ΑΝΔΡΟΣ: Το χαμογελαστό ψωμί της ερημιάς!...
Από τις βόλτες μας στο νησί - όλα αυτά τα χρόνια - έχουμε μια εμπειρία για τους επιχειρηματίες της αρτοποιίας. Τους φουρνάρηδες του νησιού, που είναι αρκετοί και δεν κλείνουν σχεδόν ποτέ. Τους συναντήσαμε πολλές φορές στο Γαύριο, στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι. Μετράμε αρκετά καταστήματα αρτοποιίας. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν μόνιμα ανοικτοί χειμώνα - καλοκαίρι και δίνουν την μάχη του "άρτου του επιούσιου" τόσο μέσα στο κατακαλόκαιρο με την κίνηση όσο και τον χειμώνα μέσα στην ακινησία. Μαχητές της ζωής. Έχουμε αναφερθεί 2-3 φορές σε αυτούς. Θα αναφερθούμε και τώρα ακόμα μια. Αφορμή μια τυχαία διαδρομή στο Μπατσί. Κι ένα εξαιρετικό τυροκούλουρο με τυρί-φέτα, που μάς κέρασε φίλος. Τον ρωτήσαμε από που το είχε πάρει κι είπε "από τον φούρνο του Γιάννη"...
Πήγαμε να αγοράσουμε 2-3 για το σπίτι. Για τον Γιάννη είχαμε γράψει και παλαιότερα. Το θυμήθηκε και μάς έπιασε την κουβέντα. Μάς ευχαρίστησε για την παλιά αναφορά μας. Μάς είπε για την κόρη του που σπουδάζει και γι' αυτόν που δίνει την μάχη της καθημερινότητας σε ένα άδειο χειμερινό Μπατσί. Χαμογελαστός, οικείος, προσηνής, φιλικός. Τον ακούγαμε και χαιρόμαστε που υπάρχει με το πλατύ χαμόγελο και την καλοσύνη του. Αλλά και με τα εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας ψωμιά του και τα άλλα αρτοσκευάσματα δίνει καθημερινά τον τόνο στο Μπατσί. Ο φούρνος είναι καθημερινή αναφορά όλων. Το ψωμί είναι - από αρχαιοτάτων χρόνων - καθημερινή διατροφή όλων. Οι φούρνοι και οι φουρνάρηδες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καθημερινότητας μας. Όταν λοιπόν αυτή καθημερινότητα συνδυάζεται με το ζεστό και πλατύ χαμόγελο του Γιάννη τότε αποκτά ένα ζεστό σχήμα και η ζωή μας. Και το ψωμί όπως και το τυροκούλουρο αποκτούν κι αυτά μια χαμογελαστή γεύση...
Μην ρωτήσετε πάλι γιατί ενώ γράφουμε για όλους τους φουρνάρηδες της Άνδρου προβάλουμε στις φωτογραφίες μας τον Γιάννη στο Μπατσί. Ο λόγος είναι απλός. Ο Γιάννης χαίρετε όταν σε βλέπει. Σαν μικρό παιδί. Δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας. Λες και τον ξέρουμε χρόνια. Οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσει με όλους τους πελάτες είναι το ακαταμάχητο όπλο του, μαζί με την εξαιρετική ποιότητα του ψωμιού του. Ο τρόπος που μιλά και που σε εξυπηρετεί κάνει το ψωμί της χειμερινής ερημιάς της Άνδρου, καλύτερο και γλυκύτερο. Με το χαμόγελο του δίνει σχήμα και γεύση στα αρτοσκευάσματα του. Ο Γιάννης είναι παράδειγμα επαγγελματία. Όμως, αυτό δεν είναι δεδομένο σε όλη την Άνδρο. Υπάρχουν επαγγελματίες για τους οποίους δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε την συμπεριφορά τους. Γιατί δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"