ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Εις μνήμην......
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ   Ο Άγιος Χαράλαμπος στο Υψηλού.  Ρώτησε κάποτε ένας συνάδελφος δημοσιογράφος τον Θανάση Βαλτινό, λογοτέχνη και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών: "Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους της γενιάς σου, της γενιάς που ανδρώθηκε στη δεκαετία του 1950." Και η απάντηση: "η ικανότητα να αντέχεις…"
Κώστας Τσόκλης: Ένα βιβλίο, η ...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η συνάντηση με τον Κώστα Τσόκλη, τον κορυφαίο εν ζωή Έλληνα εικαστικό, στην Τήνο. Και ακόμα συγκινητικότερη η στιγμή που του χάρισα τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου μου: "Η Ποίηση στο Ελληνικό Τραγούδι". Όμως η συγκίνηση μετατράπηκε σε έκπληξη όταν ο Κώστας Τσόκλης, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός, με νεανικό ενδιαφέρον άρχισε να ξεφυλλίζει το βιβλίο. Και στάθηκε στις σελίδες που σχολίαζα την ποιητική γενιά του 1930. Και αφού διέτρεξε μια-δύο σελίδες είπε: "έχεις μια ιδιαίτερη οπτική για τη γενιά του '30, που δεν έχω σκεφτεί. Με ενδιαφέρει να την διαβάσω"...  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: από τις κορυφώσεις...
Του Διαμαντή Μπασαντή   Σκίτσο του σπουδαίου σκιτσογράφου Στάθη (Σταυρόπουλου). Φιλική συνεισφορά στον συγγραφέα για το βιβλίο "Ο Ημερήσιος Τύπος - από τον 18ο στον 21ο αιώνα"  Αυτές τις μέρες της κρίσης και της περισυλλογής, καθώς ξεκινά ένας νέος και πιο δύσκολος χειμώνας καθίσαμε και αναλογιστήκαμε το χθες και το σήμερα. Τις διαδρομές που διαγράφηκαν. Και καταγράψαμε σε ένα κείμενο αναφορά - για όσους ενδιαφέρονται - την κρίσιμη διαδρομή από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό Τύπο.
Φάρος Τουρλίτης, Άνδρου: μια ι...
Του Νικόλαου Άντζακα Πολιτικού Μηχανικού   Φωτογραφία από την κατασκευή του φάρου Τουρλίτη το 1994 από το αρχείο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης σε ψηφιακή απεικόνιση του Εν Άνδρω.  Το 1993 ο αείμνηστος Αλέκος Γουλανδρής και η γυναίκα του Μαριέττα αποφάσισαν, στη μνήμη της κόρης τους Βιολαντώς, να προχωρήσουν στην  αναστήλωση του πέτρινου φάρου στην είσοδο της Χώρας, ο οποίος  είχε αρχικά κτιστεί το 1887 και βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943.
Ο Θεοδωράκης και ο Χατζιδάκις ...
(Μικρό αφιέρωμα και φόρος τιμής η σημερινή αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης μας στον μέγιστο Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από την ζωή σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών. Η μελέτη αναφέρεται στους δύο μεγάλους του ελληνικού πολιτισμού κιέχειτίτλο "Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ". Είναι του συγγραφέα/επικοινωνιολόγου Διαμαντή Μπασαντή και παρουσιάζει το έργο και την προσφορά του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, δύο από τις μεγαλύτερες και ιστορικές και πολιτιστικές προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας. Το βιβλίο για τους δύο μεγάλους θεμελιωτές του ελληνικού μουσικού πολιτισμού της Ελλάδας παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής της Ραφήνας το φθινόπωρο του 2019. Η μελέτη εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε μετά από πρόσκληση στον συγγραφέα της στο πανεπιστημίο Λομονόσοφ της Μόσχας στο 2ο Συνέδριο Ελληνικού Πολιτισμού τον Απρίλιο του 2013 - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Τα καράβια της ζωής μου...
Του Διαμαντή Μπασαντή Το Έλενα Π. στην Άνδρο (Φωτο Άνδρος) Παράξενο. Η πρώτη εικόνα αποτυπωμένη στη μνήμη από τον πατέρα μου είναι στην ηλικία των τεσσεράμισι χρόνων. Περπατούσαμε κάτω από τα μεγάλα κυπαρίσσια ξημερώματα στα Λειβάδια. Πηγαίναμε στη Χώρα. Με κρατούσε από το χέρι. Δεν θυμάμαι πολλά από εκείνο το ταξίδι. Θυμάμαι πως στο Γαύριο δεν είχε καράβι και μπήκαμε σ’ ένα καΐκι. Πριν φύγουμε αγοράσαμε ένα μεγάλο φαγκρί! Το είχε ένας ψαράς αγκιστρωμένο ζωντανό μέσα στο νερό. Το σέρναμε με την πετονιά ως τη Ραφήνα. Ακόμα θυμάμαι πως το ταξίδι εκείνο διάρκεσε  5½  ώρες…