Andros Race 2024: στο μοναδικό Αιγαίο, στην Ενετική Χώρα!...

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Η ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Ας ξεκινήσουμε μια ποιητική περιπλάνηση μας με αναφορά ένα αθλητικό δρώμενο που διεξάγεται ανελλιπώς στην Άνδρο από το 1957: την ιστιοδρομία του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου. Μια ιστιοδρομία που η πρώτη φάση ολοκληρώνεται με τον αγώνα της Χώρας. Κάποτε επιτυχημένος λόγω μεγάλης συμμετοχής σκαφών, άλλοτε λιγότερο λόγω μικρότερης συμμετοχής σκαφών. Κάποτε δοξαστικός γιατί συμμετείχαν επώνυμοι κι άλλοτε λιγότερο δοξαστικός γιατί οι συμμετοχές δεν είχαν celebrities. Κάποτε δύσκολος έως απίστευτος λόγω θυελλώδους καιρού. Κι άλλοτε εξίσου δύσκολος λόγω άπνοιας. Όμως πάντοτε θεαματικός και πάντοτε εντυπωσιακός, καθώς τα ιστιοφόρα ανακαλούν κάτι από το ναυτικό παρελθόν της Άνδρου. 

Πρώτη λοιπόν φωτογραφία το ξημέρωμα της Κυριακής 1ης Σεπτεμβρίου 2024. Τα πρώτα σύννεφα δίνουν εκείνο το χρώμα μιας χαλκογραφίας. Το  Αιγαίο, η Χώρα και το δικάταρτο ιστιοφόρο καταμεσής του Νειμποριού. Θυμίζει κάτι Ολλανδικές χαλκογραφίες άλλων εποχών εποχών. Το ιστιοφόρο συμμετείχε στην ιστιοδρομία της Χώρας. Λίαν εντυπωσιακό. Το όνομα του BURRASCA. Με σημαία Μάλτας, μήκους 54 μέτρων και πλάτους 12 μέτρων. Δεσπόζει από όλες τις γωνίες στην Χώρα και στο Νειμποριό. 

Η ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πάμε τώρα στην ιστιοδρομία της Άνδρου, στο Andros Race, όπως το γράφουν οι διοργανωτές. Οι φωτογραφίες από τον λόφο της Αγίας Τριάδας εντυπωσιάζουν. Τα σκάφη με ανοικτά τα μπαλόνια τους στο καιρό όταν είναι πρίμα και με τα πανιά τους ανοικτά όταν ο καιρός είναι διαφορετικός.

Το μεγάλο κι επιβλητικό ιστιοφόρο είναι κι αυτό στον αγώνα. Όμως το μέγεθος του - παρά τα πολύ μεγάλα κατάρτια του - δεν βοηθά στην ταχύτητα και στην ευελιξία. 

Έχουν και οι μικροί της χάρες τους. Μπορεί να μην εντυπωσιάζουν όμως είναι ευέλικτοι και γρήγοροι. 

Η φωτογραφία του δικάταρτου ιστιοφόρου με τον Τουρλίτη και τις ακτές της Άνδρου είναι ένα ταξίδεμα στον χρόνο...

Το πλαισίωμα και από τα δύο μικρά σκάφη θυμίζει πως δεν είμαστε σε άλλο αιώνα, αλλά στην ιστιοδρομία της Άνδρου. Για να μην ξεχνιόμαστε...

ΤΟ ΔΙΚΑΤΑΡΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ 

Μια σειρά φωτογραφικές στιγμές με το μήκους 54μετρο και πλάτους 12μετρο ιστιοφόρο μαγεύουν με φόντο την Ενετική Χώρα, που ίδρυσε ο Μαρίνος Δάνδολος το 1205 μχ. Που ανακατασκεύασαν οι ανδριώτες πλοιοκτήτες μετά την Ελληνική Επανάσταση. Με νεοκλασικά και παραδοσιακή κτήρια. Δίνοντας της κάποιες πινελιές από μέρη αλλοτινά που έφταναν τα πλοία τους στον 19ο αιώνα. Και την συμπλήρωσαν στον 20ο αιώνα. Μετατρέποντας ακόμα και τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε τεχνουργήματα. Κι εκεί που κάποτε ήταν τα αρχοντικά των Εμπειρίκων που κατέστρεψαν οι Γερμανοί έφτιαξαν μια πλατεία αφιερωμένη στο Αφανή Ναύτη. Το άγαλμα έργο του σπουδαίου ανδριώτη γλύπτη της μεγάλης γενιάς του 1930 - δώρο των Γουλανδρήδων στην γενέθλια πόλη τους - συμπληρώνει την μοναδικότητα του τοπίου και την πολυπλοκότητα της ιστορίας.     

Το δικάταρτο ιστιοφόρο και ο φάρος μπροστά του...

Το δικάταρτο ιστιοφόρο και ο φάρος πίσω του...

Το δικάταρτο ιστιοφόρο, ο φάρος Τουρλίτης, το ερείπια του κάστρου του Μαρίνου Δάνδολου και η πλατεία του Αφανή Ναύτη με το άγαλμα. Οι περιπλοκές της ιστορίας της Άνδρου... 

Το δικάταρτο ιστιοφόρο και η Χώρα όπως πια αποτυπώνεται σήμερα. Κάτι σαν καρτ-ποστάλ μιας άλλης εποχής. Διαδρομές στη Χώρα και στην Ιστορία με αφορμή την ιστιοδρομία της Άνδρου...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet