Αναζητώντας το μέλλον στους νέους: Τα αστεράκια του Γαυρίου...

Της Ιωάννας Πιάγκου

Η πρόσκληση της καθηγήτριας Εύας Βλάμη να μιλήσουμε για τις εργασίες των μαθητών της ήταν η αφορμή να επισκεφθούμε το σχολείο του Γαυρίου. Η αιτία είναι πως είχαμε δει πολλές αναρτήσεις για τα αστεράκια του Γαυρίου και η άποψη πως τα παιδιά σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία είναι πιο ανοιχτά στα μηνύματα των καιρών από τους μεγάλους. Έτσι αποδεχτήκαμε την πρόσκληση/πρόκληση να συζητήσουμε με τα παιδιά της Α΄ Λυκείου Γαυρίου και να πουν τα σχέδια τους για μια εικονική επιχείρηση.

Βασικός στόχος του μαθήματος Πολιτικής Παιδείας είναι η προετοιμασία των μαθητών για την μελλοντική ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω μιας πρώτης επαφής με τις οικονομικές και διοικητικές αρχές της επιχειρηματικότητας. Τα παιδιά της Α΄ Λυκείου λοιπόν χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες φτιάχνοντας διαφορετικές εικονικές επιχειρήσεις με αντικείμενα που μπορούν να γίνουν και να απορροφηθούν στην νησιωτική κοινωνία και να σταθούν πέρα από την μικρή τουριστική περίοδο του νησιού.

Σχέδιο 1: Επιχείρηση ανακύκλωσης  «ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α»

Στόχος μια ομόρρυθμη εταιρία ανακύκλωσης που πέρα της εταιρικής και οικονομικής ανάπτυξης της θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από την ανακύκλωση.

Όπως εξηγεί η Αγγελική Βόσσου, μέλος αυτής της εικονικής αυτής επιχείρησης, η κινητοποίηση του κόσμου θα πραγματωθεί μέσω της θέσπισης ενός κουπονιού που θα λαμβάνουν από τον Δήμο όσοι δίνουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους κερδίζοντας μείωση στα Δημοτικά Τέλη.

Τα τέσσερα μέλη της ομάδας έχουν σχεδιάσει την όψη της εταιρίας, τα στάδια συλλογής και επεξεργασίας των σκουπιδιών και την πορεία που θα ακολουθήσουν μετά την τελειοποίηση της επεξεργασίας τους. Επίσης έχουν σκεφτεί και οργανώσει την εκμετάλλευση των οργανικών σκουπιδιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λιπάσματα στον αγροτικό τομέα.

Η Α.Ν.Α.Σ.Σ.Α, ακρώνυμο δημιουργημένο από τα αρχικά ονόματα των μελών της εταιρίας, σκοπεύει όχι απλά να βοηθήσει οικολογικά τον τόπο της, αλλά και οικονομικά, εξάγοντας τα επεξεργασμένα σκουπίδια και δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ανοιχτό κύκλο οικονομίας γύρο από την επιχείρηση.

Σχέδιο 2: Ζαχαροπλαστείο «SugarGirls»

Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης SugerGirlsείναι μια επιχείρηση με έδρα την Αθήνα και παράρτημα στην Άνδρο. Σκοπός της είναι η προώθηση γλυκών με ελκυστικά και ταυτόχρονα έξυπνα ονόματα που σχετίζονται με το νησί όπως «η πίτα της Άνδρου» και «η χιονισμένη Κουβάρα» εξηγεί η Νίκη Κολίτσα.

Η παρέα των τεσσάρων κοριτσιών από τα οποία διοικείται δεν έχει απλά κάνει λάβαρό της την ποιότητα των προϊόντων της, αλλά τα προωθεί με σημαντικές διαφημιστικές κινήσεις όπως μεγάλη ταμπέλα, επαγγελματικές κάρτες και compo προσφορές, όπως ακριβώς παίζεται το εμπορικό παιχνίδι στις πραγματικές επιχειρήσεις του είδους. 

Σχέδιο 3: «Ο ΖΑΧΑΡΟΣ»

Και από τα γλυκά κορίτσια πάμε στα έξυπνα αγόρια! Η πενταμελής ομάδα του αρτοποιείου ζαχαροπλαστείου «Ο ΖΑΧΑΡΟΣ» έφτιαξαν μια ανώνυμη εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, ενώ πλέον μπορείς να αγοράσεις μετοχές της και στο χρηματιστήριο.

Τα αγόρια όμως δεν έμειναν μόνο εκεί, πήγαν ένα βήμα παρακάτω την δημιουργικότητα τους και έφτιαξαν και την δικιά τους προσωπική ιστορία. «Αρχικά ξεκινήσαμε από ένα μαγαζάκι στην Ομόνοια και η δουλειά μέσα από την αγάπη και το ενδιαφέρον μας έκανε να φτάσουμε ψηλά» λέει ο Γιώργος Κοζανίτης, «εδώ και δεκαπέντε χρόνια» προσθέτει ο εικονικός του συνεργάτης. Γιατί καλό και το μάθημα, αλλά δίχως χιούμορ κανένα πρότζεκτ δεν είναι εύκολο να επιτύχει.

Τα παιδιά και των τριών ομάδων είχαν χαρίσει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους στις εικονικές επιχειρήσεις τους, όχι μονάχα για τους σχολικούς σκοπούς, αλλά και γιατί το είδαν σαν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ζωής. Ένα παιχνίδι ζωής που θα τας μάθει πώς να συμπεριφερθούν στον εργασιακό χώρο τους λίγα χρόνια αργότερα. Μέντορας τον παιδιών, πάντα δίπλα τους να τα βοηθήσει και να τα συμβουλέψει, ήταν η αρμόδια καθηγήτρια Εύα Βλάμη.

Υστερόγραφο: Καθώς γράφω τώρα μακριά από τα εικονικά προγράμματα και τα ψεύτικα τιμολόγια, από εκείνη την μέρα της επίσκεψης στο σχολείο του Γαυρίου, κρατώ το κέφι και τα χαμόγελα των παιδιών, που δεν θύμιζαν σε τίποτα ότι  βρισκόμαστε σε άχρωμες σχολικές αίθουσες. Η σημερινή Α΄Λυκείου ενός μικρού χωριού όπως είναι το Γαύριο απέδειξε περίτρανα πως δεν χρειάζεται παπαγαλία και στατικούς πίνακες για να μάθει το μάθημα της, αλλά μόνο γνώση, δημιουργικότητα και ωραίες ιδέες.

(Σημείωση "Εν Άνδρω": όλες οι φωτογραφίες του κειμένου είναι της Ιωάννας Πιάγκου)

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet