ΛΕΙΒΑΔΙΑ: Το παλιό πέτρινο μον...
 Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Έχουν περάσει δεκαετίες από την εποχή που οκτάχρονος πρωτοκατέβηκα το ποτάμι των Λειβαδίων να πάω με την δεκαεξάχρονη ξαδέλφη μου στο Παραπόρτι για μπάνιο. Ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι που έμπαινε κι έβγαινε στον ποταμό. Αυτό το μονοπάτι θυμόμουν καθώς περπάταγα χρόνια τώρα τον τσιμεντένιο δρόμο του μεγάλου ποταμού. Προχτές πήγα για περπάτημα στο δρόμο του ποταμού με το καπετάν Νίκο Γλυνό και γνώρισα κάτι που δεν ήξερα μετά τόσες δεκαετίες: το πέτρινο μονοπάτι του ποταμού που ακόμα υπάρχει σκαρφαλωμένο στις τεράστιες μάντρες των παραποτάμιων κτημάτων. Το χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής τον χειμώνα που το ποτάμι φόρτωνε νερό και ήταν δύσκολο να το περπατήσεις...
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΙΩΝ, Η ΟΙΚΟ...
  Οι Πεταλιοί στο νότιο Ευβοϊκό Πεταλιοί. Νησάκια στην άκρη του Ευβοϊκού κόλπου. Δίπλα στην Εύβοια. Απέναντι από την Ραφήνα στο ρότα για την Άνδρο. Τα αποκάλεσαν κάποτε «Ελληνικές Μαλδίβες» και ανήκαν στην οικογένεια Εμπειρίκου. Σήμερα είναι διεκδικούμενα μεταξύ των δύο εφοπλιστικών οικογενειών: του Μαρή Εμπειρίκου και της οικογένειας Καρνέζη.
Ξεκινούν εργασίες για την διάσ...
Ξεκίνησαν με τον καθαρισμό και την αποψίλωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου από συνεργείο του Δήμου Άνδρου την Πέμπτη υπό την επίβλεψη του αρχαιοφύλακα Παναγιώτη Κουλούρη και υπό τις οδηγίες της Εφορίας Κυκλάδων. Στόχος - όπως εξήγησε στέλεχος της Εφορίας στο Εν Άνδρω - η επιμελής αποψίλωση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα σωστικά μέτρα για τον διάσημο ελληνιστικό πύργο της Άνδρου.
Route 66: Αναφορά στον χαμένο ...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ Στη Route 66, γιορτάζει σήμερα 30 Απριλίου 2022. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τις 24 Απριλίου 2001. Οι τεράστιες νταλίκες που τρέχουν ασταμάτητες - στην αναβαθμισμένη και πια μισοχαμένη Route 66 - θυμίζουν σκηνές από το φιλμ "Το convoy" του Sam Peckinpah.
Η ΡΑΦΗΝΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΕ Τ...
Σε μια σεμνή, αλλά συγκινητική, τελετή, παρουσία όλων των επισήμων αρχών του λιμένα Ραφήνας, του λιμενάρχη, του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου του Ορεγανισμού Λιμένα Ραφήνας, του πρώην αντιδημάρχου πολιτισμού Ραφήνας Α. Βασιλόπουλου και του δημάρχου Άνδρου Δ. Λοτσάρη τιμήθηκε η μνήμη του ναυαγίου του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και των 28 αδικοχαμένων επιβαινόντων σε αυτό στην παραλία του λιμανιού. Παρόντες στην τελετή και δύο ιστότοποι της Ραφήνας, το ON CAMERA και το iRAFINA με τηλεοπτικές λήψεις και εκτενείς αναφορές στο ναυάγιο.  
Στρόφιλας Άνδρου: η αρχαιότερη...
Της Τίνας Μανδηλαρά ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - 20/02/2022 (Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε τον Στρόφιλα, τον προϊστορικό οικισμό της Άνδρου και αρχαιότερη πόλη στην Ευρώπη, να παίρνει μέρα με την μέρα την θέση που του ταιριάζει στη διεθνή ιστορία και την προβολή του να αποκτά εύρος πέρα από τα όρια της Άνδρου σε όλη την Ελλάδα. Θυμόμαστε πριν 13 χρόνια όταν ξεκινήσαμε την διαδρομή της δημοσιοποίησης της ανασκαφής της Χριστίνας Τελεβάντου ελάχιστοι ήθελαν να ακούσουν. Όταν ξεκινήσαμε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ με σήμα το καραβάκι του Στρόφιλα το 2013 λίγοι το κατάλαβαν. Έκτοτε ο Στρόφιλας απλώθηκε πέρα από τα όρια της Άνδρου και το καραβάκι του – σύμβολο μας- πλέον γίνεται γνωστό σε όλη την Ελλάδα μέσα από πολλά δημοσιεύματα όπως αυτό του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ που παρουσιάζουμε εδώ – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Στο Μπατσί για μια μέρα το ρώσ...
  Στην έρημη από σκάφη μαρίνα ήρθε κι έδεσε σήμερα το πανέμορφο ιστιοφόρο.   Έφτασε σήμερα 14/2 ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου με καλό καιρό αργά το απόγευμα στο Μπατσί το ρωσικό ιστιοφόρο “SHTANDART”, που είναι αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου. Το πλοίο είχε προσπαθήσει να έρθει πάλι στο Μπατσί πριν μερικούς μήνες, αλλά πέρασε από έξω και δεν μπήκε στο τέλος.
ΑΝΔΡΟΣ: Το Κυκλαδονήσι των ιστ...
Κείμενo-έρευνa: Νικήτας Γεωργιόπουλος Για το Meteoclub.gr   Κοιλάδα Χώρας. Στιγμιότυπο από τον χιονιά του Ιανουαρίου 2022... Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων δεύτερo σε μέγεθος μετά τη Νάξο και βρίσκεται μεταξύ Τήνου και Εύβοιας. Από την Τήνο χωρίζεται με το «Στενό» και από την Εύβοια με τον πορθμό του Καφηρέα (το περιβόητο Kavo D’ Oro των ναυτικών). Είναι ιδιαίτερα ορεινό νησί με έντονο ανάγλυφο, χωρίς ουσιαστικά καμία πεδιάδα παρά μόνο αρκετές κοιλάδες και ρεματιές, που είναι ωστόσο πολύ εύφορες σε αντίθεση με τα άλλα κυκλαδονήσια.   Η ευφορία των ανδριώτικων εδαφών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη πολλών νερών (επιφανειακών και υπογείων).
Μπατσί 1899! Ιστορία παλιά να ...
Μια φωτογραφία, μια ιστορία, μια κοινωνία. Οι εκλογές στο Μπατσί το 1899, οι καλλιτεχνικές ανατυπώσεις στο Μπατσι το 1937 και οι μνήμες στο Μπατσι το 2022.. Μερικές φωτογραφίες ή άλλο ιστορικό υλικό φτάνει στα χέρια μας λίγο αργά. Όπως η παραπάνω φωτογραφία που βρήκαμε στο εστιατόριο/ταβέρνα του "Σταμάτη" στο Μπατσί. Αν έχετε υλικό από το παρελθόν μπορείτε να μας το στέλνετε με όποιο τρόπο θέλετε ώστε να το χρησιμοποιούμε - με αναφορά σε εσάς φυσικά - στις δημοσιεύσεις και στις μελλοντικές έρευνες και βιβλία που σχεδιάζει το ΕΝ ΑΝΔΡΩ.