Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ. 13 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

Γράφει ο Δημήτρης  Σταυρόπουλος

Αναδημοσίευση από Militaire.gr 

Πρόκειται για πόλεμο! Ακήρυκτο, ύπουλο, άγριο, βρώμικο με αφορμή ένα οπαδικό μίσος και βαθύτερα κοινωνικά αίτια. Οι συγκρούσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα είναι μια μορφή εκτόνωσης εκείνων που αναζητούν με λάθος τρόπους, διέξοδο στα κάθε λογής αδιέξοδα της ζωής τους. Ο δρόμος  που επιλέγουν είναι ολέθριος…

Το τίμημα στην χώρα μας είναι βαρύ! 13 νεκροί και αναρίθμητοι τραυματίες τα τελευταία 40 χρόνια. Η Πολιτεία ουσιαστικά απούσα! Λόγια και ημίμετρα. Καμία κυβέρνηση δεν τα έβαλε ουσιαστικά με τους χούλιγκανς. Πολιτικό κόστος γαρ και… χάιδεμα!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ

Θεσσαλονίκη: 9/9/1983 - Άρης Δημητριάδης (18 ετών).

Ο 18χρονος ποδηλάτης του Α.Σ. ΠΕΡΑ Άρης Δημητριάδης είναι το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα οπαδικής βίας. Ο 18χρονος και δύο ακόμη φίλοι του δέχτηκαν επίθεση τριών άγνωστων ατόμων, χωρίς η παρέα των παιδιών να δώσει την παραμικρή αφορμή. Λίγη ώρα μετά το συμβάν ο άτυχος ποδηλάτης,  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και εισήχθη αμέσως στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης της νευρολογικής κλινικής. Από την εξέταση που έκαναν οι ιατροί του ΑΧΕΠΑ, αντελήφθησαν ότι η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή, καθώς διέγνωσαν εκτεταμένη αιμορραγία στην περιοχή του στελέχους και στο κοιλιακό τμήμα του νωτιαίου μυελού.

Ήταν 9 Σεπτεμβρίου του 1983 όταν ο Άρης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου επί έξι ημέρες έδινε μάχη με τον θάνατο, μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε αυτός και οι δύο φίλοι του, από τρία αδέρφια όπως αποδείχθηκε αργότερα, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του. Οι θεράποντες ιατροί είπαν στους γονείς του Άρη, πως ακόμη και εάν κατάφερνε να βγει ζωντανός, οι βλάβες στον εγκέφαλό του θα ήταν ανεπανόρθωτες…

Λάρισα: 26/10/1986 - Χαράλαμπος Μπλιώνας (29 ετών).

Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας είχε πάει στο Αλκαζάρ για να παρακολουθήσει από κοντά το παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, αλλά περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης μια από τις φωτοβολίδες που εκτοξεύθηκε από τη θύρα στην οποία βρισκόντουσαν οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά, καρφώθηκε στον λαιμό του και του έκοψε την καρωτίδα.

Παρά τις προσπάθειες δύο γιατρών – οπαδών της ΑΕΛ, οι οποίοι είχαν πάει στο γήπεδο για να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας δεν κατάφερε να σωθεί, με τους γιατρούς στο νοσοκομείο της πόλης να επιβεβαιώνουν τον θάνατό του, βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που είχε πάει στο γήπεδο, τυχαία, γιατί είχε χάσει το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την Αθήνα.

Νέα Φιλαδέλφεια: 13/1/1991 - Γιώργος Παναγιώτου (17 ετών).

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια διακόπηκε από τον διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν με 1-2. Αιτία της διακοπής η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία. Το παιχνίδι, το οποίο επαναλήφθηκε μετά από έναν μήνα, επισκιάστηκε από τον θάνατο του νεαρού φιλάθλου του Ολυμπιακού, Γιώργου Παναγιώτου.

Ο 17χρονος μαθητής της Β’ Λυκείου πήγαινε στο γήπεδο και στις 14:27, στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, δέχθηκε στην κοιλιακή χώρα από κοντινή απόσταση φωτοβολίδα (θαλάσσης) που είχε εκτοξευθεί από χούλιγκανς με ειδικό πιστόλι για ρίψη φωτοβολίδων.  Το 17χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και οι γιατροί το έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο, αλλά ο Γιώργος Παναγιώτου εξέπνευσε. 

Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης: 10/4/1991 - Ευθύμιος Λιάκας (21 ετών), Κώστας Ντόλιας (25 ετών).

Με φρικτό τρόπο έχασαν τη ζωή τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ Ευθύμη Λιάκας και Κώστας Ντόλιας στις 10 Απριλίου του 1991, επιστρέφοντας από την Αθήνα, μετά τον χαμένο τελικό Κυπέλλου στο μπάσκετ απέναντι στον Πανιώνιο. Οι δύο φίλοι κάηκαν ζωντανοί, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έγινε παρανάλωμα του πυρός μετά από ρίψη βόμβας μολότοφ. Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 11 το βράδυ στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου του Αγίου Στεφάνου. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κουκουλοφόρος που επέβαινε σε αυτοκίνητο πέταξε βόμβα μολότοφ στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δύο άτυχοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κάθονταν στα πίσω καθίσματα, δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν και κάηκαν ζωντανοί.

Πιο τυχεροί στάθηκαν ο οδηγός Γιάννης Γεωργούσης και ο συνοδηγός Χρήστος Τσολακίδης, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν από το αυτοκίνητο και επέζησαν έχοντας υποστεί σοβαρά κατάγματα και περνώντας αρκετούς μήνες στα νοσοκομεία. Η τραγωδία δεν σταμάτησε εκεί. Η μητέρα του Κώστα Ντόλια έδωσε τέλος στη ζωή της τρεις μήνες μετά, ενώ είχε και τον σύζυγό της καθηλωμένο σε αναπηρική καρέκλα λόγω εγκεφαλικού.

Γλυφάδα: 12/5/1993 - Γιώργος Καρνέζης (25 ετών)

Ήταν Απρίλιος του 1995, με την κόντρα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο μπάσκετ να κορυφώνεται. Ο Γιώργος Καρνέζης είχε πάει βόλτα με φίλους στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας για να δουν όλοι μαζί τον 4ο τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Περίπου μισή ώρα μετά το ματς έγινε αντιληπτός στην πλατεία από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, έπεσε θύμα άγριας επίθεσης μέσα στο αμάξι του και δέχτηκε τουλάχιστον τρεις μαχαιριές. Ο Γιώργος Καρνέζης πέθανε την επόμενη μέρα.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Παιανία: 29/3/2007 - Μιχάλης Φιλόπουλος (22 ετών).

Ο Μιχάλης Φιλόπουλος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στις 29 Μαρτίου 2007, στην Παιανία, κατά τη διάρκεια ενός προκαθορισμένου ραντεβού συμπλοκής μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Ελλάδα και πυροδότησε μια μεγάλη αστυνομική έρευνα για τον ρόλο των οργανωμένων οπαδών των ομάδων.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Περιστέρι και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στο Χαλάνδρι. Από εκεί, σχηματίστηκαν ομάδες συνοδεία μοτοσικλετών στην Παιανία. Οι εντάσεις ήταν τόσο υψηλές που ένας παίκτης της τοπικής ομάδας του Μαρκόπουλου μαχαιρώθηκε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού γιατί τον είδαν σε ένα αυτοκίνητο να φορά το πράσινο χρώμα, απλώς και μόνο επειδή ήταν και τα χρώματα του Παναθηναϊκού.

Ο Μιχάλης Φιλόπουλος μαχαιρώθηκε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ συνάμα τον έδερναν. Η σκηνή γυρίστηκε με κάμερα κινητού τηλεφώνου, η οποία διανεμήθηκε σε συνδέσμους οπαδών και δημοσιεύθηκε ακόμη και στο YouTube. Αρκετά μέσα ενημέρωσης πρόβαλλαν το βίντεο και συνέχισαν να το δείχνουν για μέρες, ακόμη και σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

Ηράκλειο: 5/9/2011 - Γιάννης Ρουσάκης (21 ετών).

Ραντεβού με τον θάνατο είχε τον Σεπτέμβρη του 2011 ο 21χρονος Γιάννης Ρουσσάκης, πέφτοντας νεκρός από δυο μαχαιριές μετά από συμπλοκή μεταξύ οπαδών που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία στη συμπλοκή έλαβαν μέρος τριάντα περίπου οπαδοί (σύμφωνα με τις καταθέσεις, ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού ενισχυμένοι με οπαδούς του Ηροδότου, και σε οπαδούς του ΟΦΗ) οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες και χρησιμοποίησαν λοστούς, πέτρες, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα.

Αλικαρνασσός Ηρακλείου: 14/9/2014 - Kώστας Κατσούλης (46 ετών).

Ο Κώστας Κατσούλης υπέκυψε στα δολοφονικά χτυπήματα οπαδών του Ηροδότου, στο ματς για την πρεμιέρα της Γ' Εθνικής, τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο φίλαθλος του Εθνικού είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση από τουλάχιστον 10 οπαδούς του Ηροδότου κατά τη διάρκεια αγώνα στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου στις 14 Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον χτυπούσαν με μπουνιές και κλοτσιές στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια, ακόμα και όταν εκείνος έπεσε στο έδαφος, ενώ η τελευταία του προσπάθεια ήταν να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα του Εθνικού.

Ο άτυχος φίλος του Εθνικού μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και από εκεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες ημέρες μετά.

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 4/5/2017 - Νάσος Κωνσταντίνου (24 ετών).

Στις 27 Απριλίου του 2017 ο κύπριος φίλαθλος του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα στην οδό Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από κουκουλοφόρους που τον κυνηγούσαν.

Ο Nάσος είχε επισκεφτεί την πόλη για να παρακολουθήσει τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Μετά τη λήξη του παιχνιδιού και την αποχώρησή του από τον γήπεδο μαζί με τους φίλους του, δέχτηκαν αναίτια επίθεση από οπαδούς αντίπαλης ομάδας της πόλης.

Ο 24χρονος είδε τους κουκουλοφόρους να κινούνται απειλητικά εναντίον του και στην προσπάθεια να ξεφύγει διέσχισε κάθετα την οδό Αγίου Δημητρίου, με συνέπεια να παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από λίγες ημέρες.

Θεσσαλονίκη: 5/1/2020 - Tόσκο Μποζατζίσκι (28 ετών).

Ο 28χρονος Τόσκο Μποζατζίσκι άφησε την τελευταία του πνοή τον Γενάρη του 2020, όταν παρασύρθηκε από ΙΧ που οδηγούσε 27χρονη, ενώ ήταν πεσμένος στο οδόστρωμα και νωρίτερα είχε δεχθεί άγρια επίθεση από οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι ήταν οπαδός της Botev Plovdiv και είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει μαζί με άλλους οπαδούς της Βουλγαρικής ομάδας τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Να σημειωθεί ότι οι φίλαθλοι της Βουλγαρικής Botev Plovdiv, είναι αδελφοποιημένοι με τους φιλάθλους του Άρη Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη: 1/2/2022 - Άλκης Καμπανός (19 ετών).

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης εις βάρος αυτού και της παρέας του, από οργανωμένη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ.

Το συμβάν προκάλεσε εντύπωση για τη σκληρότητά του, αλλά πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι - όπως προέκυψε από τη μετέπειτα έρευνα της αστυνομίας - ήταν εντελώς απρόκλητο, ούτε υπήρχε κάποια προηγούμενη σύνδεση των εμπλεκομένων ατόμων.

Το έγκλημα  αντιμετωπίσθηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο από κοινού, διότι οι υπαίτιοι φέρεται πως είχαν προμελετήσει την βίαιη επίθεση τους, όχι ωστόσο για τα συγκεκριμένα θύματα, αλλά γενικότερα κατά οπαδών του Άρη.

Νέα Φιλαδέλφεια 7/8/23 - Μιχάλης Κατσούρης (29 ετών).

Ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής που άφησε την τελευταία του πνοή στα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποτελεί το 13ο θύμα της τυφλής οπαδικής βίας στην Ελλάδα.

Πληροφορίες

ieidiseis.gr

Μανώλης Καλουδάς

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet