Έφτασαν και στην Άνδρο τα λεοντόψαρα!...

Το λεοντόψαρο από τον Χαλκολιμνιώνα που ο αναγνώστης μας έστειλε στο ISea.

(Αναγνώστης μάς πληροφορεί ότι αλιεύτηκαν την ίδια μέρα 4/8 στο ίδιο περίπου βάθος στην Άνδρο δύο λεοντόψαρα, τα οποία είναι ψάρια του Ινδικού ωκεανού. Ακολουθεί το σημείωμα του και αναφορά το πότε ήρθαν στην Μεσόγειο και που πότε πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

"Καλημέρα. Στις 4/8, στην παραλία του Χαλκολιμνιώνα, αλιεύτηκε το συγκεκριμένο λεοντόψαρο, το οποίο είναι δηλητηριώδες και αποτελεί ξενικό είδος. Ψαρεύτηκε στα 4 μέτρα βάθος σε βραχώδη βυθό με ψαροντούφεκο. Ήταν η πρώτη προσωπική συνάντηση με το είδος και στάλθηκε για καταγραφή στο παρατηρητήριο ξένων ειδών του iSea. Επίσης την ίδια μέρα αλιεύτηκε από κάποιον άλλον ένα άλλο λεοντόψαρο στη περιοχή Λιόπεσι. Εδώ το post:"

Το Post που μιλούσε για λεοντόψαρο στο Λιόπεσι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 και είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων. Οι συχνές αναφορές, που ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου καταγράφει από την αρχική εμφάνισή του στην περιοχή, επιβεβαιώνουν τον εισβολικό χαρακτήρα τού είδους, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Μετά τις πρώτες υποβρύχιες παρατηρήσεις του καλοκαιριού του 2015, ένα λεονταρόψαρο αλιεύθηκε, με δίχτυα, στις 20 Ιανουαρίου 2016 στα ρηχά νερά της περιοχής Φαληράκι κι ένα δεύτερο στη Λίνδο, στις 24 Μαΐου. Και τα δύο δείγματα εκτίθενται στο Ενυδρείο του ΥΣΡ. Ένα τρίτο άτομο εντοπίστηκε στην περιοχή Ακαντιά στις 25 Μαΐου, ενώ συντηρημένο δείγμα, πολύ χρήσιμο για τη μελέτη βιολογικών στοιχείων, διατέθηκε πριν λίγες ημέρες από ψαρά, ο οποίος το αλίευσε στη περιοχή Πλημμύρι."

Εξαιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων αγκαθιών που φέρει το είδος, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου ενημερώθηκαν άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι επαγγελματίες και μη ψαράδες, καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα. Ωστόσο, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός», το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις αγκάθια.

«Ζωντανά ψάρια του είδους αυτού, αλλά και άλλων που θεωρούνται «άγνωστα» ή «περίεργα» για τον επαγγελματία και ερασιτέχνη αλιέα, είναι ευπρόσδεκτα από τους επιστήμονες του Σταθμού, ζωντανά, νεκρά ή και συντηρημένα στην κατάψυξη με σκοπό την καταγραφή και τη μελέτη της πανίδας τής θαλάσσιας περιοχής, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη» αναφέρει ο Υδροβιολογικός Σταθμός.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/269132/ti-einai-ta-dilitiriodi-leontopsara-poy-eisevalan-stis-thalasses-tis-rodoy

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τα ελεγαν οι επιστημονες, αλλα ποιος ακουει..Οι ανεμογεννητριες εκπεμπουν υποηχους που καθοδηγουν τα δηλητηριωδη ψαρια κοντα τους. Ελευθερες θαλασσες χωρις αιολικα!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Να υποθέσουμε πως στην Ινδία που δεν έχει αιολικά τα έστειλαν οι υπόηχοι της Ευρώπης; Και πως ήθραν στην Άνδρο αφού ακόμα δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες και υπόηχοι; Πολλά τα ερωτήματα και περισσότεροι οι υπόηχοι... Ω θέε μου τι ακούς κι εσύ;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro