• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

  • Facebook
  • Twitter
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
Άνδρος enandro.gr@gmail.com
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εν Άνδρω Εν Άνδρω Εν Άνδρω
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

4.221 ελληνόκτητα πλοία στις παγκόσμιες μεταφορές «ενώνουν» όλο τον κόσμο!

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημοσίευση: 11/03/2025 Σχόλια: 0

Υπό ελληνική σημαία και ανδριώτικο νηολόγιο!…

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα, η οποία διεξάγεται για λογαριασμό του Greek Shipping Cooperation Comitte ης Επιτροπής για πλοία άνω των 1.000 gt από την S&P Global Market Intelligence, ο ελληνόκτητος στόλος τον Μάρτιο του 2025 έσπασε νέο ρεκόρ και αριθμούσε 4.221 πλοία, έναντι 4.212 πριν από ένα χρόνο, όμως όσον αφορά τη χωρητικότητα έχει υποστεί μείωση κατά 211,400. dwt). 

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εταιρείες έλεγχαν ρεκόρ 4.221 πλοίων διαφόρων κατηγοριών, συνολικής χωρητικότητας 354.092.466 dwt και 208.010.850 gt. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση εννέα πλοίων και μείωση 1.117.034 dwt και 241.738 gt. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται 456 πλοία διαφόρων κατηγοριών που παραγγέλθηκαν από ναυπηγεία, συνολικής χωρητικότητας 43.186.564 dwt και 27.035.837 gt.

Ανδριώτικο πλοίο υπό ξένη σημαία…

Σύμφωνα και με την έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) η Ελλάδα έχει τον ισχυρότερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και τον τρίτο πιο ακριβό. Είναι λογικό λοιπόν στην Ακτή Μιαούλη να γίνονται σε καθημερινή βάση «ναυμαχίες» για το ποια σημαία, δηλαδή ποιο νηολόγιο, θα προσελκύσει περισσότερα ελληνικών συμφερόντων πλοία. Συνολικά, οι σημαίες της Λιβερίας και των Νήσων Μάρσαλ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ελληνόκτητης ναυτιλίας. 

Νέα πτώση για την ελληνική σημαία

Η έκθεση της Επιτροπής για το 2024 έδειξε ότι για πρώτη φορά η ελληνική σημαία έπεσε κάτω από 500 πλοία άνω των 1.000 gt και πιο συγκεκριμένα σε 496 πλοία. Εφέτος καταγράφηκε λοιπόν νέα πτώση, αυτή τη φορά από 16 πλοία. Πιο συγκεκριμένα, στο ελληνικό νηολόγιο είναι νηολογημένα 480 πλοία.

Μικρή μείωση σημειώθηκε και σε dwt και gt, με τα νούμερα να ανέρχονται πλέον σε 29.551.538 gt και 48.717.807 dwt σε αντίθεση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους που ήταν 30.759.394 gt και 51.694.269 gt που ανέφερε η Ελληνική Επιτροπή Shipping, dwt. Μάλιστα, το ελληνικό νηολόγιο φαίνεται να χάνει τη δύναμή του σε μια περίοδο που οι Έλληνες πλοιοκτήτες ενισχύουν την παρουσία τους στα ευρωπαϊκά νηολόγια.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των νηολογημένων πλοίων υπό σημαία ΕΕ ανέρχεται σε 1.414, που αντιστοιχεί στο 33,5% του συνόλου. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τον περσινό αριθμό των 1.278 πλοίων, που αντιπροσώπευαν το 30,3% του ελληνικού στόλου. Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόλος ελληνικών συμφερόντων είναι νηολογημένος με περίπου 29 σημαίες.

Η ελληνική σημαία το 2023

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marine Information Services η ελληνική σημαία το 2023 ήταν στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το dwt, καθώς αντιπροσώπευε το 14,5% του συνολικού dwt του ελληνόκτητου στόλου. Στην πρώτη 10αδα για το 2023 με ελληνική σημαία αναφέρονται οι εξής ελληνικοί εφοπλιστικοί όμιλοι: 

– Η Μαρία Αγγελικούση είχε εγγεγραμμένα το 2023 στο ελληνικό νηολόγιο 124 από τα 140 πλοία της που είναι στο νερό ποσοστό 88,5%. Ο όμιλος Αγγελικούση έχει τρεις εταιρείες, Maran Dry-Maran Tankers και Maran Gas. 

– Η Άννα Αγγελικούση με τους γιούς της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη έχουν 30 από τα συνολικά 81 πλοία που ελέγχουν οι εταιρείες Alpha Bulkers-Alpha Gas-Pantheon.

– O Ανδρέας Μαρτίνος με την Minerva Marine INC έχει υψωμένη τη σημαία σε 26 πλοία από τα συνολικά 75. 

– Ο Καπετάν Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος με 18 σε σύνολο 88

– Ο Γιώργος Δημ. Μελισσανίδης με 16 σε σύνολο 36.

– Ο Διαμαντής Διαμαντίδης με 15 σε σύνολο 58 με τις εταιρείες Marmaras και Delta Tankers.

– Η οικογένεια Βαρδινογιάννη με 14 στα 33 μέσω της AVIN.

– Οι αδελφοί Λυκιαρδόπουλοι με τη NEDA Maritime έχουν 14 πλοία στο ελληνικό νηολόγιο από τα συνολικά 17 που διαθέτουν στον στόλο τους.

-Οι οικογένειες Καρασταμάτη, Κέρτσικοφ, Χατζηλευθεριάδη με την Eletson έχουν 13 πλοία εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο από τα 17 συνολικά που έχουν στον στόλο τους.

– Τα αδέλφια Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν 11 από τα 15 υπό ελληνική σημαία με τις εταιρείες ARCADIA και Aegean Bulk.

ΠΗΓΕΣ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ & NEW MONEY

 

 

 

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα άρθρα

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ: Καίγονται δύο δεξαμενόπλοια στον Περσικό, το ένα ελληνικών συμφερόντων!
  • Ελληνόκτητο το ένα πλοίο που χτυπήθηκε στο Ορμούζ
  • ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ: Σώστε την Deutsche Welle με 30.000 υπογραφές…
  • Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ B΄ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
  • Marine Traffic: Βάρδια στον Περσικό από τις οθόνες της Ομόνοιας!!!

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ: Καίγονται δύο δεξαμενόπλοια στον Περσικό, το ένα ελληνικών συμφερόντων!12/03/2026
  • Ελληνόκτητο το ένα πλοίο που χτυπήθηκε στο Ορμούζ11/03/2026
  • ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ: Σώστε την Deutsche Welle με 30.000 υπογραφές…11/03/2026
  • ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ! ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…11/03/2026
  • Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ B΄ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ10/03/2026

Ναυτικές Ιστορίες

    Πρόσφατα Σχόλια

    1. Noelle Daley στο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    2. Shine στο ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ: 1,4 εκατ. ευρώ για μισθούς στην καθαριότητα;;;
    3. Απροβατιανός στο ΠΑΣΧΑ: Πολλά τα πλοία και τα δρομολόγια, ερωτηματικό όμως οι αφίξεις…
    4. enandro στο ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ στο καθήκον στον φλεγόμενο Περσικό…
    5. enandro στο ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ στο καθήκον στον φλεγόμενο Περσικό…

    Βίντεο

    • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ιδιωτική υπόθεση το ΔΣ του Δήμου Άνδρου για την κ. Τσατσομοίρου!
    • Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
    • Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
    • Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
    • Δύο ανδριώτες ζωγράφοι – Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)

    Ακολουθήστε μας

    • Facebook
    • Twitter

    Κατηγορίες Άρθρων

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (239)
    • ΑΡΘΡΑ (84)
    • ΘΕΜΑΤΑ (8)
    • ΙΣΤΟΡΙΑ (336)
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3.724)
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (23)
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (1.488)
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (773)
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2.727)
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (1.084)
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ (82)
    • ΧΡΗΣΙΜΑ (5)
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (353)

    Εν Άνδρω

    Όσοι φίλοι θέλουν, μπορούν να στείλουν κείμενα, φωτογραφίες, παρατηρήσεις, απαντήσεις κλπ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

     
       enandro.gr@gmail.com

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
    • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΜΑΤΑ
    • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    • ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    © Εν Άνδρω 2026. Powered by NinjaWeb