ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ: από την Άνδρο μιας άλλης εποχής...
ΧΩΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1950 - 1960
Το σημερινό φωτογραφικό αφιέρωμα προέρχεται από το αρχείο του Ευάγγελου Π. Μάη. επισκοπικού εκπρόσωπου Άνδρου, μεταξύ 1930 και 1950. Το αρχείο ήρθε στα χέρια μου το καλοκαίρι του 2018 στο καφέ-ουζερί (ή και πολιτιστικό αναψυκτήριο) του Στυλιανού. Προπάππους του Παντελή ο Ευάγγελος Μάης ήρθε στην Άνδρο το 1913 από την Χάλκη των Πριγκηπονήσων μέσω Αθήνας. Οι καρτ-ποστάλ είναι από την Άνδρο που γνώρισε εκείνος μεταξύ 1910 - 1960. Αποτυπώνουν εκτός από τις εικόνες μιας άλλης Άνδρου και την ποιότητα, την ευαισθησία, την μόρφωση και την επιμέλεια του συγκεκριμένου ανθρώπου.
Το καλοκαίρι του 2018 ο φίλος Παντελής σε ώρα που δεν είχε κίνηση το πολιτιστικό αναψυκτήριο του (καφέ-ουζερί κατ' άλλους) έφερε τις καρτ-ποστάλ του προπάππου του για "να τις αξιοποιήσω κάπου"! Τις σκάναρα τότε. Και τώρα παραμονές Χριστουγέννων που η μνήμη ξεφεύγει σε άλλους καιρούς ήρθε η ώρα της δημοσίευσης τους.
Στην πρώτη σειρά οι πολλές φωτογραφίες της Χώρας. Αρχικά των δεκαετιών του 1950-1960. Μετά των δεκαετιών 1910-1940. Μια Χώρα που ελάχιστοι πια θυμούνται αχνά. Καιρός να την ξαναθυμηθούν, αλλά και να την γνωρίσουν και οι νεώτεροι...
Μια Χώρα διαφορετική. Με λιμάνι ενεργό. Με κοινωνία ενεργή. Και σκληρά ταξική. Μια κοινωνία για την οποία θα επανέλθουμε και θα την διαυτρέξουμε προσεχώς μέσα από επόμενο αφιέρωμα, το οποίο θα συγκινήσει, αλλά και θα γνωρίσει στους πολλούς μια άλλη κοινωνία. διαφορετική, αξιοπρεπή, αλλά και πιο σκληρή.
Η Πλακούρα τότε που έσφυζε από ζωή. Τώρα απλώς... φυτοζωεί...
Το Ξενία στις δόξες του. Τώρα πια είναι στις... λόξες του! Έτσι είναι η ζωή, άνοδος και κάθοδος. Μόνο που οι σημερινοί δεν το καταλαβαίνουν. Όπως δεν το καταλάβαιναν πολλές φορές και οι "σημερινοί" άλλων εποχών...
ΧΩΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1920 - 1940
Άλλες εποχές, άλλος αιώνας, άλλη Χώρα...
Άλλες εποχές, αλλά τα περίοπτα σημεία πάντα ίδια. !935 γράφει η καρτ-ποστάλ. Και δεν υπάρχει το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στην φωτογραφία που είναι ψηλά πάνω από τα Αποίκια.
Τότε που υπήρχαν ακόμα τα Εμπειρικαίϊκα της Πλακούρας. Πολύ πριν καταστραφούν και έρθει στη θέση τους το Ξενία που κι αυτό πια κοντεύει να "φύγει". Έρχονται και φεύγουν οι εποχές, τα κτήρια, τα πράγματα, οι άνθρωποι...
Οικία Φαρακούκη. Νειμποριός. Πλωτή εξέδρα την οποία κατέστρεψαν οι Γερμανοί στην Κατοχή. Την οικία είχαν επιτάξει οι Γερμανοί στην Κατοχή. Το 1974 η αποτυχημένη επιστράτευση του ελληνικού στρατού για την Άνδρο έγινε εκεί. Το πολιτιστικό αναψυκτήριο του Στυλιανού είναι πίσω από τα πλατάνια του ρέματος της περιοχής. Διακρίνεται η Φάμπρικα του Νειμποριού. Κτίριο που σώζεται με άλλες χρήσεις μέχρι σήμερα.
Εκείνα τα παλιά χρόνια οι εφοπλιστές έφερναν περήφανοι τα καινούρια καράβια τους στο Νειμποριό να τα χαρούν και να τα δουν όλοι.
Ο ελληνικός στόλος στη δεκαετία του 1930 στο Νειμποριό.
ΜΕΝΗΤΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1930 - 1950
Οι πηγές στις Μένητες. Αναλοίωτη αξία μέσα στον χρόνο. Απλώς τώρα έχει περισσότερα και μεγαλύτερα δέντρα η περιοχή.
Μένητες το χωριό σύμβολο της Άνδρου. Διαχρονικά εντελώς πηλιορείτικο τοπίο...
ΑΠΟΙΚΙΑ & ΧΩΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1910
Το καπετανοχώρι των Αποικίων. Πριν 100 χρόνια. Τότε που έσφυζε ολοχρονίς από ζωή και καπετάνιους...
Και η κλασική φωτογραφία του πρώτου πεζόδρομου της Ελλάδας στην Χώρα της Άνδρου. Και αν δεν ήταν και ο πεζόδρομος του Όρμου που έγινε επί Γλυνού θα ήταν και ο πρώτος και ο τελευταίος! Οι σημερινοί το 2018 ακούν πεζόδρομο και πεζοδρόμηση και αρρωσταίνουν. Και βγαίνουν από τα ρούχα τους από τις διαμαρτυρίες. Πόσοι πιο μπροστά ήταν ο Εμπειρίκος που ως δήμαρχος το 1905 κατάφερε και τον έκανε;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