Πως αποκτήθηκε ο έγχρωμος υπερηχογράφος στο Κ.Υ. Άνδρου. Η ταχύτητα αντίδρασης του δημάρχου...

Γράφει ο γιατρός Αθανάσιος Δαφνιωτίδης

Μπατσί - Άνδρος

 

Ο γιατρός του Μπατσίου Θανάσης Δαφνιωτίδης (δεξιά με το λευκό μπλουζάκι) στο Κόρθι μαζί με τον Βασίλη Μπατή. 

Πολύς λόγος γίνεται για την χορηγία του υπερηχογράφου στο Κέντρο Υγείας Άνδρου από την εταιρία GREEK WINDPOWER M.A.E. μετά από αίτημα του Δημάρχου Άνδρου κ. Λοτσάρη σε συνεννόηση με την Επιστημονικά υπεύθυνη ιατρό του Κέντρου Υγείας Άνδρου κ. Λιαποπούλου.

Τα σχόλια των πολιτών έχουν να κάνουν με:

1) Το χρονικό σημείο της προσφερθείσας χορηγίας.

2) Με την έλλειψη Ειδικού Ακτινολόγου ο οποίος θα μπορεί να χειριστεί τον υπερηχογράφο και επομένως την απόκτηση ενός μηχανήματος το οποίο θα είναι «άχρηστο» στο νησί όσο δεν υπάρχει ο ειδικός ιατρός και το μηχάνημα θα μείνει στα υπόγεια του Κέντρου Υγείας.

3) Με την ταυτότητα του χορηγού και τα "ύποπτα" κίνητρα του ούτως ώστε να προβεί στην συγκεκριμένη χορηγία.

Θα σας απαντήσω και στα δύο ερωτήματα αφού πρώτα αναφέρω ότι η ύπαρξη υπερηχογραφήματος στην επείγουσα ιατρική είναι απολύτως απαραίτητη βάση όλων των ελληνικών και διεθνών ιατρικών πρωτοκόλλων. 

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι το ότι σε μία προεκλογική συνάντηση προ δύο εβδομάδων, κλήθηκα να μιλήσω ως κάτοικος του νησιού και ως ιατρός για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας του νησιού μας σε προσωπικό και σε εξοπλισμό. 

Ανατρέχοντας σε περιστατικά στα οποία έσπευσα να βοηθήσω εθελοντικά στο Κέντρο Υγείας την τελευταία τετραετία (π.χ. τροχαίο με επτά πολυτραυματίες στο Μπατσί προ δύο ετών) είπα ότι ως κύριες ειδικότητες το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να στελεχωθεί με ειδικό καρδιολόγο, ειδικό χειρουργό, ειδικό αναισθησιολόγο και ειδικό ακτινολόγο. 

Από ιατρικό εξοπλισμό τόνισα ότι σε πρώτη φάση χρειαζόμαστε υπερηχογράφο. Ο υπερηχογράφος είναι το μηχάνημα που θα μας δώσει πληροφορίες για ένα περιστατικό και σε συνάρτηση με την κλινική διάγνωση που αποτελεί το 80% της διάγνωσης θα κρίνει άμεσα την βαρύτητα ενός περιστατικού. 

Ο Δήμαρχος του νησιού μου έδωσε το λόγο στην Άρνη για να μιλήσω ως υποψήφιος του συνδυασμού. Έγινε μια συζήτηση για τον έγχρωμο υπερηχογράφο. Ο Δήμαρχος κράτησε σημείωση και έκανε αμέσως τις απαραίτητες κινήσεις και ο υπερηχογράφος αποκτήθηκε μέσω χορηγίας από το Κέντρο Υγείας. Και αυτό είναι τελικά που κρίνει τα πράγματα. Η ταχύτητα και η ευελιξία της αντίδρασης του…

Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ότι η χρήση του υπερηχογράφου αποτελεί εξάμηνη υποεξειδίκευση της γενικής ιατρικής και της ειδικής παθολογίας και επομένως στο Κέντρο Υγείας Άνδρου υπάρχουν δύο ιατροί οι οποίοι βάση ειδικότητας μπορούν να χειριστούν τον υπερηχογράφο και να πραγματοποιήσουν έναν επείγον έλεγχο για πιθανή ύπαρξη απεικονιστικών παθολογικών ευρημάτων, τα οποία θα τους οδηγήσουν αν όχι σε γνωμάτευση 100%  σε διάγνωση καίρια και σε λήψη ταχύτερων και εγκυρότερων ιατρικών αποφάσεων.

Θα έλεγα μάλιστα ότι ακόμα και ένας άπειρος αγροτικός ιατρός θα μπορούσε να διακρίνει με γνώμονα των βασικών ιατρικών του γνώσεων την διαφορά της εικόνας ενός φυσιολογικού υγιούς οργάνου από ένα πάσχον όργανο το οποίο έχει διαφορετική σκίαση και δομή.

Όλα αυτά βέβαια δεν αναιρούν την ανάγκη ύπαρξης ειδικού ακτινολόγου στο Κέντρο Υγείας, αλλά αποδεικνύουν ότι μέχρι τον διορισμό του ο υπερηχογράφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να σώσει ζωές.

Το τρίτο ερώτημα είναι αυτό που δεν πρέπει να μας απασχολεί, όπως όλους όσους θα ευεργετηθούν από το μηχάνημα. Το κύριο θέμα είναι ότι το προσφερόμενο ιατρικό μηχάνημα έρχεται σε ένα δημόσιο φορέα υγείας. Για να βοηθήσει όλους μας. Και μακάρι η ανταπόδοση που μας προσφέρει ο κάθε επιχειρηματίας ο οποίος θέλει να δραστηριοποιηθεί στο νησί μας να είναι ανάλογης ποιότητας και χρήσης.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τι άλλο έχουμε να ακούσουμε;;;;ο αγροτικός γιατρός μπορεί να ''''διαβάσει'' 'υπέρηχο !!!!!!!!!!!!!!!!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έλα ρε τζέσικα που ξέρεις τι μαθήματα κάνουν στην ιατρική. Τέλειωσες κι εσύ ιατρική στο ποδάρι και κάνεις την έξυπνη στο γιατρό. Εκτός αν για σένα γιατρος είναι μόνο ένας, ο γιατρός της καρδιάς σου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro