• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΕΝΑ “ΣΙΩΠΗΛΟ” ΕΡΓΟ: Η ύδρευση της Χώρας από τις Στενιές!

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δημοσίευση: 13/11/2024 Σχόλια: 9

Στενιές: Διακρίνεται ο ιστορικός πύργος Μπίστη. Κάτω από τον πύργο είναι η πηγή και το υδραγωγείο των Στενιών. Από το νερό αυτό ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου 2024 ο Δήμος Άνδρου και μεραφέρει καθημερινά με σωληνώσεις στη Χώρα για την ύδρευσή της. Το καλοκαίρι του 2024 από άγνοια και προχειρότητα έμειναν οι Στενιές χωρίς νερό 5 μέρες. Και τότε η διοίκηση του Δήμου ανακοίνωσε πανικόβλητη πως… “στέρεψε η πηγή”! Είναι η ίδια πηγή που σήμερα δίνει καθημερινά 200 κυβικά στη Χώρα!!!

“Κι όμως η διοίκηση του Δήμου Άνδρου έχει κάνει ένα έργο που φρόντισε με επιμέλεια ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΕΙ! Είναι εντυπωσιακό πως μια διοίκηση που ο δήμαρχος και τα στελέχη της προβάλουν στο facebook της ζωής τους ένα παγκάκι που διόρθωσαν, τις τουαλέτες του ΚΤΕΛ που καθάρισαν, την πλατεία Γηροκομείου που σκούπισαν, μια άγρια κατσίκια, που έπιασαν, και ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΑΝ ένα έργο για την συμπλήρωση της ύδρευσης της Χώρας που διψάει κυριολεκτικά εδώ και δύο μήνες!” 

Τα παραπάνω τα είπε αγρότης της περιοχής των Αποικίων, που ανταλλάξαμε δύο λόγια πριν δύο μέρες. Τον ρωτήσαμε ποιο είναι το σημαντικό έργο και απάντησε: Η ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΥΔΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΕΝΙΕΣ!!!

Και συνέχισε:

“Ιδού και οι φωτογραφίες. Είναι σημαντικό έργο – για μια διοίκηση που αδρανεί συνεχώς – να στρώσει σε χρόνο ρεκόρ κοντά 6 χιλιόμετρα σωλήνα Φ-75 για πίεση 16 Bar. Στερεωμένο σωστά στους τοίχους, στα γεφύρια, ακόμα και υπογειοποιημένο όπου χρειάστηκε. Ένα έργο χιλιάδων ευρώ. Και δεν δημοσιεύθηκε πουθενά! Ούτε μια ανακοίνωση του Δήμου! Ούτε κάτι στα μέσα που στηρίζουν με κάθε τρόπο τον δήμαρχο Σουσούδη. Τουλάχιστον γράψτο εσύ. Να το μάθουν οι Χωραΐτες και όσοι Στενιώτες δεν το έμαθαν! Και είναι πολλοί που δεν το ξέρουν αν κρίνω πως κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι το πήραν είδηση και ξεσηκώθηκαν στο… facebook των Στενιών! Κι έκαναν και σχετικό «δημοψήφισμα»! Το αποτέλεσμα; 80 ψήφισαν κατά της υδροδότησης της Χώρας και 10 υπέρ!!!” 

Και η ζωή συνεχίζεται; Υπενθυμίζουμε πως δεν έχουμε ακόμα (κοντεύει Δεκέμβρης) ΚΑΜΙΑ είδηση για τις αφαλατώσεις, τις μελέτες τους, τις παραγγελίες τους, τις χρηματοδοτήσεις τους, τα μέρη τοποθέτησης τους! Κι όπως είπε πρόεδρος χωριού: “αν δεν κάνει κάτι ο δήμαρχος μέχρι το Πάσχα, το καλοκαίρι θα ξεμείνουμε οριστικά και από νερό και… από δήμαρχο”!!!

Τώρα μετά τα παραπάνω κάναμε και μια έρευνα του πως και τι έγινε με την υδροδότηση της Χώρας από τις Στενιές. Και μάθαμε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανεπάρκειας του πηγαδιού της Αβύσσου και για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης της Χώρας, έγινε μία κατεπείγουσα εγκατάσταση σωλήνωσης μεταφοράς νερού στο δίκτυο, από την υδροληψία που υπάρχει για τις Στενιές.

Συγκεκριμένα το νερό που τροφοδοτεί το πλήρως ανανεωμένο αντλιοστάσιο – από την προηγούμενη διοίκηση –  υπερχειλίζει προς το ποτάμι. Σήμερα συγκεντρώνεται σε μία παρακείμενη δεξαμενή και από εκεί αντλείται προς την περιοχή της Αγίας Τριάδας πάνω από την Χώρα. Από εκεί κατεβαίνει με την βαρύτητα στο δίκτυο της Χώρας στο Νειμποριό. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται μια ποσότητα νερού που διαφορετικά θα κατέληγε τον χειμώνα στο ρέμα. Η ποσότητα που αντλείται ημερησίως από την πηγή αυτή ανέρχεται σε περίπου 200 κυβικά την ημέρα. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όμως, όπως μάς είπαν η παρέμβαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις Χώρας για την προσεχή θερινή περίοδο. Χρειάζεται επειγόντως μονάδα αφαλάτωσης, η οποία θα τροφοδοτήσει και θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της Χώρας. Σημειωτέο όμως όπως μάς τόνισαν πως μονάδα αφαλάτωσης χρειάζεται επειγόντως και το Γαύριο! Γιατί εκεί ήδη το νερό είναι υφάλμυρο μιας και στις γεωτρήσεις έχει μπει θαλασσινό νερό!

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

9 Comments

  1. Ο/Η Νικολός λέει:
    13/11/2024 στις 06:51

    Και να ήταν το μόνο θύμα οι Στενιές . Στο Αλαδινού έχουν κατατρυπήσει τον υδροφόρο ορίζοντα κάνοντας γεωτρήσεις των οποίων το νερό καταλήγει στη Χώρα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν στερέψει όλες οι πηγές στις γύρω περιοχές απο το ξεζούμισμα των γεωτρήσεων καθημερινά και τα χωριά αυτά έχουν ξεραθεί κυριολεκτικά.Ήμαρτον πιά.

    Απάντηση
  2. Ο/Η ΓΑΥΡΙΟ λέει:
    13/11/2024 στις 08:34

    Το νερό στο Γαύριο δεν είναι υφάλμυρο ….είναι αλμυρό!!!.. είναι καθαρή θάλασσα και μυρίζει. Δεν μπορείς να κάνεις ούτε μπάνιο.
    Τα πάντα χαλάνε (βρύσες , ηλιακοί, πλυντήρια κτλ) και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το νερό πρέπει και να το πληρώνουμε.
    Αν δεν μπει αφαλατωτής , το καλοκαίρι θα έχουμε γλέντια!!

    Απάντηση
  3. Ο/Η Λευτέρης Μπάλλας λέει:
    13/11/2024 στις 10:44

    Εμείς τα είπαμε και στους Στενιώτες και στους Χωραίτες. Τώρα είναι αργά. Αποφάσισαν με συντρπτική πλειοψηφία λανθασμένα. Τώρα η ελπίδα έλαβε τέλος.
    Σουσούδης και όπου βγεί.

    Απάντηση
  4. Ο/Η Μεσσαριανός λέει:
    13/11/2024 στις 12:21

    Οι Χωραϊτες να πάνε να βρουν νερό στα χωράφια τους με το δήμαρχο που μας φορτώσανε. Εχουν γινει σε όλα τα χωριά γεωτρήσεις απο το Δήμο ανεξέλκτα και το νερό που αντλούν το στέλνουν στη Χωρα.Εχουν στειρεψει όλες μας τις πηγές,τα ξετρεχάμενα,τα πηγαδια .Εχουν ξεραθεί όλα μας τα δέντρα Κουβαλάμε νερό εμείς με τα παγούρια το καλοκαίρι για τη λάτρα μας για να κάνουν μπάνιο άνετα οι Χωραϊτες. Να κάνουν φράγματα και αφαλατώσεις όπως έχουν κάνει σε άλλα νησιά αλλα εμείς κοιμόμαστε όρθιοι. Σουσουδης και όπου βγεί.

    Απάντηση
  5. Ο/Η Vassilis λέει:
    13/11/2024 στις 21:18

    Δεν βάζουμε ποτε σωλήνες ύδρευσης από ΡΕ εξωτερικά εκθέτει μάνες στον ήλιο. Ασχετοσύνη και προχειρότητα

    Απάντηση
  6. Ο/Η Stenies λέει:
    14/11/2024 στις 06:24

    Αφου εγινε χαμος στο διαδικτυο, ετεροχρονισμένα, μας κολλησαν μια απόφαση τοπικού συμβουλίου για την ένωση. Αδιανόητες ενέργειες εις βάρος του χωριού, άλλη μια απόδειξη για την ανύπαρκτη εκπροσώπησή του στο Δήμο, δεκανίκι το Τ.Σ. μαζί με τους Συλλόγους της υπάρχουσας δημοτικής διοίκησης.

    Απάντηση
  7. Ο/Η Anydros λέει:
    14/11/2024 στις 07:14

    Ευτυχώς που υπάρχουν τα σχόλια και μαθαίνουμε ότι η μειωμένη αποδοτικότητα των πηγών οφείλεται στις γεωτρήσεις και όχι σε κάτι άλλο. Άλλωστε τώρα που γράφω αυτό ρίχνει άλλη μία, μετά από δίμηνο, “ποτιστική βροχούλα”!

    Απάντηση
  8. Ο/Η AJB λέει:
    14/11/2024 στις 11:02

    Δυστυχώς, κανείς από τις τελευταίες ηγεσίες του δήμου δεν κατάλαβε το πρόβλημα με το νερό. Ούτε και τώρα έχουν αντιληφθεί πως είναι το Α και Ω για την ζωή και την οικονομία του νησιού.

    Χωρίς αλλαγή της πασαρέλας στο Νημποριό κάνεις…. χωρίς νερό δεν κάνεις ούτε 1 ώρα.

    Ας διακόψει ο Δήμαρχος όλα τα έργα ‘cosmetics’ και ας πιάσει την ουσία. Φράγματα, επιπλέον δεξαμενές διαρροές κ.α. Είναι λογικό εν καιρώ λειψυδρίας να συζητάμε για νερό που ΧΑΝΕΤΑΙ στα ρέματα και πέφτει στην θάλασσα???

    Απάντηση
  9. Ο/Η Σ. Ν. λέει:
    14/11/2024 στις 19:40

    Οι Στενιές εδώ και χρόνια ψηφίζουν επάγγελμα και όχι ικανότητα.
    Φυσικά και θα θυμάστε την Μαντάμ Σουσού με τον Παναγιωτάκη.
    Ξιπασια και φρου φρου.
    Μια από τα ίδια.
    Το καλοκαίρι δεν είχαν νερό να πλυθούν, τώρα το νερό τους μεταναστεύει και όμως εκεί, πείσμα βουρκωτιανο (να μην ξεχνάμε και την καταγωγή τους) έχουν τον γιατρό, ήρωα και θεό τους.
    Συνεχίστε να κοιμάστε, εξάλλου είναι περίοδος χειμερίας νάρκης.

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
  • ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ στην Άνδρο. Όμως παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με τα νερά…
  • Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Το αέναο ταξίδι ανθρώπων και ονομάτων στον χώρο και στον χρόνο…

Πρόσφατα Άρθρα

  • TΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», τo “Εν Άνδρω” και η ΕΡΤ19/02/2026
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: Αναγκαία η σωστή αποκατάσταση του δρόμου στις Στενιές19/02/2026
  • Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία18/02/2026
  • ΚΟΡΘΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 202618/02/2026
  • Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…18/02/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. ATH στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»
    2. Παναγιώτης στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    3. enandro στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    4. Γιάννης Κ. στο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ…
    5. Γρίπη στο ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ… «και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού!…»

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (333)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.708)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.476)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (770)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.716)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.083)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (351)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb