"Ο τροβαδούρος" ή πως Βενετοί και Φράγκοι έφτασαν στην Άνδρο...
Ο σπουδαίος ανδριώτης συγγραφέας Σταμάτης Μ. Καμπάνης που μας ταξίδεψε και μας γνώρισε την Άνδρο των Φράγκων, των Βενέτων και του ύστερου Μεσαίωνα και μας ξενάγησε στην ξεχωριστή ιστορία του νησιού μας με "Το Χρονικό της Άνδρου" (στο βιβλίο "Η Άνδρος μέσα στον χρόνο") επανέρχεται τώρα και μας παρουσιάζει την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 στις 7:00 πως οι Βενετοί και Φράγκοι έφτασαν στις Κυκλάδες και στην Άνδρο με το νέο βιβίο του "Ο Τροβαδούρος". Από το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Άνδρο παραθέτουμε παρακάτω μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα:
Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ
Του ΣΤΑΜΑΤΗ Μ. ΚΑΜΠΑΝΗ
ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΑΔΙΝΟΥ
Αναστάτωση επικρατούσε στο αρχοντικό του Μανουήλ Αλαδινού με τον ίδιο να βηματίζει ασταμάτητα και νευρικά στο δώμα του υψηλότερου πύργου, ενώ τον ακλουθούσαν φοβισμένοι κι ανήσυχοι τέσσερις πλουσιοντυμένοι άνδρες. Σε κάποια στιγμή σταμάτησε τις βόλτες κι’ απευθυνόμενος στους άλλους είπε:
- Τελικά αυτό που φοβόμαστε τα τελευταία τρία χρόνια κι’ ελπίζαμε ανόητα ότι δεν θα γίνει, έγινε και οι φράγκικες γαλέρες προσορμίστηκαν εκεί κάτω στο Νειμπόριο και μια ακόμα, η μεγαλύτερη έχει δέσει πίσω από το νησάκι και μπροστά στον μύτυκα. Δυστυχώς δεν φυσάει αυτές τις μέρες αλλιώς θα είχε κομματιαστεί στα βράχια. Για πες μου Βαράγκη, μίλησε μαζί τους ο Βραχνός;
- Ναι τους μίλησε και του ανακοίνωσαν ότι η Άνδρος ανήκει τώρα σ’ αυτούς και καλά θα κάνουμε να υποταθούμε αν θέλουμε την ζωή μας και το βιος μας. Βεβαία έχουν διάθεση να συζητήσουν με τους προύχοντες και να του ζήτησαν να τους ονοματίσει. Τους δήλωσε ότι συ είσαι ο άρχοντας της περιοχής κι’ ότι θα οδηγούσε τον αρχηγό τους στον πύργο σου. Δεν νομίζω ότι μπορούσε να κάνει κι’ αλλιώς.
- Ποιος είναι ο αρχηγός τους;
- Ο Μαρίνος Δάνδολος ο όποιος σε μια δυο μέρες θα μας επισκεφτεί.
- Δάνδολος! Με τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Δόγη της Βενετίας, τι σχέση έχει;
- Λένε ότι είναι ανιψιός του.
- Αν είναι έτσι, ο θεός να μας βοηθήσει, αναστέναξε ο Νικήτας Χωνιάτης κι’ απαντώντας στα ερωτηματικά βλέμματα των άλλων συμπλήρωσε:
- Ο Ερρίκος Δάνδολος αν και τυφλός, μηχανεύτηκε, οργάνωσε και κατεύθυνε την ανόσια σταυροφορία που πάτησε την Βασιλεύουσα Πόλη πνίγοντας στο αίμα τους ορθόδοξους Χριστιανούς κατοίκους της αφήνοντας την Αυτοκρατορία ακέφαλη και κατακερματισμένη. Η Σταυροφορία αυτή είχε προορισμό τους Άγιους Τόπους όμως φρόντισε αυτός με την ανόητη βοήθεια του Αλέξιου Αγγέλου να την εκτρέψει προς την Κωνσταντινούπολη για το συμφέρον της Βενετίας και μόνο.
