Προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα σιλό του Γαυρίου

Τα δύο σιλό στον κάμπο του Γαυρίου (φωτ. iefimerida.gr)

(Νέα τροπή η υπόθεση για τα δύο σιλό τσιμέντου που εγκαταστάθηκαν προσφάτως στην περιοχή του Γαυρίου με προσφυγή των κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο Επικρατείας. Την είδηση γράφει η ιστοσελίδα iefimerida.gr. Αναδημοσιεύουμε το θέμα όπως το παρουσιάζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα – Εν Άνδρω.)

«Στα.. κάγκελα έχουν ανέβει οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Γαυρίου, της νήσου Άνδρου, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιδρώντας στην αυθαίρετη και παντελώς παράνομη όπως υποστηρίζουν απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να χορηγήσει άδεια εγκατάστασης μονάδας έτοιμου σκυροδέματος στη θέση «ΧΑΜΟΤΟΥΡΑ» του κάμπου Γαυρίου.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, σαν αυτή που ενέκρινε με το έγγραφό της η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί αυθαίρετη, βάναυση, δυσμενή και απεχθή αλλοίωση και υποβάθμιση της περιοχής και της ζωής τους καθώς τους επιβάλλεται αιφνιδιαστικά να βλέπουν καθημερινά από τα παράθυρα των σπιτιών τους -και όντας χρόνια κάτοικοι στην περιοχή- μία πανύψηλη ακαλαίσθητη βιομηχανική κατασκευή (8 σιλό, σύμφωνα με τη χορηγηθείσα έγκριση), ενώ όταν απέκτησαν το περιουσιακό τους στοιχείο γνώριζαν ότι δεν θα ήταν δυνατή-νομικά και πολεοδομικά-μια τέτοια εγκατάσταση.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια με το έγγραφό της ψευδώς αναγράφει ότι η εγκατάσταση «θα υλοποιηθεί εντός της καθορισμένης βιομηχανικής Ζώνης Άνδρου», καθώς στην Άνδρο δεν υπάρχει πουθενά καθορισμένη βιομηχανική ζώνη ούτε έχουν ποτέ καθοριστεί στο νησί ζώνες συγκεκριμένων χρήσεων γης.

Άλλωστε τέτοιος καθορισμός μπορεί να γίνει μόνον μετά από σύνταξη Χωροταξικής μελέτης οιασδήποτε μορφής (Ε.Χ.Μ. , Ζ.Ο.Ε., ΣΧΟΑΠ κ.λ.π.), η θεσμοθέτηση της οποίας προϋποθέτει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και ΦΕΚ.

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι στην προσφυγή τους, η ψευδής επίκληση Βιομηχανικής Ζώνης στο έγγραφο της Περιφέρειας είχε ως αποτέλεσμα να μην ζητηθεί από τον ιδιώτη επενδυτή η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπως απαιτεί ο νόμος για βιομηχανικές (και όχι μόνο) εγκαταστάσεις εκτός καθορισμένων βιομηχανικών ζωνών.

Μένει να αποδειχθεί, σύμφωνα με τους ίδιους, εάν η απόφαση αυτή υποκρύπτει δόλο ή εάν πρόκειται περί «λάθους», με δεδομένο ότι εάν είχε υποβληθεί μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ήταν αδύνατο, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, να εγκριθεί. Κι αυτό γιατί:

-Η εγκατάσταση προκαλεί υπερβολική βλάβη στο ευρύτερο κυκλαδικό τοπίο αλλά και σε αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό πολιτών αφού είναι ορατή αμφιθεατρικά από δύο υφιστάμενους από το 1923 οικισμούς και μεγάλο αριθμό κατοικιών εκτός των οικισμών.

-Είναι ορατή απ’ όλα τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι αφού τα ΣΙΛΟ προβάλλουν πάνω από τα σπίτια του οικισμού του Γαυρίου, δημιουργώντας αλγεινή πρώτη εντύπωση στον επισκέπτη του νησιού.

-Υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων δύο οικισμών –Γαυρίου και ΄Ανω Γαυρίου, της ευρύτερης περιοχής και βεβαίως των παραθεριστών.

-Υποβαθμίζει την περιοχή του κάμπου Γαυρίου, που διατηρεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό τον γεωργικό του χαρακτήρα.

-Εγκαθίσταται σε μια περιοχή όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός παραδοσιακών αγροτικών μνημείων ( παλαιοί περιστεριώνες, υδρόμυλος, αλώνια κλπ.) τα οποία χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.

-Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα δημιουργήσει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο λιμάνι του Γαυρίου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω συχνής διέλευσης φορτηγών, μπετονιέρων κλπ. -πέραν των θεμάτων υγείας λόγω σκόνης, για κατοίκους και παραθεριστές.

Τέλος, η μονάδα απέχει μόλις 530μ. από τα όρια του οικισμού του Γαυρίου αλλά μόλις 330-350μ. από τα όρια του οικισμού του Άνω Γαυρίου, όταν ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ απαγορεύεται η εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων σε ζώνη μικρότερη των 500μ. σε όλη την ελληνική επικράτεια!»

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό το ποσό καιρό μένει ο καθένας είναι αστείο. Βγάζετε τη μεζούρα και μετράτε τις ωρεσ Που περνάει ο καθένας στο νησί; Το εάν υποβαθμίζεται μια περιοχή ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ αφορά οποιονδήποτε έχει κατοικία, χωράφι, η οποιαδήποτε περιουσία στον τόπο αυτό. Αφορά τον οποιονδήποτε λοιπόν έχει χτίσει κ επενδύσει σ αυτό το νησί και οποιονδήποτε έρχεται σ αυτό το νησι και μας αφήνει τα λεφτά του όλο το χρόνο η ακόμα και τις διακοπές.
Ντροπή σας γι αυτή τη νοοτροπία το 2019.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Μαμάη Τασούλα γιατί έκανε στροφή 360 μοίρες υπέρ του Καπακη ???Οφείλει να μας δώσει εξηγήσεις διαφορετικά μπορούμε πολλά να υποθέσουμε. Να βγει δημόσια και να ανερεσει ότι έλεγε για τον Καπακη .

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα σιλό στο κάμπο του Γαυρόυ έργο Λοτσαρη και δημαρχου

This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ(!!!!!!!) ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΛΕΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΕΛΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ.
ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ....
Υ.Γ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΣΗ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρώτον τα σιλο δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου δεύτερο η παραγωγή μπετόν δέν έχει ηχορύπανση τρίτον σε αυτή την περιοχή είναι γεμάτο μάντρες υλικών και μονάδα παρασκευής ασβέστη και πιο πίσω λατομείο τέταρτο οι μόνοι που ενοχλούνται είναι 5 κάτοικοι που ούτε καν μένουν στην Άνδρο έρχονται μόνο για 15 μέρες πέμπτο αν υπάρχει ανάπτυξη στο νησί ανοικοδόμηση δηλαδή από όπου και προέρχονται οι μπετονιερες συμφόρηση προκαλούν.Παρακαλω πολύ εμείς που μένουμε μόνιμα εδώ και θέλουμε δουλειά όλο το χρόνο και όχι να κάνουμε τους υπηρέτες αυτών που έρχονται 15υγουστο. Ευχαριστώ πολύ

This comment was minimized by the moderator on the site

ΔΗΘΕΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ!





Δεν ήθελε επιπλέον πλοία στη γραμμή Άνδρου- Ραφήνας!!!


Γράφει ο Βασίλης Αδάμης*




Διαβάζοντας τα προεκλογικά έντυπα του υποψήφιου δήμαρχου Άνδρου κ. Λότσαρη βρίσκεις μόνο αερολογίες και γενικότητες σε όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την Άνδρο και αποφεύγει επιμελώς να πάρει θέση γραπτώς.




