Ένα σπάνιο φαινόμενο άμπωτης στο Αιγαίο. Στη Σαμοθράκη, αλλά και... στην Άνδρο!!!..

George Mantjoros: Καλό μήνα σε όλους! Σήμερα με καλό καιρό μετά τους ισχυρους βοριάδες, στο λιμάνι του Γαυρίου η στάθμη της θάλασσας έχει πτώση περίπου... ένα ολόκληρο μέτρο από το ανώτατο σημείο της, αυτό που είχε πριν λίγες μέρες με νοτιάδες. Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό!

Δύο φωτογραφίες μαζί με το σχόλιο που ακολουθεί το έστειλε σήμερα το απόγευμα στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ ο φίλος αναγνώστης Γιώργος Μαντζώρος σαν συμπλήρωμα στο πρωινό σχόλιο μας για τα νερά που τραβήχτηκαν και δεν έγιναν τα δρομολόγια του πλοίου στη Σαμοθράκη. Από το μεσημέρι τραβήχτηκαν κατά τουλάχιστον ένα μέτρο και τα νερά στο Γαύριο, στον Άγιο Κυπριανό και αλλού στην Άνδρο. 

Το φαινόμενο της άμπωτης που παρατηρείται χτες και σήμερα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο συμβαίνει πολύ σπάνια. Δεν ρηχαίνουν τα λιμάνια τακτικά κατά ένα ή ενάμιση μέτρο μέσα σε μερικές ώρες. Πρόκειται για ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα που συνδέονται με πολυποίκιλες καταστάσεις πολλά από αυτά σχετίζονται με κλιματικές αλλαγές. 

Μερικοί αναγνώστες μας διαφωνούν και μας το έγραψαν. Δεν είμαστε ειδικοί. Περιγράφουμε τα φυσικά φαινόμενα. Και ακούμε τους ειδικούς που μιλάνε για ακραία φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτά τα λίγα ως απάντηση στα σχόλια...

 

Το είδαμε κι αυτό. Το πλοίο "Αδαμάντιος Κοραής" δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στο Αιγαίο χτες γιατί έπεσε η στάθμη της θάλασσας στο Θρακικό πέλαγος!!!

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιφέρει παράξενα φαινόμενα και στο Αιγαίο. Εδώ και μέρες βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε πως τα διάσημα κανάλια της Βενετίας έχουν στερέψει. Το θέμα θεωρήθηκε ιταλικό, αφορούσε την Αδριατική και την Βενετία. Μέχρι την Κυριακή το πρωί 28/2 όταν μια είδηση ξάφνιασε τους πάντες. Η είδηση έλεγε:

"Χωρίς πλοίο μένει για σήμερα – Κυριακή 28/02- η Σαμοθράκη εξαιτίας μιας πολύ παράξενης αιτίας! Αυτή είναι η πτώση της στάθμης της θάλασσας, που δεν επιτρέπει στο πλοίο Αδαμάντιος Κοραής που εκτελεί το δρομολόγιο από την Αλεξανδρούπολη προς το νησί (και αντίστροφα) να δέσει με ασφάλεια στο λιμάνι της Καμαριώτισσας."

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας ZANTE FERRIES αναβλήθηκαν τα δρομολόγια της 28ης Φεβρουαρίου από Αλεξανδρούπολη σε Σαμοθράκη, λόγω πτώσης της στάθμης της θάλασσας!!! Μετά από αυτό προβληματιστείτε γιατί το Αιγαίο είναι ένα και κοινό για όλους...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

"Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης πτώσης της στάθμης της θάλασσας στη περιοχή του Θρακικού πελάγους, εξαιτίας έντονων και σπάνιων καιρικών φαινομένων, η προσέγγιση του πλοίου μας Ε/Γ – Ο/Γ “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” στο λιμάνι της Σαμοθράκης, κρίνεται επισφαλής. Σε συνέπεια αυτών τα σημερινά δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και αντίστροφα αναβάλλονται. Σε περίπτωση οποιασδήποτε νεότερης εξέλιξης θα ακολουθήσει ανακοίνωση. Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια, θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρίας μας."

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τι σας έλεγα σε προηγούμενο σχόλιό 1 ημέρα πρίν το σεισμό;
Τετοια μεγάλη διαφορά παλίροιας συμβαίνει μόνο οταν έρχεται ή μόλις έχει συμβεί μεγάλο γεωλογικό φαινόμενο. π.χ. σεισμός.
Όταν είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία τα νερά είχαν φθάσει μέχρι το χείλος της προβλήτας.
Όσον αφορά τις συζυγίες που αναφέρει ο κύριος πλοίαρχος είναι αλήθεια αλλα στη συγκεκριμένη περίπτωση η άμπωτη ήταν πολύ μεγάλου βαθμού για να δικαιολογείται μόνο απο τις συζυγίες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η μεγάλυτερη άμπωτη οφείλεται όταν συμβεί ευθυγράμμιση Ηλιού Σελήνης ( συζυγιες) με αποτέλεσμα μεγαλύτερη εύρος παλιροιας ( μαρεα) μεχρι κ 10 μετρα,και αντίστοιχα μεγαλύτερη άμπωτη .Μικρότερη ένταση παρατηρείται κατά τους τετραγωνισμους.Η ατμοσφαιρική πίεση δεν προκαλεί το φαινόμενο ούτε
κλιματική αλλαγή μόνο η βαρυτική έλξη Ηλιού και σελήνης όπως προανεφερα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε πολύ για την απάντηση...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κλιματική αλλαγή είναι πολιτικό φαινόμενο. Ο πλανήτης κάνει κυκλικά φαινόμενα για χιλιετίες.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Τη θέση αυτή αναπτύσσει στο βιβλίο του ο Θοδωρής Κολιδάς. Όμως δεν βλέπουμε να είναι πολλοί οι επιστήμονες που την υποστηρίζουν.
(β) Αντιθέτως βλέπουμε παντού τις συνέπειες της χρήσης των ορυκτών καυσίμων: στην υγεία, στον περιβάλλον, στις πόλεις κλπ
Άρα τι λέμε εμείς;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Έρχεται μεγάλος σεισμός.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η υψηλή στάθμη της θάλασσας στο Γαύριο οφείλεται κυρίως σε χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. Εάν επί πλέον φυσάει δυνατός Νοτιάς τότε η θάλασσα ανεβαίνει στο ύψος της βόρειας προκυμαίας. Η στάθμη χαμηλώνει κυρίως με την άνοδο της ατμοσφαιρικής πίεσης. Τις τελευταίες μέρες επικρατεί υψηλό βαρομετρικό στην Ευρώπη - πάνω από 1030 millibar και μάλλον αυτό προκάλεσε την χαμηλή στάθμη στα κανάλια της Βενετίας και στο Αιγαίο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Να τους στείλουμε τον ειδικό συνεργάτη λιμανιών να κανονίσει μια εκβαθυσνη λιμανιού και εκεί.