Ανοικτή επιστολή Θ. Μανούσου για τους κινδύνους του ΧΥΤΥ Άνδρου

(Αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση του δημάρχου με τους πολίτες της Άνδρου που κατοικούν στην Αθήνα στο ξενοδοχείο President (25/5) λάβαμε από τον κ. Θ. Μανούσο την παρακάτω ενδιαφέρουσα επιστολή και δύο βίντεο προς δημοσίευση στο «εν Άνδρω».)

Αγαπητέ κύριε Δ. Μπασαντή,

Αποστέλλω προς δημοσίευση στο «εν Άνδρω» στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην λειτουργία ενός ΧΥΤΥ. Το αφιερώνω σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τους ΧΥΤY. Θεωρώ ότι ένας ενημερωμένος πολίτης σχετικά με τους ΧΥΤΥ είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους κινδύνους όπου υπάρχουν και επομένως είναι σε θέση να έχει γνώση και άποψη επί του θέματος.

Σκέψεις και συμπεράσματα σχετικά με τους ΧΥΤΥ.

  1. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπατσί της Άνδρου στις 29-4-2015, ο Δήμος είχε προσκαλέσει ομιλητή να ενημερώσει τους κατοίκους σχετικά με την ανακύκλωση. Ο ομιλητής έκανε μια αναφορά μέσω ερωτήσεως όπου ρώτησε πόσοι ΧΥΤΥ υπάρχουν στην Ελλάδα και απάντησε ότι υπάρχει μόνο ένας στην Κεφαλονιά και ανέφερε ότι δεν υπάρχει "Εμπειρία" στην Ελλάδα σχετικά με τους ΧΥΤΥ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν 4 ώρες στο Ξενοδοχείο President στην Αθήνα (25/5/2015) και ολοκληρώθηκε πριν 45 λεπτά, αναφέρθηκα σε έρευνα που πραγματοποίησα σχετικά με τη στατιστική των ΧΥΤΥ. Υποσχέθηκα να αναρτήσω στο διαδίκτυο τα αποτελέσματα τα οποία παραθέτω παρακάτω.
  2. Προκειμένου να ενημερωθεί κανείς λοιπόν σχετικά με τους ΧΥΤΥ είναι απαραίτητο να ανατρέξει σε πηγές πληροφόρησης του εξωτερικού. Δυστυχώς εδώ είναι απαραίτητη η γνώση ξένων γλωσσών. (Ευτυχώς υπάρχουν πλατφόρμες αυτόματης μετάφρασης https://translate.google.gr/ όπου εκεί μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επικολλήσει ένα κείμενο στα αγγλικά και να έχει μια "πρόχειρη" μετάφραση).
    Προσωπικά έχω αναζητήσει αυτές τις πληροφορίες μέσω των βιομηχανιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, Πανεπιστημίων και κατοίκων του εξωτερικού. Όλοι μα όλοι αναφέρουν τόσους πολλούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτόν τον τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων, ώστε οι μελετητές είναι υποχρεωμένοι να τους συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά στις μελέτες τους. Ενώ λοιπόν όλοι συμφωνούν ότι οι ΧΥΤΥ ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση διάθεσης των απορριμμάτων/αποβλήτων, εντούτοις όλα τα σύγχρονα κράτη στρέφονται σε νέους τρόπους όπου
     σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η καύση των υπολειμμάτων.
  3. Η προτεινόμενη λύση είναι ότι δεδομένων αυτών των κινδύνων είναι απαραίτητο εκεί που θα χωροθετείται ένας ΧΥΤΥ δεν πρέπει να "ρισκάρεται" ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ το νερό. Δηλαδή και εάν υπάρξει μια αστοχία υλικού ή μία απρόσμενη νεροποντή ή μία έκρηξη του βιοαερίου ή μία διαρροή των στραγγισμάτων στο περιβάλλον, τότε ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ εάν είναι να συμβεί αυτό...τότε να συμβεί σε χώρο όπου δεν θα κινδυνέψει ούτε ο άνθρωπος αλλά ούτε η υγεία.

Βασικές Πληροφορίες για ΧΥΤΥ

I. Όσα θέλετε να μάθετε για τα ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ...(εις την αγγλικήν) http://www.ejnet.org/landfills/ (Ερευνητικό ίδρυμα προστασίας περιβάλλοντος - Αμερική).

II. Γιατί ΠΑΝΤΑ αποτυγχάνουν ΟΛΑ τα ΧΥΤΥ ή τα ΧΥΤΑ; ΔΥΟ είναι οι ένοχοι: Η χημεία των Υπολειμμάτων ή μια Νεροποντή)
http://www.ejnet.org/rachel/rhwn316a.htm
III. Μόλυνση του Υδροφόρου ορίζοντα από ΧΥΤΥ http://info.ngwa.org/gwol/pdf/720600238.PDF
IV. Η Διάθεση αποβλήτων μέσω υγειονομικής ταφής έχει οδηγήσει στη ρύπανση των υπόγειων υδάτινων πόρων κάτω από ένα ευρύ εύρος συνθηκών σε όλο τον κόσμο (Afzal et al, 2000, Ahel et al , 1998. Christensen et al., 1998, Sangodoyin, 1993). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Lee και Jones ( 1991 ) ισχυρίζονται ότι περίπου το 75 τοις εκατό των κατ' εκτίμηση 75.000 ΧΥΤΑ μολύνουν τα γειτονικά υπόγεια ύδατα με τα στραγγίσματα. Στραγγίσματα που προέρχονται από τα απόβλητα (ΧΥΤΑ, χωματερές) περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα των μολυσματικών παραγόντων, ανάλογα με τους τύπους των αποβλήτων που εναποτίθενται (βλέπε Κεφάλαιο 12 ). 
Κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη, που να υποστηρίζεται από τη νομοθεσία, για την προστασία των υπόγειων υδάτων από τις επιπτώσεις της διάθεσης των αποβλήτων. Το κεφάλαιο αυτό παρέχει μια επισκόπηση των σημερινών προσεγγίσεων προς την κατεύθυνση αυτή και εξηγεί επιστημονικά τη λογική τους.

http://www.who.int/water_sanitation_health/resourcesquality/en/groundwater24.pdf

Όταν προδίδει το ΧΥΤΥ
https://www.youtube.com/watch?v=QvxzwePhHOc 

Μεθάνιο & στραγγίσματα...τα προϊόντα ενός ΧΥΤΥ.
https://www.youtube.com/watch?v=AEyj5-HxRDo 

Σας ευχαριστώ εσάς και τους αναγνώστες σας για την προσοχή σας και θα παρακαλούσα όποιος έχει αντίστοιχα επίσημα αποτελέσματα, να τα αναρτήσει με τη σειρά του στο διαδίκτυο. Ας δουλέψουμε όλοι μας και να φροντίσουμε να ενημερωθούμε από μόνοι μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τη ζωή μας. Ας μην θυσιάσουμε έτσι εύκολα ένα τόσο μοναδικό αγαθό που δεν δημιούργησε ο άνθρωπος αλλά το βρήκε και ανεξάρτητα υπό οποιοδήποτε καθεστώς πίεσης και αν βρισκόμαστε.
Σας χαιρετώ,
Θοδωρής Μανούσος

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστούμε τον κύριο Μανέτα που μπήκε στον κόπο να βοηθήσει με αυτήν τη σημαντική ενημέρωση στο site του http://www.kokoras.net/2015/05/blog-post_27.html

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό θέλουν να φύγουν απο εκει που είναι σήμερα και ας είναι όπου νανε αυτό επιδιώκη η νοτιοανατολική ανδρός το κατάλαβες κ στέφανε

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο σας κ.Μανουσο , δεν χρειάζεστε να απολογείσθε σε κάθε < ανώνυμο σχολιαστή > είναι γνωστοί αυτοί όλοι οι κύριοι ,βλέπε συριανός κλπ συνεχίστε την ενημέρωση , οι κουκούλες κύριοι έχουν πέσει , σας ξέρουμε ,είστε τυχοδιώκτες λυπάμαι που είστε πατριώτες μου !!!! σκεφτείτε τη θα αφήσετε στις επόμενες γενιές , κύριοι!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς "Επισκέπτης - Στέφανος Κ."
Γνωρίζετε ότι τα στραγγίσματα από τον ΧΥΤΥ είναι ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ;;;;
Δείτε σχόλια από άλλα ΧΥΤΑ (Σέρρες, Κατερίνη,Κουρουπητό Χανίων) για να δείτε ότι με τις βροχές αλλά και σε αστοχίες τα τοξικά διαρρέουν ....
Δείτε και τις ιστοσελίδες μελετητικών γραφείων που ασχολούνται με διαχείριση απορριμμάτων που όλοι αναφέρουν ότι δεν πρέπει να είναι ο χώρος κοντά σε νερά και οικισμούς.
Όλοι οι υπεύθυνοι φορείς γνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά μάλλον με αυτά που γράφετε ΕΣΕΙΣ δεν γνωρίζετε το θέμα .
Εάν δεν έχετε ενημερωθεί ρωτήστε να μάθετε πώς προέκυψε η θέση Πλούσκα και θα καταλάβετε τα παρακάτω....Όλοι θέλουμε ΧΥΤΥ, αλλά θα πρέπει να είναι σε σωστή θέση, που τα όποια προβλήματα που πάντα θα υπάρχουν να μη σκορπούν θάνατο.
Πώς θα αισθανθούν οι συμπατριώτες μας εάν πεθάνει ένα παιδί από αυτά τα τοξικά:::
Θα σκεφτούν το ίδιο με την κατσίκα του γείτονα;;;
Στη περίπτωση αυτή δεν νομίζω ότι είμαστε άνθρωποι.....
Ας αφήσουμε όποιον ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς να μας ενημερώνει γιατί έτσι θα γίνουμε καλύτεροι ενεργοί πολίτες για τον τόπο μας.
Ευχαριστούμε λοιπόν τους Κ.Κ. Μανούσο και Βλάμη για τις εμπεριστατωμένες πληροφορίες τους και το φιλόξενο site "ΕΝ ΑΝΔΡΩ".

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Επισκέπτης Στεφανος Κ.

Η Ευρωπαική Ενωση γνωρίζει πολύ καλά την αποτυχία όλων των μεθόδων ταφής απορριμμάτων, γι'αυτό και την θεωρεί την την χειρότερη επιθυμιτή εναλλακτική μέθοδο για την διαχείριση των σκουπιδιών, βλ. http://ec.europa.eu/environment/waste/landfill_index.htm και http://ec.europa.eu/environment/waste/pdf/WASTE%20BROCHURE.pdf

Οταν τα μελετήσεις θα καταλάβεις γιατί τυχόν χωροθέτηση χυτυ στην προτεινόμενη από την Δημοτική Αρχή θέση Πλούσκα με τον πλούσιο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, τα υδροπερατά πετρώματα και τα επιφανειακά ύδατα ( προστατευόμενος υγροβιότοπος) θα αποτελέσει καθοριστική και αμετάκλιτη καταστροφή του περιβάλλοντος για όλη την Ανδρο με συνέπειες για τις επερχόμενες γενεές που δεν μας έχουν εξουσιοδοτήσει να τους καταστρέψουμε και να τους καταδικάσουμε να ζουν σε μια Ανδρο χωρίς νερό!! Αλήθεια εσύ φαντάζεσαι την Ανδρο (ΥΔΡΟΥΣΑ) χωρίς νερό (γιατί θα μολυνθούν οι πηγές)
και να υδρεύεσαι με υδροφόρα και αφαλάτωση???
Τώρα λοιπόν όλοι οι Ανδριώτες ενωμένοι και αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τα λανθασμένα σχέδια πείθοντας τους αρμόδιους για το δίκαιο της Ανδρου. Διάβασε, κρίνε και έλα μαζί μας στον καλό κοινό αγώνα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν κατανοώ αγαπητέ Στέφανε Κ. την αποστροφή "είχα την εντύπωση πως το "Εν Άνδρω" ήταν ένας σοβαρός ενημερωτικός ιστότοπος". Λάβαμε μια επιστολή υπογεγραμμένη. Ο συντάκτης της παίρνει την ευθύνη αυτών που γράφει (σωστών ή λάθος δεν είμαστε ειδικοί επί των προδιαγραφών ενός ΧΥΤΥ και των όποιων αστοχιών του). Δύο τινά μπορούμε να κάνουμε: να μην την δημοσιεύσουμε ή να την δημοσιεύσουμε. Από την ώρα που θετει με κόσμιο τρόπο συγκεκριμμένα ερωτήματα με συγκεκριμένες αναφορές σε διεθνή παραδείγματα την δημοσιεύουμε. Αν εσείς θεωρείτε πως αυτά που λέει είναι λάθος απαντάτε. Όπως και απαντήσατε. Χωρίς να ασκούμε λογοκρισία σε κανέναν εκ των δύο. Αυτό λέγεται διάλογος. Αν ξέρετε περισσότερα στέλνετε κι εσείς ένα άρθρο ή μκι ανάλογη επιστολή λέγοντας τα αντίθετα. Θα την δημοσιεύσουμε. Τις όποιες δικές μας απόψεις τις δημοσιεύουμε κι εμείς ενυπόγραφα. Αυτά γίνονται σε όλα τα σοβαρά ΜΜΕ του κόσμου. Αυτά γίνονταν στον πλέον σοβαρο πολιτικό και οικονομικό περιοδικό της Ελλάδας, τον Οικονομικό Ταχύδρομο, που συνεργαστήκαμε επαγγελματικά επί πέντα χρόνια (1994-1999). Αυτά διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια που βρεθήκαμε. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Άρα προς τι η παραπάνω αποστροφή; Για ξανασκεφτείτε το λίγο. Τέλος, σας ευχαριστώ για τον εξαιρετικά κόσμιο τρόπο που θέσατε το θέμα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη Δ. Μπασαντής
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε "Επισκέπτης - Στέφανος Κ."
Όλες οι υπηρεσίες στις οποίες αναφέρεστε καθώς και ο μελετητής, γνωρίζοντας τους σχετικούς κινδύνους, σχεδιάζουν αποκλειστικά με γνώμονα αυτούς.
Το 75% της μελέτης του ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ είναι αφιερωμένο στις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, διότι οι μελετητές είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν μέσα στην ίδια τους τη μελέτη τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον ο ΧΥΤΥ. Μελετήστε προσεκτικά τη μελέτη του ΧΥΤΥ Άνδρου και θα διαπιστώσετε πως έχω δίκιο. Θα σας πρότεινα όμως αντί να βγάζετε εύκολα συμπεράσματα χωρίς να έχετε διαβάσει αυτά που σας παραθέτω, να μπείτε στον κόπο να μελετήσετε προσεκτικά τα σχετικά άρθρα πρώτα και μετά να τοποθετηθείτε.
Μου ασκείτε μία κριτική χωρίς να παραθέτετε συγκεκριμένα επιχειρήματα και αυτό με βάζει σε σκέψεις σε ότι αφορά στις προθέσεις σας.
Όσο για την ειδικότητά μου είμαι Μεταλλειολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Τορόντο του Καναδά. Οι ενημερωτικές πληροφορίες δεν είναι προσωπικές μου απόψεις αλλά συμπεράσματα διεθνών οργανισμών και Πανεπιστημίων διαφόρων κρατών τα οποία έχουν μακροχρόνια εμπειρία λειτουργίας ΧΥΤΥ.
Τέλος, ακόμα και εάν έχετε απόλυτη άγνοια επί του θέματος, θα έπρεπε να καταλαβαίνετε πως δεδομένων αυτών των κινδύνων είναι απαραίτητο εκεί που θα χωροθετηθεί ένας ΧΥΤΥ δεν πρέπει να "ρισκάρεται" ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ το νερό. Δηλαδή εάν υπάρξει μια αστοχία υλικού ή μία απρόσμενη νεροποντή ή μία έκρηξη του βιοαερίου ή μία διαρροή των στραγγισμάτων στο περιβάλλον, τότε ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ από τους ειδικούς να συμβεί σε χώρο όπου δεν θα κινδυνέψει ούτε η ανθρώπινη ζωή αλλά ούτε και η υγεία του.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Μπασαντή.
Φαίνεται πως τόσο η ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα υπουργεία, αλλά και η αποκεντρωμένη διοίκηση, η περιφέρεια, οι μηχανικοί, οι ειδικοί στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι εκατοντάδες δήμοι σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πάρει χαμπάρι αυτό που "ανακάλυψε" ο κ.Μανούσος στην επιστολή του: Ότι οι ΧΥΤΑ ή οι ΧΥΤΥ είναι επικίνδυνοι! Αλήθεια, πόσο ειδικός είναι ο κ. Μανούσος για να μας ενημερώσει; Λυπάμαι, είχα την εντύπωση πως το "Εν Άνδρω" ήταν ένας σοβαρός ενημερωτικός ιστότοπος.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Στέφανος Κ.