Άγγελος Συρίγος: Πελοποννήσιος με αναφορά… και στην Άνδρο!

 

Άγγελος Συρίγος & Λαοκράτης Βάσης. Ο μαθητής και ο δάσκαλος. Δύο σοβαρές και νηφάλιες παρουσίες σε μια δύσκολη εποχή

Με τον Άγγελο Συρίγο γνωριστήκαμε γύρω στο 1994 στον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Έγραφε στα διεθνή και ειδικότερα για τα ελληνοτούρκικά. Έγραφα για τα επικοινωνιακά και ειδικότερα την διεθνοποίηση μέσω της παγκόσμιας επικοινωνίας.

Νέος, έξυπνος, σεμνός, εργατικός, μορφωμένος. Περάσαμε ώρες συζητώντας για την κοινή αναφορά μας: τα διεθνή ζητήματα…

Τον έχασα κάπου στο τέλος εκείνης της δεκαετίας. Και τον ξανασυνάντησα – με μεγάλη έκπληξη – δεκαπενταύγουστο του 2014 στη Μονή Παναχράντου στην Άνδρο! Σχεδόν δεν τον γνώρισα μετά 15 χρόνια. Με γνώρισε όμως αυτός. Πλέον ο εκ Πελοποννήσου ορμώμενος Συρίγος είχε γίνει και ανδριώτης μιας και είχε παντρευτεί την Ειρήνη Σταματούδη από το Κόρθι.

Ο Άγγελος Συρίγος με την οικογένεια Σταματούδη και φίλους από το Κόρθι. 

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά είχε ασχοληθεί και με την πολιτική και ήταν Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κατά παράξενη τύχη ήταν αυτός που είχε δώσει ελληνική υπηκοότητα στον Γιάννη Ατεντοκούμπο το 2013!

Ο Άγγελος - όπως μου είπε - περνούσε οικογενειακώς τα καλοκαίρια του στο Κόρθι. Μανιώδης ψαροντουφεκάς. Μαζί με τον Κορθιανό φίλο του Ηλία μου έκαναν το τραπέζι ένα αυγουστιάτικο βράδυ στο Sea Satin με ψάρια που είχαν πιάσει στον όρμο. Αξέχαστη βραδιά. Και για την συζήτηση, αλλά κυρίως για την φοβερή ψαριά.

Το βιβλίο του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Έκτοτε λόγω Άνδρου επικοινωνούμε και συναντιόμαστε τακτικά. Κάπως έτσι παραβρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου του για τα ελληνοτουρκικά στις 5/5/2015. Και αργότερα παρουσίασα από το «Εν Άνδρω» το δεύτερο βιβλίο του τον Ιανουάριο του 2019 για την συμφωνία των Πρεσπών.

Το βιβλίο του για το Μακεδονικό και την συμφωνία των Πρεσπών

Οι νηφάλιες και προσεκτικά διατυπωμένες θέσεις του για την συμφωνία στα τηλεοπτικά πάνελ της εποχής ήταν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες. Αφήστε που το βιβλίο πούλησε πολλές χιλιάδες αντίτυπα μιας και ήταν η μόνη τεκμηριωμένη τεχνοκρατικά καταγραφή για ένα βασανιστικό θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής που ταλάνισε και ταλανίζει την χώρα έναν αιώνα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του για τα ελληνοτουρκικά. Από αριστερά: Αλέξης Παπαχελάς, καθηγητής Ροζάκης, Άγγελος Συρίγος και Νίκος Κοτζιάς.

Με το θάρρος, την παρρησία και την δημοκρατική ευαισθησία του ξεχώρισε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόσο ως καθηγητής και για τα πολιτικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε με πάθος, όσο και για την προσωπική στάση του όταν δεν φοβήθηκε και επέπληξε εξωπανεπιστημιακούς που έγραφαν συνθήματα στους φρεσκοβαμμένους τοίχους της Σχολής. Του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν, τον απείλησαν, του διέκοπταν το μάθημα, τον στοχοποίησαν. Όμως ο Άγγελος με νηφαλιότητα διεκδικούσε το δικαίωμα των φοιτητών του στην μάθηση σε ένα καθαρό και τακτικό πανεπιστήμιο. 

Σήμερα ο Άγγελος είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας. Έχουμε γράψει για την υποψηφιότητα του. Και ξαναγράφουμε. Θεωρούμε την σεμνή, διακριτική, τεκμηριωμένη και σοβαρή παρουσία του στην πολιτική κέρδος για την ελληνική πολιτεία. Και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον νέο και πολύ πιο δύσκολο ρόλο τον οποίο διεκδικεί…

Διαμ. Μπασαντής

 

  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet