Ένα νησί αναζητά βηματισμό, ή "θα σε δω στο πλοίο"!...
Πρωινό Τετάρτης 26 Μαρτίου. Η διαδρομή μέχρι το Γαύριο ευχάριστη. Λίγα τα αυτοκίνητα που πάνε προς το λιμάνι. Θεωρείς πως τα πράγματα θα είναι άνετα. Έφυγαν οι βιαστικοί και οι εργαζόμενοι χτες. Μείναμε οι λιγότερο βιαστικοί. Αυτοί που η Άνδρος είναι ευχαρίστηση και χαλάρωση. Θεωρούμε πως η επιστροφή θα είναι άνετη.
Στη θεωρία μείναμε. Κόσμος αρκετός έως πολύς. Αυτοκίνητα αρκετά έως πολλά. Από ότι φαίνεται οι πολλοί ήρθαν κι έμειναν στο Μπατσί και το Γαύριο. Άντε μέχρι το Απρόβατο. Αυτό είναι το τουριστικό μέτωπο της Άνδρου. Εδώ είναι λοιπόν η κυρίως τουριστική κίνηση. Εδώ οι επισκέπτες πολλοί. Εδώ πολλοί παραθεριστές. Στη Χώρα οι ντόπιοι και οι τακτικοί που έρχονται για να δουν τα σπίτια τους.
Λίγο πριν φύγουμε πάμε στο Λάας για καφέ. Και πετυχαίνουμε τους επαγγελματίες της περιοχής. Ο Βασίλης Μπατής και ο Γιώργος Σιγάλας. Δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις εστίασης. Ποιοτικές και γι' αυτό δημοφιλής. . Ευχαριστημένοι από ένα ζωηρό 4τραήμερο. Μαζί και ο πατήρ Αέτιος. Περίφροντις. Χαρές μιας απροσδόκητης συνάντησης. Και μετά και ένα τηλεφώνημα. Από την Μαριγγέλα Γρηγορίου. "καλώς ήρθατε...". "Λάθος", απαντώ. "Καλή αναχώρηση, επιστρέφω σε τέσσερις μέρες" απαντώ.
Βγαίνοντας με τον καφέ πέφτουμε πάνω στον Φραγκίσκο Γαλαίο. Επαγγελματίας και αυτός της περιοχής. Χαμογελά ευχαριστημένος. Πήγε καλά το 4ήμερο. Ο Φραγκίσκος, πάντα υποβοηθητικός σε ότι έχουμε χρειαστεί στο Γαύριο. Τον αποχαιρετούμε εγκάρδια. Και γραμμή για το καράβι...
Θέσεις ελάχιστες. Πάμε στο πάνω κατάστρωμα. Δεν προλαβαίνουμε να καθίσουμε και να 'σου άλλοι δύο επαγγελματίες της περιοχής. Ο νεαρός Σταμάτης Θωμάς, που έχει το εστιατόριο "Ο Σταμάτης" και ο Γιάννης Στυλιανός που έχει τα "Σουβλάκια Γαυρίου". Με το που έληξε το ζωηρό 4ήμερο πάνε Αθήνα για δουλειές. Και οι δύο πολύ ευχαριστημένοι από την κίνηση της 25ης Μαρτίου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το νησί χωρίζεται στα δύο. Το πρώτο μέρος από τον Φελλό μέχρι το Απροβάτου. Το δεύτερο από εκεί και κάτω. Ο τουρισμός, οι επισκέπτες και οι παραθεριστές, ως οικονομία εστιάζουν κυρίως στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο απομένουν οι τακτικοί ντόπιοι και οι επισκέπτες-παραθεριστές, που έχουν σπίτια. Το θέμα όμως είναι πως η Άνδρος όμως είναι μια. Και πρέπει κάποια στιγμή να βρει κοινό βηματισμό.
Εδώ λοιπόν μπαίνουν τα ερωτήματα: Πως και πότε θα γίνει αυτό; Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να εξαπλώσουν την οικονομική ανάπτυξη σε όλο το νησί; Πότε θα γίνουν κάποιες σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή της Χώρας και στο Κόρθι ώστε να απλώσουν οι επισκέπτες; Ποιοι θα προωθήσουν υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, ώστε να βρει βηματισμό και το υπόλοιπο νησί΄;