Ρυμούλκηση υπό αντίξοες συνθήκες ακυβέρνητου σκάφους στο Μπατσί

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη διάσωση η σημερινή που έκανε ο κυβερνήτης του ψαράδικου σκάφους Υδρούσα Γιώργος Μουστάκας την Δευτέρα 4/1/21 το μεσημέρι. Όπως μας διηγήθηκε ο ίδιος στο Εν Άνδρω "ο άνεμος σήκωνε το κύμα σύννεφο και το άπλωνε σαν σύννεφο πάνω από το σκάφος. Όχι φωτογραφίες να βγάλουμε, αλλά ούτε να δούμε δεν μπορούσαμε. Ακόμα και οι φωτογραφίες του λιμενικού βγήκαν από την στεριά. Το περιστατικό ξεκίνησε στις 1:30 το μεσημέρι που εξέπεμψε sos το ταχύπλοο και τέλειωσε γύρω στις 3:30 όταν ρυμουλκήθηκε το φουσκωτό από εμάς στο Μπατσί". 

Η ΔΙΑΣΩΣΗ: Η διάσωση κρίθηκε επείγουσα και αναγκαία γιατί το φουσκωτό βρέθηκε να πλέει ακυβέρνητο τρία ναυτικά μίλια έξω από το Μπατσί και εξέπεμψε SOS. Το Λιμενικό βγήκε με το δικό του σκάφος για επίβλεψη. Χρειάστηκε όμως η ναυτοσύνη και η παληκαριά του Γιώργου Μουστάκα που πλησίασε - υπό πολύ άσχημες συνθήκες - το ακυβέρνητο σκάφος, το έδεσε και το ρυμούλκησε στο Μπατσί. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

Για το περιστατικό το Λιμενικό έβγαλε σχετικό δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

"Σήμερα και περί ώρα 13:35, η Λιμενική Αρχή Άνδρου ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη φουσκωτής ταχύπλοης λέμβου, για ακυβερνησία του σκάφους του λόγω μηχανικής βλάβης, ανοικτά του Όρμου Μπατσίου, και σε απόσταση περίπου τριών (3) ναυτικών μιλίων από εκεί. Το σκάφος παρέμενε ακυβέρνητο και παρασυρόμενο προς το ανοικτό πέλαγος, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων έντασης επτά (07) μποφόρ. Άμεσα η Υπηρεσία μας ενεργοποίησε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, κινητοποιώντας άμεσα το προσωπικό της, τα επιχειρησιακά μέσα της και το δίκτυο των εθελοντών της.

Για το λόγο αυτό απέπλευσαν άμεσα από τον κοντινό λιμένα Μπατσίου, το αλιευτικό σκάφος "Υδρούσα", νηολόγιο Άνδρου 158, με επιβαίνοντα και στέλεχος Λ.Σ. της Υπηρεσίας μας, και από τον λιμένα Γαυρίου το πλωτό ΠΛΣ-115.Περί ώρα 14:35, το σκάφος εντοπίστηκε από τα προς συνδρομή σκάφη, και ρυμουλκήθηκε ασφαλώς στον λιμένα Μπατσίου, περί ώρα 15:30. Στο σκάφος επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, κι ένα επιπλέον άτομο. Και οι δύο ήταν απόλυτα καλά στην υγεία τους, ενώ από την ακυβερνησία δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από την Υπηρεσία μας, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω ταχύπλοου σκάφους, μέχρι αποκατάστασης της μηχανικής του βλάβης και επιθεώρησης από προσοντούχο μέλος του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Υπηρεσίας μας για τη διαπίστωση της αξιοπλοΐας του.

Ο Λιμενάρχης Άνδρου, ευχαριστεί όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας και το πλήρωμα του ΠΛΣ-115 που συμμετείχαν, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες, στην εφαρμογή του υπηρεσιακού σχεδιασμού έρευνας και διάσωσης, αλλά και προσωπικά τον ιδιοκτήτη και κυβερνήτη του αλιευτικού σκάφους "Υδρούσα", κ. Γεώργιο Μουστάκα, για την άμεση ανταπόκριση και συμμετοχή του".

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet