Η Σαντορίνη ξεσηκώθηκε κατά του υπουργείου Ναυτιλίας για τα χειμερινά δρομολόγια!…
Τα “καλοσχεδιασμένα δρομολόγια” του υπουργείου Ναυτιλίας – επί Κικίλια – ξεσήκωσαν και την κοινωνία της Σαντορίνης! Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε πια;
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Σας ενημερώνουμε οτι ως Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης με επιστολή μας στην εταιρεία και το Υπ. Ναυτιλίας και κοινοποίηση στους βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, το Δήμαρχο Θήρας, τοπικούς φορείς και Μ.Μ.Ε. εκφράσαμε την έντονη απογοήτευση και αντίδρασή μας στο χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων της Blue Star.
Στην επιστολή μας κάνουμε λόγο για λόγο για απαράδεκτο σχεδιασμό που αποκόπτει το νησί από την Παροναξία τα Σαββατοκύριακα, καταργεί τα απογευματινά δρομολόγια από τον Πειραιά και επιβάλλει εξοντωτικές ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων μέσα στη νύχτα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, η εξέλιξη αυτή πλήττει καίρια την καθημερινότητα των κατοίκων, τα άτομα που μετακινούνται για λόγους υγείας, την τροφοδοσία του νησιού, αλλά και τη δραστηριότητα των αθλητικών σωματείων των Κυκλάδων.
Η Ένωση Ξενοδόχων διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η τακτική και αξιοπρεπής ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και απαιτεί την άμεση αναθεώρηση των δρομολογίων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Γ. ΧΑΛΑΡΗ
Δυστυχώς αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που έγκαιρα είχα ενημερώσει την τοπική κοινωνία ότι θα συμβεί την χειμερινή περίοδο εάν δεν ασκηθούν σοβαρές και όχι διαπιστωτικές πιέσεις στην κυβέρνηση.
Οι ευθύνες για τον προωθούμενο αποκλεισμό της Σαντορίνης από την Πάρο και τη Νάξο τα Σαββατοκύριακα, αλλά και οι ώρες αναχωρήσεων και αφίξεων από τη Σαντορίνη με προορισμό τον Πειραιά, ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεδομένου ότι ο Περιφερειάρχης είναι μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοΐας.
Είναι προφανές και από τις χλιαρές ή ανύπαρκτες δημόσιες αντιδράσεις τόσο των Βουλευτών των Κυκλάδων όσο και της Περιφέρειας ότι δεν έχουν καμία διάθεση να «χαλάσουν» τον προγραμματισμό της εταιρίας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Σαντορίνης.
Είναι επίσης προφανές ότι η Σαντορίνη είναι χρήσιμη τη θερινή περίοδο που γεμίζει τα ταμεία του κράτους και των ακτοπλοϊκών εταιριών και βάρος τη χειμερινή περίοδο που δεν προσφέρει αντίστοιχη κερδοφορία.
Η Σαντορίνη όμως δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως άγονη γραμμή το χειμώνα. Οι ανάγκες για μετακινήσεις στα νησιά και την Αθήνα είναι πολλές, συχνά οικογενειακές, ενώ η απουσία σύνδεσης το Σαββατοκύριακο θέτει τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά εκτός κάθε έννοιας της κοινωνίας των Κυκλάδων.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη διότι πρακτικά έχει επιβάλει μονοπώλιο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαντορίνης και όταν θεσπίζονται και επιβάλλονται μονοπώλια προκαλούνται εξαρτήσεις.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η Σαντορίνη δεν μπορεί να είναι απλώς το σκηνικό εξαγγελιών. Οι εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται ούτε σε έκτακτες καταστάσεις αλλά απλώς επαναλαμβάνονται είναι μια κοροϊδία που δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ο αποκλεισμός της Σαντορίνης και των νησιών της Επαρχίας Θήρας τη χειμερινή περίοδο φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης.
- Απαιτούμε άμεση απόσυρση του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε.
- Αλλαγή του προγραμματισμού αφίξεων και αναχωρήσεων από το λιμάνι της Σαντορίνης και τον Πειραιά.
- Αδιάκοπη σύνδεση της Σαντορίνης με Πάρο και Νάξο όλες τις ημέρες.
- Άμεσο άνοιγμα του ανταγωνισμού στην ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων και της σύνδεσης τους με τον Πειραιά.
- Λήψη αποφάσεων που να αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης αντιμετωπίζονται ισότιμα ως πολίτες όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η Σαντορίνη ζει και προσφέρει και εκτός τουριστικής περιόδου. Δεν είναι σκηνικό, δεν είναι carte postal.
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Θήρας,
Αντώνιος Γεωρ. Χάλαρης