Κρίνος: το ιστορικότερο ξενοδοχείο της Άνδρου
Χειμωνιάτικο Μπατσί. Άδειοι δρόμοι. Κλειστά σπίτια. Περιδιαβαίνουμε τον χώρο για τις ανάγκες της έρευνας μας στα ξενοδοχεία του νησιού. Μια βόλτα με τον Γιάννη. Γέννημα θρέμα Μπατσιώτης. Επάγγελμα: τουριστικά. Απ' όσο θυμάται τον εαυτό του ο τουρισμός ήρθε και αντικατέστησε τους ψαράδες. Μου αφηγείται: "Όλα ξεκίνησαν από τα "Κορίτσια στον Ήλιο" την διάσημη ταινία του 1968. Αυτό λέμε όλοι. Αυτό είναι η αλήθεια. Μόνο που πίσω από κάθε αλήθεια υπάρχει και μια άλλη αλήθεια. Γιατί όλα ξεκίνησαν πολύ πιο πριν με τον Κρίνο. Το ξενοδοχείο Κρίνος προϋπήρξε της ταινίας. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με τον Κρίνο στο Μπατσί και στην Άνδρο"... (φωτ. Εν Άνδρω).
Στεκόμαστε μπροστά στον ιστορικό Κρίνο. Ίσως το ιστορικότερο ξενοδοχείο της Άνδρου. Ο Γιάννης συνεχίζει: "Το κτίριο είναι του 1860. Κτίστικε για σχολείο. Και σαν σχολείο έφτασε μέχρι το 1936. Τότε γίνεται ξενοδοχείο. Το όνομα του Κρίνος, από τα διάσημα ευωδιαστά κρινάκια της Άνδρου που ήταν διάσπαρτα μπροστά στην παραλία του ξενοδοχείου. Γιατί όλα τα σπίτια που το περιβάλλουν δεν υπήρχαν. Τώρα χτίστηκαν όλα και το στρίμωξαν. Από το ξενοδοχείο - υπήρχε μόνο ένα σπίτι μπροστά - κι έβγαινες με μια δρασκελιά στην θάλασσα. Τώρα από το ξενοδοχείο βγαίνεις σε ένα δρομάκι που χωρίζει από τα ενοικιαζόμενα που είναι μπροστά του!" (φωτ. Εν Άνδρω).
Πνιγμένο μέσα στα σπίτια το παλιό επιβλητικό ξενοδοχείο. "Ξέρεις", συνεχίζει ο Γιάννης, "στη δεκαετία του 1950 ήταν το πρώτο που απέκτησε εστιατόριο και ήταν, όπως γράφουν, πόλος έλξης όλης της Άνδρου. Λειτούργησε μέχρι το 1988. Εδώ έκανε διακοπές ο Ανδρέας Εμπειρίκος, που δεν είχε σπίτι στο νησί, παρέα με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Μ. Καραγάτση. Αλλά και άλλους διάσημους της εποχής. Ήταν το Χίλτον της εποχής του για την Άνδρο. Μέχρι που έκλεισε..." (φωτ. Εν Άνδρω).
"Το κτήριο εγκαταλείφθηκε, το ιστορικό παρελθόν του ήταν αυτό που το κράτησε όρθιο. Κι ήταν αυτό που το διάσωσε ως ξενοδοχείο. Ξανάνοιξε το 2014. Ένα κουκλίστικο ξενοδοχείο. Σήμερα δίνει την μάχη του με τα άλλα σημαντικά ξενοδοχεία του νησιού μας" ολοκληρώνει την αφήγηση του ο Γιάννης. Κοιτάμε το κλειστό όμορφο κτήριο. Με την παλιά λιτή αρχοντική γραμμή του 19ου αιώνα. Αυτή η γραμμή μαζί με την ιστορία του το διέσωσαν και το έφεραν μέχρι σήμερα μια διαδρομή που φτάνει τα 160 χρόνια... (φωτ. Εν Άνδρω).
Αναλογιζόμαστε: όταν η Άνδρος απέκτησε το πρώτο σημαντικό ξενοδοχείο της το 1936 ο τουρισμός δεν είχε ανακαλυφθεί και δεν είχαν ανακαλύψει οι τουρίστες την Ελλάδα, τις Κυκλάδες, την Άνδρο. Μετά ήρθε η ταινία "Κορίτσια στον ήλιο" το 1968 και η Άνδρος ανακαλύφθηκε τουριστικά στην Ελλάδα. Πως όμως έγινε και μερικές δεκαετίες αργότερα βρέθηκε στο τουριστικό περιθώριο αγωνιζόμενη να βγει τουριστικά στο προσκήνιο; Αλλά η απάντηση είναι μια άλλη ιστορία... (φωτ. Εν Άνδρω).
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"