ΠΛΟΙΑ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ενόψει του 2027

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ: Ιούλιος 2026, πλοία πάνε κι έρχονται. Για να δέσουν αυτά που έρχονται πρέπει να λύσουν αυτά που ήρθαν. Να κάνουν ένα γύρο, να φύγουν κάποια για να δέσουν μετά αυτά που θα πάνε!!! Δρομολογιακή πολιτική Κικίλια!!!
Τα εφετινά απρόσμενα καλοκαιρινά του υπουργού Κικίλια της Ραφήνας, όπου 3 και 4 επιβατικά πλοία κάθε βράδυ αγκυροβολούσαν εκτός λιμανιού, με αυξημένους κινδύνους για πλοία και πληρώματα, με σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια και με σημαντική αναστάτωση (καθυστερήσεις και χάσιμο δρομολογίων) των επιβατών της Ραφήνας και των νησιών (μεγάλες καθυστερήσεις).
Όλα αυτά τα απρογραμμάτιστα για δρομολόγια (ταχυπλόων και συμβατικών, από ένα λιμάνι, τη Ραφήνα, χωρίς προδιαγραφές για τόσα πλοία και δρομολόγια), τα οποία ξεκίναγαν ταυτόχρονα κι έφταναν ταυτόχρονα στα νησιά που κι αυτά δεν είχαν λιμάνια για προδιαγραφές για 4 και 5 αφίξεις ταυτόχρονα.
Θεωρητικά αυτό ονομάστηκε «ανταγωνισμός». Γιατί έπεσαν τα εποχιακά τα ναύλα. Όμως είναι ο πρώτος «ανταγωνισμός» που οδήγησε όλο το καλοκαίρι σε μείωση των αφίξεων! Οι εταιρείες πέτυχαν ανταγωνιζόμενες σκληρά σε μειώσεις ναύλων – με την συνδρομή του απρογραμμάτιστου υπουργού Κικίλια – την μείωση της επιβατικής κίνησης!

Είναι πρώτη φορά – από όσο ξέρουμε οι μειώσεις των ναύλων να έχουν ως αποτέλεσμα και την μείωση της επιβατικής κίνησης. Τους λόγους τους έχουμε αναδείξει από το ΕΝ ΑΝΔΡΩ εμείς και άλλοι φορείς και αναγνώστες γνώστες του σωστού ανταγωνισμού, όχι αυτό το καλοκαιρινό χάλι που ο υπουργός και η κυβέρνηση ονόμασαν «ανταγωνισμό»…
Αυτή είναι η πραγματικότητα και το γεγονός πως αρκετές χιλιάδες επιβάτες επωφελήθηκαν των εκπτώσεων για να ταξιδέψουν στους προορισμούς τους δεν αλλάζει την πραγματικότητα των αυξημένων κινδύνων στη ναυσιπλοΐα, των καθυστερήσεων των δρομολογίων και της ακραίας υπερφόρτωσης των ελλιπών υποδομών.
ΕΝΟΨΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Αυτή την πραγματικότητα καλούνται εκ νέου να αντιμετωπίσουν και οι τρεις εταιρείες της γραμμής μας ενόψει του Οκτωβρίου που θα βγουν τα δρομολόγια των πλοίων και τα λιμάνια αναχώρησης της επόμενης χρονιάς. Και οι τρεις εταιρείες καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο για τα πλοία που θα δρομολογήσουν την επόμενη περίοδο. Ήδη, από τις δύο εταιρείες – την Fast Ferries και την Golden Star – έχoυν αποσταλεί εγγράφως ερωτήματα προς το υπουργείο Ναυτιλίας για το πόσες ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις ελλιμενισμού στη Ραφήνα θα δώσει σε κάθε μια εταιρεία.

