«Τρικυμία» στην κεντροαριστερά: Τα θνησιγενή σενάρια, ο Τσίπρας και η «επέλαση» της Ζωής
Δημήτρης Σούλτας - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - CNN Greece
Αυτό που έχει παγιωθεί στο χώρο της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, παγκόσμιο παράδοξο, με μία κυβέρνηση να μετρά φθορές και όσοι βρίσκονται απέναντί της όχι μόνο να μην καταφέρνουν να το καρπωθούν αλλά να μετρούν απώλειες.
Η μάχη για την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά μοιάζει με μάχη όπου και οι δύο μονομάχοι βγαίνουν ηττημένοι. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντιμέτωπα με την δυσπιστία του εκλογικού σώματος, καθώς τους θεωρεί μέρος του πολιτικού κατεστημένου και εξ αυτού του λόγου υπεύθυνους για τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Αυτή η στασιμότητα έδωσε «φτερά» σε σχήματα που δεν ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, είναι προσωποπαγή κόμματα, που η πολιτική τους στάση ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον/την αρχηγό. Κυριάκος Βελόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγράφονται ως οι μεγάλοι ωφελειμένοι, αν και έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους για να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική και όχι τους διάττοντες αστέρες μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
Διαγωνισμός εσωστρέφειας
Όλα ξεκίνησαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Αν τα κόμματα αθροιστούν, μειώνεται το ακροατήριό τους ή όχι; Άρα, ποιος κερδίζει; Προτείνουν κάποιοι να αθροιστούν τα κόμματα για να μειωθούν τα ακροατήριά τους, άρα τελικά ωφελημένη να είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θέλετε να τα πάρω σοβαρά όλα αυτά;» Για να έρθει το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά ότι η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «παραβιάζει την κοινή λογική και τα μαθηματικά. Και, επειδή τα παραβιάζει, αισθάνομαι ότι, ενδεχομένως, κάποιος να του άσκησε βέτο». Ακολούθησαν ανακονώσεις επί ανακοινώσεων με πυρά εκατέρωθεν, αλλά με μία κόντρα που ουσιαστικά δεν βρίσκει ακροατές στο εκλογικό σώμα.
Ο «ενωτικός» Φαμέλλος
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέλαβε το κόμμα σε μια πολύ δύσκολη καμπή και η πρώτη προσπάθεια είναι να αποφύγει ουσιαστικά τον πολιτικό του αφανισμό. Και αυτό μάλλον το πέτυχε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δημιουργήθηκε κάποια δυναμική στο εκλογικό σώμα. Βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά ακόμα και από το ψυχολογικό όριο του 10% ρίχνει εκ νέου γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κοινό ψηφοδέλτιο για να νικηθεί η Νέα Δημοκρατία. Η πρόταση απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες από το ΠΑΣΟΚ, που ναι μεν έχει ως σταθερή θέση την αυτόνομη πορεία, πλην όμως αδυνατεί να εισπράξει έστω και μέρος της κυβερνητικής φθοράς.
Ο «παρεμβατικός« Τσίπρας και το σενάριο της επανόδου
Η Ζωή και το «λαγούμι» του Τσίπρα
Ο πολυμέτωπος της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει ως στόχο να την καταστήσει διακριτή δύναμη της αντιπολίτευσης, αλλά και ως αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική. Μπορεί αυτή να είναι η στόχευση, στην πράξη η απήχηση του κόμματος της κ. Κωνσταντοπούλου φτάνει έως το 15% περίπου, κάτι που απαιτεί συμμαχίες, τις οποίες όμως απορρίπτει η πρόεδρος του κόμματος.
Η εικόνα στο χώρο της αντιπολίτευσης είναι μια εικόνα αμηχανίας και αναζήτησης του τρόπου ώστε να συγκροτηθεί η «άλλη» πρόταση. Προς το παρόν τα πράγματα βαίνουν προς την κατεύθυνση που ευνοεί την κυβέρνηση. Πολυδιάσπαση, καμία διάθεση συνεργασιών και έντονες κόντρες μεταξύ των ηγεσιών.