Με έκπληξη όμως διάβασα ότι δήθεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της Άνδρου, με συνεχή παρουσία του στα Συμβούλια Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας.




Επειδή παρίσταμαι σε όλα τα ΣΑΣ, ως εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρείας, πράγματι ο Έπαρχος είχε έρθει σε κάποια συμβούλια του ΣΑΣ, απλά για να παρακολουθήσει την διαδικασία, χωρίς να έχει κάποιο θεσμικό λόγο παρέμβασης, αλλά μόνο για να ανεβάζει φωτογραφίες στο fb και να αναφέρει ότι βρίσκεται στο ΣΑΣ.




Όμως, στο ΣΑΣ της 8 Μαΐου του περασμένου χρόνου δε κρατήθηκε και πιο συγκεκριμένα στο υπ’ αριθμόν 108 θέμα που αφορούσε αίτημα της SEA JETS για την εκτέλεση τοπικών δρομολογίων στην Άνδρο από το TERA JET κάθε Παρασκευή και Κυριακή από 22/6/18-16/9/18, καθώς μετά τη δρομολόγηση των δυο SUPERFERRY μέχρι Κρήτη και την κατάργηση των τοπικών δρομολογίων που εκτελούσαν η Άνδρος θα είχε μεγάλο πρόβλημα εξυπηρέτησης με μεγάλες απώλειες για την οικονομία του νησιού και τον τουρισμό που είχε ανοδική τάση.




Κατά την συζήτηση του θέματος λοιπόν και ενώ είχαν προηγηθεί αντιδράσεις των δυο άλλων εταιρειών για την μη δρομολόγηση του πλοίου, ζήτησε και πήρε το λόγο επί του θέματος ο Έπαρχος ο οποίος προς μεγάλη έκπληξη ακόμα και από τα μέλη του ΣΑΣ, ανέφερε ότι η γραμμή εξυπηρετείται και είναι κατά της δρομολόγησης του TERA JET, παρόλο που με στοιχεία στη συζήτηση άκουσε ότι η Άνδρος το 2018 σε σχέση με το 2017 θα είχε 9 δρομολόγια την εβδομάδα λιγότερα, γεγονός που δεν αμφισβητείται, καθώς έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του ΣΑΣ.




Σημειωτέων ότι όλοι οι Έπαρχοι των νησιών όταν έρχονται σε ΣΑΣ, πιέζουν πάντα το Υπουργείο για περισσότερα δρομολόγια στα νησιά τους. Ευτυχώς τα μέλη του ΣΑΣ κατάλαβαν το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε η Άνδρος και ενέκριναν άμεσα το αίτημα, πάρα τις αντιρρήσεις του Έπαρχου και των άλλων δυο εταιρειών.




Η δρομολόγηση του TERA JET εκτός από την αναβάθμιση της γραμμής, μετέφερε 18.119 επιβάτες και 4123 οχήματα τα οποία θα είχαν χαθεί για το νησί διότι τα αλλά πλοία είχαν 100% πληρότητας.




Το περίεργο δε είναι ότι το αίτημα της δρομολόγησης, το ζήτησαν επαγγελματικοί φορείς του νησιού και η αντιπολίτευση που έβλεπαν το πρόβλημα, στους οποίους δε, έκανε παρατήρηση για τη θέση που πήραν ο Έπαρχος ότι δήθεν βλάπτουν τα συμβατικά. Όσον αφορά δε τον Δήμο Άνδρου επικράτησε πλήρης σιωπή στο θέμα.




Για το τι συμφέροντα εξυπηρετούσε αυτή η στάση του Επάρχου

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ




Αυτή είναι μια από τις δήθεν πρωτοβουλίες του κ. Έπαρχου για το ακτοπλοϊκό της Άνδρου, θα ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεια στις επόμενες μέρες για να μάθει ο κόσμος ποια είναι η πραγματική αλήθεια.




* ΑΔΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος