ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ "ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ": Χαιρετισμός Άγγελου Συρίγου ή όταν οι προσωπικές ιστορίες γίνονται ιστορία του τόπου

Του Άγγελου Μ. Συρίγου

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής-Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, π. Υφυπουργός Παιδείας

Έχει κλείσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα από τότε έφτασα στην Άνδρο. Ήρθα στο νησί των άγριων τοπίων, στη λατρεμένη γη του Εμπειρίκου, στον τόπο όπου χτυπά η καρδιά της τέχνης και του πολιτισμού τα ελληνικά καλοκαίρια. Όσα όμως ήξερα για τη σχέση των Ανδρίων με τη θάλασσα αφορούσαν μόνον τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό εφοπλιστών με βαριά ιστορικά ονόματα και μακρά παράδοση ιδίως στην ποντοπόρο ναυτιλία. Άκουγα και κάποια πράγματα από τον πεθερό μου, Αναστάσιο Σταματούδη, που εξακολουθεί να λέει υπερήφανα ότι ανέλαβε αρχικαπετάνιος στα 27 του χρόνια.

Φωτογραφία από την εκδήλωση. Οι Γιάννης Θεοχάρης, λιμενάρχης Άνδρου, Χρήστος Βουραζέρης, μέλος του ΔΣ Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, Νίκος Κατσίκης, τοπικός σύμβουλος Γαυρίου, Κυριάκος Θωμάς, δημοτικός σύμβουλος, π. δήμαρχος Υδρούσας και πρόεδρος ΔΣ Άνδρου, ο Δημήτρης Μαμάης, του θεατρικού ομίλου Αλαλούμ και ο Γέροντας Ευδόκιμος στην παρουσίαση των Ναυτικών Ιστοριών της Άνδρου.  

Στην Άνδρο όμως ανακάλυψα κάτι που είναι άγνωστο στο σήμερα. Κάθε οικογένεια, μα σχεδόν κάθε οικογένεια, είχε τις προηγούμενες δεκαετίες κάποιον δικό της στα καράβια. Αυτό έχει πάψει σήμερα. Αλλά τότε ήταν κανόνας. Υπάρχει μάλιστα ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ αυτών των παλαιών ναυτικών. Γνωρίζονται μεταξύ τους καλά. Είχαν εργαστεί μαζί στο ίδιο καράβι.

Οι Τάσος Δημητρίου, πρώην συμβολαιογράφος, ο Μάκης Σπυριδονόπουλος, φωτογράφος, ο Ντίνος Γκιώνης, ναύαρχος ε.α., ο καπετάν Νίκος Γλυνός, που περιέγραψε  την τρομερή περιπέτεια στο Port Elizambeth και ο Στέλιος Μαρκουΐζος, στέλεχος του ΝΟΑ, στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ήσαν καπεταναίοι, ναύτες, μηχανικοί, λοστρόμοι, μάγειρες. Για κάποιους μιλούσαν με σεβασμό: «αυτός μας έσωσε τότε από βέβαιο πνιγμό». Αυτή την άλλη εικόνα της Άνδρου αναδεικνύει ο Διαμαντής Μπασαντής με το βιβλίο που έχει επιμεληθεί με 20 ναυτικές ιστορίες από ναυτικούς του νησιού.

  

Φωτογραφία από την εκδήλωση. Ο Γιάννης Μαλταμπές πρώην έπαρχος με την οικογένεια Στεφανή, που έχασε στο ναυάγιο του πλοίου ΟΔΥΣΣΕΑΣ τον πατέρα και καπετάνιο του πλοίου. 

Η δουλειά του ναυτικού είναι καθημερινή, επίπονη και συχνά επικίνδυνη. Για όλους εμάς που μένουμε στη στεριά, το σημείο στο οποίο συνήθως αναφερόμαστε, είναι οι πολλοί μήνες απουσίας των ναυτικών στη θάλασσα. Για τους ναυτικούς είναι μόνον ένα από τα πολλά προβλήματα. Μερικά από αυτά περιγράφονται στις ιστορίες αυτού του βιβλίου που διαβάζεται απνευστί. Είναι γραμμένα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και για αυτόν τον λόγο ζωντανά και συναρπαστικά.

Να ευχαριστήσουμε τον Διαμαντή για το έργο που έκανε. Έσωσε μία ψηφίδα της ζωής της Άνδρου που θα έμενε μόνον ως ιστορία μέσα στους στενούς κόλπους μίας οικογένειας.

* 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet