• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

100% πληρότητα στα πλοία. Οι Κυκλάδες, κορυφαίος προορισμός. Ακριβότερα τα εισιτήρια.

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημοσίευση: 20/04/2022 Σχόλιο: 1

Του Ηλία Μπέλλου

 

To ταχύπλοο Super Express ξεκινά Μ.Τετάρτη απόγευμα διαδρομές και για Άνδρο. Επίσης Μ.Πέμπτη και Μ.Παρασκευή διπλά δρομολόγια και για Άνδρο. Και Μ.Σάββατο πρωί επίσης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γεμάτα θα είναι τα επιβατηγά πλοία που θα ταξιδέψουν για τις Κυκλάδες από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτά που είναι δρομολογημένα για Δωδεκάνησα και Κρήτη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), παρά τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων που έχει επιφέρει η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των καυσίμων, οι πληρότητες από τα μέσα της εβδομάδας και μετά προσεγγίζουν το 100%. Και αυτό σε πλοία που λειτουργούν πλέον με διαθέσιμο το 100% της δυναμικότητάς τους, αφού δεν υπάρχουν πια περιορισμοί στην πληρότητα λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά τη φετινή χρονιά υπάρχουν λιγότερα μεγάλα ταχύπλοα δρομολογημένα από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εξηγούν από τον ΣΕΕΝ. Κάτι που μεταφράζεται αυτονόητα σε λιγότερες διαθέσιμες θέσεις. Η δρομολόγηση λιγότερων ταχυπλόων αποδίδεται στο υψηλότατο κόστος των καυσίμων τους λόγω του συγκεκριμένου τύπου πετρελαίου που καταναλώνουν και στο συνολικά έντονα ενεργοβόρο προφίλ τους. Οσον αφορά τις χαμηλότερες πληρότητες που εμφανίζουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη –εξαιρουμένων των καμπινών, καθώς έχουν δοθεί σχεδόν όλες–, αυτές αποδίδονται εν μέρει και στον ανταγωνισμό με τις αεροπορικές μετακινήσεις που έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία.

Στην Αδριατική η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 200% περίπου σε σχέση με τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2019, αλλά η διακίνηση των φορτηγών έχει σχεδόν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Πάντως η επιβατική κίνηση στην Ιταλία ενισχύθηκε ήδη από τα τέλη της προηγουμένης εβδομάδας, καθώς τροφοδοτήθηκε από την επιστροφή κυρίως φοιτητών από το εξωτερικό για τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων έχει αυξηθεί αισθητά. Υπολογίζεται πως τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί μεταξύ 12% και 15% μεσοσταθμικά ανάλογα με την εταιρεία και το δρομολόγιο.

Οι αυξήσεις ήρθαν σε δύο κύματα, μαζί με τον ενεργειακό πληθωρισμό. Στα τέλη Μαρτίου δρομολογήθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 7% στα δρομολόγια από τον Πειραιά και της τάξεως του 12% σε αυτά από τη Ραφήνα. Οι αυξήσεις στον Πειραιά έγιναν μάλιστα έπειτα και από προηγούμενη αύξηση της τάξεως του 10% που είχε γίνει νωρίτερα φέτος. Μάλιστα, αν οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν δραστικά, αναμένεται να συνοδευθούν και από μια τρίτη αύξηση της τάξεως του 5% μετά το Πάσχα. Αντίστοιχου εύρους αυξήσεις έγιναν και στην Αδριατική.

Με δεδομένο ότι οι τιμές των καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ακτοπλοϊκές έχουν αυξηθεί υπέρμετρα το τελευταίο έτος, διατυπώνονται εντονότατες ανησυχίες πως, εφόσον το ράλι των τιμών του πετρελαίου δεν αναστραφεί, θα υπάρξουν και περαιτέρω αυξήσεις προς το καλοκαίρι.

Το συνολικό επιπλέον ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ακτοπλοϊκές-μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας φέτος σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ εφόσον οι τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνεται πως στα τέλη του προηγούμενου έτους η τιμή του πετρελαίου χαμηλού θείου βρισκόταν στα επίπεδα των 570 ευρώ ο τόνος. Στην αρχή του 2021 ήταν πιο κοντά στα 400 ευρώ. Τον Μάρτιο ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ, αν και υποχώρησε οριακά κατόπιν.

Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ασκήσουν και οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ναυτιλίας. Μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Επίδραση της δέσμης προτάσεων “Fit for 55” στην επιβατηγό ναυτιλία και στη νησιωτική Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, δείχνει πως η εφαρμογή της δέσμης μέτρων «Fit for 55» αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 207 εκατ. ευρώ το 2026 (σε σύγκριση με σενάριο μη εφαρμογής της δέσμης μέτρων), που σημαίνει επιβάρυνση των τιμών των εισιτηρίων κατά 30% το 2026.

 

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η Danae λέει:
    29/04/2022 στις 04:40

    Αν και είναι αυξημένα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια , ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει μετά από 2 χρόνια. Όλοι μας ανυπομονούμε να βρεθούμε και πάλι στα ελληνικά νησιά!

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΓΥΑΛΙΑ & ΝΕΙΜΠΟΡΙΟΣ: Όταν η θάλασσα βγήκε στην στεριά…20/02/2026
  • TΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τo “Εν Άνδρω” και η ΕΡΤ19/02/2026
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026
  • ΚΟΡΘΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 202618/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ATH στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    2. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    5. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (333)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.709)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb