"ΔΙΟΜΗΔΗΣ": Χιόνι στην Κουβάρα...
ΧΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑΡΑ Πέμπτη πρωί, 13 Ιανουαρίου και η Κουβάρα, αλλά και το Πέταλο αυτή την φορά, έχουν το δεύτερο χιόνι του χειμώνα. Το χιόνι είναι η μόνη ελπίδα στη αφυδατωμένη από τον 12ημερο καλοκαιρινό καύσωνα να ενυδατωθεί και να πάρουν τα πάνω τους οι πηγές, οι γεωτρήσεις, τα ρέματα, που μέχρι σήμερα τρέχουν και δεν τρέχουν.
Χωρίς πλοία αύριο Τετάρτη 12/1...
Το Andros με βροχή το μεσημέρι στη Ραφήνα Τρίτη 11/1... Η πρώτη δυσκολία της καταιγίδας ΔΙΟΜΗΔΗΣ, που έρχεται απόψε τη νύχτα και θα ενταθεί από αύριο, είναι η αναστολή των δρομολογίων του Andros από Μύκονο για Τήνο, Άνδρο, Ραφήνα και από Ραφήνα για Άνδρο. Τήνο, Μύκονο και του Αικατερίνη από Ραφήνα για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο κι επιστροφή.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΦΑΙ...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  «Επιδείνωση καιρού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα».  Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι βρίσκεται σε ισχύ Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως τις 12/1 σε όλο το Νότιο Αιγαίο και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων) : Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους. Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.   Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες. Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα. Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους. Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.   Ερμούπολη  10 Ιανουαρίου 2022
ΑΝΔΡΟΣ: Πρώτο χιόνι στην Κουβά...
Πρώτο χιόνι για εφέτος στην ψηλότερη βουνοκορφή της Άνδρου (997 μέτρα) και μια εκ των δύο των Κυκλάδων (μόλις τρία μέτρα χαμηλότερη από αυτήν της Νάξου). Το κύμα κακοκαιρία Κάρμελ που έπληξε την Ελλάδα έφτασε και στην Άνδρο με όλη την ορμή του χτες Σάββατο. Με ανέμους 9 μποφόρ που απέκλεισαν τα πλοία της γραμμής μας στη Μύκονο, με κρύο που κατά τόπους σε ημιορεινά της Άνδρου έφτασε στους 5.5 βαθμούς κελσίου, με βροχές από ήπιες μέχρι δυνατές. Και με τα πρώτα χιόνια στις ψηλές βουνοκορφές του νησιού. Με πρώτη-πρώτη την ψηλότερη οροσειρά της Άνδρου που καταλήγει στην κορυφή της Κουβάρας.
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων και...
  Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα και παγωνιά...  ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Παρασκευή, 17/12/2021 Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από Σάββατο 18 Δεκεμβρίου έως και Κυριακή  19 Δεκεμβρίου.
ΑΝΔΡΟΣ: Επιτέλους... βροχές, κ...
Ξεκίνησε από χθες το βράδυ η πρώτη δυνατή χειμωνιάτικη κακοκαιρία στην Άνδρο. Επί πολλούς μήνες είχαμε ανομβρία και από Νοέμβριο ξεκίνησαν κάποιες βροχές στην στεγνή γη που πότισαν τους σχεδόν ξεραμένους από τους καλοκαιρινούς πολυήμερους καύσωνες δρυΐδες. Και τώρα με την πρώτη ουσιαστικά χειμωνιάτικη κακοκαιρία είναι ευκαιρία να γεμίσουν οι υπόγειοι αποταμιευτήρες νερού. Η γεώτρηση/πηγάδι της Αβύσσου, από όπου υδροδοτείται η Χώρα και τα γύρω χωριά, είχε πέσει από τα 8 ή 6 μέτρα βάθος μόλις 1.5!!!  Από αυτή την άποψη η κακοκαιρία μοιάζει με... ευλογία! Και το "επιτέλους" του τίτλου του κειμένου μας έχει μια ανταπόκριση στις διαχρονικές ανάγκες μας και όχι στην πραγματικότητα των προσεχών ημερών.
Επιμένουν οι τσούχτρες στο Γαύ...
Είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου. Και το Γαύριο για μια ακόμα μέρα είναι γεμάτο τσούχτρες. Ένα περίεργο φαινόμενο. Πριν λίγες μέρες η φουσκοθαλασσιά του νοτιά τις έβγαλε στην παραλία, στις προβλήτες και στους δρόμους. Τώρα που δεν έχει φουσκοθαλασσιά συνεχίζουν να υπάρχουν στο νερό. Το φαινόμενο έχει να φανεί χρόνια σε τέτοια έκταση και τέτοια επιμονή. Όπως γράφαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μας ψαράς στο Γαύριο έλεγε πως είχε να δει τέτοιο φαινόμενο δεκαετίες. Οι εξηγήσεις περί την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας ίσως έχουν σχέση. Όπως και το ότι τις φέρνει ο νοτιάς κι αυτό έχει σχέση. 
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ...
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ ΘΕΜΑ: «Αυξημένη προσοχή λόγω έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων». Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με πρόγνωση της Ε.Μ.Υ., για τις επόμενες δύο ημέρες Τρίτη 14-12- 2021 και Τετάρτη 15-12-2021 προβλέπονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου, νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και άνεμους Β-ΒΔ έντασης 7-8 BF. Ως εκ τούτου παρακαλούμε για την αυξημένη προσοχή, εγρήγορση και λήψη από τους ιδιοκτήτες κυβερνήτες ορμούντων πλοίων/σκαφών, όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια τους, για τη διατήρηση θέσης πρόσδεσης και αγκυροβολίας τους, και τη συνεχή παρακολούθηση θέσης όλων των παροπλισμένων, εγκαταλελειμμένων, επικίνδυνων, επιβλαβών πλοίων ή/και σκαφών, για την αποφυγή κινδύνων παράσυρσής τους. Συνιστάται αυστηρά όπως μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, και ναυταθλητικοί όμιλοι να αποφύγουν δραστηριοποίηση κατά το χρόνο εξέλιξης των ανωτέρω ισχυρών καιρικών φαινομένων. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ. 20 (Β΄ 1929/2018), σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και όταν υφίσταται μειωμένη ορατότητα, απαγορεύεται η διενέργεια θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Τοπικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τη δημοσίευση της εν λόγω ανακοίνωσης προς ενημέρωση των αναγνωστών τους.
Καλημέρα Άνδρος. Καλημέρα χειμ...
 Έφτασε Δεκέμβρης για να δούμε σύννεφα, βροχές και λίγο χειμώνα σε τούτη τη γη. Έφτασε χειμώνας για να δούμε τα έντονα σκούρα χρώματα στο Αιγαίο. Έφτασε η Άνδρος στον αστερισμό των Χριστουγέννων για να δούμε τα χρώματα της αυγής με άλλο μάτι. Η καλοκαιρινή κοσμική έκρηξη του ήλιου πάνω από το Αιγαίο εναλλάσσεται με την ηλιακή κηλίδα να σκίζει το σκοτεινό χάραμα. Μια άλλη εποχή ανατέλλει πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο και φωτίζει τη νυχτερινή Άνδρο. Το "πρώτο φως", που λένε οι πιλότοι και οι ναυτικοί και που τον χειμώνα έχει τη δική του γοητεία...    Όποιος δεν έζησε αυτό το πρώτο υγρό φως πάνω από το Αιγαίο και την Άνδρο μάλλον δεν είδε μια άλλη ζωή και μια άλλη ευτυχία που φέρνει ο καθυστερημένος χειμώνας στην χώρα του ήλιου. Μια άλλη εποχή ξεκινά. "Καιρός του σπείρειν", όπως έγραφε και ο Σεφέρης...  Το πρώτο φως το διαδέχεται το πρώτο ρόδισμα της αυγής. Η Άνδρος νυσταγμένη και σιωπηλή ανοίγει τα μάτια στον κόσμο που ανατέλλει. Ο ήλιος ανατέλλει χωρίς ακόμα να τον βλέπουμε... Τον ήλιο τον ηλιάτορα προαναγγέλλει το απαλό ρόδισμα της αυγής που απλώνει τριγύρω. Και κυριαρχεί στο πέλαγος και στον ουρανό. Μια ακόμα χειμωνιάτικη μέρα ξεκινά ανεπαίσθητα εναλλάσσοντας την πορφύρα με το ρόδισμα πριν καταλήξει στο φως του ήλιου...   "Τα ρόδινα ακρογιάλια" έγραφε ο Παπαδιαμάντης. Από την Σκιάθο. Από τις Σποράδες. Τα ρόδινα ακρογιάλια που αντικαθρεφτίζει στο πρωινό του χειμώνα το πρωινό φως στην Άνδρο και στις Κυκλάδες. Το Αιγαίο και η Άνδρος μας καλημερίζουν. Μια άλλη μέρα ξεκινά στη ζωή μας ατενίζοντας το "αμάραντο πέλαγος" του Ελύτη. Η Ελλάδα έφτασε στην λογοτεχνία και στην ποίηση μέσα από τις εντυπωσιακές εικόνες ενός κόσμου που ανέτειλε και συνεχίζει να ανατέλλει χιλιάδες χρόνια τώρα μέσα από εντυπωσιακά χρώματα στο Αιγαίο... "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"