18/5/2016: δύο χρόνια από την εκλογή της δημοτικής διοίκησης

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Μια τυχαία συνάντηση στις 12/5/2016 στην δεξαμενή του ΟΛΠ στον Πειραιά με τον Θ.Σουσούδη, δύο φίλους του και τον Γ. Στεφάνου, οδήγησε σε μια κουβέντα για την σημερινή διοίκηση, που ατυχώς ξεστράτισε σε λεπτομέρειες. 'Ετσι επανέρχομαι εδώ σήμερα με μια συνολική αποτίμηση, επ' ευκαιρία των δύο χρόνων εκλογής της, με την ελπίδα να γίνουν κατανοητά τα επιπλέον προβλήματα που επισώρευσαν οι σημερινοί με τις συμπεριφορές, τις ανακολουθίες, τις παλλινδρομήσεις και τα λάθη τους. 

Όταν εκλέχτηκε η σημερινή διοίκηση περιμέναμε πως ήταν ευκαιρία η Άνδρος να ξεπεράσει τις υστερήσεις της. Υστερήσεις που είχαν σωρευτεί με τα χρόνια, με την βιαστική ενοποίηση του Καλλικράτη, και γιατί οι προηγούμενοι ήταν συγκεντρωτικοί και εσωστρεφείς. Αποτέλεσμα η μέτρια οργάνωση της διοίκησης που σώρευσε νέα προβλήματα (αδυναμία χρεώσεων στην Υδρούσα κλπ), και λάθος αποφάσεις σε σημαντικά θέματα (τον Σούκο, που εισηγήθηκε ο τότε αντιδήμαρχος Λ. Μπάλλας κλπ). Οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν επί δύο χρόνια σε μεγάλες αστοχίες στη διαχείριση των σκουπιδιών. Και διογκώθηκαν με την αδυναμία εύρεσης δρόμου συνεργασίας με τους αντιπάλους τους. Μέσα από αυτό τον τρόπο διοίκησης οι προηγούμενοι έβλεπαν με καχυποψία τα ΜΜΕ και την επικοινωνία και έτσι οδήγησαν σε υποβάθμιση και αμφισβητήσεις σημαντικά ευρωπαϊκά προγραμμάτα και έργα, που οι ίδιοι ξεκίνησαν (Life, Βιολογικός κλπ).

Η σημερινή διοίκηση ξεκίνησε με ενθουσιασμό. Αλλά χωρίς στόχους και προτεραιότητες. Είχε υποσχεθεί τα πάντα σε όλους. Στην αρχή εντυπωσίασε και εντυπωσιάστηκε με τις πρώτες επικοινωνιακές αλλαγές της. Καθημερινή επικοινωνία και φωτογραφίες στο facebook, επικοινωνιακά ανοίγματα με συνεχείς ανοιχτές εκδηλώσεις κλπ. Όμως εξαρχής ήταν τρισυπόστατη. Θεωρητικά διοικούσε ένας. Στα λόγια αποφάσιζαν τρεις.  Στην πορεία συζητούσαν οι τρεις και γινόταν όποιου φώναζε ή επέμενε περισσότερο! Στο τέλος όλοι ψάχνονταν! Η λέξη οργάνωση πλέον είχε χαθεί... στην μετάφραση!...

Αυτό το απέδειξε η "απόφαση-αναίρεση-απόφαση-ακύρωση" για τις χρεώσεις του νερού της Υδρούσας, η έλλειψη σχεδίου και οι παλλινδρομήσεις στο μέγα θέμα των σκουπιδιών. Δύο χρόνια μετά οι χρεώσεις του νερού είναι στο μηδέν και τα σκουπίδια είναι μόλις δύο βήματα από το καλοκαίρι του 2014! Όλα αυτά γιατί τα τακτικά σχέδια και οι στρατηγικές προτεραιότητες του ενός δεν συναντήθηκαν ποτέ με του άλλου. Ο ένας ήθελε να δείξει επιτυχημένους οικονομικούς απολογισμούς, ο άλλος ήθελε να δει πως θα "μανουβράρει" τα σκουπίδια, ο τρίτος ήθελε να αποφασίζει για πράγματα που δεν αποφάσιζε. Δεν είναι τυχαίο πως 22 μήνες μετα τις εκλογές του 2014 η μόνη αλλαγή είναι πως ο τρίτος απλώς αποχώρησε! Κι έμειναν οι δύο. Ο ένας διστάζει, ο άλλος διατάζει. Κανείς δεν είναι σίγουρος τι κάνει και ποιος το κάνει. Όμως, αυτός ο τρόπος διοίκησης δημιούργησε εξαρχής προβλήματα εσωτερικής συνοχής στην παράταξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στην πρόσφατη μάζωξη όλων στον Πιτροφό για τον απολόγισμό της παράταξης (με την έξοδο του ενός) από τους 105 που πολιτεύτηκαν παραβρέθηκαν μόνο 35!

Χώρα Άνδρου - ανοιξιάτικο πρωινό (φωτο: Εν Άνδρω)

Το διοικητικό μπέρδεμα, η έλλειψη στόχευσης και η πλήρης αδυναμία οργάνωσης οδήγησαν σε πολιτικό αλλαλούμ. Έτσι, αποφασίζονταν πράγματα που δεν εφαρμόζονταν! Εφαρμόζονταν πράγματα που δεν αποφασίζονταν. Κυριέρχησε η αναβλητικότητα. Και παρά τα δεκάδες δελτία τύπου κανείς δεν ξέρει τι γίνεται στα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τον ΧΥΤΥ (υδρογεωλογική μελέτη, μελέτη διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κομποστοποιητές, δεματοποιητή). Ή, τι γίνεται με τους βιολογικούς Γαυρίου και Μπατσίου, με το κλειστό του Γαυρίου και με τις ανεμογεννήτριες. Το γραφείο τύπου του Δήμου αμήχανο και άβουλο αδυνατώντας να διαχειριστεί σοβαρά τα αυξανόμενα ερωτήματα έφτασε να αναγγέλει σαν "καινοτομία" την δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας για τα παράπονα των πολιτών χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα ποτέ αριθμό! Μιλάμε για τέτοια... "καινοτομία"!!!

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα οι διοικούντες αγωνίζονται να "προβάλλουν" έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ (μελέτες κλπ)! Ή, έργα άλλων (πεζογέφυρα Νειμποριού)! Αδυνατούν να αποφασίσουν για τα προφανή, αν και τα έχουν εξαγγείλει (Πολιτιστικό Κέντρο Γαυρίου)! Στο τέλος μην αντέχοντας την πίεση φορτώνουν δικές τους πολιτικές ευθύνες σε απλούς υπαλλήλους αναζητώντας «αποδιοπομπαίους τράγους» και καταγγγέλουν με απίστευτα δελτία τύπου τους πάντες και τα πάντα! Το παρόδοξο είναι πως αυτοί που καταγγέλουν τα "συστήματα" έχουν και το μαχαίρι της διοίκησης και το πεπόνι της εξουσίας! Τους φταίνε μάλλον όσοι κοιτάζουν και σχολιάζουν...

Το χειρότερο είναι πως επέλεξαν τον δικαστικό δρόμο επίλυσης καταστάσεων του παρελθόντος, χωρίς προηγούμενη προσεκτική νομική προεργασία και προσεκτική επιλογή στοιχείων. Μέσα σε ένα πέπλο αδιαφάνειας, χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση, στάλθηκαν ομαδικά αποφάσεις, αναθέσεις κλπ όλων των περασμένων ετών στον εισαγγελέα. Έτσι φτάσαμε σε γενικευμένους ελέγχους όπου μπλόκαραν τον Δήμο!!! Το σωστό θα ήταν τα στοιχεία να ήταν συγκεκριμένα. Να τα είχαν δώσει στη δικαιοσύνη. Και να είχαν κάνει σχετικές ανακοινώσεις και στα ΜΜΕ. Δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω και ο καθένας λέει ότι θέλει.

Σε αυτό το άχαρο σκηνικό η διοίκηση ζορίζεται. Χάνει τον έλεγχο. Αρχίζει να ενοχλείται από τον ανοιχτο διάλογο επί των πεπραγμένων της και την ασκούμενη κριτική.Για να ξεφύγει από τα προβλήματα της καταφεύγει στον αυταρχισμό, στα εξώδικα, στην διαβολή και σε νέες μεγάλες δόσεις αυτοπροβολής και υπερβολής. Νομίζει με την επίδειξη αυταρχισμού θα περιορίσει τις αντιδράσεις. Με τα εξώδικα θα φιμώσει τον τύπο και τον τόπο. Με την προσωπική διαβολή θα τρομάξει τους διαφωνούντες. Και με την αυτοπροβολή και υπεροβολή θα καλύψει τα κενά της στο διοικητικό έργο. Μέγα λάθος και στις τέσσερις περιπτώσεις...

Πριν κλείσω αυτή την αναδρομή θα συμφωνήσω με μια διαπίστωση που είπε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτης μας: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». Πολύ σωστά.  Όχι όμως γιατί κάνουμε κριτική και γιατί οι αναγνώστες μας γράφουν σχόλια στο site. Αλλά γιατί η διοίκηση έχει χάσει τον έλεγχο. Και γιατί δεν προσανατολίζεται στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές, που έχει ανάγκη το νησί μας, αλλά στην αποσιώπηση των μεγάλων προβλημάτων, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακές μεθοδεύσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βασικό ερώτημα της τριετίας που απομένει είναι το ίδιο με αυτό της διετίας που παρήλθε: πως θα πάει μπροστά το νησί μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η διοίκηση να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της μονοδιάστατης πολιτικής πρακτικής της, να βρει πιο συλλογικούς τρόπους άσκησης της εξουσίας και να αλλάξει συμπεριφορά βελτιώνοντας το πολιτικό κλίμα. Πρέπει να προσανατολιστεί στο έργο της και να αφήσει πίσω την διαβολή, τις αυταρχικές και εκφοβιστικές πολιτικές που κάποιοι σήμερα έχουν κάνει σημαία τους τορπιλίζοντας την ενότητα του νησιού μας...

Copyright φωτογραφιών Εν Άνδρω

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μια συμβουλή για τον άσπρο γάτο ......
Έχεις εμμονές και καρφωνεσαι να το κοιτάξεις αυτο γιατι δεν θα σου βγει σε καλο .
Άσε λοιπόν τις γάτες και κοιτα την δουλεια σου .

This comment was minimized by the moderator on the site

Φυσικά και πρέπει να αντισταθούμαι σε παραλογισμούς και καταστροφικά σχέδια "πολίτη". Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά μεταξύ του αντιστέκομαι με νομιμότητα και άλλο ο αλληλοφαγωμός. Προφανώς δεν έγινα κατανοητή.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εδω και δυο χρονια το Μπατσι το κατάστρεψε ο Ερντογαν με τον μαύρο του γάτο.Κατι πρέπει να κάνουμε όλοι οι Μπατσιωτες για να το σταματήσουμε αυτο που συμβαίνει

This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ "ΚΟΥΛΕΝΑ"
Όταν προσπαθούν να μας επιβάλλουν την αδικία, η αντίσταση είναι υποχρέωση μας ...
Άς το καταλάβουν επιτέλους...

This comment was minimized by the moderator on the site

Σας παρακαλώ, θα μπορούσαμε να ηρεμήσουμε, και με λογική να πάμε παρακάτω; Μπορούμε να σταματήσουμε τον "Εμφύλιο Πόλεμο"; Σε έναν τόσο μικρό και ευλογημένο τόπο θα έπρεπε να είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους.

Οι συνέπειες ενός εμφυλίου πολέμου είναι τραγικές. Παύει κάθε ανθρωπιά. Η τραγωδία καταλήγει σε κτηνωδία. Και επεκτείνεται η αλληλοσφαγή μέχρι τις προσωπικές σχέσεις. Γι’ αυτό η μετατραυματική περίοδος του εμφυλίου πολέμου απαιτεί πολλά χρόνια, για να επουλώσει τα υλικά και ηθικά τραύματα που επέφερε στη χώρα αυτός. Ένας εμφύλιος πόλεμος από απόψεως μέσων είναι πολύ χειρότερος ενός πολέμου μεταξύ κρατών.

This comment was minimized by the moderator on the site

1. Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ...αφιερωμένο από τον Δ.Μ. https://www.youtube.com/watch?v=-17ql7XZsQs

2. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΑΧΟΙ https://www.youtube.com/watch?v=ciOsdZ_vqEA

3. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ https://www.youtube.com/watch?v=FOiaEMpJISQ
με τους στιχους για εμπεδωση:
<< Στράτος Διονυσίου- Φεύγοντας
Μουσική: Τάκης Μουσαφίρης
Στίχοι: Βασίλης Παπαδόπουλος
Από το LP "Ο ταξιτζής" 1986

Φεύγοντας,
μην αλλάζεις τίποτα
ούτε τα κάδρα στους τοίχους
ούτε νερό στα λουλούδια
ούτε κανάλι στην τηλεόραση.

Φεύγοντας,
να μην πάρεις τίποτα
ούτε τη φωτογραφία των παιδιών
τη μοναδική,
τον αναπτήρα που μου χάρισες
εσύ,
ούτε το τελευταίο τσιγάρο
απ το πακέτο.

Κλείσε μόνο την πόρτα και τον άνεμο ρώτα
ποιος είν ο δρόμος χωρίς γυρισμό.
Κλείσε μόνο την πόρτα και τον άνεμο ρώτα
ρώτα ποιος φταίει απ τους δύο.

Φεύγοντας,
να μην κάνεις τίποτα
ούτε να κλάψεις από πόνο
ούτε να γελάσεις από χαρά
ούτε να μου πεις "αντίο, καλή τύχη".

Κλείσε μόνο την πόρτα και τον άνεμο ρώτα
ποιος είν ο δρόμος χωρίς γυρισμό.
Κλείσε μόνο την πόρτα και τον άνεμο ρώτα
μήπως
μήπως φταίμε, μήπως φταίμε κι οι δυο.>>

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπασαντή πες αλεύρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδικού συνεργάτη μου φέτος δεν θα βαρεθείς καθόλου. Τα ταξιδάκια στην Σύρο θα είναι συχνά!!!!!!!!!!!!!!!
(διαγράφεται το όνομα του αποστολέα γιατί προσβάλει τα ζώα)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.Μ.
Λέω αλεύρι! Ποιος με γυρεύει; Ο -έρης ή ο -ούδης; Και για να μην παρεξηγήσει κανείς: ο... Καροτσ-έρης ή ο... Ιτι-ούδης; Καλήνυχτα Μαργαρίτα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εμείς εδω στο Μπατσι τι να πούμε με τον Ερντογαν που έχουμε μπλέξει.Ενα Μπατσι μέσα στην βρώμα,χωρίς νερό (είδη άρχισαν οι διακοπές )αλλα ευτυχώς έχουμε άφθονα κ...., ,α.....,, χαρτιά υγείας κτλ. (διαγράφονται μερικές λέξεις και μια φράση ως υπονούμενα)

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οπός οι πολιτικοί τάζουν στα Ζάπια και στη Θεσσαλονίκη έτσι είναι και η πρώτη φορά Σουσούδη. Η καρέκλα χαλά τους πολιτικούς γενικός, ταξίματα χωρείς αντίκρισμα .Ντροπή σε σένα και στο συνδυασμό σου παραιτήσου να σωθείς και ασχολήσου με αυτό που ξέρης την δαυλιά σου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το περιμέναμε ότι θα το κρίνεις αγαπητέ Διαμαντή,ότι το σχόλιο μας,ότι είναι συκοφαντικό και ότι έχει υπονοούμενα κλπ Αλλά εσύ θα κρίνεις αν έχει υπονοούμενα ή οι αναγνώστες σου ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Φυσικά εγώ. Γιατί εγώ δέχομαι τα εξώδικα σας. Όχι εσύ ο ανωνυμος. Ούτε το mail σου δεν γράφεις από τον φοβο σου. Όχι να γράψεις και όνομα. Προσέχουμε, λοιπόν, για να έχουμε.
ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΑΛΙ ΧΑΣΑΤΕ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα