Τυφώνας σήμερα (18/1) και τον Δεκέμβριο (22/12) στον Κάβο Ντόρο! Τα ακραία φαινόμενα του 2017. Απαγορευτικό μέχρι το πρωί…

 

Γάύριο 18/1. 'Ωρα 11:00. Ισχυρότατες ριπές ανέμου σαρώνουν το λιμάνι... (φωτ. Π.Κ.)

Τυφώνας σήμερα το πρωί στον Κάβο Ντόρο! Όμως με τυφώνα έκλεισε στον Κάβο Ντόρο έκλεισε και το 2017! Με τον αέρα να συνεχίζει και απόψε πολύ δυνατός παρατείνεται το απαγορευτικό από το Λιμεναρχείο μέχρι αύριο το πρωί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλλον θα γίνουν κάποια δρομολόγια αύριο, αλλά ακόμα δεν ξέρει κανείς με βεβαιότητα την ώρα.

 

!21 χιλλίομετρα την ώρα ριπές στον Κάβο Ντόρο δεν είναι μικρό πράγμα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΜΥ σήμερα το πρωί (18/1) στον Κάβο Ντόρο επικρατούσαν συνθήκες τυφώνα. Και το σχετικό διάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΜΥ για τον σταθμό του Κάβο Ντόρου (Παξιμάδα) το επιβεβαιώνει, καθώς υπήρχαν οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 120 χιλ την ώρα!!!

Σημειώνουμε πως για να καταγραφεί επισήμως τυφώνας, πρέπει η ταχύτητα των ισχυρότερων ανέμων (στο eyewall) να είναι μεγαλύτερη ή ίση με 74 mi/h (118 km/h), δηλαδή να φτάσει τα 12 Μποφόρ.

Παραλία γαυρίου. 18/1, ώρα 11:00 (φωτ. Π.Κ.)

Αν όμως ο Ιανουάριος μας έδωσε έναν τυφώνα και ο Δεκέμβριος δεν πήγε πίσω. Έτσι σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΜΥ την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, ο Κάβο Ντόρος, οι ακτές της Άνδρου και απέναντι η Εύβοια, χτυπήθηκαν από ισχυρότατο… τυφώνα!

Μια ακόμα κοσμοχαλασιά με ακραία καιρικά φαινόμενα που διήρκεσε αρκετές ώρες και έμεινε άγνωστη μέχρι σήμερα(17.1), που την αποκάλυψε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εκείνη την ημέρα οι ριπές του ανέμου είχαν ένταση 133,6 χλμ, όπως τους κατέγραψε ο σταθμός της Παξιμάδας.

Κάνοντας τον απολογισμό του 2017 για τα ακραία φαινόμενα της χρονιάς που πέρασε, εκτός από τον τυφώνα του Κάβο Ντόρο ,η ΕΜΥ δίνει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα η Τήνος η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ανάφη, δέχτηκαν την λιγότερη βροχή απ όλες τις Κυκλάδες.

Σε επίπεδο θερμοκρασίας σε κατοικημένη περιοχή η υψηλότερη όλου του έτους καταγράφηκε στις Μοίρες Ηρακλείου στις 17 Ιουλίου όταν τα θερμόμετρα έδειξαν 45,9 βαθμούς Κελσίου. Στον αντίποδα βρίσκεται η Φλώρινα η οποία στις 12 Ιανουαρίου βίωσε θερμοκρασία -18,8 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά σε επίπεδο θερμοκρασίας το 2017 είχε μια πρωτιά καθώς στις 13 Μαΐου στο Άργος τα θερμόμετρα έδειξαν 40,2 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα αυτό.

Η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε μια ημέρα έπεσε στις 26 Οκτωβρίου στον Πλατανιά Χανίων (242mm) όση δηλαδή έπεσε σε έναν ολόκληρο χρόνο στη Μύκονο. Αντίθετα στη Ζαγορά Πηλίου έπεσαν 2068mm σε έναν χρόνο.

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet