ΑΝΤΙΟ ΒΑΣΙΛΟΒΑΠΟΡΟ: Αναχώρησε τη νύχτα για το διαλυτήριο Aliaga το θρυλικό ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α. (ιστορία, φωτογραφίες, βίντεο)
Γράφει ο Σπύρος Ρούσσος
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Το δρόμο για το διαλυτήριο της Aliaga στην Τουρκία –μετά από 11 χρόνια παροπλισμού στην Ελευσίνα- πήρε σήμερα ο τελευταίος εκπρόσωπος των θρυλικών πλοίων που ανήκαν στην περίφημη σειρά «Το Κράνος του Πυροσβέστη» της Sealink, ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α. που μεσουράνησε στη γραμμή της Ραφήνας από το 1992 έως το 2013. Το πλοίο, φεύγει αυτή την ώρα ρυμουλκούμενο από το Ρ/Κ PROTUG 40 της εταιρείας Promarine.
Το ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α., υπήρξε το δεύτερο πλοίο της μοναδικής αυτής σειράς πλοίων που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ελληνική ακτοπλοΐα (ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΞΠΡΕΣ και ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ), συμβάλλοντας παράλληλα τα μέγιστα τόσο στην ανάπτυξη αυτής, όσο και στην αύξηση της κίνησης στο λιμάνι της Ραφήνας.
Ναυπηγήθηκε στη Γαλλία (Arsenal National de la Marine, Brest) το 1972 και ξεκίνησε δρομολόγια στη γραμμή Dover – Boulogne στις 2 Αυγούστου 1972 για λογαριασμό της φημισμένης Sealink. Έκτοτε, υπηρέτησε σταδιακά τις γραμμές Folkestone – Oostende (1972), Dunkerque – Dover (1977), Folkestone – Oostende (1985) και Holyhead – Dun Laoghaire (1990) για λογαριασμό της Stena Line.
Το θρυλικό ποστάλι, αγοράστηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1992 από την εταιρεία του αείμνηστου Μίμη Αγούδημου (Agoudimos Lines), ο οποίος εκείνη την περίοδο έψαχνε για ένα μεγαλύτερο πλοίο από το ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του στη γραμμή της Ραφήνας. Το Stena Horsa της Sealink-Stena, που ήταν παροπλισμένο στο Milford Heaven από τις 4 Ιανουαρίου 1992, φάνταζε ως ο ιδανικός υποψήφιος. Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι το συγκεκριμένο πλοίο εκτέλεσε το τελευταίο του δρομολόγιο στη γραμμή Folkestone – Boulogne στις 31 Δεκεμβρίου 1991 και τέθηκε προς πώληση. Μάλιστα, γράφτηκε ότι σε αυτό το τελευταίο ταξίδι του φιλοξένησε ως επιβάτη τον ίδιο τον κ. Μίμη Αγούδημο, που εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητές του και αποφάσισε να το αποκτήσει και να το φέρει στην Ελλάδα.
Το πλοίο πράματι κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου 1992, έκανε μερικές μικρής κλίμακας μετασκευές και εγκαινιάστηκε στη Ραφήνα τον Απρίλιο του ιδίου έτους, ξεκινώντας δρομολόγια στη γραμμή Άνδρος – Τήνος – Μύκονος, με Πλοίαρχο τον Γεράσιμο Γιακουμίδη. Σε αυτή τη γραμμή ταίριαξε γάντι και αμέσως αφομοίωσε τα χούγια της. Ανταγωνιστές του εκείνη την εποχή, υπήρξαν τα επίσης αξέχαστα BARI EXPRESS της Ventouris Ferries και SUPERFERRY II της Strintzis Lines, πλοία που με την παρουσία τους εκτίναξαν την κίνηση στα νησιά της γραμμής φέρνοντας μαζί τους μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.
Το ΠΗΝΕΠΛΟΠΗ Α., υπήρξε αναμφίβολα το απόλυτο εργαλείο στα χέρια των Πλοιάρχων που το κυβέρνησαν και για χρόνια υπήρξε η «σταθερή αξία» της γραμμής! Πλοίο ναυτικό, άνετο και καλοτάξιδο, με μανούβρα όνειρο που το καθιστούσε αρκετά ευέλικτο για τα λιμάνια της γραμμής. Με βαρδιόλες ανοιχτές, χειριστήρια κοντά στις κουπαστές, με θέα μπρος-πίσω, και μηχανές δυνατές που δεν χάριζαν. Διέθετε πρύμνη χωρίς βρεχάμενα και προπέλες με διπλά τιμόνια σε απόσταση μεταξύ τους, που προσέφεραν ζεύγος μοναδικό και γυρνούσαν την πρύμνη του γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο πλοίο της κατηγορίας του. Ένα πλοίο, που κυριολεκτικά ελισσόταν παντού και μάλιστα με ταχύτητα και ασφάλεια.
Τι άλλο να πει κανείς για το υπέροχο ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α.; Ακόμη και ο εξοπλισμός του υπήρξε πρωτοποριακός για την εποχή του. Δυνατό προπελάκι, φτερά AEG – Denny Brown, 5 ραντάρ, 2 δρομόμετρα, Gyro και μαγνητική κ.α. που το καθιστούσαν ως το κατάλληλο πλοίο για τα φέρει βόλτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στα δύσκολα λιμάνια της ελληνικής ακτοπλοΐας.
Το εσωτερικό του υπήρξε επίσης λειτουργικό, άνετο και πολυτελές. Με σαλόνια ευρύχωρα και προστατευμένες –από τον Τσικνιά – βεράντες που έκαναν το ταξίδι στα νησιά της γραμμής πραγματικά άνετο και ναυτικό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτό το υπέροχο ποστάλι, το οποίο αναμφίβολα σχεδιάστηκε με σκοπό να είναι ευέλικτο και ιδανικό για καιρούς και μανούβρες.
Το Νοέμβριο του 1999, πουλήθηκε στη νεοσυσταθείσα Minoan Flying Dolphins που φιλοδοξούσε να κυριαρχήσει στις ελληνικές θάλασσες και είχε επιδοθεί στο να αγοράζει με φρενήρης ρυθμούς όλα τα ποστάλια της ακτοπλοΐας, δημιουργώντας έναν πραγματικό κολοσσό. Η Agoudimos Lines υπήρξε μια από τις εταιρείες που “λύγισε” μπροστά στην ανερχόμενη ορμή του νέου ακτοπλοϊκού κολοσσού, παραδίνοντας το πλοίο της που μετονομάστηκε σε ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ. Ωστόσο, το 2004 και μετά τη ναυτική τραγωδία με το EXPRESS SAMINA (Σεπτέμβριος 2000) στο λιμάνι της Πάρου, η Hellas Ferries αποφάσισε να πουλήσει τα παλαιότερα πλοία της και έτσι το θρυλικό ποστάλι επαναγοράστηκε από την Agoudimos Lines και απέκτησε ξανά το αρχικό του όνομα και αίγλη.
Τον Ιούνιο του 2004 εγκαινιάστηκε ξανά στη Ραφήνα και ξεκίνησε δρομολόγια στην κλασική γραμμή από Ραφήνα για Άνδρο-Τήνο και Μύκονο με Πλοίαρχο –αυτή τη φορά- τον τηνιακό Κώστα Βελαλόπουλο, που ήταν και ο τελευταίος καπετάνιος που το κυβέρνησε. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι από τη γέφυρα του μανουβραδόρικου πλοίου πέρασαν επίσης και οι Πλοίαρχοι Γιώργος Μπαφαλούκος και Αχιλλέας Ταρλάμης που με την πολύτιμη εμπειρία και παρουσία τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού για την ελληνική ακτοπλοΐα πλοίου.
Το ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α. ταξίδεψε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία- ήδη από το 2012- προδιάγραφαν το τέλος που ήτανε κοντά. Το θρυλικό σκαρί, που έγραψε πραγματική ιστορία στη γραμμή βρισκόταν σε δεινή πλέον θέση, ενώ τα πληρώματα που τόσο πολύ το αγάπησαν και το υπηρέτησαν με πραγματική αυταπάρνηση βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Το αγέρωχο ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α. παρέμεινε παροπλισμένο στο λιμάνι της Ραφήνας μέχρι τον Ιούνιο του 2014, οπότε και αποφασίστηκε η μετακίνησή του καθώς αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα στο λιμάνι.
Ρυμουλκήθηκε τότε αθόρυβα στον Κόλπο της Ελευσίνας, χωρίς τυμπανοκρουσίες όπως όταν ήρθε. Εκεί αφέθηκε στη μοίρα του να σαπίζει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, οπότε και γράφτηκε ο επίλογος για έναν ακόμη θρύλο της ακτοπλοΐας μας!
Όντας, πλέον, σε τραγική κατάσταση και με εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα το απαστράπτον εκείνο πλοίο που διέσχιζε περήφανο το Αιγαίο και μας γέμιζε με όμορφες εικόνες και ταξίδια. Το ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α. είναι πλέον έτοιμο να δεχτεί το τέλος του και να παραδοθεί, σηματοδοτώντας τη λήξη μιας λαμπρής καριέρας, που μόνο αυτό μπορούσε να μας χαρίσει. Αντίο βασιλοβάπορο, καλό ταξίδι στην ιστορία…