ΟΧΙ στο αιολικό πάρκο Μυτιληναίου στη Ράχη Κορθίου...
Φωτορεαλιστική απεικόνιση από την μελέτη των ανεμογεννητριών Μυτιληναίου στη Ράχη Κορθίου
(Απόρριψη του αιολικού πάρκου στη Ράχη Κορθίου ζήτησε ο δήμαρχος Άνδρου με γραπτό υπόμνημα και με την παρουσία του σε τηλεδιάσκεψη στο ΚΑΣ στις 11/5/21. Η περίπτωση του αιολικού πάρκου της Ράχης είχε απορριφθεί και κατά το παρελθόν και από τον Δήμο Κορθίου και από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άνδρου. Την άρνηση αυτή καλείται το ΚΑΣ να λάβει υπόψη του. Το θέμα είχε έρθει στην επικαιρότητα το 2019 το φθινόπωρο όταν είχε ζητηθεί η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου και είχε ομόφωνα απορριφθεί και τότε για τους λόγους που αναφέρει το παρακάτω δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου. Είναι προφανές πως το νησί και οι κάτοικοι του δεν μπορούν να δεχτούν αιολικά πάρκα πάνω από τους οικισμούς του, παρά μόνο συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες στα ακρότατα σημεία του όπως ο Καμπανός και το Στενό. Κάτι που έδειξε και η σχετική δημοσκόπηση του Εν Άνδρω τον Μάρτιο του 2020 - ΕΝ ΑΝΔΡΩ).
Φωτορεαλιστική απεικόνιση από την μελέτη των ανεμογεννητριών Μυτιληναίου στη Ράχη Κορθίου
Δελτίο Τύπου
Ανεμογεννήτριες Ράχη-Ξηροκόμπι, Κόρθι
Την απόρριψη του αιτήματος έγκρισης τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Αιολικό Πάρκο στη θέση «ΡΑΧΗ-ΞΗΡΟΚΟΜΠΙ» στο Κόρθι υποστήριξε ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, 11.05.21. Τη θέση αυτή υπέβαλε και με γραπτό υπόμνημα προς τα μέλη του (ΚΑΣ).
Ο κ. Λοτσάρης υπογράμμισε την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου (Απόφαση 192 της 13ης Σεπτεμβρίου 2019) και επανέλαβε τη θέση, ότι η άρνηση αποφασίστηκε:
α) διότι οι ανεμογεννήτριες του σταθμού, όχι μόνο είναι ορατές από κάθε Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου και όλους ανεξαιρέτως τους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά ιδίως επειδή λόγω του μεγέθους τους δεσπόζουν στον ιδιαίτερα γραφικό όρμο Κορθίου, που είναι το μοναδικό εμπορικό, τουριστικό κέντρο της περιοχής και τη βασική κολυμβητική ακτή της Δημοτικής αυτής ενότητας προκαλώντας βίαιη οπτική υποβάθμιση της οικιστικής, εμπορικής και τουριστικής περιοχής και καταστρέφοντας εντελώς το αισθητικό κάλλος της.
β) επιπλέον, διότι δεν έχει προηγηθεί συνολική μελέτη χωροταξίας των ΑΠΕ για το πού μπορεί να γίνουν και με ποια χαρακτηριστικά αιολικά πάρκα στο νησί και όχι όπου ο καθένας αιτείται.
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