• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΑΝΔΡΟΣ: Ανώνυμη καταγγελία για τα beach bar του νησιού

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημοσίευση: 24/04/2023 Σχόλια: 5

 

Φωτογραφία από την καταγγελία που δημοσιεύθηκε στο Ζούγκλα.gr 

Αναγνώστης έστειλε σύνδεσμο του ιστότοπου Ζούγκλα.gr όπου αναφέρεται σε αναφορά, που κατέθεσε ανώνυμος κάτοικος του νησιού με αρχικά Θ.Π., στην Εισαγγελία Σύρου, αλλά και στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου τον Μάρτιο, ο οποίος καταγγέλλει παρανομίες σε παραλίες του νησιού. Διαβάσαμε την καταγγελία και ρωτήσαμε τους αρμόδιους. Ως γνωστόν για την κατακύρωση των παραλιών σε επιχειρηματίες υπεύθυνος είναι ο Δήμος Άνδρου και για την τήρηση του νόμου στις παραλίες υπεύθυνη είναι η αστυνομία Άνδρου.

Η απάντηση του Δήμου Άνδρου ήταν πως οι παραλίες παραχωρούνται μετά από διαγωνισμό από τον Δήμο με βάση τα νόμιμα στοιχεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Την ευθύνη για την τήρηση του νόμου και της τάξης σε αυτές έχει η αστυνομία Άνδρου. Ρωτήσαμε αρμόδιο της αστυνομίας Άνδρου και εξήγησε πως γίνονται τακτικοί έλεγχοι νομιμότητας στη διάρκεια του καλοκαιριού κι όποιος έχει παραβάσεις του χρεώνονται πρόστιμα. Οι έλεγχοι γίνονται τακτικά και κατά καιρούς έχουν βεβαιωθεί αρκετά πρόστιμα συμμόρφωσης. 

Τώρα για την συγκεκριμένη καταγγελία η αστυνομία επιφυλάχθηκε για να απαντήσει μετά τον έλεγχο που θα κάνουν. Επίσης, ο Δήμος Άνδρου εξήγησε πως εκκρεμούν οι εφετινές δημοπρασίες ή οι αναθέσεις (σε ευθείες προβολές) που θα γίνουν εντός του Μαΐου. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ “ΕΝ ΑΝΔΡΩ”

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

«Κύριε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, Κυρία Διευθύντρια / Κύριε Διευθυντά, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ο Νόμος 2971/2001, ΦΕΚ Α’ 285/19.12.2001, ορίζει:

 Άρθρο 1 :

1. «Αιγιαλός» είναι η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της. Ο αιγιαλός αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας, που προστατεύεται από την Πολιτεία, η οποία το διαχειρίζεται, σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του…

Άρθρο 2:

1. Ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη, η παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, ο πυθμένας και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού.

2. Η προστασία των κοινοχρήστων πραγμάτων και του οικοσυστήματος αυτών της παραγράφου 1 είναι ευθύνη του Κράτους, το οποίο μεριμνά για την οργάνωση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής, διαχείρισης, εποπτείας και ελέγχου τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού.

3. Κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων της παραγράφου 1 είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή ποταμό. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, επιτρέπεται η εξαίρεση τμημάτων των κοινοχρήστων πραγμάτων της παραγράφου 1 από την κοινή χρήση, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος που αφορά τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Επιτρέπεται, επίσης, η παραχώρηση των πραγμάτων αυτών μόνο κατά χρήση, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

4. Απαγορεύεται η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται μόνο η εκτέλεση έργων για την επιδίωξη των σκοπών τους οποίους προβλέπει ο παρών νόμος, καθώς και για τη διευκόλυνση πρόσβασης στους χώρους αυτούς ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Αν μεταξύ αιγιαλού και δημόσιας οδού, κατά την έννοια των άρθρων 2, 3 και 4 του ν. 3155/1955 (Α΄ 63) και του άρθρου 1 του π.δ. 347/1993 (Α΄146), παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη δίοδος για την ακώλυτη και ασφαλή πρόσβαση στον αιγιαλό από τη δημόσια οδό, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία………….»

Ο Νόμος 4607/2019, μαζί με τις εκάστοτε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, καθορίζουν τους όρους και την διαδικασία μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών σε όλη τη χώρα για καντίνες.

Επιτρέπεται η παραχώρηση της «απλής» χρήσης τους, όχι η κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων. Η απλή χρήση περιλαμβάνει τα γνωστά ομπρελοκαθίσματα, πλωτές εξέδρες για θαλάσσια σπορ, φουσκωτές «παιδικές χαρές». Οι καντίνες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλεται να λειτουργούν σε οχήματα, μικρά φορτηγά, ειδικά διασκευασμένα, ή τροχήλατες κατασκευές και μόνον. 

Επειδή στο νησί της Άνδρου, στις παραλίες Βιτάλι, Ατένι, Αποθήκες, Παραπόρτι, Πίσω Γυαλιά, Χαλκολιμνιώνας, Κολώνα Μπατσί, Χρυσή Άμμος, Κυπρί και Άγιος Πέτρος, έχουν κατασκευαστεί, επί του Αιγιαλού, μόνιμες κατασκευές, από οπλισμένο σκυρόδεμα, σίδηρο και ξύλο, με σκοπό, εντός αυτών, να λειτουργούν καντίνες, ήτοι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,  όπως αποδεικνύεται, από τις φωτογραφίες που επισυνάπτω.

Επειδή είναι οφθαλμοφανές ότι οι δράστες των εγκλημάτων αυτών σκοπό έχουν να εγκαθιδρύσουν «δικαιώματα» αποκλειστικής και μόνιμης κυριότητας, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, η ανωτέρω συμπεριφορά είναι εγκληματική και ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Επειδή η ανωτέρω εγκληματική συμπεριφορά, εκτός του ότι ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο, καταστρέφει το Φυσικό Περιβάλλον, με την οικοδόμηση μονίμων κτισμάτων επί των ελληνικών ακτών και ειδικότερα επί του αιγιαλού των εν λόγω τοποθεσιών.

Επειδή συνημμένες στην παρούσα, επισυνάπτω σχετικές φωτογραφίες των αυθαίρετων κτισμάτων, που αποδεικνύουν τα λεγόμενα μου και την διαρκή τέλεση των εγκλημάτων που σας καταγγέλλω.

Επειδή ως Έλλην Πολίτης, υποχρεούμαι, εφ’ όσον περιέλθει σε γνώση μου, εγκληματική συμπεριφορά, να την αναφέρω στον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα και τις λοιπές αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Αναφέρω τα ανωτέρω Εγκλήματα σε Εσάς και

ΖΗΤΩ

να διενεργήσετε άμεσα τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ενέργειες, προκειμένου να διαπιστώσετε την αλήθεια της παρούσας αναφοράς μου και ακολούθως να κάνετε κάθε ενέργεια για να παύσει η τέλεση των διαρκών αυτών εγκλημάτων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Περιβάλλοντος και να αρθούν οι εμφανείς μόνιμες συνέπειες των εγκλημάτων και να αποκατασταθεί η νομιμότητα.”

 

 

5 Comments

  1. Ο/Η Andriotis λέει:
    25/04/2023 στις 08:51

    ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ επίσης ότι σε πολλές παραλίες ο Δήμος δίνει άδειες για χρήση του ενός τρίτου (1/3) της παραλίας και η κατάληψη που γίνεται είναι πάνω από το 60%. Και αυτό γίνεται με την ανοχή των υπευθύνων υπηρεσιών διότι οι επιχειρηματίες έχουν μπάρμπα στην Κορώνη!!!

    Απάντηση
  2. Ο/Η ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ λέει:
    25/04/2023 στις 13:13

    Καλά θα κάνει να περάσει και η Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και το ΣΔΟΕ. Δεν θα φύγουν άπρακτοι.,

    Απάντηση
  3. Ο/Η Giannis λέει:
    26/04/2023 στις 19:23

    Έχουν γεμίσει τις παραλίες με μόνιμες κατασκευές. Ο νόμος ορίζει τροχήλατες που τέλος σεζόν πρέπει να απομακρύνονται! Μην μιλάτε για ελέγχους!!!!!!

    Απάντηση
  4. Ο/Η Δημήτρης λέει:
    28/04/2023 στις 05:06

    Αυτός που έκανε την καταγγελια γνωρίζει το κόστος του να στήνεται καθε χρόνο μια κατασκευή απο την αρχή που εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες τον χρόνο όπως στο εικονιζομενο Κύπρι…;;; Τώρα τον έπιασε ο πόνος τον καθε Θ.Π….;;; ΚΑΝΟΝΙΣΤΕ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΙΖΕΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ!

    Απάντηση
  5. Ο/Η DIMITRIS λέει:
    02/06/2023 στις 19:49

    Δυστυχώς η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό του νησιού… Να “χαίρονται” όσοι κατεστρεψαν 10αδες επιχειρήσεις του νησιου και τους εργαζόμενους τους

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…

Πρόσφατα Άρθρα

  • TΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τo “Εν Άνδρω” και η ΕΡΤ19/02/2026
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026
  • ΚΟΡΘΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 202618/02/2026
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…18/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ATH στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    2. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    5. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (333)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.708)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb