ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ... ΣΤΙΣ ΜΠΑ...
  Η Andros στις Μπαχάμες έχει έκταση 5.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Μια ματιά στον χάρτη της Καραϊβικής, στις Μπαχάμες, φτάνει για να νιώσεις έκπληξη: Το πιο μεγάλο από τα νησιά του αρχιπελάγους, που έχει φτάσει πια να είναι συνώνυμο με τις εξωτικές διακοπές, ονομάζεται… Άνδρος!
Το ιταλικό τελεσίγραφο και το ...
Γράφει ο Γιάννης Θ. Διαμαντής ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - IN.GR   Αθήνα, 28η Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός ξεχύνεται στους δρόμους Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα δέχεται εισβολή από τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας. Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα έχει προηγηθεί η άρνηση του έλληνα δικτάτορα – πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά να αποδεχθεί το ιταλικό τελεσίγραφο που του επιδίδει στην οικία του, ο ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα, Εμαννουέλε Γκράτσι. Mε το τελεσίγραφο αυτό ζητείται από την Ελλάδα να εκχωρήσει κυρίαρχα δικαιώματά της στην Ιταλία του Μουσολίνι, συμμάχου του Αδόλφου Χίτλερ και της ναζιστικής Γερμανίας. Ξεκινά έτσι ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, μέρος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που ήδη μαίνεται από τον Σεπτέμβριο του 1939. Η ηρωικότατη αντίδραση και εν τέλει επικράτηση των Ελλήνων απέναντι στον ισχυρό αντίπαλό τους θα μείνει στην Ιστορία ως το «Έπος του ‘40». 
ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ: Ισραή...
ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ ΜΑΖΙ! ΑΛΛΑ ΠΩΣ; Του Μάριου Μπέγζου   (Ο Μάριος Μπέγζος, ανδριώτης (Απροβάτου) την καταγωγή και κάτοικος Χώρας σήμερα είναι πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής  Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας (1975 - 2019). Σήμερα προσφέρει σειρά 12 μαθημάτων μέσω διαδικτύου ΖΟΟΜ [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. document.getElementById('cloak17b0fd5f06580b92d65afa44c44cac3c').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy17b0fd5f06580b92d65afa44c44cac3c = 'anna.alex.pav' + '@'; addy17b0fd5f06580b92d65afa44c44cac3c = addy17b0fd5f06580b92d65afa44c44cac3c + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_text17b0fd5f06580b92d65afa44c44cac3c = 'anna.alex.pav' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';document.getElementById('cloak17b0fd5f06580b92d65afa44c44cac3c').innerHTML += ''+addy_text17b0fd5f06580b92d65afa44c44cac3c+''; ] κάθε Τετάρτη 7.00-9.00 μμ που επίσης παρέχονται σε σύνδεσμο (link) για κατ ιδίαν παρακολούθηση ανεξαρτήτως χρόνου κατ' οίκον με θέμα ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΖΙ, ΑΛΛΑ ΠΏΣ;
ΚΟΡΘΙ - ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Άγν...
Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των Ναυτικών Ιστοριών στον Όρμο Κορθίου Ήταν μια ζεστή όμορφη φθινοπωρινή βραδιά. Ο Όρμος γαλήνιος. Η βραδιά με άπνοια. Η φιλόξενη Λιθοδομή σχεδόν γεμάτη. Έφτασα ακριβώς 19:30. Την ώρα που είχαμε ορίσει για την έναρξη της παρουσίασης. Οι περισσότεροι είχαν έρθει για την παρουσίαση του βιβλίου νωρίτερα. Τρεις-τέσσερις έφτασαν μετά από εμάς. Κάποιοι από μακριά. Μια εξαιρετική κυρία μας συστήθηκε: από το Μπατσί!. "Έχασα την παρουσίαση στο Γαύριο κι ήρθα στο Κόρθι" είπε χαμογελώντας! Σε μια πίσω γωνία η Μαργαρίτα Κασιδώνη από την Χώρα. "Ήρθα γιατί όπως έγραψες οι φθινοπωρινές παρουσιάσεις είναι για εμάς τους επαγγελματίες που δουλεύαμε όλο το καλοκαίρι και δεν προλαβαίναμε"!
Τα λεμόνια και οι ανεράιδες στ...
 Τα λεμόνια Της Αναστασίας Σκόρδου Το γεφύρι στα Διποτάματα Άντε πάλι αυτός ο αγώνας. Να φορτώσει τα λεμόνια στο μουλάρι και στο γάιδαρο, να πάρει τη μεγάλη στράτα για τη Χώρα όπου τον περίμενε ο καϊκτσής να τα μπαρκάρει για τη Σμύρνη. Όλο το λεμόνι το πουλούσε σε καλή τιμή, μα έπρεπε να είναι ολόφρεσκο το φύλλο, να μοσχοβολάει, γι’ αυτό τα έκοβε αργά με τη δροσιά και τα πήγαινε στη Χώρα σχεδόν όταν σουρούπωνε.
ΚΟΡΘΙ: Ναυτικές Ιστορίες, απόβ...
Στην φιλόξενη εδώ και χρόνια ΛΙΘΟΔΟΜΗ θα παρουσιαστεί η δεύτερη έκδοση του βιβλίου "ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ της ΑΝΔΡΟΥ", που ήταν η μεγάλη επιτυχία αυτού του καλοκαιριού. Το βιβλίο σε επιμέλεια του συγγραφέα και δημοσιογράφου ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ και εξώφυλλο του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου εκδόθηκε μέσα Ιουλίου. Παρουσιάστηκε - η πρώτη έκδοση - στη Χώρα στις 25 Ιουλίου στο φιλόξενο Norte και μέχρι τις 25 Αυγούστου είχε εξαντληθεί! Έτσι στην δεύτερη παρουσίαση του στο Γαύριο στις 12 Σεπτεμβρίου ήταν ήδη στη δεύτερη έκδοση! Με την τρίτη παρουσίαση στο Κόρθι την Παρασκευή στις 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των παρουσιάσεων στην Άνδρο.
ΓΑΥΡΙΟ: Μια ξεχωριστή παρουσία...
Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ   Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ  Ήταν μια παρουσίαση που είχε έντονο το στοιχείο της προσωπικής συγκίνησης. Στο λιμάνι της Άνδρου από όπου εδώ και 65 χρόνια η Άνδρος ξεκινά τις ναυτικές διαδρομές της στον κόσμο. Παρασκευή απόβραδο. Μόλις είχε φύγει το πλοίο, που αποβίβασε κόσμο για το Σαββατοκύριακα και το λιμάνι χαλάρωνε μ' εκείνη τη νοσταλγία, που έχουν όλα τα λιμάνια όταν τα πλοία έχουν φύγει. Στο φιλόξενο Λάας, ο διοργανωτής της βραδιάς Βασίλης Μπατής, είχε φροντίσει για τα πάντα. Εμείς απλώς θα έπρεπε να πάμε να παρουσιάσουμε το βιβλίο στην δεύτερη έκδοση μιας και η πρώτη εξαφανίστηκε σε ένα μήνα!
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ -...
  Φωτογραφική σύνθεση. Πάνω πρωτοσέλιδο εφημερίδας του Port Elizambrth από την απίστευτη διάσωση του πλοίου. Κάτω το Zanet II που διασώθηκε με το πλήρωμα του την ύστατη στιγμή από το ολλανδικό ρυμουλκό. Με ένα βιβλίο ταξιδεύεις. Μέσα από τις σελίδες του ακολουθείς τις ιστορίες του. Από τη μια ιστορία στην άλλη. Zεις τη ζωή τον ιστοριών του, ακολουθείς τις διαδρομές των ανθρώπων του. Όλες μαζί οι ιστορίες πολλών ανθρώπων ενός τόπου απαρτίζουν ένα μέρος της ιστορίας του τόπου. Οι ιστορίες των ανθρώπων ενός τόπου συχνά με τις ιστορίες άλλων ανθρώπων. Συχνότερα άνθρωποι και ιστορίες διαχωρίζονται και χάνονται. Σε ένα βιβλίο οι ιστορίες του έχουν τέλος. Αυτό που υπάρχει στις σελίδες του. Στη ζωή όμως κανείς δεν ξέρει το τέλος στις ιστορίες των ανθρώπων...
ΜΝΗΜΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ: Το Βυζ...
 Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ   Τον Χρήστο Γιανναρά τον γνώρισα τον Μάιο του 1986. Συνεργαζόμουν με το σπουδαίο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, το μοναδικό περιοδικό για το βιβλίο και σημαντικός φάρος πολιτισμού για τα ελληνικά γράμματα εκείνη την εποχή. Σε μια συζήτηση με τον Γιώργο Γαλάτη, τον διευθυντή του, έπεσε η ιδέα να έχουμε μια συνέντευξη με τον διακεκριμένο διανοούμενο Χρήστο Γιανναρά, εκ των πιο προβεβλημένων στελεχών του νεο-ορθόδοξου ρεύματος που είχε έντονη παρουσία στις πνευματικές αναζητήσεις εκείνης της εποχής. Τηλεφώνησα και πήγα στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη, να τα πούμε. Η συνέντευξη ξεκίνησε ως μια συζήτηση και κατέληξε δύο ώρες μετά σε μια περιδιάβαση ιστορικών στοιχείων και θεωρητικών στοχασμών. Εγώ φιλοπερίεργος κι ανήσυχος τριαντάρης κι ο Γιανναράς ακμαίος πενηντάρης...