Καπετάνιε, τι γύρευες στην Άνδρο εσύ ένας Υδραίος;
Γεννημένος ναυτικός ο καπετάν-Κώστας Τζώρτζης (φωτ. Εν Άνδρω).
Ξεκινάμε με τίτλο την παράφραση ενός διάσημου στίχου του Νίκου Εγγονόπουλου. Μάλιστα φίλοι μου ο πασίγνωστος Ανδριώτης καπεταν-Κώστας Τζώρτζης είναι… Υδραίος!!! Και τελικά ήρθε και βρήκε την ζωή του στην Άνδρο!
Αυτός ο Υδραίος ναυτικός, σύμφωνα με την αφήγηση του Ανδριώτη φίλου του Δημήτρη, πρωτοήρθε στη γραμμή μας με τα καράβια του Αυγουστή Πολέμη. Κι όχι μόνο ήρθε, αλλά ήταν ο πρώτος που άνοιξε την γραμμή μας τουριστικά γιατί επέβαλε το πλοίο να πηγαίνει και να γυρίζει αυθημερόν. Μέχρι τότε το πλοίο διανυκτέρευε στην Τήνο!
Στο πρώτο ταξίδι του νέου Superferry από Ραφήνα (φωτ. Εν Άνδρω).
Στη συνέχεια συνέβαλε να ξεκινήσουν και τα τοπικά δρομολόγια για Άνδρο. Η Τήνος έγινε θρησκευτικός τουριστικός προορισμός και η Άνδρος άνοιξε πανιά για τους Ανδριώτες και στη συνέχεια και για τους τουρίστες.
Ο καπετάν-Κώστας, συνεχίζει ο φίλος του ο Δημήτρης, ήταν ο πρώτος που επέτρεψε στους ταξιδιώτες να γνωρίσουν τη γέφυρα. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν επισκέψεις στην γέφυρα. Και ακόμα ήταν αυτός που συχνά περίμενε και τον τελευταίο ταξιδιώτη που έτρεχε με τις βαλίτσες να προλάβει το πλοίο. Επίσης, αψήφησε πάρα πολλές φορές απαγορευτικά για αρρώστους και για ανάγκες του νησιού.
Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου σημαιοστολισμένο για την προχθεσινή γιορτή του
Να θυμίσουμε μια φορά που βρεθήκαμε κι εμείς. Ήταν Φεβρουάριος του 2007. Πρωινό Παρασκευής μόλις έφτασε το πλοίο στο Γαύριο δόθηκε απαγορευτικό. Μέχρι την Τετάρτη δεν έπεφτε ο αέρας. Έξι μέρες απαγορευτικό. Δεν περνούσαν πλοία. Την έκτη μέρα τα ξημερώματα έπεσε ο αέρας στα… 9 μποφόρ! Στις 6 το πρωί το Superferry II με τον καπετάν-Κώστα ξεκίνησε με 9άρι πατημένο πέρασε τον Κάβο Ντόρο και στις 8 και 10 έδενε μέσα σε μια θύελλα στο Γαύριο! Περιμέναμε, ειδοποιημένοι από τους πράκτορες, καμιά 15αριά άνθρωποι όλοι κι όλοι και πολλά φορτηγά. Το πλοίο κατέβασε επίσης αρκετά φορτηγά. Όπως έλεγε ο καπετάν-Κώστας «αν δεν σπάζαμε το απαγορευτικό το νησί δεν είχε αλεύρι για ψωμί»…
Ο Υδραίος Άγιος που έφερε μαζί του ο καπετάν-Κώστας στην Άνδρο, τη νέα του πατρίδα.
Ο καπετάν-Κώστας αγάπησε την Άνδρο σα να γεννήθηκε σε αυτή. Έγινε Ανδριώτης. Έδωσε δικά του χρήματα για να βάψουν το φάρο του Γαυρίου. Αγόρασε χωράφι κι έφτιαξε σπίτι μεταξύ Άνω Φελλού και Αμολόχου. Έφτιαξε και μια μικρή εκκλησιά. Τον Άγιο Κωνσταντίνο… τον Υδραίο!
Από τον προχθεσινό μέγα εσπερινό
Αυτόν τον δικό του Άγιο που έφερε από την πρώτη πατρίδα του αυτός ο σκληροτράχηλος μα πάντα χαμογελαστός ναυτικός – που φέρει και το όνομα του – τίμησε προχτές το απόβραδο παρουσία φίλων, γειτόνων και κάποιους από τα πληρώματα του. Γιατί ο καπετάν-Τζώρτζης αγάπαγε σαν δικά του παιδιά τα πληρώματα του. Και αυτοί τον αγάπαγαν ιδιαίτερα. Κάπως έτσι βρέθηκε στον μεγάλο εσπερινό προχτές το βράδυ κι ο αρχιλογιστής του Superferry II, ο Σπύρος Ξένος, από την Σύρο αυτός στην εκκλησιά…
Ήταν και ως εκπρόσωπος των πληρωμάτων ο Σπύρος Ξένος εκεί
Όμως και η Άνδρος αγάπησε τον καπετάν-Κώστα. Δεν πρόλαβε να πάρει σύνταξη και τον πήραν κοντά τους οι αδελφοί Στεφάνου. Τα Superferry έγιναν τελικά πάλι σπίτι του! Όσες φορές επισκεφθήκαμε το νέο Superferry που ήρθε από την Ιαπωνία και μετασκευάστηκε όλο εδώ πάντα τον βρήκαμε εκεί. Με την φόρμα να επιβλέπει, να δίνει οδηγίες, να κρατά το ίσιο σε μια μετασκευή που κράτησε μήνες πολλούς με τον Γιώργο Στεφανου να έχει εγκατασταθεί κι αυτός δίπλα του. Παθιασμένοι και οι δύο με το καράβι…
Ο καπετάν-Κώστας με τον Γιώργο Στεφάνου στο νέο Superferry τις πρώτες μέρες της άφιξης του στο Πέραμα
Γράψαμε δύο οφειλόμενα - από καιρού - λόγια για τον καπετάν-Κώστα γιατί γιόρταζε προχθές η εκκλησιά του, ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος. Και χαρήκαμε ιδιαίτερα που τον τίμησαν παραβρισκόμενοι δύο ιερείς της Άνδρου ο παπα-Παναγιώτης κι παπα-Νικόδημος, δύο διάκονοι από την Σύρο και η Γερόντισσα Παρθενία ηγουμένη της Μονής της Αγίας και δεκάδες φίλοι και γείτονες. Από τους τοπικούς πολιτικούς έφτασαν μέχρι εκεί δύο γείτονες του: ο Φρατζέσκος Αθανασίου και ο Δημήτρης Λοτσάρης.
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»