Με βάση την απάντηση του υπουργού θα δρομολογηθούν από κάθε μια από τις δύο εταιρείες τα αντίστοιχα πλοία στη Ραφήνα. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν προτίθεται πλέομ να δρομολογήσει πλοία, που θα μένουν κάθε βράδυ αρόδο. Αν λοιπόν δοθεί μια θέση μόνιμου ελλιμενισμού στο λιμάνι της Ραφήνας για το καλοκαίρι σε κάθε μια θα δρομολογήσει αντιστοίχως ένα πλοίο.
Η τρίτη εταιρεία, η Seajets, που εφέτος μπήκε εξαιρετικά δυναμικά στη Ραφήνα δρομολογώντας παραπάνω ταχύπλοα και συμβατικό, τάραξε το σταθερό έως ακίνητο πεδίο της ακτοπλοΐας, μάλλον θα συνεχίσει την ίδια εταιρική πολιτική. Πιέζοντας κι άλλο την ακτοπλοϊκή αγορά του καλοκαιριού. Στόχος της η κυριαρχία της στις γραμμές της Ραφήνας.
Έχοντας ήδη το αριθμητικό πλεονέκτημα των ταχυπλόων και τη δυναμική των πολλών προορισμών στο Αιγαίο, ακόμα κι αν χάνει από τις γραμμές της Ραφήνας, έχει την δυνατότητα να ρεφάρει συνολικά από όλες τις άλλες γραμμές καλοκαιρινά. Κάτι που αυτοί τους οποίους ανταγωνίζεται, όντας αποκλειστικά εστιασμένοι στις Κυκλάδες και έχοντας περιορισμένο αριθμό ακτοπλοϊκών, δεν έχουν.

Βασικός στόχος της εταιρείας – όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα – η κυριαρχία της και στη γραμμή Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου τόσο καλοκαιρινά όσο – σε επόμενη φάση – και κατά την διάρκεια του χειμώνα με συμβατικά πλοία. Για την ώρα υστερεί στα συμβατικά, αλλά αν εξαναγκάσει τους ανταγωνιστές της να αποχωρήσουν, θεωρεί πως θα βρει πλοία. Προφανώς, λοιπόν, θα συνεχίσει την επιθετική δρομολογιακή της πολιτική και την επόμενη χρονιά. Και βεβαίως θα πάρει και το κόστος να στέλνει τα υπεράριθμα ταχύπλοα της να διανυκτερεύουν στο Λαύριο.
ΕΝΟΨΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
Τι μάς λένε τα παραπάνω, με βάση και την εφετινή ακτοπλοϊκή εμπειρία της Ραφήνας;
(α) Ο Κικίλιας καλείται τον επόμενο μήνα να αποφασίσει την δρομολογιακή πολιτική του επόμενου έτους 2027.
(β) Όσες μόνιμες θέσεις εγκρίνει τόσα πλοία θα δρομολογήσουν από Ραφήνα οι δυο εταιρείες του χρόνου. Αν δώσει μια στην κάθε μια (από τις 4 ή 5 που είναι διαθέσιμες δύο πλοία τους θα ξεκινούν από Ραφήνα. Και δύο από Μύκονο που θα κάνουν το αντίστοιχο δρομολόγιο.
Με βάση αυτές τις αποφάσεις τα υπόλοιπα πλοία των δύο εταιρειών είτε θα τα πάνε σε άλλες γραμμές είτε δεν θα δρομολογηθούν. Τα δύο ταχύπλοα της εταιρείας Golden Star Ferries θα δρομολογηθούν με βάση τις αποφάσεις της εταιρείας.

Αν συμβούν τα παραπάνω υπάρχει ήδη ένας προβληματισμός για το μεταφορικό έργο των νησιών που διεξάγεται αποκλειστικά μέσω των μεγάλων συμβατικών πλοίων των δύο εταιρειών. Γιατί τα συμβατικά των δύο εταιρειών, είναι αυτά που το διεξάγουν όλο το εμπόριο με τα νησιά μεταφέροντας νταλίκες και φορτηγά με εμπορεύματα, υλικά, τρόφιμα, μεταφέροντας βαριά μηχανήματα και οχήματα, αλλά και πούλμαν με επιβάτες-εκδρομείς. Λογική η ανησυχία αν μειωθούν οι θέσεις τους στη Ραφήνα μπορεί να μειωθούν τα δρομολόγια τους;
Μπορεί τα καλοκαιρινά ταχύπλοα να ενθουσιάζουν μπασκετμπολίστες και υπουργούς, λαϊκούς και προπαγανδιστές, Κυκλαδάρχες και ωραιοπαθείς υπουργούς. Όμως, ο περιορισμός της μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω μειωμένω δρομολογίων των συμβατικών μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα στις μεταφορές εμπορευμάτων.
Όμως, αυτό όπως βλέπουμε ελάχιστα απασχολεί όσους έχουν την εξουσία και τη δύναμη να ορίζουν τα πράγματα και διαμορφώνουν μια ευκαιριακή δρομολογιακή πολιτική του είδους «εμπρός γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια»όσο, αλλά και τους ευκαιριακά σκεπτόμενους, που δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους και πιστεύουν πως «έλα μωρέ κάτι θα γίνει στο τέλος και θα ξελασπώσουμε»…
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»