Συγκέντρωση για ΧΥΤΥ στο Τιτάνια: Επιτακτική ανάγκη ο διάλογος
Φωτογραφία από την συνάντηση στο Τιτάνια για τον ΧΥΤΥ
Η ήρεμη και σοβαρή συνάντηση στο ξενοδοχείο Τιτάνια (5/4/2015) των πολιτών του Μπατσιού που αντιδρούν στον ΧΥΤΥ της Πλούσκας είχε δύο πτυχές. Η πρώτη ήταν ενημερωτική για όσους εξ Αθηνών δεν παραβρέθηκαν στην πρώτη συνάντηση στο Μπατσί. Η δεύτερη να δημιουργήσει μια εστία διαλόγου για ένα θέμα λίαν σημαντικό για το νησί σύμφωνα με την πληροφόρηση που διακινήθηκε.
Στο ενημερωτικό σκέλος πέτυχε καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που πήγαν για να ακούσουν τις πληροφορίες που ο κ. Βλάμης, η κ. Αμμολοχίτου και ο μελετητής που έχουν βάλει οι ρμόδιους κάτοικοι έδωσαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία στους παραβρισκόμενους. Και στο θέμα του διαλόγου ήταν επίσης επιτυχής μιας και αρκετοί πήραν τον λόγο και είπαν ενδιαφέροντα πράγματα.
Το προεδρείο της συνάντησης και ο μελετητής που εκπροσωοεί τους κατοίκους κατά του ΧΥΤΥ της Πλούσκας
Δεν θα σταθούμε αναλυτικά στο τι λέχθηκε. Γιατί λέχθηκαν πολλά και από αρκετους με ευπρεπή τρόπο. Αλλά όσα λέχθηκαν ήταν περίπου τα ίδια με ότι στην πρώτη συνάντηση στο Μπατσί. Αξίζει τον κόπο να πούμε πως εμείς που δεν ξέραμε την περιοχή της Πλούσκας είδαμε φωτογραφίες μιας περιοχής που δύσκολα θα την φανταζόσουν για εργοτάξιο ΧΥΤΥ. Δεν ξέρουμε το πώς και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η περιοχή. Δεν ξέρουμε την περιβαλλοντική αξία του υποσυστήματος και σε ποιο σημείο των φωτογραφιών που είδαμε θα διαμορφωθεί (αν επιλεγεί οριστικά) ο χώρος για ΧΥΤΥ. Αυτό που ξέρουμε είναι πως αν γίνει εκεί το εργοτάξιο θα πρέπει να τηρηθούν ΑΥΣΤΗΡΑ όλες οι προδιαγραφές.
Και κάτι ακόμα που ξέρουμε και δεν είδαμε να συμβαίνει ακόμα μια φορά. Οι μεν οργανωτές της συνάντησης κακώς δεν κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του Δήμου Άνδρου και τους αρμόδιους τεχνικούς να συμμετέχουν στον διάλογο. Η δε πολιτική ηγεσία του Δήμου Άνδρου κακώς δεν πήγε στην συνάντηση μαζί με τον αρμόδιο μελετητή για να ενημερώσει τους κατοίκους και να απαντήσει στους φόβους και στις ανησυχίες τους.
Η εισηγήτρια κ. Αμμολοχίτου την ώρα που μιλά στους κατοίκους
Είναι λάθος η αποφυγή του διαλόγου σε αυτό το νησί. Οι κάτοικοι που αντιδρούν θα έπρεπε να απαιτούν να γίνει δημόσιος διάλογος των δύο μελετητών και των πολιτικά αρμοδίων του Δήμου Άνδρου μαζί τους. Έτσι ώστε μερικές θεμελιώδεις απορίες, αλλά και αντιρρήσεις να μπουν στο καμίνι του δημοσίου διαλόγου. Ρωτήσαμε για το τον μελετητή των κατοίκων αν θα δεχόταν έναν τέτοιο διάλογο με τον άλλο μελετητή και φάνηκε να ξαφνιάζεται.
Μόνο μέσα από τον διάλογο οι κάτοικοι που αντιδρούν μπορούν να προσεγγίσουν και να πείσουν το εκτός περιοχής Μπατσιού ακροατήριο; Αλλά και ο Δήμος Άνδρου πως προσδοκά με την αποχή να πείσει για την ορθότητα των επιλογών του: Η λογική των κατοίκων «δεν καλούμε κανέναν, έρχεται όποιος θέλει» και η λογική του Δήμου Άνδρου «δεν πάμε πουθενά, αν δεν μας καλέσουν μιλάει η μελέτη για εμάς» απλώς μεγεθύνουν τα αδιέξοδα και οξύνουν τις πικρίες. Ενώ πολιτικά μια τέτοια στάση των πολιτικά αρμοδίων του Δήμου είναι εξόχως αναποτελεσματική όπως έδειξε η αρνητική εμπειρία της προηγούμενης διοίκησης που εφάρμοζε αυτήν ακριβώς πολιτική τακτική και απέυχε παταγωδώς.
Από την μεριά μας καλύψαμε και τις δύο συναντήσεις (και στο Μπατσί και στην Αθήνα) γιατί πιστεύουμε πως η Άνδρος είναι μια περιλαμβάνοντας και όσους μένουν ολοχρονίς στο νησί, αλλά και όσους έχουν σπίτια και περιουσίες και πηγαίνουν αρκετές φορές τον χρόνο. Όπως επίσης πιστεύουμε πως η Άνδρος είναι μια και περιλαμβάνει και τους συμφωνούντες και τους αντιδρώντες στο θέμα του ΧΥΤΥ.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής υπάρχει πολιτικό κενό μεταξύ αντιδρώντων κατοίκων και Δήμου Άνδρου. Και ακόμα υπάρχει πολιτική απόσταση που διευρύνεται με αυτές τις πρακτικές του αλληλοαποκλεισμού. Στο Μπατσί υπήρξε πρωτοβουλία ορισμένων αιρετών να παραβρεθούν (Κ. Θωμάς, Μ. Μαμάη, Α. Βολίκα, Γ. Καπάκης) και μερικοί εξ αυτών να μιλήσουν (Κ. Θωμάς και Γ. Καπάκης). Την θεωρήσαμε θετική. Έχουμε γράψει για το θέμα αναλυτικά σε προηγούμενη δημοσίευση μας.
Στην Αθήνα, την Κυριακή το απόγευμα, παραβρέθηκε μόνο ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης και στη σύντομη παρέμβαση του τόνισε πως από την μεριά της Περιφέρειας θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει αξιόπιστη χωροθέτηση. Σε έκκληση από το ακροατήριο να μιλήσει στον Περιφερειάρχη ο κ. Λοτσάρης είπε πως δεν σκοπεύει να ασκήσει μια αναχρονιστική πολιτική προσωπικών παρεμβάσεων. Κι αυτό γιατί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει εμπράκτως την αυστηρότητα τους στο θέμα του ΧΥΤΥ της Άνδρου. Φυσικά θα είναι παρών σε όλες τις διαδικασίες. Αλλά θεωρεί πως ο Περιφερειάρχης μπορεί να στηριχτεί στην αξιοπιστία των αρμόδιων υπηρεσιών των οποίων προΐσταται.
Καταλήγοντας έχουμε να επισημάνουμε από την μεριά μας προς την διοίκηση του Δήμου Άνδρου πως εδώ που είμαστε μόνο ο ανοιχτός διάλογος θα βοηθήσει: (α) να γεφυρωθούν τα χάσματα, (β) να αναδειχθούν και να αποδειχτούν οι καλύτερες και ασφαλέστερες εφαρμογές/λύσεις, (γ) να πειστούν οι περισσότεροι για την ορθότητα των όποιων επιλογών, (δ) να γίνει το έργο με αυστηρή επίβλεψη και με τις καλύτερες προδιαγραφές ώστε να λειτουργήσει και να λειτουργήσει σωστά.
«εν Άνδρω»