ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Διευκρινήσεις σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών

Γράφει ο Φραντζέσκος Καλλιβρούσης

Αρχιτέκτων Μηχανικός

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Το προεδρικό διάταγμα ήδη εκδόθηκε και πλέον δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριο διορθώσεων. Υπάρχει όμως δυνατότητα για παρεμβάσεις στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (ΤΠΣ) το οποίο είναι ακόμα στη δεύτερη φάση μελέτης και μπορεί η Άνδρος να παρέμβει στο μέτρο που υπάρξουν σοβαρές προτάσεις αλλάζοντας ζώνες χρήσεις για βιοτεχνίες. αγροτική και κτηνοτροφική μεταποίηση, τουρισμό κλπ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού. Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα σ την παρέμβαση των ορίων των οικισμών - Φρ. Καλλιβρούσης

Διευκρινήσεις σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Ευθύμιος Μπακογιάννης , σε εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης διευκρίνισε :

"Μετά την απόφαση του ΣτΕ να κριθεί αντισυνταγ­ματικός ο σχετικός νόμος τον Φεβρουάριο του 2023, το Υπουργείο προχώρησε «σε μια μεθοδολογία που κρίθηκε νόμιμη από το ΣτΕ για τις 3 ζώνες από τις οποίες θα γίνει η οριοθέτηση των οικισμών.

  Το νέο  Προεδρικό Διάταγμα αφορά στον καθορισμό κριτηρίων, διαδικασιών και όρων οριοθέτησης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και των χρήσεων γης και γενικών όρων δόμησης για τους οποίους προβλέπεται:

- επανέγκριση, δηλαδή εκ νέου έγκριση του ορίου του οικισμού, όπως είχε καθοριστεί με βάση προγενέστερη διοικητική πράξη, χωρίς ουσιώδη μεταβολή, διότι είτε εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο είτε έχει ακυρωθεί για τυπικούς λόγους.

- αναοριοθέτηση, δηλαδή εκ νέου ο καθορισμός του ορίου του οικισμού στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, προκειμένου να αποκατασταθούν ουσιώδη ελαττώματα (π.χ. συμπερίληψη δασικών εκτάσεων, αρχαιολογικών χώρων, περιοχών προστασίας της φύσης των Ν. 1650/1986 και Ν. 3937/2011, κ.ά.)

Οι τρεις ζώνες έχουν ως εξής: 

♦ Α Ζώνη: είναι το εσώτερο – συνεκτικό τμήμα του οικισμού, που είχε δημιουργηθεί προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας).

♦ Β Ζώνη: είναι το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 1923 και του 1983.

♦ Β1 Ζώνη: είναι το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.

- Η Ζώνη Γ που αναφερόταν στο προηγούμενο σχέδιο του Π.Δ. και θα περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1 Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού, αφαιρέθηκε έπειτα από παρατήρηση του Σ.τ.Ε.

– Δεν προβλέπεται επίσης οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς. 

   Πρακτικά, αυτό που ακύρωσε το ΣτΕ είναι τις περιπτώσεις όπου όρια οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων είχαν καθοριστεί – μεγαλώνοντας, προφανώς – με αποφάσεις νομαρχών από τη δεκαετία του 1980 ακόμα, και αυτή η ακύρωση δεν μπορεί πια να αναστραφεί. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι νομάρχες δεν είχαν καμία δικαιοδοσία να κάνουν κάτι τέτοιο". 

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ: Αρχιτέκτων Μηχ., μέλος της ΕΤ.ΑΝ.ΕΠ. και του Συλλόγου Μηχανικών - Μελετητών ‘Ανδρου και του Σ.Μ.Μ. Κυκλάδων , δημότης Άνδρου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet