• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ. ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ…

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημοσίευση: 12/02/2022 Σχόλια: 35

 

Γενική άποψη του Κάμπου Γαυρίου. Σε αυτά τα χιλιάδες στρέμματα έγινε προγραμματισμός από τον Δήμο και το ΕΜΠ να μπει μια επιδοτούμενη μονάδα κομποστοποίησης υπολειμμάτων απορριμμάτων που παράγονται στο Γαύριο. Ο ζητούμενος χώρος ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ. Τοποθεσία, κοντά στην μονάδα μπετού και στα θερμοκήπια που διακρίνονται εμπρός αριστερά στην φωτογραφία. Η αντιπολίτευση: Φιλοπρόοδος, Τοπικό, ομάδα Καπάκη ξιφούλκυσαν για “υποβάθμιση της περιοχής” (!), σπίτια τριγύρω (!), μικρή απόσταση από το Γαύριο (!) και “ύπαρξη κεντρικού δρόμου κοντά”!… Κατέθεσαν “επίκαιρες ερωτήσεις”, “επερωτήσεις”, προσπαθούν να ξεσηκώσουν όσους μπορούν για ένα στρέμμα γης ελάχιστης όχλησης όπως φαίνεται από το αντίστοιχο της Χώρας! Και για μια δραστηριότητα 20 αμειβόμενων θέσεων εργασίας!!! 

1. ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Πριν λίγο ο καθηγητής Γ. Λυμπεράτος τηλεφώνησε και έστειλε νέα επιστολή με απαντήσεις που έθεσαν η ομάδα Καπάκη και το Τοπικό του Γαυρίου. Παρουσιάζει εκτενώς όλα όσα έχουν γίνει από τον Ιούνιο 2021 και τις δημόσιες διαβουλεύσεις με προέδρους Τοπικών και άλλους παράγοντες επί 6μηνο. Και ξαφνικά οι απόντες σύμβουλοι από όλα λένε πως δεν ενημερώθηκαν και οι παρόντες πρόεδροι πως δεν πήραν είδηση. Αυτή είναι η Άνδρος της αντιπολίτευσης και του “όχι σε όλα”. Διαβάστε τις γράφει λεπτομερώς ο καθηγητής Λυμπεράτος και βγάλτε συμπέρασμα μόνοι σας για τους μικρομεγαλισμούς, τις πομφόλυγες, τα βαρύγδουπα “ερωτάσθε” όλων εκείνων που έλειπαν επί μήνες από τα δημοτικά συμβούλια και τις διαβουλεύσεις. Και τώρα με ύφος άρχισαν τα “ερωτάσθε”… ΕΝ ΑΝΔΡΩ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Σε ό,τι με αφορά και σε απάντηση της επιστολής σας της 11/2 σας απαντώ:

  1. Η ΕΝΒΙΟ είναι υπεργολάβος όχι του ΕΜΠ αλλά της «Οργάνωσης Γη» και έχει αναλάβει την υλοποίηση της πιλοτικής εγκατάστασης στην Άνδρο. Η αιτίαση ότι η δημιουργία της μονάδας έχει γίνει εν κρυπτώ και χωρίς ουδεμία πρότερη δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι ψευδής και συκοφαντική. Έχει προηγηθεί παρουσίαση του προγράμματος στην εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση της 30 Ιουνίου 2021, στην οποία είχαν κληθεί από την «Οργάνωση Γη» να συμμετάσχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι άλλοι σχετικοί φορείς όπως δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς οι περισσότεροι επέλεξαν να μη παραστούν και να ενημερωθούν. Εκεί παρουσιάστηκε ότι θα γινόταν η εγκατάσταση στο Κυπρί, στη μονάδα της εταιρείας «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε», η οποία είχε και την ανακύκλωση στο νησί, όπως είχε συμφωνηθεί. Ακολούθησε συνάντηση των εταίρων του προγράμματος με τους τοπικούς φορείς τον Σεπτέμβριο 2021, στην οποία συμμετείχαν και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, όπου συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση κάδων μετά από ενημέρωση των κατοίκων και των επιχειρήσεων που θα συμμετείχαν (εστιατόρια, σουπερμάρκετ κλπ), της διαδικασίας επιλογής εκπαιδευομένων και απασχολουμένων με προτεραιότητα από γυναίκες και ευάλωτες κατηγορίες και των δυνατοτήτων αξιοποίησης του παραγόμενου κομπόστ. Την συλλογή των βιοαποβλήτων θα αναλάμβανε η «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.»

Οι εταίροι του προγράμματος άρχισαν τις ενέργειες προετοιμασίας για την υλοποίηση. Όπως εξηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που κληθήκαμε να παραστούμε, το πρόβλημα ανέκυψε όταν στα μέσα Δεκεμβρίου η «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.» σταμάτησε να συνεργάζεται και έπρεπε άμεσα να βρεθεί νέος χώρος και τρόπος συλλογής. Σε συνεννόηση με τον Δήμο αναζητήθηκε εναλλακτικός χώρος και προέκυψε ο συγκεκριμένος χώρος στον Κάμπο Γαυρίου που έχει προταθεί, ο οποίος πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις. Συμφωνήθηκε τη συλλογή των προδιαλεγμένων στην πηγή υπολειμμάτων τροφών και κλαδεμάτων να την αναλάβει ο Δήμος, μετά από απόκτηση κατάλληλου οχήματος και κλαδοτεμμαχιστή για να μπορέσει να την υλοποιήσει. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος απαιτούσε να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα με προθεσμία 24 Ιανουαρίου 2022. Εξού και η εσπευσμένη σχετική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

  1. Η μονάδα έχει καθαρά εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα, προβλέπεται να έχει περιορισμένη κλίμακα και διάρκεια 20 μηνών και ασφαλώς επιλέχθηκε η ποσότητα 0,5 τόνων / ημέρα, το όριο από τον νόμο προκειμένου να μην απαιτούνται αδειοδοτήσεις που θα απαιτούσαν χρόνους που δεν θα επέτρεπαν την υλοποίηση στα χρονικά περιθώρια του προγράμματος.
  2. Η Άνδρος επιλέχθηκε λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα που επιτρέπει την εύκολη, ακόμη και αυθημερόν πρόσβαση των εταίρων. Επιλέχθηκε η περιοχή του Γαυρίου-Μπατσίου για τον ίδιο λόγο, μια και στο Λιμάνι Γαυρίου έρχονται τα πλοία από Ραφήνα. Ούτως ή άλλως η μονάδα του έργου έχει επιδεικτικά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και δεν υπήρχε πρόθεση εξαίρεσης κανενός. Το πλύσιμο των κάδων θα αναλάβει ο Δήμος. Όπως εξήγησα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν πρόκειται για σκουπίδια αλλά για προδιαλεγμένα στην πηγή υπολείμματα τροφών και κλαδέματα (βιοαπόβλητα). Η μονάδα δεν θα αποθηκεύει απόβλητα. Τα βιοαπόβλητα που θα οδηγούνται στη μονάδα θα μπαίνουν αμέσως σε διαδικασία κομποστοποίησης και το έτοιμο παραγόμενο κομπόστ θα διατίθεται από τον Δήμο. Δεν πρόκειται για χωματερή αλλά διεργασία η οποία δεν θα έχει περισσότερες επιπτώσεις από ό,τι η οικιακή και η συνοικιακή κομποστοποίηση. 5. Δεν υπάρχει κάποια ειδική μελέτη και σχετικός φάκελος. Υπάρχει μόνο το εγκεκριμένο από την ΕΕ πρόγραμμα.
  1. Τέλος δηλώνω ότι μετά τις δικές σας και άλλες αντιδράσεις, εμείς δεν έχουμε πρόθεση σε καμία περίπτωση να υλοποιήσουμε το έργο στην περιοχή Γαυρίου-Μπατσίου. Αν βρεθεί άλλος χώρος στην Άνδρο και αυτό γίνει αποδεκτό από τον συντονιστή του έργου που είναι στην Καταλονία, το έργο θα γίνει στην Άνδρο. Αν όχι, μετά λύπης θα μεταφερθεί αλλού.

Καθ.Γεράσιμος Λυμπεράτος Επιστημονικός Υπεύθυνος για το ΕΜΠ

 

Μόλις 130 μέτρα απόσταση πίσω από τα δέντρα που φαίνονται στην φωτογραφία η μονάδα κομποστοποίησης της Χώρας από το κοσμικό και τουριστικό beach-bar ROCK στο Παραπόρτι. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Χαλάς “δεν θυμάται να τον ενόχλησε ποτέ στο καλοκαιρινό τετράμηνο που λειτουργεί η παραλία με εκατοντάδες τουρίστες κάθε μέρα.” Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις που περιγράφουν την άγνοια, την οπισθοδρομικότητα, τον αναχρονισμό, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον ακραίο τοπικισμό μερικών στο Γαύριο.

 

2. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

(Μάς εστάλη χθες επιστολή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την οποία αποσύρεται η πρόταση για πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στο Γαύριο της Άνδρου έπειτα από τις «πρωτοφανείς» αντιδράσεις του Τοπικού του Γαυρίου, του «Φιλοπρόοδου» του Γαυρίου και της παράταξης «Άνδρος της Ζωής».

Επρόκειτο για πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξοπλισμού και εκπαίδευσης για τη συλλογή βιοαποβλήτων στην περιοχή Γαυρίου – Μπατσίου Άνδρου με σκοπό τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ENI CBC MED – SIRCLES. Η μονάδα είχε προγραμματιστεί να μπει στην περιοχή του Κάμπου Γαυρίου όπου είναι η μονάδα μπετού της εταιρείας Μαμάη και τα θερμοκήπια. Πρόκειται για μονάδα ελάχιστης όχλησης. Η αντίστοιχη μονάδα στην Χώρα είναι στο Παραπόρτι: 200 μέτρα από χώρο δεξιώσεων, 100 μέτρα από τα γήπεδα τένις και 130 μέτρα από ένα μπιτς-μπαρ. Ουδέποτε κανείς εξ αυτών ενοχλήθηκε.

Το πρόγραμμα περιελάβανε 28 θέσεις – οι 20 εξ αυτών αμειβόμενες – μέχρι τον Αύγουστο 2023. Θα εκπαίδευε εργαζόμενους στην κομποστοποίηση, που είναι μέρος της ανακύκλωσης. Στο πρόγραμμα αντιτάχθηκαν εξ αρχής σε υψηλότατους τόνους ως μέρος της καθολικής αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα» το Τοπικό Γαυρίου υπό τον κ. Χέλμη, ο Φιλοπρόοδος Γαυρίου και σύσσωμη η τετραμελής ομάδα Καπάκη.

Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή του ΕΜΠ και μερικές από τις αντιδράσεις των ημερών που συλλέξαμε από το διαδίκτυο. Να σημειώσουμε πως το ύφος και το εύρος της επιστολής της ομάδας Καπάκη είναι σε στιλ πολυσέλιδης «επίκαιρης ερώτησης» στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!!! Μικρομεγαλισμοί χωρίς όρια. Επαρχιωτισμός και γραφειοκρατικός σχολαστικισμός πέρα από τα όρια. Για να καταλάβετε απλώς συγκρίνετε την ερώτηση της ομάδας Καπάκη με την απάντηση του ΕΜΠ προς αυτούς. Τα συμπεράσματα δικά σας… ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

(α) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΠ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών

11 Φεβρουαρίου 2022

Προς: κ. Δημήτριο Λοτσάρη Δήμαρχο Άνδρου

Θέμα: Πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στην Άνδρο

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, μετά τις πρωτοφανείς αντιδράσεις τόσο του Τοπικού Συμβουλίου Γαυρίου και του Συλλόγου «Φιλοπρόοδος Όμιλος το Γαύριο» όσο και της Δημοτικής παράταξης «Άνδρος της ζωής μας» ενάντια στην χωροθέτηση του πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου, παρά τον καθαρά εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα του έργου, τη μικρή κλίμακα και διάρκεια του και παρά τις εξηγήσεις που δώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που προσκληθήκαμε, με λύπη μου σας δηλώνω ότι δεν έχουμε πρόθεση πλέον να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση και εφαρμογή του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παρακαλώ για τη σχετική γνωστοποίησή αυτής της απόφασης προς κάθε ενδιαφερόμενο. Εφόσον θεωρείτε εφικτή την εφαρμογή του προγράμματος σε άλλη περιοχή της Άνδρου, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η ματαίωση του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.

Με εκτίμηση

Καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος

 

(β) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΥΡΙΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψιν την επιστολή που μας κοινοποιήθηκε την Δευτέρα 7/2/22 απο τον φιλοπρόοδο όμιλο το “Γαύριο” και μετά από όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανδρου,που διενεργήθηκε την Τετάρτη 2/2/2022,το τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Γαυρίου έχει να καταθέσει τα κάτωθι:

1)Το τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Γαυρίου,είχε ενημερωθεί από τον κ.Λυμπεράτο,για την κομποστοποίηση που θα διενεργείτο στην αδειοδοτημένη επιχείρηση ανακυκλώσιμων υλικών,του κ.Πέτσα Δημητρίου στο Κυπρί Ανδρου.

2) Η συνεργασία μεταξύ της εταιρείας του κ. Λυμπεράτου και του κ. Πέτσα, ξαφνικά για κάποιους λόγους διεκόπη. Φυσικά εμείς δεν γνωρίζαμε,ούτε πότε συνέβη αυτό χρονικά,αλλά ούτε και τους λόγους για τους οποίους διεκόπη αυτή η συνεργασία

3) Για την νέα θέση που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η κομποστοποίηση και συγκεκριμμένα στόν Κάμπο Γαυρίου,δεν είχαμε ουδέποτε καμμία ενημέρωση, ούτε από την πλευρά της εταιρείας του κ.Λυμπεράτου, αλλά ούτε και από την πλευρά του κ.Δημάρχου.

4) Αν είχαμε ενημερωθεί εγκαίρως από τον κ.Λυμπεράτο,όλοι μαζί τοπικοί και δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, μετά από προσεκτική έρευνα, θα σας είχαμε προτείνει κάποια θέση μακριά από οικιστική περιοχή, που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις και έτσι δεν θα υπήρχε στενότητα χρονικού περιθωρίου, που τώρα εσείς επικαλείσθε.

5) Διαφωνούμε κάθετα ως προς την νέα αυτή θέση στον Κάμπο Γαυρίου, διότι:

α)Ανήκει σε οικιστική περιοχή,και συγκεκριμμένα υπάρχουν αρκετά σπίτια περιμετρικά, πλησίον του σημείου τοποθέτησης της πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

β) Είναι δίπλα από κεντρικό οδικό άξονα.

γ) Το Γαύριο που είναι και ο μεγάλος οικισμός της περιοχής, δεν απέχει μεγάλη απόσταση.

δ) Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.

6) Δεν έχουμε καμμία αντίρρηση για την κομποστοποίηση, διαφωνούμε ως προς την θέση. Χρόνος υπάρχει, σας έχει ήδη γίνει μία πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο από δημοτικό Σύμβουλο και πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλες θέσεις στην περιοχή μας, μακριά από οικισμούς, αν γίνει μια σωστή έρευνα.

Τέλος αποφασίσθηκε για όλους τους ανωτέρω λόγους, να διεξαχθεί ένα έκτακτο

τοπικό συμβούλιο, στο οποίο θα εκφραστούν και επίσημα πλέον οι θεσεις των τοπικών συμβούλων της περιοχής, για την χωροθέτηση πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στον Κάμπο του Γαυρίου.

 

(γ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Κύριοι,

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των παρ.8 και 9 του άρθρου 10 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. Απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α & Η.Δ. 16852/6.04.2011 – Φ.Ε.Κ. 661/τ.Β΄/20.04.2011), τις ειδικές διατάξεις των άρθρων 61 παρ. 3 και 69 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, τις γενικότερες διατάξεις του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και εκείνες των άρθρων 1, 2, 3 και 9 του Π.Δ. 28/2015 «Κώδικας Πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία» (ΦΕΚ 34/τ.Α΄), και κατόπιν των όσων αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου της 2.02.2022 σχετικά με το προκείμενο θέμα, ουσιαστικά δε λάβαμε απαντήσεις, διατυπώνουμε σοβαρές ενστάσεις για τη νομιμότητα των ενεργειών αλλά και τη  διαφάνεια της ακολουθούμενης διαδικασίας εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, του ΕΜΠ και της δωρήτριας εταιρείας ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ και παρακαλούμε πολύ όπως μας πληροφορήσετε τεκμηριωμένα, χορηγώντας μας το συντομότερο δυνατόν τα σχετικά έγγραφα, για τα ακόλουθα:

Ερωτάται η δωρήτρια εταιρεία ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ και το Ε.Μ.Π. ποια η μεταξύ τους διασύνδεση και συνεργασία καθόσον η με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις «δωρεά» της ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ προς τον Δήμο Άνδρου, ενός αγροτικού οχήματος και ενός κλαδοτεμαχιστή συνολικής αξίας το ανώτερο 35.000 ευρώ χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» που οδηγεί φωτογραφικά στην αιφνιδιαστική, προαποφασισμένη εν κρυπτώ και χωρίς ουδεμία πρότερη δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων της περιοχής Μπατσίου και Γαυρίου σχεδιαζόμενη να εγκατασταθεί στον Κάμπο Γαυρίου με την υπογραφή μάλιστα Συμφωνίας Δωρεάς με επαχθείς και ασαφείς για τον Δήμο μας όρους.

Ερωτάται ο Δήμαρχος Άνδρου για ποιόν λόγο εφηύρε το «τέχνασμα» της δωρεάς από την εταιρεία ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ αντί της κατ’ ευθείαν σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης κατ΄ άρθρο 100 Ν. 3852/2010 με το Ε.Μ.Π. στα πλαίσια του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ENICBC MED-SIRCLES, καθόσον η προβαλλόμενη ως δήθεν δωρεά των 2 οχημάτων υποκρύπτει μια κανονική Προγραμματική Σύμβαση με το Ε.Μ.Π. Γιατί δεν προτιμήθηκε η δωρεά των 2 οχημάτων από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και επιλέχθηκε ιδιωτική εταιρεία ως «δωρήτρια»? Στο Δήμο Χαλανδρίου όπου ο καθηγητής κ. Λυμπεράτος διετέλεσε προσφάτως και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόσφερε τον Αύγουστο 2020 ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων.

Ερωτάται ο Δήμαρχος Άνδρου εάν είχε και ποια συλλογικά Όργανα του Δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας της Υδρούσας ευρύτερα, ενημερώσει για την πρόθεσή του ο Δήμος μας να ενταχθεί εμμέσως στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω του ΕΜΠ και της δωρεάς ενός αγροτικού οχήματος και ενός κλαδοτεμαχιστή, κινήσεις που οδηγούν στην αιφνιδιαστική και μεθοδευμένη απόφαση της δημιουργίας πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου για διάστημα 20 μηνών .

Ερωτάται ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Λοτσάρης εάν γνωρίζει ότι ένας από τους Associates του εν λόγω ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Υδρούσας Άνδρου « Η Αρχόντισσα του Αιγαίου» βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του Προγράμματος.

Ερωτάται ο καθηγητής κ. Λυμπεράτος με ποιους υπολογισμούς και στοιχεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο όγκος των βιοαποβλήτων δεν θα υπερβαίνει τους 0,5 τόνους / ημέρα με συνέπεια να μην απαιτείται η γνωστή διαδικασία χωροθέτησης για την μονάδα κομποστοποίησης μέσω έγκρισης ΜΠΕ από τα αρμόδια Όργανα. Προτείνει δηλαδή μια μονάδα κομποστοποίησης τόσο μικρή έτσι ώστε να μην απαιτείται ουσιαστικά ουδεμία άδεια, χωρίς όμως να κάνει τον κόπο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της προς κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης.

Με ποιο σκεπτικό επελέγη ειδικά ο Κάμπος Γαυρίου τόσο για την περισυλλογή των βιοαποβλήτων (κυρίως αποφάγια και λοιπά απορρίμματα) όσο όμως και για την επεξεργασία-κομποστοποίηση αυτών μέσω εγκατάστασης ειδικής μονάδας.   Γιατί δεν εξετάσθηκε η χωροθέτηση αυτής της μονάδας σε άλλη, πιο απομακρυσμένη και μη τουριστική-οικιστική περιοχή του νησιού μας καθόσον η περιοχή του Γαυρίου είναι ιδιαιτέρως τουριστική και μάλιστα αποτελεί την πύλη εισόδου των επισκεπτών του νησιού μέσω του λιμανιού?    Γιατί εξαιρέθηκε η περιοχή της Χώρας Άνδρου και του Κορθίου από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα?    Ποια επιστημονικά κριτήρια οδήγησαν τον κ. Λοτσάρη και τον κ. Λυμπεράτο να αποφασίσουν αυτοί, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, την εγκατάσταση της πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου, τον αποκαλούμενο και «Κάμπο της υποκρισίας» από τον κ. Λοτσάρη? Και πρέπει να απαντηθεί από τους αρμοδίους με ποια κριτήρια επελέγη από όλο τον ελλαδικό χώρο, ειδικά και μόνον η Άνδρος, για να συμμετάσχει σε αυτό το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα? Eπίσης, πρέπει να απαντηθεί εάν η πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου θα επηρεάσει αρνητικά τον περιβάλλοντα χώρο, αποτελώντας περιβαλλοντική και οικιστική όχληση για την εν λόγω τουριστική περιοχή.

Ερωτάται τόσο ο Δήμαρχος Άνδρου όσο και ο καθηγητής κ. Λυμπεράτος πού θα πλένονται οι χρησιμοποιημένοι κάδοι και που θα χύνεται το ακάθαρτο νερό? Πού θα αποθηκεύεται το προϊόν της συλλογής μέχρι να διατεθεί? Ποια μέτρα έχουν λάβει ώστε να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τυχόν δυσάρεστες οσμές και από την παρουσία τρωκτικών και λοιπών εντόμων, εντός μάλιστα μιας ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες ? Ποια θα είναι η συνολική ποσότητα που θα αποθηκεύεται και ποια άλλα είδη αποβλήτων θα συλλέγονται εκτός εκείνων από τους ειδικούς κάδους?

Ερωτώνται οι κ.κ. Λοτσάρης και Λυμπεράτος με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις θα επιλεγούν τα 28 άτομα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και τον γυναικείο πληθυσμό που θα εκπαιδευτούν στα πλαίσια του Προγράμματος.

Ερωτάται ο κ. Λυμπεράτος, πότε διενήργησε και ποιες απαραίτητες ενέργειες για την γνωστοποίηση στην κοινωνία της Άνδρου της επικείμενης λειτουργίας της εγκατάστασης της μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου σύμφωνα με το σχετ.(γ)?    Διαπιστώνουμε ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 ερχόταν σε επαφές με παράγοντες στο νησί μας εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.     Επιπλέον, η ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε στις 30.06.2021 το Ε.Μ.Π. από κοινού με την ΜΚΟ «Η Οργάνωση Γη», υπερτόνιζε, προκειμένου να προσελκύσει ντόπιο ακροατήριο, τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας (πράσινες θέσεις εργασίας) εφαρμόζοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των βιοαποβλήτων, χωρίς ωστόσο να επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας για τους ευάλωτους Ανδριώτες, που θα συμμετάσχουν, αλλά για απολύτως προσωρινή – ευκαιριακή απασχόληση διάρκειας μόνον 6 μηνών ανά ωφελούμενο και με πολύ χαμηλό αντίτιμο ως είδος μισθού. Ομοίως, πουθενά δεν φαίνεται να ενημερώνετε την τοπική κοινωνία ότι η επιλογή του νησιού μας σε αυτό το Πρόγραμμα, συνεπάγεται και τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης, εντός μάλιστα της πλέον ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής του νησιού μας παρότι στον Δήμο Χαλανδρίου, όπου ο κ. Λυμπεράτος είναι και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου το 2021, και όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα κομποστοποίησης μόνον ως προς τη συλλογή των βιοαποβλήτων και όχι ως προς την επεξεργασία τους.

Τέλος – και σημαντικότερο – ζητούμε όπως μας χορηγηθεί από κάθε εμπλεκόμενο μέρος, ήτοι  Δήμος Άνδρου, Ε.Μ.Π. – καθηγητής κ. Λυμπεράτος, επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος , δωρήτρια εταιρεία ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ κάθε έγγραφο που αφορά τη συγκεκριμένη δράση και κυρίως όλος ο φάκελος-μελέτη με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά της υπό ανέγερση μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου.

Επίσης, ζητούμε όπως τροποποιηθεί η σύνθεση της τριμελούς «Επιτροπής έργου της δωρεάς» όπως αυτή αποφασίστηκε με την υπ’ αρ. 23/2022 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Άνδρου προκειμένου να συμμετάσχει και δημοτικός σύμβουλος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας, δεδομένης της σοβαρότητας του ρόλου της εν λόγω Επιτροπής.

Παρακαλούμε τις λοιπές Υπηρεσίες και Φορείς στις οποίες αποστέλλουμε και κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή μας, όπως μεριμνήσουν κατά λόγο αρμοδιότητας να επιληφθούν και να ασκήσουν κάθε προβλεπόμενο έλεγχο στους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε αιφνιδιαστικά, αναστατώνοντας την τοπική κοινωνία του Γαυρίου και δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας για κάθε παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, προσβολής δημοσίου συμφέροντος, αδιαφανών και μη σύννομων ενεργειών διοικητικής δράσης δημοσίων λειτουργών κ.α. διαπιστωθεί, παρότι η δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στο νησί μας είναι μια επιθυμητή ενέργεια  ΑΡΚΕΙ να γίνεται με σεβασμό στη νομιμότητα, με δημοκρατικές διαδικασίες και κυρίως με ειλικρινή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία η οποία και θα υποστεί τις όποιες συνέπειες, θετικές και αρνητικές, του έργου αυτού.

Με τιμή,

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Άνδρου της παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας»

Γιάννης Γ. Καπάκης, επικεφαλής

35 Comments

  1. Ο/Η Γαυριωτης λέει:
    12/02/2022 στις 08:00

    Ο πρόεδρος τη μάντρα υλικών που την έχει????
    Οεο!!!

    Απάντηση
  2. Ο/Η Τέλης λέει:
    12/02/2022 στις 08:00

    Καλά μας λένε ζαβανδριωτες.

    Απάντηση
  3. Ο/Η sagini λέει:
    12/02/2022 στις 08:07

    Απο ολη την Ελλαδα,διαλεξαν την Ανδρο…

    ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Από όλη την Ελλάδα διάλεξαν την Άνδρο!!! Υπερβολές μιας άσχετης. Η Ελλάδα έχει μερικές χιλιάδες σημεία. Η Άνδρος έχει άλλο ένα στη Χώρα. Αλλά είσαι σαγηνευτικά ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ και δεν διάβασες το κείμενο και δεν είδες τις φωτογραφίες. Άρα από όλη την Άνδρο που έχει ένα χρειάζονται κι άλλα σημεία για την επεξεργασία υπολείμματων κλαδιών κλπ για να γίνει επεξεργασία κόμποστ. Στο Γαύριο χρειαζόταν ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ!!!
    Αδιανόητη η τύφλωση σας. Όμως από όλη την Ελλάδα μόνο στην Άνδρο υπάρχουν φυντάνια του είδους σας.
    ΥΓ Μην ξαναγράψετε εδώ. Το ΙΡ σας 78.87.65.188 έχει βάλει ήδη δύο σχόλια με άλλα ψευδώνυμα αντίστοιχης συκοφαντίας και βλακείας. Δεν τα δημοσιεύουμε.

    Απάντηση
  4. Ο/Η Ανδριώτης λέει:
    12/02/2022 στις 08:30

    Κάτι θα σκεφτείο Αργύρης ο υπεύθυνος του προγράμματος με την μητέρα του . Ολόκληρη Άνδρος βρε παιδιά δεν θα βρεθεί ένα μέρος ?

    Απάντηση
  5. Ο/Η no name λέει:
    12/02/2022 στις 08:35

    Το ip ενός υπολογιστή υποδεικνύει αυτόν που τον χρησιμοποιεί;;;είτε τον κάτοχό του;;;;

    Απάντηση
  6. Ο/Η Νομίζω λέει:
    12/02/2022 στις 08:35

    Νομίζω οτι ο δημαρχος δυστυχός το εχει χασει το παιχνίδι στην ανδρο. Τον παιζουν μπάλα μερικά τοπικά και η αντιπολίτευση

    Απάντηση
  7. Ο/Η Μεσαιωνας λέει:
    12/02/2022 στις 09:18

    Με πολύ κόπο αλήθεια, κατάφερα και διάβασα σχεδόν ολόκληρο το κείμενο του Καπάκη. Πράγματι, το ύφος γραφής του (μάλλον άλλοι του το έγραψαν) παραπέμπει σε πρόεδρο διεθνούς δικαστηρίου (Χάγης, κλπ), παρά σε σύμβουλο μειοψηφίας πάρα πολύ μικρού ελληνικού δήμου που αναφέρεται σε πολύ μικρού βεληνεκούς θέμα. Ας είναι όμως. Αφού θέλει ο ίδιος και όσοι τον υποστηρίζουν και τους ψηφίζουν, να μείνουν πίσω, ας μείνουν. Η Ανδρος θα καταφέρει να προχωρήσει στον 21ο αιώνα κάνοντας τέτοια μικρά βήματα (όπως η κομποστοποίηση) και χωρίς αυτούς. Δεν μπορούν όλοι να πάνε μπροστά, ο κόσμος πάντοτε προχωρούσε χάριν των λίγων.

    Απάντηση
  8. Ο/Η Γιωργος Π λέει:
    12/02/2022 στις 10:19

    Nτροπη! Ντροπή! Χάθηκαν 20 θέσεις εργασίας από το Γαυριο. Το Τοπικό κσι οι σύμβουλοι που αντιδρανε δεν έχουνε ανάγκη από δουλειά. Να παραιτηθούν. Οι νέοι θέλουμε δουλειά.

    Απάντηση
  9. Ο/Η Γαυριωτης λέει:
    12/02/2022 στις 10:20

    Δημαρχρ αν δινουν καλό ενοικιο φερε τη μοναδα σε μενα.

    Απάντηση
  10. Ο/Η Λατρεία λέει:
    12/02/2022 στις 10:20

    Δημαρχε σε λατρεύει όλο το νησί. Δηλώνουμε πίστη και αφοσίωση σε εσενα

    Απάντηση
  11. Ο/Η Πιου λέει:
    12/02/2022 στις 10:20

    Ελα Θεία μ ακους;
    Τα διάβασες; ΝΙΚΑΜΕ! ΝΙΚΑΜΕ!
    ΔΕΝ θα γίνει αυτό με τις κομπόστες στο Γαυριο!!! Ναι σου λέω!
    Αντιδράσανε τα παιδιά και πετύχαμε να διώξουμε 20 θέσεις για δουλειά! Το πετύχαμε!
    Θρίαμβος Θεία! Γιουπι! Τους έχουμε τελειώσει!!
    Και τι θα κάνουν οι νέοι; Ε, ας κοιτάνε εμάς που κάνουμε αντιπολίτευση. Αντε, που θέλουνε και δουλειά!
    Αφού σου λέω αυτό με τις κομπόστες μποδούσε τα παιδιά!
    Τώρα τι ακριβώς ενόχλαγε, δεν έχω και γω καταλάβει Θεία! Αλλά αφού τα παιδιά , ξέρεις , κατάλαβες, αποφάσισαν ότι μποδάει τότε και μεις πιστεύουμε ότι μποδάει.
    Στην Χώρα βέβαια δεν μποδάει………κατάλαβες Θεία….!!
    Ναι Θεία ναι!
    Αντε σ αφήνω!
    Σκέφτομαι να απλώσω τραχανά.
    Τι, δεν θα στεγνώσει τέτοια εποχή;
    Ο κάβουρας φταίει Θεία που έχει αλλάξει ο καιρός και δεν θα στεγνώσει ο τραχανάς. Αυτός φταίει. Αντε σ αφήνω! Νικάμε!!

    Απάντηση
  12. Ο/Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ λέει:
    12/02/2022 στις 10:21

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΕ. ΕΙΣΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ

    Απάντηση
  13. Ο/Η Χρήστος Δεληνικόλας λέει:
    12/02/2022 στις 10:22

    Κρίμα!
    Προφανώς ήταν πιο εύκολο για τον κύριο καθηγητή να αποσύρει το ενδιαφέρον του από το να παραδώσει το φάκελο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας. Ποιος να ξέρει το λόγο|;
    Οσο για την κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο του Γαυρίου και που πάντα στις αναφορές σας αφήνετε υπονοούμενα, αν υπάρχουν χρήσεις ήδη εγκατεστημένες που απαγορεύονται, είναι στο χέρι των αρχών να επιβάλουν την τάξη!
    Το περιοδικό σας όμως δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του.Ολοι θυμόμαστε, πόσο φανατικός υποστηρικτής υπήρξε,παράνομης εγκατάστασης στον κάμπο!

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Αν αμφισβητείτε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ μην μας διαβάζετε. Υπάρχει πάντα η Άνδρος της Ζωής σας που είναι… αξιόπιστη!…. Δεν υπήρξαμε ποτέ “φανατικός υποστηρικτής” της επένδυσης Βαλμά. Την αποδεχτήκαμε όμως ως ΧΡΗΣΙΜΗΣ για όλη την Άνδρο για (να μην επιβαρύνεται ο κεντρικός άξονας του νησιού με δεκάδες καθημερινά μπετονιέρες ιδίως το καλοκαίρι. Χτίζετε όλοι τα σπίτια σας στο Γαύριο στο 95% με μπετό από την Χώρα που έχει δύο εταιρείες κι εσείς δεν είστε άξιοι να καταλήξετε σε μια. Πληρώνετε μεγαλύτερα μεταφορικά, δυσκολεύετε τις μεταφορές και τον τουρισμό σε όλο τον κεντρικό άξονα. Μόνο και μόνο για μια μονάδα μπετού που ήταν και είναι αναγκαία στην δυτική και βόρεια Άνδρο που αναπτύσσεται συνεχώς.
    Συνεπώς όλοι θυμόμαστε πόσο φιλοοπισθοδρομικοί και χωρίς σχέδιο είστε.Και μια ερώτηση: μπορείτε να βρείτε στην παραπάνω φωτογραφία του Κάμπου τα σιλό του Βαλμα; Ψάξτε, ακόμα εκεί είναι…

    Απάντηση
  14. Ο/Η Κατοικος Καμπου λέει:
    12/02/2022 στις 10:47

    Συγχαρητηρια στους Γαυριωτες που αγαπανε το τοπο τους.
    Για δευτερη φορα προσπαθησαν να καταστρεψουν μια ολοκληρη περιοχη,που χτιζονται συνεχως σπιτια…

    ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Πάντως στην φωτογραφία μας μόνο το εργοτάξιο μπετού και τα θερμοκήπια φαίνονται στην περιοχή. Τα σπίτια είναι κάτι χιλιόμετρα μακριά. Αυτά για τα ψέματα που γράφετε παραπάνω…

    Απάντηση
  15. Ο/Η Βουδια λέει:
    12/02/2022 στις 11:04

    Όλα τα χρόνια πίσω από το κόσμο ήταν το Γαύριο, τώρα θα αλλάξουν. Αφήστε τους στην ησυχία τους άνθρωποι των …… (διαγράφεται μια λέξη – ΕΝ ΑΝΔΡΩ) τους μπερδεύετε με τεχνολογία,επίστημη πρόοδο εξέλιξη!!
    Όλη τους η ζωή ένα κόμπλεξ με τη Χώρα!

