• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Παρά την κρίση στην ακτοπλοΐα η γραμμή μας αναπτύσσεται

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημοσίευση: 23/05/2015 Σχόλια: 2

 

Τα πλοία που φύγαν νησιά που αφήσαν πίσω τους… 

Ορισμένοι αναγνώστες του δημοσιεύματος για τα «τέσσερα νέα δρομολόγια» της Fast Ferries το θεώρησαν αισιόδοξο. Και το επισήμαναν με σχόλια τους (στην ιστοσελίδα ή στο facebook). Ενδεικτικά αναφέρουμε από διάφορες παρεμβάσεις τους ορισμένες φράσεις: «οι εφοπλιστές ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους», «δεν έχει νόημα αν ανοίγουν νέες γραμμές γύρω μας αφού δεν αγγίζουν το νησί μας», «με τρία μόνο καράβια την μέρα θα είμαστε το καλοκαίρι», «γιατί ανοίγει νέα γραμμή για Σύρο από Ραφήνα» κλπ. Θεωρούμε πως αυτοί οι αναγνώστες μας χάνουν το δάσος και βλέπουν το δέντρο. Δεν βλέπουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες υπάρχει η ακτοπλοΐα μας σήμερα. Δεν καταλαβαίνουν πως η κίνηση στην γραμμή μας είναι σε κάμψη (τουλάχιστον γύρω στο -20%) αυτά τα χρόνια της κρίσης. Δεν μετράνε αριθμό εισιτηρίων, αλλά μόνο το «πόσα καράβια πιάνουν Άνδρο την ημέρα»!

Γύρω στο Αιγαίο η κρίση είναι εμφανής καθώς καράβια αναγγέλλονται και δεν  έρχονται (π.χ. το πρώην Αγ. Γεώργιος νυν Παναγία Τήνου κλπ) ή μεγάλες ακτοπλοϊκές εγκαταλείπουν γραμμές (π.χ. ΝΕΛ στο Βόρειο Αιγαίο). Την ίδια ώρα οι δύο εταιρείες της γραμμής μας …αυξάνουν τα πλοία τους! Και ανοίγουν και νέες γραμμές γύρω μας! Αυξάνουν τα καράβια και οι γραμμές από την Ραφήνα. Και πλέον είναι θέμα χρόνου, αλλά και οργάνωσης, ώστε η Άνδρος να κάνει το επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα δεν είναι να έχουμε 4 ή 5 καράβια την μέρα, αλλά μεγαλύτερη κίνηση προς το νησί μας. Τα καράβια, από την ώρα που υπάρχουν, αν και όταν υπάρξει κίνηση, θα ακολουθήσουν. Ή, θα υπάρξει και πίεση από την κοινωνία για να ακολουθοήσουν.  

Ας δούμε και λίγο γύρω μας. Στον αντίποδα της Άνδρου είναι ένα νησί πολύ μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό με σημαντική παραγωγή προϊόντων, που εξυπηρετείται τα τελευταία χρόνια δύσκολα με καράβι. Η Λήμνος είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με μόνιμο πληθυσμό 18.000 κατοίκους (απογραφή 2011). Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την γεωργία, την αλιεία τον τουρισμό, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες. Είναι ένα νησί για ήρεμες διακοπές.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας έστειλε ο ναυτιλιακός μας συντάκτης «το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφάσισε ομόφωνα την έκπτωση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου στη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος». Στη Λήμνο περιμένουν όλοι την απόφαση του υπουργού κ. Δρίτσα για να δουν πιο καράβι θα τους εξυπηρετεί το καλοκαίρι από την Αττική! Αναμένεται το “Express Πήγασος” της Hellenic Seaways. Και ελπίζουν πως «μετά την εξέλιξη αυτή να μπει ένα τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία» τους!

Το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας γνωστό για την εξαιρετική πρωτογενή παραγωγή που την διακινεί σε όλη την Ελλάδα (οινοποιία, αρτοποιία, κλπ) και με αυξανόμενο πληθυσμό δυσκολεύεται να φτάσει τα προϊόντα στην Αττική χρόνια τώρα. Στην άλλη άκρη εμείς που βλέπουμε την γραμμή μας όχι μόνο να μην χάνει δρομολόγιο, πέρσι και εφέτος που εντάθηκε η κρίση, αλλά και να αυξάνει προσεχώς σε πλοία χειμώνα – καλοκαίρι. Και στενοχωριόμαστε για το ότι δεν θα είναι 4 τα πλοία τη μέρα αυτό το καλοκαίρι για Άνδρο, αλλά μόνο 3! Ας αυξήσουμε εμείς την τουριστική μας κίνηση και όλοι θα πιέσουν για πλοία.

Ας δούμε όμως για την ώρα και την πτωτική τάση των εισιτηρίων! Επίσης θέλουμε καράβια χωρίς όμως να ρωτάμε για τις πληρότητες στο νησί μας! Αλήθεια αν αυξηθεί κατακόρυφα η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι για Άνδρο (και δεν επαρκούν τα τοπικά που για την ώρα είναι και αυτά μειωμένα λόγω κίνησης) η Fast Ferries νομίζετε πως δεν θα φέρει αμέσως και το νέο πλοίο της στην Άνδρο; Λάβετε υπόψη σας πως η εταιρεία ήδη μείωσε κατά ένα τα εβδομαδιαία δρομολόγια του Θεολόγος από Ραφήνα (θα κάνει Ιούλιο – Αύγουστο επιστροφή από Μύκονο την Παρασκευή πρωί)  γιατί δεν περιμένει μεγάλη κίνηση με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Και ειδικά τον Αύγουστο αν υπάρξει πρόβλημα η Άνδρος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τα τοπικά.

Άρα το πρόβλημα μας για την ώρα δεν είναι τα πλοία. Αλλά οι τουριστικές μας δυνατότητες. Αυτές πρέπει να αυξηθούν. Και τα πλοία, που υπάρχουν, απλώς θα μας βάλουν στην γραμμή τους. Ή, θα πιέσουμε ως κοινωνία να μας βάλουν στην γραμμή τους. Πρακτικά όσο υπάρχουν πλοία και αυξάνουν οι γραμμές γύρω μας το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι των πλοίων.

Τέλος, κάποιοι επισημαίνουν πως τα πλοία της γραμμής μας δεν είναι νεότευκτα. Δεν βλέπουν την σταθερότητα και την αξιοπιστία τους; Άραγε γνωρίζουν την ηλικία των πλοίων της γραμμής Ντόβερ-Καλαί; Ξέρουν πως το θρυλικό Ολύμπια του Γουλανδρή ταξίδευε μέχρι πέρσι σε κρουαζιέρες στην Καραϊβική και υπό τον αμερικάνικο νηογνώμονα; 

 «εν Άνδρω»

2 Comments

  1. Ο/Η ada λέει:
    24/05/2015 στις 05:16

    Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Σκεφτείτε ότι μετά από πολλά χρόνια, από το λιμάνι του Πειραιά το μπλου σταρ δεν θα πιάνει Σύρο κάθε μέρα, αλλά περίπου 4 φορές την εβδομάδα!!! Τα καράβια μας είναι καλά και αυτό που πρέπει να κοιτάμε σαν βασικό γεγονός είναι η πολύ καλή συντήρηση που κάνουν κάθε χειμώνα ώστε να είναι αξιόπλοα. Θα βοηθήσουμε και εμείς οι Ανδριώτες και οι εφοπλιστές και οι τοπικοί άρχοντες ώστε να κάνουμε αυτό το πολυπόθητο επόμενο βήμα για το νησί μας με σταθερά βήματα και θετική σκεψη.

    Απάντηση
  2. Ο/Η Μαιρη λέει:
    12/07/2015 στις 08:06

    Ενα αιτημα παρακαλω απο Ανδριωτη Ελληνα Αμερικης: Γιατι δεν υπαρχει πλοιο μετα τις 10 το πρωι απο Ραφηνα στην Ανδρο τους καλοκαιρινους μηνες? Εχουμε παρατηρησει οτι καθε πρωi, το καλοκαιρι, φευγουν απο την Ραφηνα 2 και 3 πλοια για Ανδρο μεαα σε 1 και 1/2 ωρες ξεκινωντας απο τις 7.30 πμ. Τα αεροπλανα εξ’Αμερικης δεν προσγειωνονται μεχρι τις 9.00 το πρωι. Επομενως δεν προλαβαινουμε κανενα απο τα πλοια. Εχουμε σπιτια στην Ανδρο, μενουμε κατα μεσον ορο εκει περι τους 3 μηνες, προσφερουμε εργασια στους τοπικους, πληρωνουμε φορους και γενικα ενισχυουμε την οικονομια του νησιου. Γιατι εχουμε αγνοηθει απο τους πλοιοκτητες??? Που πρεπει να απευθυνθουμε για να ακουστη το αιτημα μας?

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026
  • ΚΟΡΘΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 202618/02/2026
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…18/02/2026
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…17/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    2. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    5. Αχ-και-Βαχ στο ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (332)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.708)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb