Ιστορική μέρα - Τέλος τα λύματα στη θάλασσα - Ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του βιολογικού της Χώρας…
Πανοραμική άποψη του βιολογικού. Σαφώς πολύ πιο διακριτική κατασκευή πίσω από την ΔΕΗ. Ας λάβουμε υπόψη πως όλη η πάνω πλευρά του θα φυτευθεί, όπως έχει φυτερυτεί και η κάτω και σε ένα ή δύο χρόνια δεν θα φαίνεται καθόλου. (φωτο: Εν Άνδρω).
Σήμερα ήταν μια ιστορική μέρα καθώς με την σύνδεση του τελευταίου και μεγαλύτερου αγωγού λυμάτων στην Πλακούρα ολοκληρώθηκαν σήμερα όλες οι συνδέσεις με τον βιολογικό της Χώρας. Σταμάτησαν, λοιπόν, οριστικά μετά από δεκαετίες να πέφτουν λύματα στη θάλασσα. Και από σήμερα το απόγευμα ο βιολογικός ξεκίνησε να λειτουργεί με πλήρες φορτίο λυμάτων.
Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή καθημερινά 300 κυβικά λυμάτων (ή περίπου λύματα για 2000-3000 ατόμα) πηγαίνουν για επεξεργασία στον βιολογικό. Απαλάχθηκε πλέον οριστικά ο Νειμποριός και η θάλασσα γυρω από την Χώρα από αυτές τις μεγάλες ποσότητες ρύπανσης. Βεβαίως την καλοκαιρινή περίοδο που τα άτομα και τα κυβικά ήταν περισσότερα. και θα είναι περισσότερα και για τον βιολογικό. Όμως μπορεί και αυξάνει την απόδοση του βιολογικού και σε πλήρη ισχύ μπορεί να εξυπηρετεί λύματα μέχρι 12.000 ατόμων!
Τα κτίρια διοίκησης και τεχνικής υπηρεσίας του βιολογικού. Πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον δεν θυμίζουν σε τίποτα εργοτάξιο. (φωτο: Εν Άνδρω).
Η κατασκευή του βιολογικού χρειάστηκε τρία χρόνια. Καθυστέρησε έξι μήνες λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και των capitalcontrolτου περασμένου καλοκαιριού. Αλλά και η πλήρης λειτουργία του χρειάστηκε κοντά ένα μήνα. Ξεκίνησε πειραματικά την λειτουργία με πλήρες φορτίο γλυκού νερού του πριν ένα μήνα. Μπήκαν σε λειτουργία τα αντλιοστάσια με γλυκό νερό που αντλούσαν από την λιμνούλα στο Παραπόρτι και το μετέφεραν στον χώρο επεξεργασίας και μετά το έστελναν στη θάλασσα.
Το βασικό κτίριο όπου καταλήγουν όλα τα λύματα και τα βοθρολύματα και γίνεται η πρωτογενής επεξεργασία. Όσοι ανησυχούν για μυρωδιές ας μην φοβούνται. Μια ελάχιστη μυρωδιά από την μια μεριά του κτιρίου η οποία χάνεται μόλις μετά από 3-5 μέτρα. Κι αυτό χωρίς να δουλεύει ο εξαερισμός. Όταν δουλεύει δεν υπάρχει ίχνος μυρωδιάς. (φωτο: Εν Άνδρω).
Πριν 10 μέρες έγινε η πρώτη σύνδεση με τον αγωγό από τα Πευκάκια. Ακολούθησαν σταδιακά οι συνδέσεις με τον αγωγό του Παραπορτίου και του Αφανή Ναύτη. Και σήμερα έγινε η σύνδεση πια με τον κεντρικό αγωγό της Πλακούρας. Από σήμερα το μεσημέρι το όλο σύστημα λειτουργεί με πλήρες φορτίο λυμάτων και εντελώς αυτόματα.
Το μόνο σημείο που υπήρχε μια ελάχιστη μυρωδιά για μερικά μέτρα. Εκεί έρχονται και τα βυτιοφόρα κι αδειάζουν (φαίνονται στην φωτογραφία οι δύο υποδοχές κάτω δεξιά στο κτίριο). Είναι το κτίριο της πρώτης επεξεργασίας. (φωτο: Εν Άνδρω).
Η επεξεργασία ξεκινά από το κτίριο της προεργασίας όπου γίνεται η πρωτοβάθμια επεξεργασία. Ακολουθεί η δεξαμενή βιοεπιλογής, μετά οι δεξαμενές αερισμού, μετά οι δεξαμενές καθίζησης και τέλος ο χώρος χλωρίωσης, Στη συνέχεια το νερό στέλνεται με αγωγό μήκους 700 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 40 μέτρων στη θάλασσα στα ανοικτά και χάνεται στα ρεύματα του Αιγαίου.
Μέσα στο κτίριο. Εδώ τα μηχανήματα χωρίζουν την άμμο και τα χώματα από τα λίπη, τα λύματα κλπ. (φωτο: Εν Άνδρω).
Εδώ το μηχάνημα παίρνει την άμμο και την ξεραίνει και την στέλνει με φορτηγά εκτός βιολογικού καθαρισμού. (φωτο: Εν Άνδρω).
Το νερό του βιολογικού μετά και την δευτερογενή επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανική ή αγροτική χρήση. Με το νερό αυτό θα αρδεύονται σε 10-15 μέρες τα εκατοντάδες δέντρα και θάμνοι που έχουν ήδη φυτευτεί και θα φυτευτούν στη συνέχεια περιφερειακά και μέσα στον βιολογικό. Στο τέλος της επεξεργασιας περισυλλέγεται η λυματολάσπη η οποία έχει προβλεφθεί να αρχίσει να μαζεύεται και να μεταφέρεται σε δύο-τρεις μήνες σε χώρους εγκεκριμένης απόθεσης ή να χρησιμποιηθεί για λίπασμα.
Η δεξαμενή βιοεπιλογής. Εδώ περνούν τα λύματα και διαχωρίζονται σε νερό και λάσπη. (φωτο: Εν Άνδρω).
Εδώ το ακάθαρτο νερό μπαίνει στις δεξαμενές αερισμού με την βιολογική λάσπη. Με αερισμό και ανάδευση κατά τακτά διαστήματα λειτουργούν οι μικροοργανισμοί που τρώνε τις ακαθαρσίες. Βλέπουμε τις δεξαμενες στο βάθος σε φάση ανάδευσης. (φωτο: Εν Άνδρω).
Όπως βλέπουμε από τις διπλανές δεξαμενές (παντού οι δεξαμενές είναι διπλές) που δεν έχουν γεμίσει τα βάθος είναι μεγάλο (6 μέτρα περίπου) και οι χώροι επικοινωνούν από κάτω ώστε το νερό να περνά από τον ένα στον άλλο. Υπάρχουν αναδευτήρες που αναδεύουν το νρό κάθε τόσο ώστε να γίνεται αερισμός και να παίρνουν οξυγόνο ώστε να γίνεται η βιολογική "δουλειά" από τους μικροαοργανισμούς της βιολογικής λάσπης. (φωτο: Εν Άνδρω).
Στον βιολογικό έχει ληφθεί πρόνοια για την μεταφορά και συγκεκριμμένης ποσότητας βοθρολυμμάτων. Έτσι θα απαλλαγεί η περιοχή της Χώρας και από αυτά και θα μεταφέρονται πολύ λιγότερα στον βιολογικό του Κορθίου όπου καταλήγουν όλα σήμερα δημιουργώντας του πρόβλημα λόγω των μεγάλων ποσοτήτων. Επίσης, στον βιολογικό θα καταλήγουν με δίκτυο που έχει ήδη ολοκληρωθεί τα λύματα τωβ Στενιών και των Λειβαδίων. Απομένουν οι συνδέσεις των κατοικιών στις Στενιές και η σύνδεση του δικτύου των Λειβαδίων με το κεντρικό δίκτυο. Τέλος θα συνδεθεί και η Μεσαριά στη συνέχεια.
Εδώ βλέπουμε τις δεξαμενές καθίζησης όπου και πάλι το νερό διαχωρίζεται από την λάσπη. (φωτο: Εν Άνδρω).
Εδώ βλέπουμε την δεξαμενή χλωρίωσης. Από εκεί το νερό περνά για περαιτέρω επεξργασία σε διπλανό κτίριο και μετά αποστέλλεται στην θάλασσα 700 μέτρα μακριά και 40 μέτρα βάθος. (φωτο Εν Άνδρω).
Το Εν Άνδρω επισκέφθηκε σήμερα τόσο το συνεργείο με επικεφαλής τον μηχανικό Δημήτρη Γελαδάρη που έκανε την τελική σύνδεση του κεντρικού αγωγού με το μεγάλο αντλιοστάσιο της Πλακούρας όσο και τον ίδιο τον βιολογικό που δούλευε κανονικά. Ήταν μια δύσκολη δουλειά για την οποία χρειάστηκαν δύο μέρες. Και σήμερα ολοκληρώθηκε.
Ο μηχανικός Δ. Γελαδάρης μπροστά στα ηλεκτρονικά συστήματα του μεγάλου αντλιοστασίου της Πλακούρας. Το αντλιοστάσιο έχει διπλές αντλίες και γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Στο σημείο αυτό έγινε σήμαρα το by pass και τα λύματα δεν πάνε πια στη θάλασσα, αλλά στο αντλιοστάσιο κι από εκεί στον βιολογικό. (φωτο Εν Άνδρω).
Μεταφέρουμε εδώ για τους αναγνώστες μας πληροφορίες, περιγραφές και φωτογραφίες τόσο τα σύνδεσης όσο και του βιολογικού ώστε να έχετε κι εσείς μια όσο τον δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του έργου που σήμερα για πρώτη φορά πήρε όλα τα λύμματα της Χώρας και λειτούργησε πλήρως.
Εσωτερικά το αντλιοστάσιο. Καθαρό και λαμπερό... σαν διαμέρισμα, όπως είπε ο μηχανικός που μας το έδειξε. Φυσικά καμία μυρωδιά. (φωτο: Εν Άνδρω).
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως το έργο ξεκίνησε με την χωροθέτηση του, που ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση μιας και κανείς δεν δεχόταν τον βιολογικό πουθενά. Είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους περιοχών που θεωρούσαν πως θα καταστρέφονταν!!! Τελικά ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Γιαννίσης πήρε το πολιτικό κόστος και χωροθέτησε 150 μέτρα από… το σπίτι του!!!
Το σημερινό by pass. Σταμάτησε ο τσιμεντένιος αγωγός που πήγαινε στη θάλασσα. Συνδέθηκε ο καινούριος πλαστικός και τα λύματα διοχετευθήκαν στο αντλιοστάσιο. (φωτο: Εν Άνδρω).
Το έργο μετά επί 8ετίας Μανώλη Βάμβουκα προχώρησε στις μελέτες και στις εγκρίσεις που χρειάζονταν. Όμως η τότε διοίκηση δεν φημιζόταν για την σβελτάδα της!!! Έτσι πέρσαν τα χρόνια. Και ο βιολογικός ξαπήρε εμπρός με τις μελέτες έτοιμες πια μετά το 2011. Το 2012, επί δημαρχίας Γιάννη Γλυνού, ο βιολογικός κατάφερε και εντέχθηκε σε πρόγραμμα και το 2013 ολοκληρωθηκε ο διαγωνισμός και ξεκίνησε ο εργολάβος την κατασκευή του. Μέχρι το 2014 είχε γίνει σχεδόν το 80% των εργασιών. Όμως μια κατολίσθηση μετά από μεγάλη βροχή τον Ιανουάριο του 2015 πήγε το έργο 6 μήνες πίσω και ο κλυδωνισμός στην οικονομία μετά την άνοιξη του 2015 και το καλοκαίρι του 2015 με τα capital control πήγε το έργο άλλους 6 μήνες πίσω. Έτσι αντί το έργο αντί να τελειώσει τα μέσα του 2015 τελείωσε το καλοκαίρι του 2016. Στο τέλος το καθυστέρησε και η σύνδεση με την ΔΕΗ!!! Και κάπως έτσι ξεκίνησε πειραματικά αρχές Αυγούστου 2016. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά...
Κατά την εκτέλεση των σημερινών τελικών εργασιών. Διακρίνεται η παραλία της Πλακούρας σε μια ιστορική μέρα. Από σήμερα μετά από 41 ολόκληρα χρόνια σταμάτησαν οριστικά να ρίχνονται λύματα σε μια από τις πιο ωραίες περιοχές της Χώρας και της Άνδρου. Σε μια ιστορική περιοχή που υπήρξε χώρος αποβίβασης πάνω από εκατό χρόνια και αποθανατίστηκε και στην "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη. (φωτο: Εν Άνδρω).
Να σημειώσουμε, τέλος, πως πρόκειται για ένα έργο ζωής για τους κόλπους του Νειμποριού και του Παραπορτίου που από το 1975 μέχρι σήμερα δέχονταν ασταμάτητα όλα τα ανεπεξέργαστα λύματα. Ένα έργο που πλέον αναβαθμίζει όλο το παραλιακό μέτωπο της Χώρας, ενώ συνάμα ξεκινά και η φυσική αποκατάσταση της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Χώρα.
Μια ιστορική μέρα σήμερα για την Χώρα και την Άνδρο: Μπήκε οριστικό τέλος στα λύματα που έπεφταν ανεξέλεγκτα από τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού στον τόσο ταλαιπωρημένο Νειμποριό, ο οποίος μπορεί πλέον ελπίζει βάσιμα σε πολύ καλύτερες μέρες. (φωτο: Εν Άνδρω).
Σύμφωνα με τους ειδικούς με την βοήθεια των θαλασσίων ρευμάτων γύρω η θαλάσσια περιοχή γύρω από το ακρωτήριο πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η βενετική Χώρα και στους δύο κόλπους που την περιβάλλουν και την κάνουν ξεχωριστή σε όλες τις Κυκλάδες θα αποκατασταθούν εντελώς από την ίδια τη θάλασσα τους επόμενους μήνες. Τα χειμερινά κύματα θα ολοκληρώσουν τον καθαρισμό και από του χρόνου της άνοιξη η θαλάσσια περιοχή θα είναι απαλλαγμένη και από τους ρύπους. Μια νέα εποχή ξεκίνησε σήμερα για τον πολύπαθο Νειμποριό και το ξεχασμένο Παραπόρτι.
«Εν Άνδρω»