    Απάντηση
  16. Ο/Η Τασούλης λέει:
    12/02/2022 στις 12:00

    Μηπως νοικιάζει κάποιος ή κάποια εκεί γύρω μέσω AIR BNB το σπίτι ή τα σπίτια του και ενοχλείτε;

    Απάντηση
  17. Ο/Η Φοίβος λέει:
    12/02/2022 στις 13:13

    Η Φεουδαρχία συνεχίζετε. Οι Φεουδαρχες προστατεύουν την γη τους. Οι θέσεις εργασίας πάνε περίπατο σε χώρα ή κορθι

    Απάντηση
  18. Ο/Η Χρίστος Δεληνικόλας λέει:
    12/02/2022 στις 13:20

    Φυσικά και τα βλέπω τα σιλό του Βαλμά, εσείς δεν τα βλέπετε, προφανώς κάτι περιορίζει την όρασή σας και μεγαλώνει την αναξιοπιστία σας!
    Θα σας διαβάζω όμως γιατί γράφετε και άλλα θέματα που έχουν ενδιαφέρον.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Δεν σχολιάσατε όμως το μέγεθος που λέγατε ότι δεσπόζει. Και δεν είπατε κουβέντα για το ότι χτίζετε τα σπίτια σας εδώ και δεκαετίες με δεκάδες καθημερνά μπετονιέρες από την Χώρα μπλοκάροντας τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού κι επιβαρύνοντας εκατοντάδες σπίτια επί του κεντρικού δρόμου. Αυτά είναι τα ενδιαφέροντα που δεν σχολιάσατε…
    Περιμένουμε απαντήσεις για μια ανάπτυξη στηριζόμενη στο ρεύμα από την Χώρα (εκεί είναι το κεντρικό δίκτυο στον Πιτροφό), για μπετό από την Χώρα κλπ…)
    Σας ευχαριστώ για την προσεκτική και ευγενική απάντηση σας…

    Απάντηση
  19. Ο/Η 12/02/22 λέει:
    12/02/2022 στις 14:25

    Ενώ εσείς η τεχνολόγοι και η προχωρημένη άνθρωποι της πρώτευσας είστε για πολλά γέλια

    Απάντηση
  20. Ο/Η Απρόσεκτος λέει:
    12/02/2022 στις 14:54

    Κρίμα, να εκτίθεται ο καθηγητής Λυμπεράτος με τέτοιες συνεργασίες.

    ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Το κρίμα στο λαιμό σας απάντησε ο καθηγητής Λυμπεράτος πριν λίγο…

    Απάντηση
  21. Ο/Η Sagini λέει:
    12/02/2022 στις 15:36

    Αυτό το βόδι που γράφει….

    ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Δεν σου είπαμε κοπέλα μου πως η Σαγήνη και η ρατσιστική λάσπη της τέρμα στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ…

    Απάντηση
  22. Ο/Η Γραφή κ αναγνωση λέει:
    12/02/2022 στις 18:36

    Τι κομποστοποιηση μας λέτε και έργα , στο μέρος που δεν ξέρουν γραφή και αναγνωση!!!!!

    Απάντηση
  23. Ο/Η ΓΑΥΡΙΩΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ λέει:
    12/02/2022 στις 21:21

    ΜΑΣ ΥΠΟΤΙΜΑΕΙ ΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ Η ΤΑΣΟΥΛΑ. ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ. ΕΜΠΕΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ Η ΚΥΡΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΕΣ …. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΝ ΑΝΙΔΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥΜΑΣ ΝΙΚΟ ΧΕΛΜΗ, Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑΣΟΥΛΑ….ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΝΆΤΥΞΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    Απάντηση
  24. Ο/Η Καμπίσιος λέει:
    12/02/2022 στις 21:26

    Και σιλό θα γίνουν και ανακύκλωση και ογκώδη θα πάνε. Μα που άλλου όλα στον κάμπο. Μα ποιος υπολογίζει την Τασούλα ποιος? Αυτό εξάλλου θα φανεί στις επόμενες εκλογεσ που θα πάρει το απόλυτο μηδεν.

    Απάντηση
  25. Ο/Η Μάκης Τ. λέει:
    12/02/2022 στις 21:41

    Ο Δήμαρχος φταίει που αφήνει την Τασούλα Μαμαη να επεμβαίνει και να έχει λόγο σε όλα . Πρέπει επιτέλους να μη της περνάει. Ποιος κυβερνάει Δήμαρχε? Απομόνωσε την γιατί στην συνέχεια θα το πληρώσεις.

    Απάντηση
  26. Ο/Η ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥ λέει:
    12/02/2022 στις 22:14

    Πάλι πέρασε στους καμπισιους( Τασούλα, Χέλμη, Μπετυ, Δεληνικολα) Να τους χαίρεστε λοιπόν. Ζήτω το αφεντικό του κάμπου. Ζήτω η Τασουλα

    Απάντηση
  27. Ο/Η Πολίτης λέει:
    13/02/2022 στις 03:52

    Από αυτά που καταλαβαίνω προκύπτει ότι το πρόγραμμα δεν είναι του ΕΜΠ αλλά της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Οργάνωση Γης” με υπεργολαβο την ΕΝΒΙΟ και υπεύθυνο του προγράμματος τον κ Λυμπερατο.. Ο Δήμος από την μια λέει ότι δεν είναι δικό του πρόγραμμα και δεν χειρίζεται το θέμα και από την άλλη λέει ότι αναλαμβάνει να βρει θέση (με τι κριτήρια και προϋποθέσεις άραγε;;) και θα κάνει συλλογή των αποβλήτων κλπ. Από την μια είπαν στο δημοτικό συμβούλιο ότι υπήρχε καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στο πρόγραμμα τον Ιανουάριο και τώρα λένε ότι υπάρχει χρόνος και θα ψάξουν πάλι να βρουν θέση ….Αν ισχύουν όλα αυτά μαζί, μάλλον δεν φταίνε όσοι ζητούν εξηγήσεις…..

    ΔΥΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Το ΕΜΠ δεν είναι επιχείρηση, ούτε ευρωπαϊκή ένωση. Είναι ο φορέας που έχει την επιστημονική ευθύνη. Το γράφει παντού. Πάλι καλά που το καταλάβατε με την δεύτερη.
    Τα μηχανήματα που κόστίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ της εταιρείας θα μείνουν στην Άνδρο και οι 20 πληρωμένες θέσεις εργασίας θα αφορούν την Άνδρο. Το πρόγραμμα λήγει αν δεν βρεθεί θέση άμεσα και αφορά την Άνδρο. Η κομποστοποίηση (κλαδιά, κλπ) είναι απαραίτητη για την ανακύκλωση και αφορά την Άνδρο.
    Αυτό που δεν αφορά την Άνδρο είστε εσείς από τον ωραίο καναπέ και τη σύνταξη σας που κουνάτε το δάχτυλο στους κατοίκους που βλέπουν τα πλοία να περνούν…

    Απάντηση
  28. Ο/Η Aperchomenos λέει:
    13/02/2022 στις 04:09

    Άλλη μια ήττα για τον απερχόμενο δήμαρχο. Λες και έχει βάλει στο ματι την περιοχή, ένα πράγμα. Βέβαια, αυτή η απόσυρση της πρότασης δεν φαίνεται και τόσο αθώα. Διαφορετικά θα μπορούσε να αναζητήσει άλλη περιοχή.

    ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
    Μάλλον θα βρεθεί και τότε δεν θα είναι τόσο αθώα η δικιά σας άρνηση…
    Συμφωνά μαζί σας πάντως πως έχει βάλει στο μάτι την περιοχή κι όχι το Μάτι όπως ο φίλος σας/ Για τον λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η προμελέτη του κλειστού (που οι άλλοι ποτέ δεν ξεκίνησαν) και πέρασε οριστικά από την ΓΓ Αθλητισμού. Να δεις που θα το ξεκινήσει μέχρι τις εκλογές///
    Αυτό δείχνει πως την έβαλε στο μάτι κι έρχονται και άλλες ήττες αν το φτιάξει…

    Απάντηση
  29. Ο/Η ΕΡΩΤΑΣΘΕ λέει:
    13/02/2022 στις 04:13

    Αυτός που συνέταξε την βαρύγδουπη επιστολή Καπάκη και Σια είχε επαφές με το περιβάλλον του Γιούνκερ; Ερωτάσθε;

    Απάντηση
  30. Ο/Η Καλά μας κάνουν λέει:
    13/02/2022 στις 08:11

    Για ακόμα μια φορά χάνεται μια δραστηριότητα που θα βοηθούσε την κοινωνία, προς όφελος και προσωπικό συμφέρον δύο ανθρώπων. Πολύ κρίμα που εδώ και τόσες δεκαετίες δε τους έβαλε η κοινωνία στη θέση που τους αξίζει. Αλλά ίσως αυτής της κοινωνίας αυτοί οι άνθρωποι της αξίζουν. Οπισθοδρόμηση σε όλο της το μεγαλείο. Έχει μπλέξει ο δήμαρχος με δαυτους.

    Απάντηση
  31. Ο/Η ΜΠΑΤΣΙΩΤΗΣ λέει:
    13/02/2022 στις 09:39

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.
    ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΕΙ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ.
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ 20 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ.
    ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ

    Απάντηση
  32. Ο/Η 123 λέει:
    13/02/2022 στις 15:16

    Ας ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές αυτούς που ενδιαφέρονται χρόνια τώρα για τα προσωπικά τους συμφέροντα σε βάρος του τόπου.

    Απάντηση
  33. Ο/Η Α Γαυριος λέει:
    13/02/2022 στις 15:18

    Χάθηκαν από το Γαυριο 20 μισθοί για ένα χρόνο. Πάνω από 100.000 ευρο. Ωραία συνεχίστε. Το ξέρουμε ότι μερικοί νοιάζονται για τα συμφέροντα τους καθ μόνο για αυτά

    Απάντηση
  34. Ο/Η Γαυριωτης λέει:
    13/02/2022 στις 15:25

    Να το πατε στο καμπο του φελλου αφου το θέλετε τοσο πολυ. Χωρο απλετο έχει εκεί και ειναι διπλα στο Γαυριο.

    Απάντηση
  35. Ο/Η Σωστή πληροφόρηση λέει:
    13/02/2022 στις 15:48

    Γιατί δεν βγαίνει κάποιος απ’ το Δήμο να διευκρινίσει στον κόσμο ότι οι 20 θέσεις εργασίας αφορούν στο σύνολο του προγράμματος? Δηλ. 20 άτομα εκ περιτροπής και όχι ταυτόχρονα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος!!! Μισθός 600€ ακαθάριστα σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου και του κ. Λυμπερατου.

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ21/02/2026
  • ΓΥΑΛΙΑ & ΝΕΙΜΠΟΡΙΟΣ: Όταν η θάλασσα βγήκε στην στεριά…20/02/2026
  • TΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τo “Εν Άνδρω” και η ΕΡΤ19/02/2026
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ATH στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    2. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    5. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (333)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.710)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb