τρόπων φυσικής εξόντωσης.

Αυτή η περίπτωση δεν θα αποφευχθεί και σε μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνίας των αναπτυγμένων κοινωνιών ξεκινώντας απ’τους πιο αδύναμους και προχωρώντας ανοδικά στην  πυραμίδα, όσο  το Lockdown επιλέγεται σταθερά ως μέσο προστασίας της παράτασης της επιβίωσης.

Αυτή η προτεραιότητα του σύγχρονου πολιτισμού που σε άλλες ιστορικές στιγμές  θα ήταν σε αμφισβήτηση,σήμερα είναι δόγμα.Δηλαδή το ότι ο άνθρωπος υπάρχει μόνο ως βιολογικό ον που συγκροτεί ΑΓΕΛΕΣ.

Εξ ου και το ολοκληρωτικό πνίξιμο του εκκλησιαστικού γεγονότος που αναδεικνύει το ΠΡΟΣΩΠΟ. Αποδεικνύεται έτσι η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ που υφίσταται ο εκκλησιαστικός τρόπος ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες και η χλιαρότητα των πολλών.

Ο νεωτερικός πολιτισμός στον οποίο ζούμε ανταποκρίνεται αυτοκαταστροφικά με  αφορμή την απειλή της πανδημίας. Στραγγαλίζει  ορισμένους απ’τους κύριους πυλώνες του οικοδομήματός του: την κατανάλωση, την ελεύθερη διακίνηση ατόμων και προιόντων. Αποδεικνύεται γυμνός μέσ’την αλαζονεία της “παντοδυναμίας”του.

Το μέλλον σ’αυτή την μακρά ιστορία της παρακμής θα εξαρτηθεί απ τις επιλογές μας. Αν θα δώσουμε ανάσες και δυνατότητα ποιότητας ζωής στους συνανθρώπους μας μεταδίδοντας τις ξεχασμένες παραμελημένες αξίες του ορθόδοξου πολιτισμού, αγκαλιάζοντας δηλαδή έμπρακτα τον Χριστό που εκουσίως υπέμεινε σταυρό ή θα χτίσουμε οδοφράγματα καλλιεργώντας συνθήκες φόβου και αναλύοντας εις το διηνεκές στατιστικές θανάτων.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

 

 

 

 

 

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η ΠαπαΜιχαλης λέει:
    17/04/2020 στις 12:55

    Καλήν Ανάσταση! Εύστοχος ο κ. Βασίλης.

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • Η Άνδρος δεν χρειάζεται ευχές! Χρειάζεται σχέδιο!
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΠΛΟΙΑ από ΤΕΤΑΡΤΗ 1/4 μέχρι ΠΕΜΠΤΗ 2/4
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΛΟΓΩ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • Ο χάρτης 320 Δήμων της Ελλάδας. Εκτός χαρτογράφησης η Άνδρος της στρουθοκαμήλου!…
  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ: Κόρθι, Αποίκια, Στενιές…

Πρόσφατα Άρθρα

  • Η Άνδρος δεν χρειάζεται ευχές! Χρειάζεται σχέδιο!02/04/2026
  • ΑΝΔΡΟΣ: Όταν έτρεξαν τα ποτάμια!…02/04/2026
  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ: Κόρθι, Αποίκια, Στενιές…02/04/2026
  • TΟ “ΕΡΜΙΝΙΟ” ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ: Μεσαριά, Μπατσί, Απροβάτου…02/04/2026
  • ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑ & ΠΕΘΑΙΝΕΙ – ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΑΝΔΡΟΣ02/04/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. Δημήτρης στο Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ: Εκδηλώσεις και συμπαραδηλώσεις των ημερών…
    2. Γαυριωτης στο Η ΑΝΔΡΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ: Ρεκόρ στις δημοπρασίες για τα μπαρ των παραλιών!…
    3. Θεριστης στο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑ & ΠΕΘΑΙΝΕΙ – ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ & Η ΑΝΔΡΟΣ
    4. Θεριστης στο ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ: Κόρθι, Αποίκια, Στενιές…
    5. enandro στο Η ΑΝΔΡΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ: Ρεκόρ στις δημοπρασίες για τα μπαρ των παραλιών!…

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (240)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (337)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.742)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.507)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (779)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.737)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.085)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (353)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb