Γιάννης Πουλόπουλος: Live στη ...
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης   (Χτυπά ξαφνικά το τηλέφωνο. Είναι ο φίλος Άγγελος Σφακιανάκης από τα Ρέματα. Του λέω χωρίς δεύτερη κουβέντα: "έχω έτοιμα τα ξύλα για τον χειμώνα. Μόλις βρω φορτηγάκι θα στα φέρω." Απαντά: "εντάξει, αλλά σε πήρα γιατί άρχισα πάλι συνεργασία με την Athens Voice και ξεκίνησα με τον Πουλόπουλο. Αν θες το βάζεις. Να ξέρεις ότι με διαβάζουν πολύ και σε σένα." Τον ευχαριστώ και σήμερα τον αναδημοσιεύω - όπως πάντα - γιατί "τον διαβάζουν πολύ και στο Εν Άνδρω"...)
Η μεγάλη ζαχαροπλαστική παράδο...
Της Νικολέτας Μακρυωνίτου ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ   Ο πύργος του Αθηναίου στις Στραπουριές είναι σαν εξωτικό πουλί στην πλατεία ενός ελληνικού χωριού. Πιο ταιριαστός θα ήταν στο Καρτιέ Γκρεκ της Αλεξάνδρειας ή στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας.
Η μεγάλη ζαχαροπλαστική της Άν...
Της Νικολέτας Μακρυωνίτου ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου Η ανδριώτικη ζαχαροπλαστική εδραιώθηκε στο νησί στις αρχές του περασμένου αιώνα και αποτελεί μέχρι σήμερα έναν συμπαγή γαστρονομικό πυρήνα καταμεσής του Αιγαίου. Ζαΐρης, Τζιώτης, Λάσκαρης, Λυγίζος, Καλλιβρούσης.
ΚΑΛΕΣΜΑ: Ένα μοναδικό εξωκλήσι...
  (Όταν ήρθε το δελτίο τύπου για το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στο ξενοδοχείο ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΥΚΟΝΟΣ ρίξαμε μια ματιά. Πριν το προσπεράσουμε κοιτάξαμε και τις φωτογραφίες. Κι ανακαλύψαμε μέσα από αυτές ένα μικρό πρωτότυπο βυζαντινό αριστούργημα στο διπλανό νησί. Η αγιογράφηση μοναδική και κατανυκτική. Ο μικρός ναός εξαιρετικός. Η ένταξή στον χώρο ξεχωριστή. Όπως έλεγε το δελτίο: "ένα εικαστικό αριστούργημα... μια ωδή στη βυζαντινή κληρονομιά". Σκεφτήκαμε πως είναι ένα ιδιαίτερο θέμα για μια Κυριακή πρωί στις Κυκλάδες και στην Άνδρο. Περικόψαμε το δελτίο τύπου. Επιλέξαμε μερικές αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Και τα δημοσιεύουμε σήμερα εδώ δίνοντας στους ανδριώτες αναγνώστες μας την ευκαιρία να στοχαστούν τη σχέση τοπίου, διακοπών, παράδοσης και πνευματικής αναζήτησης, ακόμα και στην τόσο κοσμική Μύκονο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται στη Μύκονο η εικονογράφηση ορθόδοξου ελληνικού ναού με γραμμική γραφή. ο εικαστικό αριστούργημα μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο Kalesma Mykonos αποτελεί μια ωδή στη βυζαντινή κληρονομιά.    Είναι γνωστό πως τα ελληνικά αρχοντικά νησιώτικα σπίτια φιλοξενούσαν ένα μικρό ή μεγαλύτερο εικονοστάσι εκφράζοντας έτσι τη λατρεία και την ευγνωμοσύνη τους στο Θείο. Με έμπνευση από το συγκεκριμένο έθιμο, οι ιδιοκτήτες του Kalesma Mykonos θέλησαν να αποδώσουν τον δικό τους φόρο τιμής στην παράδοση και τη θρησκεία χτίζοντας τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου σε κεντρική θέση μέσα στο ξενοδοχείο. Η εικαστική προσέγγιση έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το έργο να ξεχωρίζει τόσο για την καλλιτεχνική του υπόσταση όσο και για τα θρησκευτικά μηνύματα που απεικονίζει στις εικόνες του.    Για την αγιογράφηση του ναού, δημιουργήθηκε μία καινούργια γραφή, μία βυζαντινή, tribal εκδοχή με κυρίαρχο το αυστηρό μαύρο χρώμα και τη σημειακή λάμψη του χρυσού. Γεωμετρικές φόρμες εντάσσονται σε οργανικά μοτίβα δημιουργώντας μία τρισδιάστατη εμπειρία. Αναφορές σε μεγάλους Έλληνες αγιογράφους, ελληνιστικά στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες από τη ζωή στο νησί έχουν τη δική τους θέση στο σύνολο. Το μαύρο ξύλινο τέμπλο και η αρνητική χρήση του λευκού πάνω σε αυτό, το βυζαντινό ηχητικό soundscape και ο φωτισμός αποκλειστικά από κεριά ξαναδιαβάζουν την ιστορία της βυζαντινής κληρονομιάς.            
Το Σαββατοκύριακο ο 10ος πανελ...
Καλησπέρα σας, Σας στέλνουμε  την αφίσα του 10ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Νέων Πιανιστών που έχει προγραμματιστεί για τις  08 και 09 Οκτωβρίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου.
O θρυλικός Eric Burton στα Γυά...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Ο Eric Burton στα Γυάλια....   Την πρώτη φορά που άκουσα το "The house of the Rising Sun" των Animals ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πήγαινα Γυμνάσιο. Τα αγγλικά τότε υποτυπώδη. Όμως, αρκούσαν να καταλάβουμε την αναφορά στη μυθική Νέα Ορλεάνη και "το σπίτι του ανατέλλοντος ηλίου". Η ρυθμική μουσική του συγκροτήματος και η επιβλητική φωνή του Eric Burton μας "ταξίδεψε" μέχρι εκεί. Τα χρόνια πέρασαν και το 2001 έτυχε πρόσκληση για ένα διεθνές συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη. Ετοιμάστηκα, αλλά το ταξίδι ματαιώθηκε. Οκτώ χρόνια αργότερα το 2009 η πρόσκληση επαναλήφθηκε από το Popular Culture Assotiation των ΗΠΑ.
Τρύγος στην Άρνη. Πατητήρι στη...
ΑΡΝΗ & ΒΟΡΗ  Οι φίλοι του Εν Άνδρω που είναι παντού στην Άνδρο έχουν ήδη ξεκινήσει τις γεωργικές εργασίες του φθινοπώρου. Τα πρώτα δημοσιεύματα μας για τον τρύγο στη Βόρη τους έδωσαν ιδέες κι άρχισαν να στέλνουν - μετά τις καλοκαιρινές αναφορές τους τις φθινοπωρινές. Με αυτές σας κρατάμε κι εμείς συντροφιά αυτές τις μέρες. Συγχρόνως παίρνετε μια ιδέα των φθινοπωρινών δραστηριοτήτων του νησιού. Και ιδίως των χωριών που μπαίνουν σιγά-σιγά στην φθινοπωρινή σεζόν με τις γεωργικές εργασίες. Μπορεί οι φωτογραφίες των φίλων μας να μην είναι εξαιρετικές. Όμως είναι εξαιρετικές οι σκηνές που αποτυπώνουν. Τον τρύγο στην Άρνη και το πατητήρι στην Βόρη που μάς έστειλε ο Μπάμπης Τράμπελης. Και το πρώτο παράγωγο του μούστου, που είναι η μουσταλευριά στην Παλαιόπολη, που έστειλαν οι Έφη Βλαστάρη-Κουλούρη και Χρυσούλα Σιγάλα.
ΠΕΘΑΝΕ Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ. Η ΣΧΕΣΗ ...
Το σπίτι που ανήκε στην Ειρήνη Παπά μέχρι το 2010 (αριστερά) και ακριβώς δίπλα του το σπίτι της ανεψιάς της Μέλια (δεξιά) στα Λειβάδια της Άνδρου Ανακοινώθηκε σήμερα ο θάνατος της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Ειρήνης Παπά (1926-2022). Η Ειρήνη Παπά είχε μια σχέση με την Άνδρο, η οποία οδήγησε στο να αποκτήσει σπίτι στο νησί μεταξύ 1997 και 2010. Το "εν Άνδρω" παρουσίασε το σπίτι που είχε η Ειρήνη Παπά στα Λειβάδια της Άνδρου και εξήγησε το πως βρέθηκε στο νησί και αγόρασε σπίτι η διάσημη και διεθνής Ελληνίδα ηθοποιός στην Άνδρο. Μέχρι που γράψαμε λίγοι ήξεραν την παρουσία της στην Άνδρο. Με εξαίρεση του κατοίκους του Κάτω Χωριού Λειβαδίων και την παρουσία της κατά καιρούς στην Άνδρο αρκετές φορές μέχρι το 2010.
Η Άνδρος της τέχνης και του πο...
ΤΗΣ ΑΡΡΙΕΤΑΣ ΠΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Γνωστή για την αρχοντική ομορφιά και τον ξεχωριστό χαρακτήρα της, η Άνδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, αποκαλύπτει τα θέλγητρά της σταδιακά και εντυπωσιάζει με τις διαφορετικές της όψεις και τον πλούτο των εμπειριών που προσφέρει. Οι παραλίες της ποικιλόμορφες και σαγηνευτικές, η φύση της ξεφεύγει από τα στερεότυπα των Κυκλάδων, πλούσια και εύφορη, γεμάτη συκιές, αμυγδαλιές, λεμονιές αλλά και πηγές και καταρράκτες. Και βέβαια η πανέμορφη Χώρα της, διάστικτη με νεοκλασικά κι αρχοντικά καπετανόσπιτα, με θέα επιβλητική που ξεπροβάλλει ανάμεσα σε ανεμοδαρμένα στενά, δεν χρειάζεται σμήνη τουριστών για ν΄ αποδείξει τη διαχρονική, κλασσική γοητεία της.