Όπως πια ξέρετε οι Φράγκοι μοίρασαν την Αυτοκρατορία μεταξύ τους και οι διάφοροι αρχηγοί τους προσπάθησαν να κατακτήσουν το μερίδιο τους. Έτσι ο Μπονιφάς Μονφεράτος μαζί με τον Όθωνα Ντελαρός κατέβηκαν και πήραν την Αθήνα όπου ο αδελφός μου Μιχαήλ ήταν Μητροπολίτης. Τώρα αυτός κι’ εγώ βρισκόμαστε στην Άνδρο εξόριστοι ευγνωμονώντας για την φιλοξενία σας άρχοντες μου. Μας προσφέρατε άσυλο και τόπο να ζήσουμε μαζί με τους ανθρώπους μου. Τον τόπο αυτό Χώνες τον ονομάσαμε για να θυμόμαστε την πόλη της καταγωγής μας στην Φρυγία. Όμως οι Φράγκοι μας κυνηγάνε ακόμα κι’ εδώ και μάλιστα ο ανιψιός του Ερρίκου , Μαρίνος Δάνδολος. Δύσκολα θ’ αποφύγουμε νέα εξορία κι εσείς άρχοντες μου κινδυνεύετε να χάσετε τον βιο σας...
*****
Με αυτές τις σκέψεις γύρισε προς τους άλλους που συζητούσαν μεταξύ τους περί του πρακτέου χωρίς όμως και να καταλήγουν σε κάποιο σχέδιο δράσης αφού το σχέδιο του Δαρδανού τους τρόμαζε και δεν είχαν κάτι ν’ αντιπροτείνουν. Με φωνή σταθερή τους είπε:
-Αγαπητοί μου φίλοι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ένοπλη αντίσταση κατά των Βενετσιάνων είναι καταδικασμένη σε μια αιματηρή αποτυχία. Αυτοί είναι επαγγελματίες πολεμιστές κι έχουν πίσω τους την συμπαγή και συνεχή υποστήριξη της θαλασσοκράτειρας Βενετίας και των Φραγκικών νέων κρατών γύρω μας ενώ εμείς στηριζόμαστε σε μερικούς πληρωμένους σπαθαρίους και τοξότες και χωρίς να ελπίζουμε στην βοήθεια κάποιου οργανωμένου Ρωμαϊκού κράτους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια τους και το Δεσποτάτο της Νικαίας προσπαθεί να επιβιώσει και δεν μπορεί να έχει καμία σκέψη για μας. Αιωρούμαστε στο κενό και είμαστε οι ίδιοι αδύναμοι. Και όμως μπορούμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια και να σώσουμε τουλάχιστον ένα μέρος της περιουσίας μας με το να προσφέρουμε την στήριξη μας στον Μαρίνο Δάνδολο...
*****
Το αρχοντικό του κυρ’ Αλαδινού ήταν κτισμένο στην πλαγιά του βουνού στην βορειοδυτική κόχη της κοιλάδας και φάνταζε επιβλητικό με τους τέσσερις τετράγωνους πύργους που τους συνέδεαν ψηλά τείχη, όλα κτισμένα με τον γυαλιστερό σχιστόλιθο του νησιού. Στον νοτιοανατολικό πύργο κατοικούσε ο Αλαδινός και η οικογένεια του που ήταν η γυναίκα του Αλαμάντα και η δεκαπεντάχρονη κόρη του Φελίζα. Στους άλλους τρεις πύργους έμεναν συγγενικά πρόσωπα και το προσωπικό. Επίσης εκεί στεγάζονταν τα εργαστήρια μεταξουργίας. Στα εργαστήρια αυτά παράγονταν μεταξωτές κλωστές καθώς και τα περίφημα ξάμιτα, ζεντάτα και σκινδάλια. Τα εργαστήρια μεταξουργίας προστατεύονταν πάντα μέσα στους πύργους των αρχόντων για τον φόβο των πειρατών και άλλων ξένων αρπάγων...
*****