ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Τα παιδια του Κορθίου για τα Τέμπη

Θέμα: Δράση Γυμνασίου–Λυκείου Κορθίου «ΑΠΟΥΣΙΑ»
Σας αποστέλλουμε το υλικό από τη δράση του Γυμνασίου–Λυκείου Κορθίου με τίτλο «ΑΠΟΥΣΙΑ», που δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Πρόκειται για πρωτοβουλία των μαθητών μας, οι οποίοι κατέγραψαν σε κείμενο και βίντεο τη δική τους σκέψη και στάση απέναντι στο γεγονός.
Σας επισυνάπτουμε:
- Το κείμενο των μαθητών και το βίντεο «ΑΠΟΥΣΙΑ». https://youtu.be/nO9EJZ_dSvY
- Ένα δεύτερο σύντομο βίντεο για το πώς υλοποιήθηκε η δράση. https://youtu.be/vtC0aEyg4yk
- Φωτογραφίες από τη δράση μας.
Εφόσον κρίνετε ότι μπορεί να αναρτηθεί, θα χαρούμε ιδιαίτερα να το φιλοξενήσετε.
Με εκτίμηση,
H διευθύντρια στου σχολείου

ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, άνοιξε μια πληγή στην καρδιά όλων μας, μια πληγή που παραμένει ακόμη ανοιχτή. Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου χάθηκαν δεκάδες ζωές νέων κυρίως ανθρώπων που ταξίδευαν γεμάτοι όνειρα, σχέδια και ελπίδες. Μέσα σε λίγα λεπτά το γέλιο έγινε σιωπή και το μέλλον μετατράπηκε σε ανυπόφορο πόνο.
Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ολόκληρη η κοινωνία ένιωσε σαν μια μεγάλη οικογένεια που πενθεί. Η θλίψη απλώθηκε παντού, στα σπίτια, στα σχολεία, στους δρόμους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ενώθηκαν, άναψαν κεριά, άφησαν λουλούδια και έμειναν σιωπηλοί, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων. Μαζί με τον πόνο, γεννήθηκε και έντονη οργή για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτή την απώλεια.
Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν σε συγκεντρώσεις, ζητώντας αλήθεια, διαφάνεια και απόδοση ευθυνών. Η κοινή απαίτηση για δικαιοσύνη έγινε φωνή δυνατή που δεν ζητά εκδίκηση, αλλά σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Ο χρόνος μπορεί να περνά, όμως ο πόνος δεν σβήνει. Τα Τέμπη δεν είναι απλώς ένα σημείο στον χάρτη, είναι ένα σύμβολο μνήμης, απώλειας και ευθύνης. Κάθε όνομα που χάθηκε είναι μια ιστορία που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, ένα όνειρο που έμεινε στη μέση. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην ξεχάσουμε, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους όχι μόνο με λόγια αλλά με στάση ζωής. Να απαιτούμε ασφάλεια, δικαιοσύνη και σεβασμό στην ανθρώπινη αξία. Γιατί μόνο τότε ο πόνος θα μετατραπεί σε δύναμη και η απώλεια σε υπόσχεση πως καμία ζωή δεν θα χαθεί ξανά τόσο άδικα.
Μαθητές/τριες Γυμνασίου- Λυκείου Κορθίου Άνδρου