Ξεκινά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άνδρου

Του Χρήστου Βουραζέρη

Φοροτεχνικός, μέλος του Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, π. Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Άνδρου

 

Το Γαύριο και τα άλλα λιμάνια του νησιού μπαίνουν σε νέα εποχή με την έναρξη λειτουργίας του νέου Δημοτικού Λιμανικού Ταμείου Άνδρου...

Είμαστε πλέον πολύ κοντά στην έναρξη της λειτουργίας του νεοσύστατου Λιμενικού μας Ταμείου. Μια προσπάθεια ετών βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου να αρχίσει την παραγωγή έργου, που θα αναβαθμίσει τα λιμάνια μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες.

Μετά την λήψη των απαραίτητων - νομικών κυρίως - διευκρινήσεων και αντίστοιχων γνωμοδοτήσεων, το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου θα προβεί άμεσα:

- Στη σύνταξη προϋπολογισμού για το διάστημα από την σύσταση του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 και ακολούθως,

- Στη σύνταξη προϋπολογισμού για την χρήση του 2023

Παράλληλα, μετά από προσπάθειες των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις οποίες πρωτοστάτησε ο Δήμαρχος Άνδρου και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δ. Λοτσάρης, ψηφίστηκε τελικά η τροποποίηση του άρθρου 118 του ν.4547/2018 (ΦΕΚ Α102/12.06.2018), που επιλύει σημαντικά θέματα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Οι σημαντικές αλλαγές με την εν λόγω τροπολογία (άρθρο 122 ν. 5003/2022 (ΦΕΚ Α230/14.12.2022)είναι:

α) Ο ορκωτός ελεγκτής – λογιστής, ο οποίος θα προβεί «στην εκκαθάριση»  της περιουσίας του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ορίζεται πλέον από το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου και όχι από τον συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως προβλέπονταν μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας.

β) Η κατανομή των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, πραγματοποιείται από τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου και έναν εκπρόσωπο του νεοσυσταθέντος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρχικώς συσταθέντος Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, όπως προβλέπονταν μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας.

γ) Προβλέπεται αναλυτικά τι γίνεται με τις ενεργές δημόσιες συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτελούνται ή έχουν ήδη καταρτιστεί (έχει καταστεί οριστική η απόφαση κατακύρωσης) και έχει κοινοποιηθεί στον ανάδοχο η πρόσκληση υπογραφής συμφωνητικού, καθώς και για εκείνες που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύναψης τους.

δ) Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, να γίνεται ανακατανομή της περιουσίας μεταξύ του αρχικού Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου Άνδρου και του νεοσύστατου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, με σχετικές τροποποιητικές πράξεις, κάτι που δεν προβλέπονταν μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας.

Παράλληλα, προχώρησαν ενέργειες αναγκαίες για την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου - μετά τον ορισμό βεβαίως του Διοικητικού Συμβουλίου - όπως το άνοιγμα Τραπεζικού Λογαριασμού, η ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε εργαζόμενη του Δήμου, η συνεχής επικοινωνία με το αντίστοιχο Λιμενικό Ταμείο στην Τήνο (πρώην Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείου Τήνου-Άνδρου), η συνεχής συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για την ενσωμάτωση και διαχείριση των Οικονομικών του Ταμείου μας στον Προϋπολογισμό του Δήμου κτλ.

Αυτά ως προς τα αμέσως επόμενα βήματα που μελέτησα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο νέο Λιμενικό Ταμείο Άνδρου με στόχο να ενεργοποιηθεί και να λειτουργήσει σωστά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όλα τα παραπάνω προετοιμάστηκαν σε συνεργασία με τον δήμαρχο Δ. Λοτσάρη και το επιτελείου του, τους οποίους και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει μέχρι σήμερα. Αυτή η εμπιστοσύνη αποτελεί κίνητρο να συμβάλω κι εγώ με τις δυνάμεις μου στο σωστό ξεκίνημα του νέου Λιμενικού Ταμείου Άνδρου.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω πως θεωρώ καθήκον όλων μας να συμβάλουμε καθένας με τις δυνάμεις του στο να παραδώσουμε μια καλύτερη Άνδρο στις επόμενες γενιές.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ότι και να γράφεται δεν πείθεται χάνεται την μάχη. Τώρα μέχρι και ο Αντιδήμαρχος Μπατσίου βρίζει δημόσια τον δήμαρχο τον κοντό κι εσάς. Τι έχετε να πείτε τώρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πρώτον λίγη ορθογραφία δεν βλάπτει. Όπως είναι γραμμένο το σχόλιο σας δεν βγάζει νόημα. Για ποιον μιλάτε; Το άρθρο που σχολιάζετε το υπογράφει ο Χ. Βουραζέρης. Δεύτερον, δηλαδή λέτε πως κάποτε ο αντιδήμαρχος Μπατσίου παίνευε το Εν Άνδρω ή τον Χ. Βουραζέρη; Πότε και δεν το ξέραμε; Τρίτον από πότε πρέπει να λάβουμε σοβαρά έναν ανυπόγραφο "Καραβοσουξέτα"; Τέταρτον, το να χάσει κάποιος μια μάχη δεν είναι πρόβλημα. Το να χάσει τον πόλεμο είναι πρόβλημα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα σας
Καλή αρχή και καλό ψωμακι……
Η ιστορία επαναλαμβάνεται…..ουδείς μπαινει στα κοινα χωρις ιδιον οφελος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως εξηγείτε εσείς ο "ψωμιζόμενος" της ζωής ότι ο Θωμάς παραιτήθηκε από μισθοδοτούμενη επί 5ετία θέση τον πρώτο χρόνο και απήλθε από τη νικητήρια τότε παράταξη του κ. Σουσούδη; Πως εξηγείτε πως άφησε το "ψωμάκι" για άλλους επί τόσα χρόνια; Πως εξηγείτε πως συνέπραξε για την ενότητα της Άνδρου με τον κ. Σουσούδη το 2010 μη διεκδικώντας θέση δημάρχου τότε; Πως εξηγείτε πως και άλλοι παραιτήθηκαν από έμμισθες θέσεις χρόνια πριν λήξει η θητεία τους επί Σουσούδη όπως η Μ. Μαμάη και ο Χ. Βουραζέρης; Πως εξηγείτε ότι πολλοί είναι οι εθελοντές στο νησί μας στην τοπική αυτοδιοίκηση και τρέχουν χωρίς χρήματα όπως η κ. Σαραβάνου (πολιτική προστασία και δασοπυροσβέστες) και όλοι η ομάδα των δασοπυροσβεστών που κάνει τα πάντα δωρεάν; .
Δεν το εξηγείτε γιατί είστε άσχετος με την προσφορά στο δημόσιο βίο. Εσεις βλέπετε την Καϊλή και νομίζετε πως έτσι είναι όλοι.
Περαστικά σας....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro