ΚΟΡΘΙ - ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Άγνωστες στιγμές της Άνδρου στις θάλασσες του κόσμου...

Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των Ναυτικών Ιστοριών στον Όρμο Κορθίου

Ήταν μια ζεστή όμορφη φθινοπωρινή βραδιά. Ο Όρμος γαλήνιος. Η βραδιά με άπνοια. Η φιλόξενη Λιθοδομή σχεδόν γεμάτη. Έφτασα ακριβώς 19:30. Την ώρα που είχαμε ορίσει για την έναρξη της παρουσίασης. Οι περισσότεροι είχαν έρθει για την παρουσίαση του βιβλίου νωρίτερα. Τρεις-τέσσερις έφτασαν μετά από εμάς. Κάποιοι από μακριά. Μια εξαιρετική κυρία μας συστήθηκε: από το Μπατσί!. "Έχασα την παρουσίαση στο Γαύριο κι ήρθα στο Κόρθι" είπε χαμογελώντας! Σε μια πίσω γωνία η Μαργαρίτα Κασιδώνη από την Χώρα. "Ήρθα γιατί όπως έγραψες οι φθινοπωρινές παρουσιάσεις είναι για εμάς τους επαγγελματίες που δουλεύαμε όλο το καλοκαίρι και δεν προλαβαίναμε"!

Από την παρουσίαση των Ναυτικών Ιστοριών στον Όρμο Κορθίου. Στη φωτογραφία οι δύο παρουσιαστές της βραδιάς...

Η Έλενα Ζαχαριουδάκη της Λιθοδομής και ο πατήρ Αντώνιος είχαν κινητοποιήσει αρκετούς. Και ακόμα ήταν εκεί μια παρέα καπεταναίων και ναυτικών από Κοχύλου. Ο Δημήτρης Τηνιακός, ο Άνδρέας Αντωνέλλος κ.α. Το ωραίο ήταν πως στις παρέες ήταν και πολλές κυρίες. Το αξιοσημείωτο είναι ένα βιβλίο με ναυτικές ιστορίες των ναυτικών της Άνδρου στο τέλος το αγόρασαν πιο πολύ οι γυναίκες! Το έχουμε γράψει και πάλι: οι γυναίκες στην Ελλάδα διαβάζουν βιβλία περισσότερο από τους άνδρες...

Σχεδόν γεμάτη η φιλόξενη Λιθοδομή. Η πλειοψηφία ήταν εκεί για την παρουσίαση του βιβλίου...

Ξεκινήσαμε με έναν σύντομο πρόλογο του πατέρα Αντώνιου, που αφού χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε με λίγα λόγια στη ναυτική ιστορία του νησιού και στάθηκε στο μεγάλο ναυάγιο του Χρυσή Αυγή, που βύθισε την Άνδρο στο πένθος και την δική του οικογένεια στην ανέχεια και στη θλίψη μιας και χάθηκε ο πατέρας του κι έμεινε από παιδί ορφανός. Εδώ και πολλά χρόνια ο πατέρας Αντώνιος τελεί ετησίως το μνημόσυνο του Χρυσή Αυγή. Τα παραπάνω λόγω αφωνίας του Αντωνίου τα είπα με δικά μου λόγια, αφού διάβασα το σημείωμα τους, που είχε γράψει για την περίσταση. Κρίναμε όμως μια ανάγνωση αυτολεξεί του κειμένου θα κούραζε, ενώ μια αφήγηση θα έδινε ζωντάνια στην εκδήλωση. Κάτι που φάνηκε - από τις αντιδράσεις του κόσμου - πως ήταν σωστό.

Αν στις άλλες παρουσιάσεις οι αφήγηση των ναυτικών ιστοριών ξεκινούσε από μερικές μοναδικές περιπέτειες στους ωκεανούς που καλύπτουν το 80% του βιβλίου και καταλήγαμε στις αφηγήσεις για το Χρυσή Αυγή, που καλύπτει το 20%, στο Κόρθι ξεκινήσαμε από το Χρυσή Αυγή μιας και ήταν η ιστορία του ναυαγίου του που μάς έφερε μαζί με τον Αντώνιο κοντά το 2016 και 2017 όταν και καταφέραμε με δύο μεγάλα αφιερώματα του Εν Άνδρω και ανασύραμε στη συλλογική μνήμη το γεγονός αυτό που σημάδεψε την Άνδρο και την Ελλάδα την δεκαετία του 1980.

 

Ήταν εκεί ναυτικοί από Κοχύλου και Όρμο, αλλά και φίλοι από το νησί...

Απλώς αναφέρω εδώ - όπως και στην χθεσινή εκδήλωση - πως την αφήγηση του μηχανικού Σίμου Λάβδα, που σώθηκε όταν ανασύρθηκε μισοπεθαμένος στο ρωσικό πλοίο, έχει φθάσει μέχρι σήμερα τις 220.000 αναγνώσεις! Και του Λινάρδου Πέτσα, που αναφέρεται στις απώλειες των Θεοχάρη Σπυριδάκη, Θανάση Θωμά και Πολύκαρπου Χορευτή τις 96.000 αναγνώσεις! Έτσι επανήλθε - μέσα από τις δραματικές αφηγήσεις μετά το 2016 και 2017 - το ναυάγιο στην επικαιρότητα χάρη στο Εν Άνδρω. Και στο βιβλίο αποτελεί το Επίμετρο των 20 αφηγήσεων ή καταγραφών των ναυτικών ιστοριών. 

Με την Ιωάννα Σαραβάνου αναμνηστική φωτογραφία με το βιβλίο. Περιέργως ήταν η μόνη που σκέφθηκε μια φωτογραφία και με το εξώφυλλο του βιβλίου...

Στη συνέχεια οι αναφορές σε δύο από τις κορυφαίες εξιστορήσεις του βιβλίου δημιουργήσαν αίσθηση. Η πρώτη στην δραματική διάσωση πλοίου ανοικτά στο Port Elizabeth στη Νότια Αφρική, όπου ο καπετάν-Νίκος Γλυνός από την Χώρα και το πλήρωμα του κατάφεραν το 1991 το ακατόρθωτο, διασώζοντας εαυτούς και πλοίο την τελευταία στιγμή με την βοήθεια ενός ατρόμητου Ολλανδού καπετάνιου και του ρυμουλκού του. Το δεύτερο το παρ΄ ολίγο ναυάγιο του Andros Patria το 1978 σε μοναδική περιγραφή ισπανικής ιστοσελίδας. Στο απίστευτο αυτό συμβάν χάθηκε σχεδόν όλο το πλήρωμα που εγκατέλειψε το φλεγόμενο τάνκερ και σώθηκε ως εκ θαύματος το πλοίο με μόνο τρεις επιβαίνοντες! Η συγκίνηση για το δεύτερο συμβάν ιδιαίτερη γιατί παρόντες ήταν στην παρουσίαση ο Δημήτρης Τηνιακός που είχε ζήσει από πρώτο χέρι το γεγονός και έχει βοηθήσει να συμπληρωθεί το ισπανικό ρεπορτάζ με στοιχεία από την Άνδρο στο βιβλίο. Να σημειώσουμε πως παρούσα ήταν και κυρία από το Συνετί, που έχασε δύο συγγενείς της στο Andros Patria. 

Η Μαργαρίτα Κασιδώνη περιμένει αφιέρωση με υπογραφή...

Τέλος αναφερθήκαμε και σε τρεις κορθιανούς καπεταναίους που οι ιστορίες τους είναι στο βιβλίο: του καπετάν Ντίνου Αστρά, του καπετάν Γιώργου Καμπάνη και του καπετάν Λεωνίδα Μουστάκα. Ο καπετάν Ντίνος από περιπέτειες στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, ο καπετάν Γιώργος αναφέρθηκε στο τρομερό τρίγωνο των Βερμούδων και καπετάν Λεωνίδας πως ψήσανε γαλακτομπούρεκο στο μπότζι του Ειρηνικού ταξιδεύοντας ανάποδα! Ατυχώς λόγω ηλικίας και οι τρεις ήταν απόντες. Το κενό τους όμως κάλυψαν επάξια άλλοι ναυτικοί και καπετάνιοι από το Κόρθι που παραβρέθηκαν όπως ο Γιώργος Ζερτοπούλης, ο Ανδρέας Αντωνέλλος κ.α.

Η Μαργαρίτα είχε προγιαγιά την θεία μου την Αθηνά. Ήταν αδελφή του πατέρα μου. Από αυτήν πήρε τον δυναμισμό, την ευστροφία και τις άμεσες απαντήσεις σε όσους αφελώς την υποτίμησαν στο δημοτικό συμβούλιο. 

Και η σεμνή εκδήλωση μνήμης, ιστορίας και αναφοράς στην Άνδρο των θαλασσών και των ωκεανών ολοκληρώθηκε σε 45 λεπτά με την υπογραφή βιβλίων σε όσους αναγνώστες θέλησαν να αγοράσουν τις ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Και δεν ήταν λίγοι.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet